gume - razlika zaradi obrabe - problem?

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
reklamar
Uporabnik foruma
Prispevki: 153

gume - razlika zaradi obrabe - problem?

Odgovor Avtor: reklamar » 15. Marec 2016, 22:57

Pozdravljeni, eno vprašanje:
je to pri subaru štirikolesnem stalnem pogonu problem, če so sprednje - zadnje gume različno obrabljene?
Če imajo npr sprednje 8mm profila, zadnje pa 6mm?
Koliko pa je lahko razlika (v % ali mm), da ni problem?
Hvala, LP

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: gume - razlika zaradi obrabe - problem?

Odgovor Avtor: danci1973 » 15. Marec 2016, 23:43

reklamar napisal/-a:Pozdravljeni, eno vprašanje:
je to pri subaru štirikolesnem stalnem pogonu problem, če so sprednje - zadnje gume različno obrabljene?
Če imajo npr sprednje 8mm profila, zadnje pa 6mm?
Koliko pa je lahko razlika (v % ali mm), da ni problem?
Hvala, LP
Po precej letih 'Subarujevstva', je moje mnenje, da majhne razlike, do katerih pride z normalno obrabo, niso problematične.

Subaru v navodilih priporoča 'rotiranje' gum (torej menjavo spredaj <> zadaj) vsakih 10000km - jaz pa to opravim na Veliko in Malo vulkanizerjevo, pri čemer par z boljšim profilom dam na prednjo os. V eni sezoni pa pridelam ene 0,5 mm razlike v profilu med prednjimi in zadnjimi gumami...

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 16. Marec 2016, 06:52

Predvidevam, da je to odvisno od vrste štirikolesnega pogona. Avtomatiki v osnovi bojda nimajo simetrične razporeditve moči spredaj - zadaj, zato najbrž pride do razlike pri obrabi. V 10 letih pri imprezi '99 nisem imel razlike pri obrabi gum. Sem pa zadnji par za desetinko bara manj pumpal, tako zimske kot letne.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8743
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 16. Marec 2016, 07:28

Sam pumpam vse 4 gume enako. 2.4 bara poleti in 1.8 bara pozimi (celo leto iste gume - yokohama geolandar AT/S). Rotiram pa gume nekje med 7.500 in 10.000km in so vse enakomerno obrabljene po nekje 70.000km prevoženih.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 16. Marec 2016, 08:59

Sajmon napisal/-a:Predvidevam, da je to odvisno od vrste štirikolesnega pogona. Avtomatiki v osnovi bojda nimajo simetrične razporeditve moči spredaj - zadaj, zato najbrž pride do razlike pri obrabi. V 10 letih pri imprezi '99 nisem imel razlike pri obrabi gum. Sem pa zadnji par za desetinko bara manj pumpal, tako zimske kot letne.
Prednje gume imajo tudi pri 50:50 'več dela' in s tem večjo obrabo kot zadnje.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 16. Marec 2016, 09:56

Zanimivo da se pri nekaterih avtomobilih s stalnim 4x4 pogonom bolj znucajo zadnje. Ker prednje obrneš v smeri ovinka, zadnje pa se vlečejo v smer ovinka (sicer minimalno, vendar se pozna).
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 16. Marec 2016, 10:08

Jaz sem se precej hitro vozil z imprezo sploh skozi ovinke, in so se gume vedno obrabljale isto. Spredaj zadaj, razlike ob koncu gume mogoče pol milimetra...

Pri FWD-jih, ki jih trenutno gonim naokoli tudi dostikrat na polno, pa so zadnje gume kot nove. 2 sezoni skupaj pa nobene obrabe...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 16. Marec 2016, 10:39

nebivedu napisal/-a:Zanimivo da se pri nekaterih avtomobilih s stalnim 4x4 pogonom bolj znucajo zadnje. Ker prednje obrneš v smeri ovinka, zadnje pa se vlečejo v smer ovinka (sicer minimalno, vendar se pozna).
Verjetno odvisno tudi od načina vožnje - Subaruji so znani po pod-krmiljenju ('under-steer') in če voziš dovolj dinamično, da dejansko pride do tega, so prednje gume najbrž le bolj obremenjene kot zadnje.
BackW00d napisal/-a:Jaz sem se precej hitro vozil z imprezo sploh skozi ovinke, in so se gume vedno obrabljale isto. Spredaj zadaj, razlike ob koncu gume mogoče pol milimetra...
Morda Impreza nima toliko pod-krmiljenja? Jaz skozi večino rondojev 'driftam' - žal s prednjimi... :roll:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 16. Marec 2016, 10:46

danci1973 napisal/-a:
nebivedu napisal/-a:Zanimivo da se pri nekaterih avtomobilih s stalnim 4x4 pogonom bolj znucajo zadnje. Ker prednje obrneš v smeri ovinka, zadnje pa se vlečejo v smer ovinka (sicer minimalno, vendar se pozna).
Verjetno odvisno tudi od načina vožnje - Subaruji so znani po pod-krmiljenju ('under-steer') in če voziš dovolj dinamično, da dejansko pride do tega, so prednje gume najbrž le bolj obremenjene kot zadnje.
Subaruji ne, recimo freelander, outlander in x-trail

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 16. Marec 2016, 10:47

Dva milimetra razlike na gumah je preveč. Na Foresterju se mi je manjša razlika kazala pri poskakovanju prvih koles ob popolnoma zavitem volanu.
Gotovo pa je Subaru kje priporočil razliko globine profila.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4126
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 16. Marec 2016, 14:26

Hm, če pogon ne prebavi razlike 2mm profila, pol verjetno sploh ne bo dovolil uporabe verig?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 16. Marec 2016, 14:30

Z verigami naj nebi vozil več kot 60km/h, pa ne prav velikih razdalj.

P.S. Sicer pa po našem zakonu, gredo verige na pogonska kolesa - torej na vsa 4 kolesa. :lol:

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 16. Marec 2016, 15:02

strumf666 napisal/-a:Hm, če pogon ne prebavi razlike 2mm profila, pol verjetno sploh ne bo dovolil uporabe verig?
Verige daš na vse 4... ;-)

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 16. Marec 2016, 15:20

Razlika v profilu je problematična samo na asfaltu. Na drseči podlagi nebi smelo delat težav. Seveda ne semislick in kramparce skupaj. :-)

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4126
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 16. Marec 2016, 15:39

Verig sploh ne mislim dajat na avto ;-) Imam "zokne" v prljažniku, da zadostim predpisom, to je pa tudi njih edini namen.
Ne verjamem, da je subarujev pogon toliko občutljiv na malenkostne razlike (vsaj dokler je v dobri kondiciji); jes sem svojega ravno uničil, ampak sem rabil imet razliko v tlaku gum skoraj 1 bar, pa enkrat pol prikolice cementa, drugič pa pol prtljažnika v kombinacij z motanjem rikverc v klanec na dovoz in še avtocesto, da mi je to uspelo. Vse našteto sem prepričan da je naredilo precej večjo razliko kot pa 2mm na obsegu :cr :-P

Sezonsko rotiranje gum se mi zdi pa vseeno pametno.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov