Lambda sezor - P0131
Lambda sezor - P0131
Pozdravljeni,
Na stari Lambda sondi se mi je začela prižigati check engine lučka, ker naj bi bil problem z grelcem sonde. Ker je sonda še prva na avtu in je kilomentrov že veliko, se mi je zdelo to nekako logično.
Zamenjal sem torej z Boschevo lambda sondo, sedaj pa dobivam DTC P0131 - nizka napetost na signalnem pinu sonde. Kaj bi lahko bil problem, kako naj se lotim diagnostike?
Poleg tega opažam tudi, da avto zelo počasi zniža obrate, ko dam iz prestave, ali pa v primeru, da zaviram pred semaforjem. Je kakšna povezava z lambdo ali je to nedelovanje MAP senzorja?
hribovc
Na stari Lambda sondi se mi je začela prižigati check engine lučka, ker naj bi bil problem z grelcem sonde. Ker je sonda še prva na avtu in je kilomentrov že veliko, se mi je zdelo to nekako logično.
Zamenjal sem torej z Boschevo lambda sondo, sedaj pa dobivam DTC P0131 - nizka napetost na signalnem pinu sonde. Kaj bi lahko bil problem, kako naj se lotim diagnostike?
Poleg tega opažam tudi, da avto zelo počasi zniža obrate, ko dam iz prestave, ali pa v primeru, da zaviram pred semaforjem. Je kakšna povezava z lambdo ali je to nedelovanje MAP senzorja?
hribovc
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4464
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Re: Lambda sezor - P0131
Napiši kaj več - letnik avta, kateri motor, kateri Bosch senzor si uporabil (si prepričan, da je pravi za tvoj avto?), ...
Avto je letnik 2003, motor EJ20, uporabil sem Bosch Lambda Sensor 0258005732 (po Bosch katalogu bi moral ustrezati). Pred tem je bil vgrajen Denso 22641AA140.
Nova sonda je univerzalna, nima originalnega konektorja za priklopit, ampak se preko junction boxa poveže žice na konektor, ki ga odcvikaš od prejšnjega senzorja.
hribovc
Nova sonda je univerzalna, nima originalnega konektorja za priklopit, ampak se preko junction boxa poveže žice na konektor, ki ga odcvikaš od prejšnjega senzorja.
hribovc
Tule bo problem. Nekje bo slab stik, ker žice lambde so nekoliko posebne.hribovc napisal/-a:
hribovc
Jaz sem jo na podobnem vozilu menjal z Denso, ki je imela pravi konektor.
Don't allow your mind tell your heart what to do.
Ok, hvala za nasvet. Bom žice direktno polotal med seboj in primerno izoliral, vendar dvomim, da je razlog slab stik.
Kaj pa težava, da obrati motorja zelo počasi padejo na štantgas ko dam iz prestave, ali pa še celo malo poskočijo navzgor, preden se motor umiri?
hribovc
Kaj pa težava, da obrati motorja zelo počasi padejo na štantgas ko dam iz prestave, ali pa še celo malo poskočijo navzgor, preden se motor umiri?
hribovc
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Meni pa se zdi, da tale Boscheva lambda ni prava - ta je 'narrow-band' in je namenjena montaži za katalizator, medtem ko je Denso 'wide-band' in je za pred katalizator...
Pošlji mi VIN na privatno sporočilo, pa bom poskusil preverit na Subaru FAST, če imam prav.
Pošlji mi VIN na privatno sporočilo, pa bom poskusil preverit na Subaru FAST, če imam prav.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Tvoj avto ima dve lambdi - prva (pred katalizatorjem) je 22641AA140, druga pa je 22690AA420.
Nadomestek za prvo je Denso DOX-0307, ki ima tudi ustrezen konektor.
Bosch 0 258 005 732 pa je nadomestek za drugo (22690AA420) - klikni na link, pa potem na 'OE Številke'...
Nadomestek za prvo je Denso DOX-0307, ki ima tudi ustrezen konektor.
Bosch 0 258 005 732 pa je nadomestek za drugo (22690AA420) - klikni na link, pa potem na 'OE Številke'...
Imam popolnoma enak problem, pa še nisem začel raziskovati kaj bi bilo, vem pa da mpram menjat vžigalne kable, ker mi en že prebija...hribovc napisal/-a:
hribovc
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Glede obratov poskusita spucat ventil prostega teka - IACV.
http://i638.photobucket.com/albums/uu10 ... IDCV-1.jpg
http://jacqcad.com/Specials/IACV_comp.jpg
http://i638.photobucket.com/albums/uu10 ... IDCV-1.jpg
http://jacqcad.com/Specials/IACV_comp.jpg
samo prej še kupit novo tesnilo ohišja in karburator sprej (moraš spucat tudi ohišje, not se nabere še pa še). nazaj tesnila ne spraviš več. cca 12€ stane in nimajo na zalogi. izgleda takole
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Imaš 2 (ali več različic) motorčkov in tesnil. V Thomasovem postu je starejši tip, v aleksovem pa novejši.
Jaz sem pripel sliko od modela 2003 kot ga ima Hribovc.
Moj forester je model 2003, in ima IACV varianto, ki j je na sliki poslal Thomas22. Sem že enkrat čistil. Sem pa takrat opazil, da je res veliko umazanije tudi znotraj cevk - verjetno tudi posledica tega, da imam vgrajen plin. Kako to očistit (da ne bo umazanije neslo naprej proti motorju, če uporabim karburator sprej)?
hribovc
hribovc
okrog teh letnikov in iacvjev je malo zmede. jaz imam tega na moji sliki, ki je ploščat na 2 vijaka, (moj avto je letnik 99). drugod spet najdeš Thomasovega okroglega, ki naj bi bil omenjen letnik 02-04, za letnike od 90-99 (kot ga imam jaz) pa prikazujejo ploščat iacv, a na 4 vijake ...
za čiščenje prehodov ne pomaga drugega kot potegnit ven, na stare cejtenge in na debelo špricat s karburator sprejem. sicer dvomim da je svinjarija od plina. po mojem je iz PCV ventila.
za čiščenje prehodov ne pomaga drugega kot potegnit ven, na stare cejtenge in na debelo špricat s karburator sprejem. sicer dvomim da je svinjarija od plina. po mojem je iz PCV ventila.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Tako je, tudi PCV spucat, pa bo nekaj časa mir.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov