mnenja o predelavi na plin

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4463
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: mnenja o predelavi na plin

Odgovor Avtor: danci1973 » 08. Oktober 2015, 14:06

msenjur napisal/-a:jest se glih zdej zanimam za plin, pa so mi v plineksu priporočili original Zavoli, oz. to je firma, k jo subaru daje v svoje bi-fuele...
Menda je moj 'original' BiFuel, pa ima BRC napravo...

Tudi v tem članku iz 2014 je kot GPL partner omenjen BRC.

Uporabniški avatar
msenjur
Član Subaru kluba
Prispevki: 2527
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: msenjur » 08. Oktober 2015, 14:22

aha, bom preveril

subko04
Novinec
Prispevki: 4

Odgovor Avtor: subko04 » 12. Oktober 2015, 08:29

Moje mnenje in izkušnje nikol ne it predelat v Celje firma G-1. Sem imel predelanega saab 9-3 2.3 T ,po pol leta je bil avto samo še za na odpad zdej mam outbacka in je že bil predelan prav tako v celju pri avtp-plin.eu zaenkrat ni noben težav. :D

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 12. Oktober 2015, 08:48

Pri turbakih je precej pomembno, da je sistem dovolj sposoben. Ker da uparjalnik "tovarniško" podpira 150HP avto pa ima 150HP to ne gre skupaj, ker mu slej ko prej zmanjka sape, potem pa avto teče na redki mešanici ki pa rada kuri :) ...juhu ventili, bati, turbine ipd :)

Avto-plin.eu je pa med najcenejšimi pri nas a ni ? Važno da mojster ve kaj dela, in da zna prav nastavit "mapo". To je tko kot čipiranje, tisti ki devajo gor neke generične mape, jih kar kwerc gleda...tisti, se zastopijo v mapiranje pa bojo znal nastavit da bo vse OK.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

subko04
Novinec
Prispevki: 4

Odgovor Avtor: subko04 » 12. Oktober 2015, 09:08

ja je med najcenejšimi to me je tut skrbel sej veš več denarja več muzike :-) drugač se pa strinjam ja saab je bil 9-5 in 230 HP in od takrat naprej sem reku da turbaka nikoli več na plin.Subko pa zaenkrat dela lih zdej zdej mam prvi servis pač po prevoženih 20 000.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 12. Oktober 2015, 09:38

Če bi bil sistem pravilno dimenzioniran in OK nastavljen bi tut na turbaku moral igrat BP.

Seveda pa ni potem zdravo iberture tišat na plin :D Pač za skakanje sem ter tja, normalne vožnje...

Uporabniški avatar
Jaka86
Uporabnik foruma
Prispevki: 23
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: Jaka86 » 12. Oktober 2015, 10:17

danci1973 napisal/-a:
msenjur napisal/-a:jest se glih zdej zanimam za plin, pa so mi v plineksu priporočili original Zavoli, oz. to je firma, k jo suCbaru daje v svoje bi-fuele...

Jaz imam outbacka 2006 BI FUEL in je not original ICOM sistem (Italijan ) v okvari. Sem bil na servisu in so mi rekli da je original in najboljš za Subaruje BRC plinski sistem in da o tem kar imam js not nimajo pojma tako kot večina plinskih instalaterjev pri nas. To je sistem brez uparjalika ki brizga utekočinjen direktno v cilinder. Če kdo ve za kakšnega majstra se priporočam
Outback 2.5 2006 :thup & Niva 1.7i 1999 :rock

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 12. Oktober 2015, 10:32

BackW00d napisal/-a: ... in da zna prav nastavit "mapo". To je tko kot čipiranje, tisti ki devajo gor neke generične mape, jih kar kwerc gleda...tisti, se zastopijo v mapiranje pa bojo znal nastavit da bo vse OK.
Vsaj pri BRC / Subaru kombinaciji to nastavljanje plinske mape še zdaleč ni tako komplicirano, ker v resnici nimaš prav velikega vpliva - karkoli boš naredil 'narobe', bo originalni ECU korigiral... Dokler z 'narobe' ne boš pretiraval, bo motor tudi povsem normalno in varno delal, le preklop iz bencina na plin ter obratno bo bolj 'robat'. Če pa bo 'narobe' preveč, bo pa zasvetila 'Check-engine' lučka.

Pri nastavljanju je potrebno spremljati 'fuel trim' podatke (preko OBD2 ali še boljše preko SSM) in količino plina nastaviti tako, da je originalni ECU srečen - torej da so 'fuel trim'-i blizu 0 (oz. še boljše da so takšni, kot so pri delovanju na bencin)...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 12. Oktober 2015, 11:50

V večini primerov pomoje je težava da uparjalnik ne uspe delat kot bi moral.

In potem ga malce žgeš (saj itak ne pije ker je plin poceni) in zadeva začne tečt na suho....bi pa moral to preverit preko obeh ECU-jev, da bi videl kaj se dogaja.

Itak je to tipični piggyback, ki en druzga drkata v glavo. En pojača odpiralne čase injektorjev, drugi pa jih zmanjšuje, in obratno :) Defenitivno ena nastavitev za vse avtomobile ne mora bit....

Vem da ECU sam korigira in spreminja zadeve. Vendar neko osnovna nastavitev še vseeno mora nastavit. Tisti mojster, ki ni opravil pravega izobraževanja ter ga dejansko to celo malce zanima, verjetno dela z nekimi generičnimi mapami, ki si jih delijo sem ter tja. Na nivoju "čipiranja" pred 10 leti, ko so takozvani "čiperji" nalagali na ECU neke generične mape ki so jih dobili iz nemčije za +30HP.

Kdaj pa kdaj je celo pametneje malce bolj na mokro nastavit mešanico, pa je v varnih merah vseskup.
Plin izgoreva precej čisto in suši izgorevalno komoro ker ma manj kontamitantov. In potem so površine precej bolj čiste, sploh tiste med ventilom in sedliščem venitla, zato se tam rad začne materijal skupaj lepit...Tukaj so potem bistre glave naumile da daš pa neko svinjarijo zraven, v obliki dodatnega mazanja :D

Potem pa so spet tukaj vgrajevalci, eni trdijo da nujno rabiš mazanje, drugi trdijo da ga sploh ne rabiš. in to za isti motor. Jaz ko sem jih klicaril, so se boljkotne vsi kar nekaj zgovarjali en na drugega...pa vsak je za 20% boljši od drugih...nakoncu je sistem od najboljšega toliko dober, da ti plin črpa iz atmosfere nazaj v tank. Ta plin pa potem prodaš in si v plusu!

Jaz sm hotu kompleten sistem kupit na poljskem, (sem se že z parimi menil za nakup in prevoz) ker dobiš sekvenčni vbrizg (4x injektorji) + ECU + vse varnostne zadeve (2x varnostni ventil) + tank (60l) + lajtnge in kable za USB....za 300-350€
Če dodaš še mazanje je to pol vseskup tja do 400-450€ doma zmontiraš in je to to.
To sem hotu dat v najinega delovnega konja Ford Mondeo 1.8i zetec (ki naj nebi rabil mazanja) ampak je kolega, ki je sovoznik/solastnik ni hotel igrat, da bi se vozila naokrog brez homologirane naprave. V sloveniji pa ti tako noben noče nič zmontirat če ni njegovo (razumljivo).
Sama montaža ni težka, če si vsaj malce popoldanca (danci je tko al tko že 3/4 svoje naprave prešraufal :D ). Kar se pa nastavitev tiče pa imaš od proizvajalcev dosti materjala s katerega se da zadeva nastavit. Pa tujih forumov (kjer ne pametuje vsak ki ima pet minut časa (tako kot jaz:)). Takrat sem prebral kar nekaj materjala ker me je resno prijelo, da bi sam uredil vseskup.

Odkar ga imava sva naredila 50.000km pri porabi 7.3L/100km. Tako čez prst bi v letu in pol privarčevala cca: 3.000€ kar pomeni, da bi katerokoli vgradnjo dobila noter v momentu :)

Investicija 500€ (doma vgrajena z vsem dodatnim materjalom): bi notri prišla v 3-4 mesecih...
Investicija 800-1000€ (pri privatnikih) bi notri prišla v pol leta mogoče malce več....

Se pa še vedno vozimo na bencin. Budale ane? :)

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 12. Oktober 2015, 12:41

BackW00d napisal/-a: Kdaj pa kdaj je celo pametneje malce bolj na mokro nastavit mešanico, pa je v varnih merah vseskup.
Ampak ravno tega ne moreš, ker ECU (originalni) vztraja pri svojem in tako kot ti na plinskem ECU-ju večaš količino plina (torej daljšaš čas vbrizga), tako on sproti manjša čas vbrizga.
Plin izgoreva precej čisto in suši izgorevalno komoro ker ma manj kontamitantov. In potem so površine precej bolj čiste, sploh tiste med ventilom in sedliščem venitla, zato se tam rad začne materijal skupaj lepit...Tukaj so potem bistre glave naumile da daš pa neko svinjarijo zraven, v obliki dodatnega mazanja :D
Tako je, to naj bi bila trenutno veljavna teorija, zakaj prihaja do (povečane) obrabe ventilov in sedišč ('VSR - valve seat recession') ob delovanju na plin.

Z uporabo ustreznejših materialov za ventile in sedišča naj bi se to dalo odpraviti in moj motor (2006 EJ204 - 2.0R) naj bi imel takšne ventile. :c

Žal je praktično nemogoče dobiti kakšne verodostojne informacije o tem...
Odkar ga imava sva naredila 50.000km pri porabi 7.3L/100km. Tako čez prst bi v letu in pol privarčevala cca: 3.000€ kar pomeni, da bi katerokoli vgradnjo dobila noter v momentu :)

Investicija 500€ (doma vgrajena z vsem dodatnim materjalom): bi notri prišla v 3-4 mesecih...
Investicija 800-1000€ (pri privatnikih) bi notri prišla v pol leta mogoče malce več....

Se pa še vedno vozimo na bencin. Budale ane? :)
Homologacija je kar problematična, ker če se kdaj kak zdolgočasen policist spomni karkoli pogledat, je lahko kar drago (500€ kazni, pa to najbrž niti ni vse).

http://www.alter.si/tabla/showflat.php/ ... in/2067425 - tu en pravi, da obstajajo firme, ki pregledujejo ustreznost vgradnje in izdajo potrdilo, ki ga potem rabiš na homologaciji... Morda pa se da kako uredit...

Uporabniški avatar
msenjur
Član Subaru kluba
Prispevki: 2527
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: msenjur » 13. Oktober 2015, 13:13

danci1973 napisal/-a:
msenjur napisal/-a:jest se glih zdej zanimam za plin, pa so mi v plineksu priporočili original Zavoli, oz. to je firma, k jo subaru daje v svoje bi-fuele...

sm preveril.

baje je brc pod okriljem Zavoli...

očitno je kontra...

http://www.brc.it/en/il-gruppo.asp" onclick="window.open(this.href);return false;

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov