NAS strežnik
NAS strežnik
Nekaj znalcev vas je na tem področju bolj podkovanih in me zanima, kaj svetujete za domačo uporabo za multimedijske vsebine? Sta dva diska (raid) sploh potrebna, če bojo gor samo kopije?
Tudi cenovno je razpon precej širok in ne bi rad pretiraval. Je rabljena roba lahko kaj problematična?
Tudi cenovno je razpon precej širok in ne bi rad pretiraval. Je rabljena roba lahko kaj problematična?
Re: NAS strežnik
Sam sem to rešil na drugačen način. Z virtualno mašino v moji mašini, ki se obnaša kot NAS s svojo mrežno kartico, ker moja mašina itak laufa 24/7.
Virtualka na tej mašini je pa postavljena tako da ima 2 jedri I7 proca, 4GB rama in ima 2x500GB diska za podatke kot NAS in na plati imam posebaj mrežno kartico, ki je samo za to NAS virtualko. Gor laufa nas linux in še par zadev. Preko mrežne kartice je pa priklopljena na router v 1GB mrežo in 300MB wifi. Tako pa potem lahko dostopam iz TV-ja, projektorja in telefonov za vso vsebino.
Virtualka na tej mašini je pa postavljena tako da ima 2 jedri I7 proca, 4GB rama in ima 2x500GB diska za podatke kot NAS in na plati imam posebaj mrežno kartico, ki je samo za to NAS virtualko. Gor laufa nas linux in še par zadev. Preko mrežne kartice je pa priklopljena na router v 1GB mrežo in 300MB wifi. Tako pa potem lahko dostopam iz TV-ja, projektorja in telefonov za vso vsebino.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Jaz imam WD 1tb lan disk, Buffalo LS-XHL 2TB in Synology DS212j z 2x 3TB v raid 0. Kaj pa vem... WD sux, Buffalo je ok, synologya sem vzel ker me je zanimalo kako zgleda in je kar zmogljiva igrača. Vse prek bolhe, rabljeno. Pri synologyu sem se zaklal ker je bil en disk hin in sem moral kupit drugega, tako da na koncu ni bilo tako poceni. Na tvojem mestu bi odvisno od potreb vzel za 1 disk ali 2 (če rabiš raid 1), zaradi raid 0 pa da bi hitreje delalo nebi šel na dva diska.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4462
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Jaz imam QNAP TS219P II z 2x 4 TB v RAID1. Tega uporabljam kot glavni 'storage' za vse, kar mi je pomembno in želim hranit dlje časa.
Na PC-jih pa imam samo SSD-je...
Na PC-jih pa imam samo SSD-je...
En novodobni pentium na poceni plati s 4gb rama in parimi diski, en za sistem, plus sharing za domače omrežje, drug disk pa za
dela 24/7. Sistem je bil z bolhe v vrednosti rabljenega synologyja, sem ga pa potem malo podražil, da je tišji. Za OS imam winse, ker se mi je linux v te namene po parih nenajboljuspešnih poskusih rahlo zameril.
ker imam med tv in "računalnico" predolgo razdaljo za kable vlečt, sem pod tv dal čist obični* pc oz htpc.
*ni pravi tavelki pc, ampak uni tamali, amd fusion procesor, 4gb rama... 2x disk, en sistemski in filmi, drug za backup vseh naprav v stanovanju, za filme pa laufa Kodi in ko sem še imel siol, sem gledal skoraj celo shemo preko vlc-ja
Leta 2011 sta bila matična na kateri je že vse razen rama in 1tb disk 180€, potem pa še 4GB rama, pa dodatna mrežna za siol, pa ohišje in še en disk.
*ni pravi tavelki pc, ampak uni tamali, amd fusion procesor, 4gb rama... 2x disk, en sistemski in filmi, drug za backup vseh naprav v stanovanju, za filme pa laufa Kodi in ko sem še imel siol, sem gledal skoraj celo shemo preko vlc-ja
Leta 2011 sta bila matična na kateri je že vse razen rama in 1tb disk 180€, potem pa še 4GB rama, pa dodatna mrežna za siol, pa ohišje in še en disk.
Synology 212 že nekaj let laufa 24/7 b.p.
Uporabljam za torrente, skladiščenje par serij/filmov, fotke, tedenski backupi domačih mašin...
Mogoče ni tako prilagodljivo, kot custom made zadeve (PC,..), ampak meni popolnoma zadošča. Nastaviš in pozabiš.
Uporabljam za torrente, skladiščenje par serij/filmov, fotke, tedenski backupi domačih mašin...
Mogoče ni tako prilagodljivo, kot custom made zadeve (PC,..), ampak meni popolnoma zadošča. Nastaviš in pozabiš.
Fiat.
Brez panike.
Brez panike.
Sej vem, da imate eni nasa centre, samo jaz bi točno to, kar je Gorazd opisal. Pogoj je še, da čim manj štroma pokuri. Kako pa je pri tej stvari z ramom in procesorjem? Je 256MB dovolj, al hitro počepne pri kakšnem HDju in pašnikih?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost