Kar se tiče debeline/velikosti...le kot misel: Jaz sem lansko leto imel dvodnevni seminar v podjetju TPV novo mesto (prikolice, karoserijski in drugi avto-deli, ki so ključni za izdelavo novega avtomobila) kjer so nam pokazali izdelavo nekega nosilca za avtomobil BMW, ki so ga razvijali par let nazaj.
V štartu so naredili nek kos (nosilec), ki je naprimer tehtal 1200 gramov in je zdržal silo 2500N, tako kot so specificirali pri BMW. Kasneje so ugotovili, da kos ne bo primeren, ker so nekaj dodelali na volanskem sistemu, in ni bilo prostora za ta nosilec, zato so hoteli da naredijo drugačen nosilec (povsem drugačna oblika) , iste teže ki bi zdržal še 300N več torej 2800N. Pri TPV so naredili konceptno obliko kosilca, ki ni bila narejena iz cevi, temveč iz pločevine, ki je tehtal 800g zdržal pa je 3500N. Sicer so ga hoteli še zlajšat na račun presežka vzdržljivosti, vendar je BMW rekel, da je vredu tako kot je.
Začetni kos, in končni kos sta bila fizično precej precej različna. En je bil zaprt profil (skrivljena in pretlačena cev) drug pa je bil odprt kos pločevine. A hkrati je ta nov manjši del zdržal 30% več a tehtal 30% manj.
*Številke so fiktivne, ker se ne spomnim na pamet vsega
Torej, ni muss, da so le "šparali", lahko da je kos vseeno precej močnejši od starega, katerega so verjetno na podlagi parih let v razliki starosti avtov, skozi "trial & error" izboljšali in zlajšali saj so videli kje poka ob trkih. Saj veš, da vsako leto z novim modelom napišejo 5% manjša poraba kot prejšnji model. Določen del tega prinese tudi manjša teža.
Puše so strongflexove? Aja lol, sej piše na rokah. Kako bi opisal njihovo trdost/udobje/glasnost ceste v kabini? Slednja me najbolj zanima...