Zadnji kolesni ležaj?!

Subarujev predstavnik na Rally tekmovanjih in mlajša terenska izvedenka
Odgovori
Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Zadnji kolesni ležaj?!

Odgovor Avtor: irCAR81 » 27. Februar 2007, 22:02

Zdi se mi da slišim zadn desn ležaj.... je možno ni ležaj, pa da kej podobnga slišm? Najbl se sliš tm pr hitrosti 40-60, pri višjih ga hrup gum preglasi, pri nižjih pa rata tako tih da se ga pač ne sliši.

Zdej, če je ležaj,... kok je to obvezno menjat? Kok stane sam ležaj.. ponaredki, original, je treba na kej še poebi pazt? Je velik dela za zamenjat to reč. (na nobenmu avtu se mi še ni to zgodil, tko da nimam pojma)

---dodal moderator
Popravil sem ti naslov; v njem je zaželjeno na kratko opisati problem; stem olajšaš delo tistim, ki ti lahko pomagajo in tudi tistim, ki bodo imeli podobne težave.
Fino poštimej.
Gorazd. :cool:

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617

Odgovor Avtor: gorazd0 » 27. Februar 2007, 22:20

Ležaj je treba sprešat ven in novga not; tko da ni čist mal dela, ni pa neka znanost (za mehanika s prešo :D )

Najprej zamenjaj gume... itak bo kmalu 15 marec - pa boš potem videl kako in kaj. Načeloma kolensi ležaji držijo maljon let, dokler ne usekaš/gorobo zapelješ ćez robnik oz. udarno jamo. Cene ne vem; v glavi mam 30 EUR sam ne garantiram zanjo. Če bo res ležaj, kup original, če le ni prevelke razlike v primerjavi s kopijo...
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296

Odgovor Avtor: irCAR81 » 27. Februar 2007, 22:42

gorazd0 napisal/-a:Načeloma kolensi ležaji držijo maljon let, dokler ne usekaš/gorobo zapelješ ćez robnik oz. udarno jamo...
Uno usekaš bi obkrožu od tega kar si navedu. Torej bo najbrž res ležaj. Gume pridejo pa jutr nove, na optiki je avto bil (je blo mal zadi za poštelat (sm v eni drugi temi napisu) ampak minimalno). Tko da bomo vidl. Če bom menju ležaj, bom vsekakor to napisu v tej temi.

Uporabniški avatar
Leone
Uporabnik foruma
Prispevki: 308
Kraj: Bohinj

Re: Zadnji kolesni ležaj?!

Odgovor Avtor: Leone » 28. Februar 2007, 15:19

irCAR81 napisal/-a:Kok stane sam ležaj.. ponaredki, original...
lansko leto sem za kopijo odštel 12k SIT, sicer za legacy_ja, ampak tam nekje mora bit tudi za imprezo.

Uporabniški avatar
Marky
Član Subaru kluba
Prispevki: 64

Re: Zadnji kolesni ležaj?!

Odgovor Avtor: Marky » 28. Februar 2007, 16:36

irCAR81 napisal/-a:Zdi se mi da slišim zadn desn ležaj.... je možno ni ležaj, pa da kej podobnga slišm? Najbl se sliš tm pr hitrosti 40-60, pri višjih ga hrup gum preglasi, pri nižjih pa rata tako tih da se ga pač ne sliši.
Najverjetneje se je - iz kakršnihkoli vzrokov že - ležaju iztekla življenjska doba.
Da se prepričaš, lahko narediš majhen "poskus". Posadi punco, kolega, mamo, očeta,... za volan, ti pa se usedi na desno stran zadnje klopi. Ko bo ležaj začel "tuliti" (se bo zaradi okvare približal precej nižji resonančni frekvenci), prisloni dlan oziroma prste na del karoserije (npr. C stebriček) in začutil boš rahlo tresenje (zaradi okvare ležaja se zelo poveča amplituda vibracij).
irCAR81 napisal/-a:Zdej, če je ležaj,... kok je to obvezno menjat? Kok stane sam ležaj.. ponaredki, original, je treba na kej še poebi pazt? Je velik dela za zamenjat to reč. (na nobenmu avtu se mi še ni to zgodil, tko da nimam pojma)
Menjava je precej priporočljiva. Prva vgradnja je verjetno ležaj proizvajalca Koyo ali NTN, za zamenjavo pa je dovolj dober ležaj priznanih proizvajalcev SKF, FAG,... Cena ne bi smela presegati 50-60 €.

Lp,

Marky

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 28. Februar 2007, 17:55

Če ima kdo cifro tega ležaja, naj jo napiše tukaj gor. Ircar, ko boš pa dobil cifro ležaja, pa pokliči firmo TINEX iz šenčurja pri kranju. Za leoneta je kopija ležaja 20.000 sit, pri tinexu pa dobiš original NTN za 4100 sit.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost