ima kdo mogoče izkušnje s težavami glede DENSO sekundarne zračne črpalke na Subaru Legacy IV letnik 2006. Po priklopu na računalnik na servisu mi je bilo rečeno, da je pumpa pokvarjena. Na servisu mi nobeden niti prav ni znal razložit čemu to služi in če se lahko kljub temu peljem. Rečeno mi je bilo da bodo dali električarju pogledat če bo lahko popravil drugače pa bo potrebno naročit novo ki pa stane 800,00€+ddv....za en navaden kos plastičnega ventilatorja
Sekundarna zračna DENSO črpalka SUBARU LEGACY IV 2006
Sekundarna zračna DENSO črpalka SUBARU LEGACY IV 2006
Pozdravljeni,
ima kdo mogoče izkušnje s težavami glede DENSO sekundarne zračne črpalke na Subaru Legacy IV letnik 2006. Po priklopu na računalnik na servisu mi je bilo rečeno, da je pumpa pokvarjena. Na servisu mi nobeden niti prav ni znal razložit čemu to služi in če se lahko kljub temu peljem. Rečeno mi je bilo da bodo dali električarju pogledat če bo lahko popravil drugače pa bo potrebno naročit novo ki pa stane 800,00€+ddv....za en navaden kos plastičnega ventilatorja
. Je imel kdo podobne izkušnje oz. pozna rešitev...ki je ugodnejša! 
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Re: Sekundarna zračna DENSO črpalka SUBARU LEGACY IV 2006
Običajno ne crkne ravno črpalka, pač pa ventilčka (mislim da sta 2), ki vpihujeta zrak v izpušni kolektor. Notri pride vlaga in korodira. Ko pride do tega, je najbolj enostavno izklopit zračno črpalko ali jo celo odmontirat stran, pobrati ventilčke ven in luknje zapreti s flančnami. Pogooglaj za "subaru air pump delete kit". Tak poseg običajno ni dražji od 30eur za material + delo. Nov ventilček pa če se prav spomnim, pride cca 250 EUR (1 kos).
Sistem zračne črpalke služi zgolj in samo za zniževanje emisij ob hladnem zagonu. Črpalka deluje le nekaj 10 sekund po tem, ko avto vžgeš. Potem se izklopi.
Sistem zračne črpalke služi zgolj in samo za zniževanje emisij ob hladnem zagonu. Črpalka deluje le nekaj 10 sekund po tem, ko avto vžgeš. Potem se izklopi.
EJ257, FB25
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4464
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Vendar je treba preprogramirat računalnik, sicer bo vedno javljal napako ('check engine').Unikat napisal/-a:Običajno ne crkne ravno črpalka, pač pa ventilčka (mislim da sta 2), ki vpihujeta zrak v izpušni kolektor. Notri pride vlaga in korodira. Ko pride do tega, je najbolj enostavno izklopit zračno črpalko ali jo celo odmontirat stran, pobrati ventilčke ven in luknje zapreti s flančnami. Pogooglaj za "subaru air pump delete kit". Tak poseg običajno ni dražji od 30eur za material + delo. Nov ventilček pa če se prav spomnim, pride cca 250 EUR (1 kos).
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Če gre za 2.0R motor, je Subaru kataloška številka za pumpo 14828AA040, na Teile Profis jo prodajajo za 504.60€...
Pumpa ima samo dva priključka (+ in -), tako da je ne bi smelo biti težko preizkusit (diagram).
Se pa na eBay-u najde en kup rabljenih...
Pumpa ima samo dva priključka (+ in -), tako da je ne bi smelo biti težko preizkusit (diagram).
Se pa na eBay-u najde en kup rabljenih...
Res je.danci1973 napisal/-a:Vendar je treba preprogramirat računalnik, sicer bo vedno javljal napako ('check engine').
EJ257, FB25
Kaj potem teoretično to pomeni, da tudi če bi se normalno vozil naprej kljub temu da gori check engine in utripa cruise control ne more biti nič narobe? Ne mislim pač zaradi teh dveh lučk, ki sta samo indikatorja vendar če pač pustim pumpo kot je in se normalno vozim naprej ne morem uničit ničesar drugega?!
Sem gledal na netu in je kar nekaj teh opisov kako odstranit to črpalko tako da teoretično bi res moralo vse normalno funkcionirati naprej. Omenjeno je le da se bistveno spremeni izpust emisij.
Me pa zanima še nekaj. Namreč tisti dan ko se je ta težava pojavila je ta pumpa delala neprekinjeno in je nisi mogel izklopit tudi ko sem avto ugasnil. Izklopil sem jo tako da sem snel kabel iz akumulatorja. Tudi ko sem čez čas priklopil akumulator se je kar prižgala in delala naprej. V bistvu je že kar malo smrdelo
...zgleda da ker je predolgo delala. Kakorkoli potem je prišel mimo eden naših šoferjev in jo malo "dregnil" (res čisto nežno
) in je prenehala. Zdaj pa ne vem ali je pač motorček pregorel ali kaj podobnega. Samo da je pa že od vsega začetka sploh pričela delati neprekinjeno pa ne vem ali je to odvisno od same črpalke ali pa dobi to kakšen napačen signal za vklop od kod drugod??? Sedaj imam avto pri edinem pooblaščenem serviserju v moji bližini Avto Koletnik. Res da so kar prijazni nimam kaj rečt vendar imam kar malo občutek kot da niso čisto prepričani kako in kaj. Tudi ni znal nobeden povedat čemu sploh to služi.
Sem gledal na netu in je kar nekaj teh opisov kako odstranit to črpalko tako da teoretično bi res moralo vse normalno funkcionirati naprej. Omenjeno je le da se bistveno spremeni izpust emisij.
Me pa zanima še nekaj. Namreč tisti dan ko se je ta težava pojavila je ta pumpa delala neprekinjeno in je nisi mogel izklopit tudi ko sem avto ugasnil. Izklopil sem jo tako da sem snel kabel iz akumulatorja. Tudi ko sem čez čas priklopil akumulator se je kar prižgala in delala naprej. V bistvu je že kar malo smrdelo
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Dolgoročno vožnja s CE lučko ni neka rešitev, ker bo motor ves čas delal v 'zasilnem' načinu ('limp mode'), v katerem ne upošteva vseh senzorjev.7774 napisal/-a:Kaj potem teoretično to pomeni, da tudi če bi se normalno vozil naprej kljub temu da gori check engine in utripa cruise control ne more biti nič narobe? Ne mislim pač zaradi teh dveh lučk, ki sta samo indikatorja vendar če pač pustim pumpo kot je in se normalno vozim naprej ne morem uničit ničesar drugega?!
Posledica je lahko višja poraba, so tudi višji izpusti (vprašanje, če bi šel čez tehničnega - že zaradi same CE lučke te ne bi smeli spustit), v končni fazi pa lahko pride še do kakšne resnejše težave, ki pa je ne bi opazil, ker ti CE itak skoz sveti...
Če ne preprogramiraš ECU, da bi ignoriral to pumpo in se voziš s CE lučko, najbrž res.Sem gledal na netu in je kar nekaj teh opisov kako odstranit to črpalko tako da teoretično bi res moralo vse normalno funkcionirati naprej. Omenjeno je le da se bistveno spremeni izpust emisij.
Samo zaradi odstranitve pumpe pa najbrž neke strašne razlike ne bi smelo biti, saj je aktivna res samo kakšnih 10 sekund pri zagonu (hladnega) motorja.
Da bi pumpa kar non-stop delala, vsekakor ni normalno in ker najbrž ni narejena za tako dolgo delovanje, je verjetno pregorel elektromotor.Me pa zanima še nekaj. Namreč tisti dan ko se je ta težava pojavila je ta pumpa delala neprekinjeno in je nisi mogel izklopit tudi ko sem avto ugasnil. Izklopil sem jo tako da sem snel kabel iz akumulatorja. Tudi ko sem čez čas priklopil akumulator se je kar prižgala in delala naprej. V bistvu je že kar malo smrdelo...zgleda da ker je predolgo delala. Kakorkoli potem je prišel mimo eden naših šoferjev in jo malo "dregnil" (res čisto nežno
) in je prenehala. Zdaj pa ne vem ali je pač motorček pregorel ali kaj podobnega. Samo da je pa že od vsega začetka sploh pričela delati neprekinjeno pa ne vem ali je to odvisno od same črpalke ali pa dobi to kakšen napačen signal za vklop od kod drugod??? Sedaj imam avto pri edinem pooblaščenem serviserju v moji bližini Avto Koletnik. Res da so kar prijazni nimam kaj rečt vendar imam kar malo občutek kot da niso čisto prepričani kako in kaj. Tudi ni znal nobeden povedat čemu sploh to služi.
Sicer pa pumpo krmili računalnik preko enega releja... Torej je lahko slab rele (da ima stalno kontakt) ali računalnik...
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Pravkar se je na eBay-u pojavila ena nova za 200€... Samo za dostavo / poštnino se je treba nekak zmenit.
http://www.ebay.de/itm/Sekundarluftpump ... SwAYtWJNrN
Pa preverit, da je res prava.
http://www.ebay.de/itm/Sekundarluftpump ... SwAYtWJNrN
Pa preverit, da je res prava.
No bomo videli. Avto je še pri Koletniku. Pumpo so vzeli ven in jo bodo peljali električarju da pogleda kako in kaj če se da popravit. Če pa ne pa zgleda res ne preostane nič drugega kot nakup nove. Razen še mogoče rele ali računalnik. Danci1973 kje pa je ta rele ki je narisan na tistem elektro planu za to pumpo?
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Najbrž v tisti škatli pri motorju, kjer so tudi varovalke - kateri točno pa je, pa ne vem...7774 napisal/-a:No bomo videli. Avto je še pri Koletniku. Pumpo so vzeli ven in jo bodo peljali električarju da pogleda kako in kaj če se da popravit. Če pa ne pa zgleda res ne preostane nič drugega kot nakup nove. Razen še mogoče rele ali računalnik. Danci1973 kje pa je ta rele ki je narisan na tistem elektro planu za to pumpo?
Ok hvala zaenkrat. Javim kako in kaj...
Evo, avto doma, check engine še vedno gori, pumpa je za silo poravljena in tisto novo na ebayu je pa tip že prodal
Tako da sem spet na začetku! Na servisu pravijo da je pumpo popravljal električar vendar da ni 100% in da zato še vedno gori check engine. Klical v Graz v Autohaus Kastner pa ista cena 816€ (malenkost ceneje). Se mi pa še vedno zdi dosti za ta "propeler"! Pozna kdo kakšen odpad s temi subaruji ali kaj podobnega?
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Če ti je, lahko čez vikend kaj pogledava in primerjava (tudi jaz imam 2006 Legacy 2.0 z enako pumpo, pa iz MB sem).7774 napisal/-a:Evo, avto doma, check engine še vedno gori, pumpa je za silo poravljena in tisto novo na ebayu je pa tip že prodalTako da sem spet na začetku! Na servisu pravijo da je pumpo popravljal električar vendar da ni 100% in da zato še vedno gori check engine. Klical v Graz v Autohaus Kastner pa ista cena 816€ (malenkost ceneje). Se mi pa še vedno zdi dosti za ta "propeler"! Pozna kdo kakšen odpad s temi subaruji ali kaj podobnega?
danci1973 to bi bilo super vendar sem ta vikend odsoten. Če se da, bi enkrat naslednji teden ali pa naslednji vikend če ti ustreza....in če bo avto še vedno v riti! 
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Nekaj lahko tudi danes ali jutri popoldne pogledava - za začetek, katero napako sploh javlja računalnik, lahko jo zbriševa in se bo videlo, če pride 'takoj' nazaj ipd.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov