SUBARU DIESEL EUR6 motor

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Odgovori
poršejček
Uporabnik foruma
Prispevki: 25

SUBARU DIESEL EUR6 motor

Odgovor Avtor: poršejček » 17. Januar 2018, 17:29

Pozdravljeni,

nikjer ne najdem "problemov" oz. "pohval" glede diesel motorjev EUR 6.

Že nekaj dni prebiram forum in tudi tuje, kjer vidim da je začetni EUR4 popolna polomija, informacije o EUR5 so zelo skope, o EUR6 jih ni.

Zakaj se gre.

Subvencije so trenutno na višku, pošteno opremljen Forester 2.0D XT Privilege AVT oprema se nama ponuja za 28.000 EUR. Nov, modelno leto 2018, facelift (sam ga prepoznam po avtomatskem menjalniku, saj je le ta polno oblečen).

enake cene je tudi bencinski motor 2.0, z enako opremo. Tukaj osebno me skrbi poraba, tudi sami občutki v vožnji naj nebi bili tako dobri kot pri dieselski varianti. Poraba pa po prebranem, krepko preko 11l/100 km.

Sam sicer nebi rad imel nekih problemov, saj če se odločiva za nakup, bo to nakup za 10-15 let. Normalno, seveda vzdrževanje je, ampak ne želim si podvigov kot ste jih imeli nekateri (gred, DPF, ventili,... pa še bi lahko našteval).

Zakaj Subaru, ker naj bi bil best buy, med ceno in kvaliteto, samo sama kvaliteta zadnje čase kolikor berem, malo peša.

Lastiva si Volva, kateri je moram da reči zelo nadpovprečen avto, tudi same okvare (zaenkrat) niso bile drastične.

Hvala za pomoč in odgovore

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4126
Kraj: Krško

Re: SUBARU DIESEL EUR6 motor

Odgovor Avtor: strumf666 » 17. Januar 2018, 17:50

Avtomatski menjalnik nima vztrajnika, ki naj bi bil en od glavnih razlogov za gredolom oz. probleme z dizelskim bokserjem. Mislim, da zaenkrat še ni bilo takega primera (pri nas/znanega?). Cenovno primerljivo z dizlom se drugače lahko voziš tudi na plin, pa se tem problemu sploh izogneš, pa še vzdrževanje je cenejše.

poršejček
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: poršejček » 17. Januar 2018, 17:58

pozdravljen,

plin mi ne diši, tudi vsa evforija okoli diesla me malo bega, subvencija oz popust v višini skoraj 6.000 EUR ki ga ponujajo mi vbuja vprašaje.

Sem pa diesla navajen zadnjih 7 let in priznam, je komot.

Edino kar je, glede na to da imava med tednom le cca. 3-5 km v eno smer, čez vikend tam do 300-400, parkrat letno pa v kosu 1500, se nekako nagibava k bencinarju, obvezno z avt.menjalnikom. Tukaj je pa poraba tista ki mi ne diši, kljub temu da prodajalec "garantira" na nekih 8l, forumi pravijo 11l.

Iščem neko potrditev, da so EUR 6 vseeno porihtali do meje da je ok, ampak je ne najdem :cp

Uporabniški avatar
galimim
Uporabnik foruma
Prispevki: 555
Kraj: Grosuplje okolica-na hribu pod cerkvico

Odgovor Avtor: galimim » 17. Januar 2018, 18:53

Po 10kkm se poraba pri Foresterju '18 2.0 z CVTjem vrti okol 9-10 l/100km z dnevno relacijo Grosuplje-Lj(centr) in nazaj. Na dalše relacije je poraba tm 7-7,5 odvisno od tega na kolko naštelaš tempomat in kak je promet. Včerej ob 3 popoldne sem šel na Brnik in nazaj, je bla skupej poraba 7,7l/100km z vožnjo med 120 in 130 po AC
Ex Renault Twingo, Toyota Corrola 1.4VVT 2004
Subaru XV 1.6 2021

Uporabniški avatar
Uporabnik foruma
Prispevki: 415
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Avtor: Topo » 17. Januar 2018, 20:48

A tudi subvencije za nakup avta obstajajo? Napiši kaj več o tem, prosim.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 17. Januar 2018, 21:07

Glede na kratke tedenske razdalje, a dokaj zdravo letno povprečje za dizla, je vprašanje kar na mestu. Se je pa za vprašat, kako bo v malo daljši prihodnosti s servisiranjem, glede na to, da bodo prenehali s proizvodnjo dizla.
Pa je v Belgiji avtomobilski trg nasplošno bolj ugoden, kot pri nas?
Hecno, kako naj bi bili v neki poenoteni skupnosti, a še vedno svetlobna leta narazen....

poršejček
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: poršejček » 17. Januar 2018, 22:03

Zdravo,

ja subvencije so pogojene z odkupi vozil, katera zelijo "umakniti" s trga.

Kot primer, najin je diesel eur4, trzna vrednost, cca. 6-7.000 eur.

Cena Foresterja je 31.000 Eur (3.000 popusta zaloge), v kolikor dava v racun najino vozilo, nama avt. odstejejo se 3.000 eur, vozilo pa odkupijo po eurotax vrednosti (5.500 eur). Se pravi pride koncna cena cca. 22-23.000 eur.

S tem da je ogromen plus financiranje, gotovinski nakup se tukaj ne splaca, nikakor.

Vozila so drugace drazja kot doma, predvsem DE znamke.

En plus so zaloge ki so ogromne.

Je pa treba vedt da je vsaj 60 procentov vozil tukaj sluzbenih in ne lastniskih. Zaradi tega tudi ogromen leasing lager rabljenih vozil

Leasing vozila: LeasePlan, carxp,...

Za ogled novih www.gocar.be (sicer to ni vse, so se druge strani) , rabljeni pa www.kapaza.be

Vseeno pa ja, kolebanje, diesel ja ne. Na sejmu so sicer vsi zatrjevali da zaenkrat se ni bojazni, ceprav se grozi da bo pocasi diesel izgnan iz mest, sicer Paris grozi ze nekaj casa, a temu se ni tako, tudi Bruselj po tihem grozi,.. samo sam mislim da je naftni lobij premocan, da bi bilo to pricakovati v kratkem.

DolencM
Uporabnik foruma
Prispevki: 198

Odgovor Avtor: DolencM » 18. Januar 2018, 07:13

Zdravo

Te ''subvencije'' - to je ponujeno na nivoju (neke) države ali na nivoju prodajalca/uvoznika? To kar pišeš velja za Slovenijo ali za katero drugo državo?

poršejček
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: poršejček » 18. Januar 2018, 07:30

Meni je bilo receno da Foresterja doma za 28.000 eur ne morem dobiti. Govora o Foresteru po ceniku 34.000 eur.

Nekaj sklepam da je pogojeno s tem da je EXPO sejem, nekaj pa s tem da zelijo omejiti starejse motorje.

Kanumlc
Član Subaru kluba
Prispevki: 890
Kraj: Vojsko nad Idrijo

Odgovor Avtor: Kanumlc » 18. Januar 2018, 07:43

Pozdravljen.

Kržič mi trdi, da z euro6 ni več problemov iz gredolomi...stvar so poštimali. Če kupuješ avt. je še toliko boljše.
Vožnja z prenizkimi obrati in na kratke relacije je smrt za dizla, to itak že veš....
So pa dizla logično ukinili. Prvi dizel euro4 neuspeh...drugi dizel euro5 naj bi bil tam tam ampak baje, da so ga popravili. Euro6 popravili zadevo. In ko pogledaš vse skupaj so pri prvem dizlu dobili dosti kupcev. Nakar so se začeli gredolomi je prodaja samo padala in normalno, da ljudje niso več zaupali dizlu. Če samo pogledamo delež prodaje Subarujev v EU, ki je samo 20% ter kupljenih dizlov, plus da je izgradnja boxer dizla draga je po moji logiki res smiselno, da ga ne izdelujejo več.
In kar vem so se zdaj posvetili najbolj varnosti in hibridu.

Drugače si dobil zelo pošteno ceno :thup
Če bi bil na tvojem mestu, bi ga zagotovo vzel. Odločitev je pa seveda tvoja.
Srečno pri nakupu.

poršejček
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: poršejček » 18. Januar 2018, 08:34

To je tisto, cena ki je nizja, za konkretnih par tisocakov napram "konkurenci".

DolencM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: DolencM » 18. Januar 2018, 09:04

poršejček napisal/-a:
18. Januar 2018, 07:30
Meni je bilo receno da Foresterja doma za 28.000 eur ne morem dobiti. Govora o Foresteru po ceniku 34.000 eur.

Nekaj sklepam da je pogojeno s tem da je EXPO sejem, nekaj pa s tem da zelijo omejiti starejse motorje.
Torej je to cena v Belgiji? In ga boš potem čez čas prilejlal sem (vsaj pol leta ali da ima vsaj 6000km prevoženih - ne vem kakšni so že pogoji, da za nov avto plačaš samo DMW in ne tudi DDV)?
Sklepam, da si nekje v tujini trenutno (ker nimaš tipkovnice s šumniki) ;P

DolencM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: DolencM » 18. Januar 2018, 09:13

Kanumlc napisal/-a:
18. Januar 2018, 07:43
Kržič mi trdi, da z euro6 ni več problemov iz gredolomi...stvar so poštimali. Če kupuješ avt. je še toliko boljše.
Jah, sam EURO 6 je na trgu od 2015 (mislim, da je bil novi Outback prvi, potem pa še FL Foresterja)...torej se tile avti šele bližajo 100.000km :)
Se pa vidi konkretne razlike med E6 in E5 verzijo (EGR drug, nižje kompresijsko razmerje,...):
https://subdiesel.wordpress.com/boxer-d ... gine-info/

Glede prodaje dizla v Evropi...jah, saj v polovici modelov dizla sploh kupit ne moreš, v Imprezi niti 1.6 turbo ni na voljo :ast
Zame idealen motor bi bil 2.5, pa mali turbo gor, da ti krivuljo navora malo poravna (kot nekoč SAAB ali Volvo z LPT motorji - low pressure turbo), me pa zelo zanima zares kak Outback 2016 z 2.0d in CVT (rabljen do cca 40.000km)

poršejček
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: poršejček » 18. Januar 2018, 10:08

Rabljene se splača pogledati na Švedskem: www.bytbil.com

boste videli kakšne razlike so v ceni napram našim. Primer Volvota V60 D4 AWD, letnik 2015, z nekje 100.000 KM, tudi do 5.000 EUR razlike. (tudi ta še ni izštet).

Outback po tvojih "željah"

https://www.bytbil.com/bil?Makes%5B0%5D ... rice_value

Ni pogoj, avto če se bo kupil se bo kupil z DDV in DMV, saj gre na BE registrske. Ko se pride domov pa se bo vozilo enostavno uvozilom kot vsaki drugo.

Če si ciljal na kakšne posebne pogoje nakupa in po možnosti brez DDV in DMV ti raje ne povem cene :cp ampak teh pogojev pač sam nimam. Nevem kako je še s proizvodnjo, Foresterja delajo v EU? Če ga nebi, računaj še popust v višini carine (se mi malo svita pod kakšnimi pogoji misliš da ga kupujem :D ). Žal ne. Ja, cena je v Belgiji, pogojena z zalogo, odkupom starega vozila,...

V kolikor bi kupoval "na blef" bi obveljala cena 31.000 EUR, oz, ko zaloge poidejo, ali pa si zaželiš popolnoma sebi prirejenega po konfiguratorju, cena 34.000 EUR.

Ko smo pri prodaji dizlov: Toyoto lahko v BE kupiš samo še Hybrida, izvzet LC.

Šumniki delajo =)

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 18. Januar 2018, 11:56

Subaru Evropa ima sedež v Belgiji. Je to razlog za boljše cene oz. ugodnosti? Ti ugodnost ponuja Subaru zastopnik ali država?
Subarujev v Evropi ne izdelujejo. Za evropski trg so Made in Japan. Ker je usa-can trg skoraj 90%, je logično, da jih zase sami izdelujejo.

Toyota tudi v Italiji nima več v ponudbi novih dizlov, razen LC in Hilux

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost