katero ATF olje

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
ttt
Uporabnik foruma
Prispevki: 88

katero ATF olje

Odgovor Avtor: ttt » 21. April 2016, 21:08

Zdravo,
danes sem chekiral olje v menjalniku, imam avtomatika(2009). Pa potrebujem par informacij. Ko sem preveril ko je bil avto hladen, je bilo olje čez max na vseh luknjicah, potem sem avto segrel na delovno temperaturo in naredil cca 10 km. Ko sem spet preveril olje je bil pa na minimumu, vsaj odčital sem tako, je precej težko odčitati nivo, ampak definitivno je bilo notri premalo olja.Je to normalno da ko je mrzel je olja ćez max, čeprav so tam cold in hot luknjice....

Katero ATF olje natočiti v menjalnik, vem da so Subaruji oz. na splošno avtomatiki precej občutljivi glede tega?

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: katero ATF olje

Odgovor Avtor: danci1973 » 21. April 2016, 21:21

Nivo ATF-a se meri, ko je ta topel (70°-80°C piše v manualu za 2006).
CAUTION:

The level of ATF varies with fluid temperature. Pay attention to the fluid temperature when checking ATF level.

1. Raise the ATF temperature by driving a distance of 5 to 10 km (3 to 6 miles). Otherwise, idle the engine to raise ATF temperature to 70 — 80°C (158 — 176°F) on Subaru Select Monitor.

2. Make sure the vehicle is level.

3. After selecting all positions (P, R, N, D), shift the select lever in “P” range. Idle the engine for 1 — 2 minutes, and measure the ATF level.

4. Make sure that ATF level is above the center of upper and lower marks at “HOT” side.

5. If the ATF level is below the center between upper and lower marks, add the recommended ATF until the fluid level is found above the center between upper and lower marks.

CAUTION:

• Use care not to exceed the upper limit level.

• Adding ATF to the upper limit mark on “HOT” side when the ATF temperature is below 70°C (158°F) will overfilling of ATF, causing a transmission failure.

6. Check ATF level after raising ATF temperature to 70 — 80°C (158 — 176°F) by running the vehicle or by idling the engine again.

7. Check the ATF for leaks.

Check for leaks in the transmission. If there are leaks, it is necessary to repair or replace gasket, oil seals, plugs or other parts.
Priporočena tekočina je seveda Subaru ATF, alternativi pa sta IDEMITSU ATF HP ali CASTROL TRANSMAX J...

ttt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ttt » 21. April 2016, 21:31

Hvala za tole. Ima 2009 letnik enako olje, nekaj sem bral po tujih forumih da so od 2008 zamenjali olje in da priporočajo samo original, ATF-HP?

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 21. April 2016, 21:50

Za 2009 je priporočeno Subaru ATF HP, alternativa pa je IDEMITSU ATF HP...

ttt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ttt » 22. April 2016, 06:06

Hvala to potrebujem :)

Zanima me še potem smisel označbe na palčki za merjenje hot, cold.. Če se vedno meri pri segretem motorju? In če je pri hladnem čez max?

ttt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ttt » 22. April 2016, 06:26

Se pravi je ok tole:
http://www.amazon.com/GENUINE-SUBARU-AT ... B00F9O8U5O" onclick="window.open(this.href);return false;

ali pa tole:

http://www.amazon.com/Idemitsu-10107-04 ... s=IDEMITSU" onclick="window.open(this.href);return false;

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 22. April 2016, 07:55

ttt napisal/-a:Hvala to potrebujem :)

Zanima me še potem smisel označbe na palčki za merjenje hot, cold.. Če se vedno meri pri segretem motorju? In če je pri hladnem čez max?
Izkušeni mehaniki pravijo, da je treba toliko olja dati v menjalnik kolikor si ga ven zlil - nekako logično a ne :).
No, tudi sam sem bil presenečen, ko sem menjal količino olja. Ven sem jo zlil krepko več, kot je bilo predpisano..

Upoštevaj označbe HOLD, COLD in mislim, da bo v redu.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

ttt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ttt » 22. April 2016, 08:32

Verjamem da bo :)
Gre samo zato da je za moje videnje malo premalo olja notri, pa da ne gre kaj v maloro bi dotočil.. zato sprašujem..

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 22. April 2016, 08:51

ttt napisal/-a:Hvala to potrebujem :)

Kolikor berem, se nivo ATF v avtomatskem menjalniku meri z delujočim motorjem.

Če si meril pri hladnem ugasnjenem motorju, se je seveda v posodo nateklo veliko več tekočine, kot bi jo izmeril pri hladnem, a vklopljenem motorju.
3. After selecting all positions (P, R, N, D), shift the select lever in “P” range. Idle the engine for 1 — 2 minutes, and measure the ATF level.
Pri tem izbiranju vseh položajev je verjetno mišljeno, da v vsakem položaju počakaš par sekund (pri Porsche Boxster npr. piše 10-15 sekund), potem motor pustiš teči na prostem teku še 1-2 minuti in potem izmeriš ATF nivo (brez ugašanja motorja).

ttt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ttt » 22. April 2016, 09:11

Živjo,
ja to mi je jasno oz sem napisal da sem meril pri hladnem in ugasnjenem motorju in da je zato bilo čez max. :)

Zanima me samo poanta, oznak na merilni paličiči za hot in cold... če je smiselno meriti pri ogretem motorju. Razen če najprej pogledaš pri mrzlem in že takrat vidiš da ni olja pa sploh ne vžigaš :-P

Subaru ni ravno znan po tem da naredi kaj brez veze :)

ttt
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ttt » 22. April 2016, 09:25

Pa še to kje nabaviti kakšen liter?

Samo na pooblaščenem servisu, ostali prodajalci prodajajo razne nadomestke, kateri niso ok. Vsaj kolikor berem tuje forume.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 22. April 2016, 09:47

ttt napisal/-a:Živjo,
ja to mi je jasno oz sem napisal da sem meril pri hladnem in ugasnjenem motorju in da je zato bilo čez max. :)

Zanima me samo poanta, oznak na merilni paličiči za hot in cold... če je smiselno meriti pri ogretem motorju. Razen če najprej pogledaš pri mrzlem in že takrat vidiš da ni olja pa sploh ne vžigaš :-P
Po moje pri menjavi ATF-a najprej uporabljaš 'cold' oznake - se pravi v izpraznjen menjalnik naliješ do 'COLD MAX', potem motor vžgeš, malo prestavljaš, preveriš in doliješ spet do 'COLD MAX' oznake, potem pa vse skupaj zagreješ in preveriš še na 'HOT' oznakah...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov