Ni moj, Google-ov je...icko napisal/-a:Danci to si ti narobe parkiral
FTT
Re: FTT
Thomas22 tu imaš iz zakona.
Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-UPB2)
72. člen
(žaromet za osvetljevanje okolice vozila)
(uradno prečiščeno besedilo)
(1) Žaromet za osvetljevanje okolice vozila sme biti prižgan le pri opravljanju dela in ne sme slepiti ali kako drugače motiti udeležencev cestnega prometa.
(2) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo tega člena.
Uradni list RS, št. 109/2010 z dne 30. 12. 2010: 72. člen ZPrCP
72. člen
(1) Žaromet za osvetljevanje okolice vozila sme biti prižgan le pri opravljanju dela in ne sme slepiti ali kako drugače motiti udeležencev cestnega prometa.
(2) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo tega člena.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4469
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Nič pa ne piše, da bi moral biti tak žaromet pokrit...pero112 napisal/-a:Thomas22 tu imaš iz zakona.
72. člen
Tako je, nikjer ne piše o pokritosti. Pa še to - kdo je rekel, da je to delovna luč? Lahko dobim potrdilo proizvajalca da ni.
OK, da ne bomo predolgi in pametovali v nedogled. Vsak ima svoj pogled na to, najbolj me pa jezi, da je tako tudi pri uradnih osebah, ki bi morali vedeti točno kako in kaj.
OK, da ne bomo predolgi in pametovali v nedogled. Vsak ima svoj pogled na to, najbolj me pa jezi, da je tako tudi pri uradnih osebah, ki bi morali vedeti točno kako in kaj.
Don't allow your mind tell your heart what to do.
na tovornih vozilih (kjer predvsem na gradbiščnih bolj pogosto vidiš žaromete za osvetljevanje okolice) nisem še videl, da bi imel kdo žaromete za osvetlitev okolice pokrite. tudi pri nas, v podjetju kjer delam, imamo nekaj tovornjakov s takimi žarometi. a že od novega niso imeli pokrovov.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
pa bi bilo po mojem lažje, če bi to bila luč/žaromet za osvetljevanje okolice. kot dodatni prednji žaromet ga bo gotovo težko homologirati. homologirati bo pa treba, saj gre za poseg v že homologirano vozilo, ki spremeni eno značilno lastnost (viri osvetlitve). pri meglenkah je drugače, saj jih je verjetno uvoznik že homologiral. v sami homologacijski knjižici mojga forija sploh niso omenjene, pa jih imam serijsko vgrajene. tako se ob tvoje najbrž zaradi tega nihče ne obregne.Thomas22 napisal/-a:Tako je, nikjer ne piše o pokritosti. Pa še to - kdo je rekel, da je to delovna luč? Lahko dobim potrdilo proizvajalca da ni.
Thomas, brez zamere. Nisem mislil komentirat kot slabo, ampak samo v premislek, da ti lahko kdo teži zaradi tega. Škoda denarja, ki bi ga recimo dal za kazen.
Meni je človek tako razložil, češ da daljinke na avtu ne sme biti, razen če se opredeliš, da je to delovna luč. Če je delovna luč pa mora biti med vožnjo pokrita s pokrovom ali ponjavo (recimo neoprensko, tako kot morajo biti vitli pokriti).
Recimo pokrove take kot so jih imele včasih saturnusove daljinke - tiste taokrogle na strehi.
http://s5.mojalbum.com/17376775_1742418 ... 030692.jpg
Ni nujno da ti bo dal kazen, vendar se je že zgodilo, da so policisti dajali kazni za take luči, ker niso bile pokrite. Za izgovor so imeli celo da meglenki nista dovolj narazen, ker "po zakonu" (ki ga nikjer nisem našel) naj bi bili meglenki na avtu vsaj 60 do 80cm narazen. To mi je recimo na tehničnem težil že za ferozo, ker je imela 2 meglenki na bullbaru (narazen mogoče 10 do 15cm), češ da nista dovolj narazen (če sta bili pa pokriti jih je pa jemal kot delovne luči in je bilo vse prav in po zakonu).
Meni je človek tako razložil, češ da daljinke na avtu ne sme biti, razen če se opredeliš, da je to delovna luč. Če je delovna luč pa mora biti med vožnjo pokrita s pokrovom ali ponjavo (recimo neoprensko, tako kot morajo biti vitli pokriti).
Recimo pokrove take kot so jih imele včasih saturnusove daljinke - tiste taokrogle na strehi.
http://s5.mojalbum.com/17376775_1742418 ... 030692.jpg
Ni nujno da ti bo dal kazen, vendar se je že zgodilo, da so policisti dajali kazni za take luči, ker niso bile pokrite. Za izgovor so imeli celo da meglenki nista dovolj narazen, ker "po zakonu" (ki ga nikjer nisem našel) naj bi bili meglenki na avtu vsaj 60 do 80cm narazen. To mi je recimo na tehničnem težil že za ferozo, ker je imela 2 meglenki na bullbaru (narazen mogoče 10 do 15cm), češ da nista dovolj narazen (če sta bili pa pokriti jih je pa jemal kot delovne luči in je bilo vse prav in po zakonu).
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
- strojnik005
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 2518
- Kraj: On the road again.
David na patrolu jih ima zato pokrite ker mu jih je škoda 
Kaj pa če so snemljive te luči? A potem isto velja kot za razne prtljažnike za smuči/kolesa??
Kaj pa če so snemljive te luči? A potem isto velja kot za razne prtljažnike za smuči/kolesa??
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...
Davidovo sliko sem dal, ker je ravno bila na razpolago - samo da se vidi pokrove.strojnik005 napisal/-a:David na patrolu jih ima zato pokrite ker mu jih je škoda![]()
Če so snemljive potem so tovor, enako kot prtljažnik.strojnik005 napisal/-a: Kaj pa če so snemljive te luči? A potem isto velja kot za razne prtljažnike za smuči/kolesa??
Čeprav sem že slišal, da bodo tudi tukaj začeli težiti s homologacijami, ker si ljudje sami delamo prtljažnike in naj bi se to začelo to urejat.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
to pa jaz vem: evropska direktiva 31976 L0756, poglavje 4.5.4:nebivedu napisal/-a:Ni nujno da ti bo dal kazen, vendar se je že zgodilo, da so policisti dajali kazni za take luči, ker niso bile pokrite. Za izgovor so imeli celo da meglenki nista dovolj narazen, ker "po zakonu" (ki ga nikjer nisem našel) naj bi bili meglenki na avtu vsaj 60 do 80cm narazen.
4.5.4.1 Po širini:
Od vzdolžne srednje ravnine vozila najbolj oddaljeni rob svetleče površine ne sme biti od skrajnega zunanjega roba vozila oddaljen več kot 400 mm.
Notranja robova svetlečih površin ne smeta biti manj kot 600 mm narazen.
celotna direktiva o svetilih je tule
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 56&from=en
to, čemur ti praviš delovna svetilka, evropka direktiva ne pozna, in torej ne spada med svetila za osvetljevanje cestišča. vsako svetilo ki osvetljuje cestišče, mora biti uvrščeno med v direktivi omenjena svetila. vsa svetila pa morajo biti homologirana.
predpisi o tem, kakšni so naši avtomobili se sprejemajo v evropskem parlamentu, zato jih moraš iskati v eur-lexu.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov