kazalec temperature

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
ttt
Uporabnik foruma
Prispevki: 88

kazalec temperature

Odgovor Avtor: ttt » 12. Marec 2016, 12:38

Živjo,
imam vprašanje. Na outbacku 2.5, l 2008, je kazalec temperature malo pod sredino, mogoče kako črtico ali 2. Temperatura ne niha drugače, ne glede na to ali je zunaj - ali +. Ko pride do tega položaja ostane tako.
Je to normalno? Pri prejšnjem avtu sem imel problem v visko, ker se avto ni dovolj segrel.
Ima še kdo tako kazalec temp?
lp

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: kazalec temperature

Odgovor Avtor: danci1973 » 12. Marec 2016, 13:13

ttt napisal/-a: imam vprašanje. Na outbacku 2.5, l 2008, je kazalec temperature malo pod sredino, mogoče kako črtico ali 2. Temperatura ne niha drugače, ne glede na to ali je zunaj - ali +. Ko pride do tega položaja ostane tako.
Tudi pri mojem 2006 2.0R se kazalec ustali malo pod sredino...
Je to normalno? Pri prejšnjem avtu sem imel problem v visko, ker se avto ni dovolj segrel.
Visko v menjalniku?

Močno dvomim, da ima hladilna tekočina motorja kakršno koli vezo z menjalnikom - vsaj pri Subaruju ne.

ttt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ttt » 12. Marec 2016, 13:37

NE vem neki visko :), ventilatorju?Bil je BMW..Na menjalniku sigurno ne...
Nisem mehanik :).. potem je ok.. Samo to me je zanimalo
Hvala

ttt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ttt » 12. Marec 2016, 15:00

Aja še to. Pred pol leta so mi menjali hladilnik.. Sedaj se mi pa skoraj vsakokrat ko zjutraj vžgem avto sliši pretok vode oz kot da bi po ceveh stekla voda.....
Ko je pa avto na polno segret se pa sliši nek šum zadaj za armaturo? Ampak samo ko je segret na delovno temp.

Po moje je za prezračit hladilni sistem.

Ima mogoče subaru (vsaj večina avtomobilov ima), kakšen vijak da lahko spustim zrak ven? OZ kako prezračiti hladilni sistem na subaru na outbacku 2.5i?

tnx

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 12. Marec 2016, 15:56

ttt napisal/-a:Aja še to. Pred pol leta so mi menjali hladilnik.. Sedaj se mi pa skoraj vsakokrat ko zjutraj vžgem avto sliši pretok vode oz kot da bi po ceveh stekla voda.....
Ko je pa avto na polno segret se pa sliši nek šum zadaj za armaturo? Ampak samo ko je segret na delovno temp.

Po moje je za prezračit hladilni sistem.

Ima mogoče subaru (vsaj večina avtomobilov ima), kakšen vijak da lahko spustim zrak ven? OZ kako prezračiti hladilni sistem na subaru na outbacku 2.5i?
Subaruji se prezračijo samodejno, vendar morajo imeti na voljo dovolj hladilne tekočine v raztezni posodi.

Pri hladnem motorju odpri pokrov hladilnika in po potrebi dolij hladilno tekočino do vrha, nato pa preveri in po potrebi dolij še tekočino v raztezni posodi.

Potem pa še parkrat preveri nivo tekočine v raztezni posodi, ampak po tem, ko se motor po vožnji ohladi...

ttt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ttt » 12. Marec 2016, 16:40

Hm, to pa prvič slišim...Kolikor sem gledal po netu nisem še tega zasledil. Kam pa gre zrak in kako, če je sistem zaprt?
hvala
lp

Uporabniški avatar
renegejd
Uporabnik foruma
Prispevki: 109

Odgovor Avtor: renegejd » 12. Marec 2016, 17:42

To imajo japonci en napreden sistem, Honda recimo ima enako ;-)

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 12. Marec 2016, 20:05

Sistem ni popolnoma zaprt. Na raztezni posodi imaš luknjo. Teden nazaj sem menjal hladilnik in zadevo odzračil kot je napisal Danci.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 12. Marec 2016, 21:02

ttt napisal/-a:Hm, to pa prvič slišim...Kolikor sem gledal po netu nisem še tega zasledil. Kam pa gre zrak in kako, če je sistem zaprt?
hvala
lp
V čep hladilnika so inženirji vložili kar nekaj truda... :)

Zaradi segrevanja se hladilna tekočina v hladilnem sistemu razteza in tlak naraste. Čep vzdržuje 0,9 - 1,1 bara (odvisno od modela motorja), ko pa tlak to mejo preseže, čep odpre in omogoči pretok v raztezno posodo.

Zrak se zaradi fizikalnih zakonov zadržuje na najvišji točki, kar je prav pod čepom in bo zato prvi 'izstopil' v raztezno posodo, kjer bo seveda šel na vrh.

Ko se bo motor ohlajal in se bo hladilna tekočina 'krčila', bo v sistemu nastal podtlak, ki bo hladilno tekočino potegnil nazaj iz raztezne posode - in tako se Subaruji odzračijo.

Seveda pa je pomembno, da čep dobro deluje (torej vzdržuje ustrezen tlak) in dobro tesni 'navzven', sicer se lahko zgodi, da bo namesto tekočine iz raztezne posode v hladilnik potegnilo zrak iz okolice...

Uporabniški avatar
Legacy_46
Član Subaru kluba
Prispevki: 1425
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: Legacy_46 » 12. Marec 2016, 21:06

Glede kazalca mislim, da je normalno, da je le-ta malenkost pod sredino. Sem imel že na prejšnjem kot tudi na sedanjem legacyju (pri segretem motorju) tako ;)

ttt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ttt » 12. Marec 2016, 21:26

Hvala za info :.sup Vsak dan nekaj novega izvem :-D
lp

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov