Kabinski filter

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Kabinski filter

Odgovor Avtor: Sajmon » 19. Maj 2016, 22:33

Ker imam končno avto s kabinskim filtrom, me zanima, če so kakšne specifike, ki naj jih ima. Nekaj gledam ogljene filtre. So kaj boljši, drugačni od navadnih penastih oz. iz česarkoli pačže?
Se pri kakšnem pojavi slabši pretok zraka?

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4126
Kraj: Krško

Re: Kabinski filter

Odgovor Avtor: strumf666 » 19. Maj 2016, 23:48

Jes jih kupujem v potokarju, najcenejša varianta in menjam enkrat na leto.
Da imam manj prahu v avtu, ter da mi pečko in klimo ne zabije (prah&žužki) čist spodobno funkcionira :)

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 20. Maj 2016, 06:06

Seveda so filtri z aktivnim ogljem boljši. :)
Often one of these filters contains activated carbon. The carbon cabin air filters still remove dust, pollen and other contaminants from the air, but they also adsorb exhaust fumes and unpleasant odors prior to entering the passenger area of a vehicle.
The charcoal in the filters is treated with chemicals and heat to give it specific odor-control properties. Charcoal traps odor-causing gases by adsorption (not absorption), and therefore holds the gases on the surface of the charcoal treated media.
Because charcoal is porous, the filter has a very high capacity for trapping noxious gases.

Sajmon
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Sajmon » 20. Maj 2016, 08:36

Danci, tist smajli na koncu mi je mal sumljiv :)
Sicer mi tisti "treated with chemicals" ni preveč všeč, a je to najbrž še vedno bolje od raznih ambipur dišav. Je življenska doba sicer kaj krajša od navadnih filtrov?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8743
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 20. Maj 2016, 09:03

Navaden tapoceni za moj avto je 49€ (pol pa dobiš še popuste in prideš na ugodno ceno, za tistega z aktivnim ogljem mi pa sploh cene ni hotel povedat. Je rekel, da boljš da je ne vem.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 20. Maj 2016, 09:19

49€?? :cr

Za Legacya BH je filter okoli 25€. S tem da je iz dveh delov, skupaj s plastičnim ohišjem.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Sajmon
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Sajmon » 20. Maj 2016, 09:33

Kje to vi gledate, ne vem, ampak navadne sem našel za cca 8, 9 €, ogljene pa za par evrov več.
Tukaj sem gledal: http://www.rezervniavtodeli24.si/subaru ... a_prostora" onclick="window.open(this.href);return false;

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 20. Maj 2016, 09:42

Sajmon napisal/-a:Danci, tist smajli na koncu mi je mal sumljiv :)
Haha, nisem nič namigoval s tem.. :) Dejansko so boljši, če pa to res potrebuješ in zaznaš, pa je težko rečt...

Jaz jih uporabljam.
Sicer mi tisti "treated with chemicals" ni preveč všeč, a je to najbrž še vedno bolje od raznih ambipur dišav. Je življenska doba sicer kaj krajša od navadnih filtrov?
Vse na svetu je 'chemicals', tudi ti, jaz, H2O, ...

Kolikor je meni znano, življenska doba ogljenih ni nič krajša od navadnih - dokler se ne zabaše oz. dokler ni videt tako umazan, da ga pač zamenjaš.

Ker se pa zgoraj omenjenih cen tiče - pa kje to najdete? :shock:

Za 10€ se že da kaj dobit (eBay.de).

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 20. Maj 2016, 09:46

Morda še to - pri nabavi / naročanju je treba bit malo pazljiv, ker raznorazni katalogi navajajo en kup napačnih dimenzij (ne vem, ali imajo pač slabe informacije za določene znamke ali pa imajo različne izvedbe istega modela / letnika dejansko tudi različne filtre - morda so kakšne razlike med USDM / EDM / JDM)...

Tako da je najbolje premeriti starega in pri naročanju preveriti konkretne mere.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 20. Maj 2016, 11:56

Sajmon napisal/-a:Kje to vi gledate, ne vem, ampak navadne sem našel za cca 8, 9 €, ogljene pa za par evrov več.
Tukaj sem gledal: http://www.rezervniavtodeli24.si/subaru ... a_prostora" onclick="window.open(this.href);return false;

Ja so tudi po tej ceni. Ampak ali pašejo v tvoj avto?

Meni je dal jure takega za 6 evrov, samo ne gre v moj avto, čeprav je po vseh katalogih kataloška taprava. Še v luknjo ne gre notri, ker mora biti dvodelni.
Pol ko pa tapravega dobiš, pa vidiš, da ni več tako poceni.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Sajmon
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Sajmon » 20. Maj 2016, 12:38

Dimenzijsko tukaj vsi ustrezajo. Nisem pa svojega še ven vlekel, ker ima kar butast sistem menjave s kar nekaj podiranja armature na sovoznikovi strani. In to za kos, ki je potrošna roba :roll:. Me prav zanima, če se jim na servisu sploh da s tem ukvarjati.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 20. Maj 2016, 13:13

A nima samo od spodaj ene ploščice, ki jo umakneš?

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4126
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 20. Maj 2016, 14:23

Tudi legacy BH ima neumen sistem, k moraš sovoznikov predal odstranit, filter je malo dražji, ker je dvodelen, ampak to je še zmeraj ranga cca 20€. Za imprezo 2003 je pa približno polovico manj, ker je enodelen in tudi menjava je čisto enostavna.
Glede oglejnih filtrov, praktične izkušnje iz fotrove bivše lagune, ki naj bi tak filter imela, za moj nos je teorija iz dančijevega posta znanstvena fantastika, ok, aktivno oglje je res sposobno napisanega, ampak pri količini, ki jo filter dejansko vsebuje je največ kar zmore v primeru malo močnejših vonjav, da le-te pridejo v kabino par sekund ( mogoče 10) kasneje.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 21. Maj 2016, 00:27

Preveri, kakšen filter rabiš - jaz imam dva viška (Comline EKF126A), dimenzije 196x216x18 mm.

Sajmon
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Sajmon » 21. Maj 2016, 17:30

Dimenzije plastičnega okvirja za filter so 215x216x18. Plus minus milimeter dva ne boli. Je pa tale notr kar dobro naluknjan, tko da naj me kokla brcne, če je že bil kdaj menjan in ne samo malo spihan... :cr
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost