Sicer nisem prepričan da to kar ti govoriš povsem enači "scrub radius", ampak ja. Povsem napačen ET ni dober za "zavijalni" del geometrije.
Avto lahko bolj živčen rata in rata nestabilen pri rahlem zavijanju pri hitrih brzinah na avtocesti.
Pri nižjih brzinah pa se lahko zgodi, da avto med manevriranjem po parkirišču (naprimer) namesto da bi se volan odvrtel v smeri poravnanja volana, se naredi ravno obratno, avto od določenega kota naprej samodejno dodatno namota volan. Ker ga guma z napačnim ET "potegne".
Upam, da razumete.
Ampak to vlečenje volana po neravninah je načeloma povezano bolj z nizkim presekom gume ter širšim profilom. Sploh se pozna če je bočna stena gume trda k kamen. Kot je naprimer pri Advan Neova AD08R. Ne sprašuj od kje to vem.
No pa ker je zadnje dni na forumu trend, da vedno nekdo vpraša od kje to vem...
Imam original WRX felgo s pravim ET-jem in gumo 215/45/17 in z Advan AD08R volan po neravninah vleče v vse konce.
Imam tudi neoriginal VW jekleno felgo z napačnim ET in gumo 205/55/16 in z zimskim Contijem je volan zabetoniran vseskos. Ni vlečenja.
Pač z 18" felgo lahko pričakuješ da bo volan malce nemiren ko boš v ljubljani vozil po ultra "lepih" cestah, tam kjer trole pustijo kot tirnice globoke kolesnice. Tam imaš kdaj pa kdaj občutek da ti nekdo hoče volan zasukat.
Vsekakor bo izkušnja drugačna glede na predhodni setup ki ga imaš. Če boš šel iz 45 visoke gume na 40 visoko, ti nebo toliko razlike.
Če pa greš iz 60/55 na 35/40 pa bo tega vlečenja občutno več.
Ampak avto pa se tudi kooonkretno boljše pelje ponavadi (razen na katastrofi od asfalta). Volan je konkretno bolj direkten. Avto ob vstopu v ovinek precej bolje prime. Gume začnejo ropotat, kabina se bolj trese in vsaka luknja 5x bolj zabije.
Jaz zdaj gledam da bom dal namesto 17×7 ET55 gor felgo 17×7 ET35. Zakaj?
Zato ker pride felga/guma poooovsem na rob blatnika in ne tko kot pri originalu ko je guma tam nekje pod avtom skrita.
Ja saj vem da mi bojo kamenčki bolj tolkli po boku, pa da bo vsak kos umazanije špricnil po boku, pa kaj vem kaj vse še...
Ampak lej, zgleda pa 100× boljše in pač mi je to pomembno, ker ko se sprehajam do avta ga rad pogledam in če dobr zgleda že od daleč se potem še tolk boljš "pelje", že sam zarad filinga vizuelne izkušnje.
Pa točno vem da bo mogoče oprijema zaradi mimo ET-ja (pazi 2 centi - uuuu cel kaos) kaj manj. Ampak nazadnje ko sem preveril nisem vsako minuto vozil Nürburgring Nordschleife za svetovni rekord pa v gatah mi je še dol viselo
In ja, določeni padajo na videz, določeni hočejo na vsak način še mal več performance-a. Vprašanje pa je kdo to izkoristi. Ampak tisti ki si naredi vizuelno hud avto ima ziher več od tega kot tisti ki itak ni nikol z ničemer zadovoljen

Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....