Forester SF
Re: Forester SF
Na zapis bulletproof, se lahko gleda z dveh strani.
1. Nekdo kupi tak avto zato, da bo tankal, vozil in delal redne servise. Ker je pač slišal, da kr dela in dela... Tak je bil morda v štartu tudi pripravljen odštet malo več €, ker je pač vrjel, da bo potem zelo malo stroškov. In če tak še nima doma primernega orodja in prostora, verjamem, da ga iz tira vrže čist vsak ne predviden strošek.
2. Nekdo pa kupi in se zaveda da za dolgo delovanje bo potrebno kdaj tudi kaj pošraufat. In tak ima vrjetno tudi doma kaj orodja in prostor. Ter na vse skupaj lahko gleda tudi kot na potrošno robo kot pri vsakem drugem avtu.
In tipična primera sta bila omenjena zgoraj. Nekdo jamra, da mu kaplja. Drugi pa reče nič tazga, eno dihtngo smo zamenjal, pa eno cevko...
In še drugi primer; prvi se sigurno ne bi peljal z zlomljenjo osjo. Drugi pa si odpre pir in se odpelje do mehanika, pa še tam enga zizneta in zamenjata.
1. Nekdo kupi tak avto zato, da bo tankal, vozil in delal redne servise. Ker je pač slišal, da kr dela in dela... Tak je bil morda v štartu tudi pripravljen odštet malo več €, ker je pač vrjel, da bo potem zelo malo stroškov. In če tak še nima doma primernega orodja in prostora, verjamem, da ga iz tira vrže čist vsak ne predviden strošek.
2. Nekdo pa kupi in se zaveda da za dolgo delovanje bo potrebno kdaj tudi kaj pošraufat. In tak ima vrjetno tudi doma kaj orodja in prostor. Ter na vse skupaj lahko gleda tudi kot na potrošno robo kot pri vsakem drugem avtu.
In tipična primera sta bila omenjena zgoraj. Nekdo jamra, da mu kaplja. Drugi pa reče nič tazga, eno dihtngo smo zamenjal, pa eno cevko...
In še drugi primer; prvi se sigurno ne bi peljal z zlomljenjo osjo. Drugi pa si odpre pir in se odpelje do mehanika, pa še tam enga zizneta in zamenjata.
Odlično si to povzel.
Starejši kot je avto, bolj moraš biti tip 2.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.
Love. It's What Makes a Subaru a Subaru
Love. It's What Makes a Subaru a Subaru
Pri avtu, ki je star 17 let, je za pričakovat, da bo kdaj kaj crknilo. Ampak če ga boš redno servisiral in kako stvar tudi preventivno zamenjal (ne samo takrat ko crkne), te na cesti pustil ne bo. To pa po treh foresterjih upam trditi.
Medtem ko za druge znamke avtomobilov v taki starosti nebi dajal roke v ogenj, tudi za toyoto ne. Ker me je redno servisirana RAV4 pustila na cesti že pred leti, ko ni bila niti 15 let stara.
Medtem ko za druge znamke avtomobilov v taki starosti nebi dajal roke v ogenj, tudi za toyoto ne. Ker me je redno servisirana RAV4 pustila na cesti že pred leti, ko ni bila niti 15 let stara.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Saj je meni forester turbo zaribal, pa kaj naj, ga je pač prejšnji lastnik zajebal z oljem, ker je šparal tam kjer ni treba. Jaz sem pa pač nabasal direkt na mino in naredu zgubo za celega forija.
Kolikor imam jaz izkušenj z avtomobili, bi dal roko v ogenj za subaruja N/A in katerokoli hondo.
Menda so tudi mercedesi tja do leta 95. kar vzdržljive zadeve in me je resno mikalo da bi kupil enega W124 300D, ampak pri nas ni nobene izbire, 3jurje pa tudi ne dam za avto s katerim na leto ne naredim niti 10kkm. Tako, da sem kupil nazaj foresterja
Za svoj denar nekako največ dobiš.
Kolikor imam jaz izkušenj z avtomobili, bi dal roko v ogenj za subaruja N/A in katerokoli hondo.
Menda so tudi mercedesi tja do leta 95. kar vzdržljive zadeve in me je resno mikalo da bi kupil enega W124 300D, ampak pri nas ni nobene izbire, 3jurje pa tudi ne dam za avto s katerim na leto ne naredim niti 10kkm. Tako, da sem kupil nazaj foresterja
No še moja skleda.
Jaz sem našo bivšo 1996 1.6 imprezo tri leta zapored od 190.000 230.000 gonil na pune čez industrijsko makadamsko cesto iz trbovelj v hrastnik in nazaj. Luknja pri luknji! Vozil sem od 60-130. Hitreje kot je šlo, boljše je šla čez luknje. Po treh letih nič posebnega. Podvozje ni imelo zračnosti, amortizerje sem že pred tem menjal, in so tudi pri 245.000 še vedno delali ok. Po tej cesti sem mnogokrat tudi malce nalašč vijugal in "driftal" ker pač po asfaltu z 90 konji noče, po slabem makadamu pa še kako
Avto je držal brez posebnosti, armatura ni čivkala, vzvratno ogledalo mi ni dol padlo. Uglavnem lahko rečem da je bil avto neprebojen.
Potem pa sem kupil Fiata, punto mk2 2001 letnik, 1.2 60HP. Vsakič ko sem se po tej cesti peljal, sem imel občutek da bo kaj odpadlo, crknil mi je nosilec motorja, gibljiva cev izpuha, končniki, zglobi, amortizerji so razpadli, optika je bila vsak dan drugače nastavljena armatura je bolj svirala kot radio vse se je zguncalo do amena:D in vse to po mogoče par mesecih uporabe.
Tko da ja, kar se mene tiče so ti letniki neprebojni. Gledaš, da ima dosti olja, menjaš manšete, kakšne potrošne dele podvozja (stabilizator gumice in štangice) in je to to. Pri okoli 200.000 crknejo amortizerji malce podmazuješ zavore ter gledaš da imaš ok obloge, in je to to.
Od 135.000 do 245.000 v 7 letih, samo slabega terena, večina mestne vožnje + hribovskih cest ter ogromno makadama. Vsakodnevno parkiranje na pločnik s sprednjim delom vozila.
V vseh teh kilometrih menjavali 8 manšet, 1 zglob roke (brezveze, ker je imela stabilizator štanga zrak, pa smo zgrešili diagnozo, ter nato ta isti zglob še enkrat, ker je neoriginalni zdržal le par 10kkm na drugi strani originalni pa je verjetno še danes OK), veliki servis, semeringe na vseh poloseh, par tesnilk po motorju. Sklopka je bila ob prodaji avtomobila povsem na koncu, a je še držala. Pa takoj ob nakupu avta smo morali menjat senzor odmične gredi, ki je znana napaka teh letnikov.
Zaradi robnika, ki se je lopov nastavil ob zimskih radostih sem moram zamenjat en zadnji ležaj, ter poravnat roko. pa eno feltno novo sem moral dobit
Raje ne napišem kaj vse sem že menjal na 10 let mlajšemu fiatu, ker nevem a bi se jokal al smejal
S tem da sem v zadnjem letu z imprezo doživel "totalko" (dobil starejšega gospoda v rit, tako močno da sem zajahal še avto spredaj, ki je imel vlečno kljuko montirano) avto pa sem lahko s kraja nesreče odpeljal, ter ga z dodatkom parih vezic vozil še celo leto. Menjat sem moral samo hladilnik, ki ga je v pol leta plastična vetrnica ventilatorja preribala, ker sploh nisem nič saniral poškodb karambola. 40€ pri Karliju in hop dalje!
Avto pa mi je za 2x ceno na trgu preplačala zavarovalnica.
Mislim, da si težko želiš več od avta! Meni se prekleto kolca po zvezdicah...
Jaz sem našo bivšo 1996 1.6 imprezo tri leta zapored od 190.000 230.000 gonil na pune čez industrijsko makadamsko cesto iz trbovelj v hrastnik in nazaj. Luknja pri luknji! Vozil sem od 60-130. Hitreje kot je šlo, boljše je šla čez luknje. Po treh letih nič posebnega. Podvozje ni imelo zračnosti, amortizerje sem že pred tem menjal, in so tudi pri 245.000 še vedno delali ok. Po tej cesti sem mnogokrat tudi malce nalašč vijugal in "driftal" ker pač po asfaltu z 90 konji noče, po slabem makadamu pa še kako
Potem pa sem kupil Fiata, punto mk2 2001 letnik, 1.2 60HP. Vsakič ko sem se po tej cesti peljal, sem imel občutek da bo kaj odpadlo, crknil mi je nosilec motorja, gibljiva cev izpuha, končniki, zglobi, amortizerji so razpadli, optika je bila vsak dan drugače nastavljena armatura je bolj svirala kot radio vse se je zguncalo do amena:D in vse to po mogoče par mesecih uporabe.
Tko da ja, kar se mene tiče so ti letniki neprebojni. Gledaš, da ima dosti olja, menjaš manšete, kakšne potrošne dele podvozja (stabilizator gumice in štangice) in je to to. Pri okoli 200.000 crknejo amortizerji malce podmazuješ zavore ter gledaš da imaš ok obloge, in je to to.
Od 135.000 do 245.000 v 7 letih, samo slabega terena, večina mestne vožnje + hribovskih cest ter ogromno makadama. Vsakodnevno parkiranje na pločnik s sprednjim delom vozila.
V vseh teh kilometrih menjavali 8 manšet, 1 zglob roke (brezveze, ker je imela stabilizator štanga zrak, pa smo zgrešili diagnozo, ter nato ta isti zglob še enkrat, ker je neoriginalni zdržal le par 10kkm na drugi strani originalni pa je verjetno še danes OK), veliki servis, semeringe na vseh poloseh, par tesnilk po motorju. Sklopka je bila ob prodaji avtomobila povsem na koncu, a je še držala. Pa takoj ob nakupu avta smo morali menjat senzor odmične gredi, ki je znana napaka teh letnikov.
Zaradi robnika, ki se je lopov nastavil ob zimskih radostih sem moram zamenjat en zadnji ležaj, ter poravnat roko. pa eno feltno novo sem moral dobit
Raje ne napišem kaj vse sem že menjal na 10 let mlajšemu fiatu, ker nevem a bi se jokal al smejal
S tem da sem v zadnjem letu z imprezo doživel "totalko" (dobil starejšega gospoda v rit, tako močno da sem zajahal še avto spredaj, ki je imel vlečno kljuko montirano) avto pa sem lahko s kraja nesreče odpeljal, ter ga z dodatkom parih vezic vozil še celo leto. Menjat sem moral samo hladilnik, ki ga je v pol leta plastična vetrnica ventilatorja preribala, ker sploh nisem nič saniral poškodb karambola. 40€ pri Karliju in hop dalje!
Avto pa mi je za 2x ceno na trgu preplačala zavarovalnica.
Mislim, da si težko želiš več od avta! Meni se prekleto kolca po zvezdicah...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
načeloma redno. če je kaj posebnega, zelo neredno ker plačljivih servisov za moj avto v ljubljani ni. obrnem se na karlita, ta pa tudi vedno ne more, je treba štekat da nam že tako hodi na roko.nebivedu napisal/-a:Ne vem kaj ti delaš vse z avtom in kako ga servisiraš.
je karli zamenjal zadnji semering, čez 14 je začel puščat eden od prednjih, oboje kakih 6 mesecev po opravljenem velikemu servisu.nebivedu napisal/-a:Noben od teh treh ni puščal olja (oziroma je začel, pa smo to takoj odpravili z drugimi semeringi ali novimi dihtungami).
meni so počile že tri cevi vode, enkrat cev radijatorja zgoraj in dvakrat bypass termostata. vozim maksimalno 100 km/h, ker si več ne upam. ko sem nazadnje peljal 130 je odprlo bypass prvič. ne upam se niti na morje z njim, kakšna puščava. bolj nezanesljivega avtomobila še nisem posedoval, z izjemo morda jeep cherokee mkI, ki je tudi ena svetovna jajca. sicer se peljem vsak dan 25 km v eno smer, od tega 3 km hribovskega makadama. končnike stabilizatorja menjam pogosteje kot zavorne ploščice. dosti pogosteje. pa vozim previdno čez riple in pazim, da če je le možno se luknjam in lužam izognem.nebivedu napisal/-a:Kaka kapljica servota na prvem, ker se nobenemu ni ljubilo ene cevke zamenjat, to je pa tudi vse. Niti naju ni noben od teh treh pustil na cesti. Je kaj crknilo, se polomilo ali obrabilo v vseh teh letih, pač iztrošenost in leta delajo svoje, ampak vedno in od povsod so naju pripeljali do doma. Pa nisva in ne voziva samo po cestah, ker nama je offroad hobi, pa bila sva tudi že zelo daleč od slovenije z njimi (tudi v puščavskem pesku se dobro obnese).
dobrih serviserjev ne poznam. poznam zgolj karlija, pa še ta je precej daleč. bom moral počasi nehati s temi vlaganji, ker sicer nikoli ne bom nabral za rabljeno dacio.nebivedu napisal/-a:Je pa zelo veliko odvisno od serviserja. Če je serviser dober in če ti servisiraš avto tako kot je treba (vlagaš vanj, ne da mnejaš samo najnujnejše), te subaru ne bo pustil na cesti, če boš pa zanemarjal avto in ne delal servisov, potem je pa to druga pesem.
te liftkiti so dragi kot satan. to si jaz težko privoščim. za manj denarja kot je lift kit za foresterja sem dobil nove fedre, amortizerje in bushinge, vse OME, za land cruiserja. tak kot fori je, je nižji do tal, kot je ženina kia pride ....nebivedu napisal/-a:Višina od tal je pa relativna. Za po kolovozih, makadamih in kak "light offroad" je to dovolj. Pozna se že recimo 195/80/15 guma na tem avtu, ker je avto potem še 15mm višji. In ta višina je potem enaka kot na vseh serijskih terencih tipa jimny, samuraj, feroza, vitara, rav4, kia sportage,.... Le da imaš zadaj še zadnji diferencial višje od vseh naštetih, ker nimaš toge preme. Še liftkit 3cm, pa imaš avto kr nekaj višje. Pozna se sicer dolga medosna na previsih, ampak če si narediš stabilizatorje za odklopit (to narediš na terenu in potem ne noriš skozi ovinke), se bo tudi tam lepše obnašal in manj rajsal po tleh, ker ti vsako kolo "diha" samostojno. To zadnje je sprobano na terenu že večkrat in se res obnese, se pa pozna pri luknjah, ker se udarec ne prenaša več preko stabilizatorja tudi na drugo kolo (pa na stabilizatorju se del moči udarca tudi porazgubi zaradi prožne kovine) in te veliko bolj zabije na tisti strani, s katero si priletel v luknjo. Zato se z odklopljenimi stabilizatorji vozi pač počasneje.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
vozniki toyot tega pač nismo vajeni. kakšne tesnilke na motorju? polosovine? land cruiser ima sedaj že gotovo pol miljona km, pa sem ziher da še ni menjal semeringa na motorju. če polosovine prekuješ v nože, oborožiš armado. jaz sem na landcruiserju pri 350.000 menjal šobe, ker so bile še prve, en semering na zadnjem diffu in ležaje (oziroma komplet kar še vse paše zraven) v obeh bunkah spredaj. pri 400.000 sem zamenjal jermen, črpalke pa ne, ni treba. zavore po porabi, pa že enkrat kar kak mesec ali dva po nakupu OME liftkit, ki je cenejši od Subarujevega, pa vsebuje nove fedre in amortizerje ... kakšna sklopka? pri 450.000 je bila še ta prva not. kar me je motilo, je da je začela razpadat pena v sedežih in usnje na volanu.BackW00d napisal/-a:V vseh teh kilometrih menjavali 8 manšet, 1 zglob roke (brezveze, ker je imela stabilizator štanga zrak, pa smo zgrešili diagnozo, ter nato ta isti zglob še enkrat, ker je neoriginalni zdržal le par 10kkm na drugi strani originalni pa je verjetno še danes OK), veliki servis, semeringe na vseh poloseh, par tesnilk po motorju. Sklopka je bila ob prodaji avtomobila povsem na koncu, a je še držala. Pa takoj ob nakupu avta smo morali menjat senzor odmične gredi, ki je znana napaka teh letnikov.
Zaradi robnika, ki se je lopov nastavil ob zimskih radostih sem moram zamenjat en zadnji ležaj, ter poravnat roko. pa eno feltno novo sem moral dobit...
med menjavami olja je požrla okrog pol litra. kar ni nič za direkt ajnšpricarja, polo tdi vzame več. si je treba mal odgrnit meglo z oči, obstajajo precej zanesljivejši avti kot je subaru forester.
Zadnjič spremenil aleks, dne 04. December 2015, 07:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Ti pa res nimaš sreče. Jaz sem trenutno na četrtem subiju, pa zaenkrat, z izjemo tesnil na glavi na 2.2, ni crknilo še nič!
Lift kit se pa dobi za 50€, pa je lih tok dober kot un za 200, 300...
Pa LC je tudi kar nekaj dražji in večji avto.
Lift kit se pa dobi za 50€, pa je lih tok dober kot un za 200, 300...
Pa LC je tudi kar nekaj dražji in večji avto.
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
jaz avto, ki je imel odprt motor prodam v najkrajšem možnem času.LSlabe napisal/-a:Ti pa res nimaš sreče. Jaz sem trenutno na četrtem subiju, pa zaenkrat, z izjemo tesnil na glavi na 2.2, ni crknilo še nič!![]()
LSlabe napisal/-a:Lift kit se pa dobi za 50€, pa je lih tok dober kot un za 200, 300...
prosim vir!
drži, a na dolgi rok je to vse ceneje. manj downtime-a, večje zadovoljstvo uporabnika, nobenih skrbi, manj obiskov servisnih delavnic. pa načeloma je ta serija še relativno enostavna za šraufat, in delo ni toliko drago ...LSlabe napisal/-a:Pa LC je tudi kar nekaj dražji in večji avto
toyot za uporabo v težkih razmerah je samo nekaj modelov. rav je nekakšen komitejski avto in ni delan po enakih načelih HD modeli. in če bi foresterji bili res tako zanesljivi, po moje ne bi potreboval treh ... eden bi moral zadoščat. kar se pa preventivne menjave delov tiče, ne samo da ne vidim smisla, nisem pa niti jasnoviden. imam "ta velik" priročnik, pa nikjer ni omenjeno kaj naj bi se menjalo preventivno. do sedaj sem porabil za popravila in dele že tolko denarja, kolikor me je avto stal ob nakupu (1 polosovina, potrošno končniki stabilizatorja, komplet zavore, komplet veliki servis, komplet vzmetenje spredaj, za zadaj je zmanjkalo denarja in tudi ne mislim več česa menjat, viskozna sklopka, silent bloki okol in okol, zunanji in notranji končniki, cevi za vodo, enga antifriza da te kap, ...) to vse za tri leta in manj ko 50.000 ... kmalu bo potrkal na vrata še izpušni lonec, pa spredaj spet tolče en končnik stabija...nebivedu napisal/-a:Pri avtu, ki je star 17 let, je za pričakovat, da bo kdaj kaj crknilo. Ampak če ga boš redno servisiral in kako stvar tudi preventivno zamenjal (ne samo takrat ko crkne), te na cesti pustil ne bo. To pa po treh foresterjih upam trditi.
napačno si povzel. kvarljivost je povezana s kakovostjo delov prve vgradnje in kakovostjo izdelave nasploh; in ne nujno s starostjo. slabši kot so deli prve vgradnje in kakovost izdelave, prej moraš postati tip 2.Kamion napisal/-a:Odlično si to povzel.![]()
pri prejšnjem naštevanju pozabil omenit še menjavo ležajev. ne dve leti okrog, pa se mi že dozdeva da spet en poje ... dobesedno se mi lajf vrti okrog okvar tega avta. še enkrat dobesedno me je strah, ker ga bom moral vozit vsaj še tri leta, preden bom privarčeval za nadomestek. ampak bolj kot računam, dlje kot ga bom vozil, več me bo stal, in to počasi postaja nevzdržno.
za primerjavo, kaj so to kakovostni deli prve vgradnje, povem da vozi žena kio pride, mala jačka, starejša od foresterja, vsak dan že trikrat tako dolgo kot jaz forsterja po isti poti. na podvozju ni bilo menjano še ama baš ničesar. ne ene gumice, enega fedra, enega amortizerja, končnika, silena, ... nič. kia ima leto več kot fori, in cca isto kilometrov. vsi deli so še prva vgradnja razen gum, svečk, par žarnic, zavor in enega kolesnega ležaja. če ga ne bi rja napadala, ne bi niti pomislil na menjavo ...
aja, pa še cev od sklopke je tudi počila ... kar pozabljam kaj sem že vse menjal.
Ali je tvoj avto stal kako leto ali več kje na kakem parkplacu ali celo na kaki travi?
Imaš mogoče kake kune v okolici avta?
Ta zadnja varianta je zelo "zanimiva". Namreč kune in podobne živali se gredo gret na ogret motor. Problem nastane, če si gre kaka taka živalca na gumi brusit kremlje, ali pa če mal zobe na gumi uporablja.
Čisto možna varinata, glede na to, da ti je 3x spustila cev za vodo.
Imaš mogoče kake kune v okolici avta?
Ta zadnja varianta je zelo "zanimiva". Namreč kune in podobne živali se gredo gret na ogret motor. Problem nastane, če si gre kaka taka živalca na gumi brusit kremlje, ali pa če mal zobe na gumi uporablja.
Čisto možna varinata, glede na to, da ti je 3x spustila cev za vodo.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
kune sicer živijo pri nas, a ker so še vse tri mačke žive, dvomim da pridejo blizu hiše. kune in dihurji ne marajo mač in jih podavijo, če je le prilika. sem jih pa gledal letos, kako skačejo po češnjahv sadovnjaku pod hišo, in zobljejo češnje. ko peljem psa (mešanec huskyja in labradorca) se mu čisto trga, ker kunje drekce išče. če jo pa opazi na češnji, takrat bi pa pesjak razdejal da bi lahko prišel ven ... zdaj ko je hladno, pa mačke zasedejo tople avte. vem, ker moram zjutraj preden grem od doma, spodit mačke da kake ne povozim. naše načeloma ne rinejo pod havbo da bi delale kako škodo po ceveh, so gor. se vidi po odtisih tačk.
obakrat je cev bypassa šla na istem mestu. sedaj sem dal ojačano. tovarniška ima eno plast vlaken, ta sedaj ima sedem plasti. komplete takih cevi za vodo prodajajo sicer za "ta močne" impreze na ebayu. ampak so dražje kot pri nas v prit hidravlika. ni pa cevka čisto taka kot tovarniška (ki je malo manj kot 90° in en krak še malenkost iz vinkla), sem navadno 90° koleno lepo spravil gor. so modre zunaj in rdeče znotraj.
obakrat je cev bypassa šla na istem mestu. sedaj sem dal ojačano. tovarniška ima eno plast vlaken, ta sedaj ima sedem plasti. komplete takih cevi za vodo prodajajo sicer za "ta močne" impreze na ebayu. ampak so dražje kot pri nas v prit hidravlika. ni pa cevka čisto taka kot tovarniška (ki je malo manj kot 90° in en krak še malenkost iz vinkla), sem navadno 90° koleno lepo spravil gor. so modre zunaj in rdeče znotraj.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov