Menjava radia v Foresterju žal ni ravno trivialna zadeva, zato zahteva nekaj priprave in prav tako kar nekaj dela. Ker sem (uspešno) prestal celo proceduro, včasih tudi malo po metodi slepe kure, sem spisal navodila, da bo morebitnim ponavljalcem malo lažje.
Kdor si je že ogledoval postavitev radia v Foriju, verjetno sumi, da originalni radio ne gre ven kar tako enostavno. Nima stranskih rež, kot jih imajo radii običajno. Vzrok je v tem, da radio ni vložen v kletko, ki pride z radijem, pač ima ima Fori kletko že vgrajeno, vanjo pa je radio privijačen s strani. Posledica je ta, da je potrebno odstraniti celo centralno konzolo in to je tudi glavni problem celotne operacije. Če se zadeve neradi lotevate sami, poiščite avtoakustiko, kjer že imajo izkušnje z Subaruju oz. Foriji, ker če monter ne ve, kako odstraniti konzolo, lahko ali obupa ali pa kaj polomi.
Za delo potrebijemo naslednje:
- tanek ploščati izvijač, konico oblepimo z lepilnim trakom, sam sem uporabil srebrni Duck tape. To storimo zato, da ne poškodujemo mehke plastike, ki obkroža konzolo.
- kak milimeter debel "špohtl" (hm, kako se temu reče po SLO??), širine nekaj cm, z njim si prav tako pomagamo pri odstranjevanju konzole. Lahko tudi kaj drugega ploščatega (trdo, tanko plastiko). Če se bojimo poškodb, lahko tudi njega "oblečemo" v trak.
- križni izvijač
- 4 križne vijake ("knipinge"), FI5, dolge cca. 8mm z lečasto glavo (jaz sem jih nafehtal v avtoradio montažni delavnici od Bigbanga)
- konverter med radio priključkom, ki ga ima Fori (glej kasnejšo sliko) in ISO priključki, ki ponavadi pridejo z novimi radii (dobimo na kakem servisu, enake priključke imajo japonci in korejci, le vezave so različne). Če ne dobite originalnega Subarujevega, bomo potrebovali še tanek ploščat izvijač, širine recimo 1/2mm
- potrpljenje
Žal operacije nisem poslikal, zato bodo slike sposojene od Scooby-a, upam, da mi ne bodo preveč zamerili, zadevo pa bom poskusil čim bolj plastično opisati.
Menda je dobro pred posegom izključiti elektriko z odstranitvijo priključka na akumulatorju; sam tega nisem storil.
1.) Odstranitev pokrova menjalnika
Zadeve se lotimo pri okvirju ročice menjalnika. Okvir na zadnji strani primemo s prsti in potegnemo navzgor.
http://www2.shrani.si/files/shiftert347594.jpg
Ročice menjalnika ni potrebno odviti, ker se okvir le obrne postrani, kar naredi dovolj prostora za nadaljevanje operacije.
Sedaj je treba odstraniti električni priključek za vžigalnik. Priključek ima s spodnje strani na sredini jeziček, ki ga je potrebno pritisniti noter in izvleči priključek.
http://www2.shrani.si/files/consoleo347595.jpg
2.) Sedaj se lotimo odstranjevanja sredinske konzole. Najprej odvijemo vijaka spodaj, nato pa pride "triki" del. Na mestih, ki so označena na sliki, so jezički, ki konzolo držijo. "Špohtelj" na mestu jezička potisnemo v režo in not proti konzoli, da jeziček odmaknemo, hkrati pa z izvijačem konzolo bezamo ven. Jaz sem se zadeve lotil od spodaj gor. Pri prvem delamo malo bolj previdno, da dobimo grif, nato gre pri vsakem lažje.
http://www2.shrani.si/files/forester347619.jpg
Ko je konzola zunaj, je treba ostraniti električne priključke. Zgoraj je priključek utripalk, odstranimo ga podobno kot tistega pri vžigalniku. Večji problem sta priključka klime. Kabla sta kratka, zato je težko priti z rokama zraven, rabimo pa obe roki. Najlažje jih ostranimo tako, da konzolo obrnemo za 90° (slika), s tem si naredimo dostop, nato pa priključka ostranimo po že znani metodi.
http://www2.shrani.si/files/forester347673.jpg
3.) Glavno je sedaj narejeno. Odvijemo še štiri vijake, ki držijo kletko radia in predala pod njim in kletko potegnemo ven. iztaknemo ozemljitveni kabel, ki je pritrjen na spodnji levi strani kletke. Odstranimo kable in odvijamo vijake, ki radio držijo v kletki. Originalni radio v kletki držijo štirje vijaki M5x8, ki pa za moj radio (Pioneer DEH 5630MP) niso bili uporabni. S strani ima namreč luknje za "kniping" vijake (FI5 x 8 ). Najlažje je, da jih nafehtate v kakšni avtoakustiki ali pa v specializirani trgovini z vijaki, ker niso ravno običajni. Sam sem šel z radijem v Bigbangovo avtoakustiko, kjer mi je prijazni tip odstopil 4 kose.
Naslednji problem je priključek za zvočnike, ki ni strandardni ISO, pač pa Subarujev. Dobil sem ga na servisu, menda imajo take japonci in korejci (recimo Hyundai). Rabimo torej konverter, ki ima na eni strani Subarujev vtič in na drugi strani dva strandardna ISO vtiča. Ko sem zadevo priključil in poskusil vključiti radio, se ni zgodilo nič. Priključek je sicer bil pravi, povezave kablov pa ne. Zato sem z tankim izvijačem iz plastičnega ohišja priključka na Forijevi strani odstranil kable in jih ponovno povezal po Subarujevi shemi (slika). Da vemo, za kateri kabel gre, rabimo še ISO shemo, jaz sem jo dobil poleg radia.
http://www2.shrani.si/files/forester347758.jpg
Pri meni kontakta 7 (Illum-) na originalnem radiu ni bilo, zato sem ga pustil praznega, na kontakt 14 pa priključimo napajanje antenskega ojačevalca (pri Pioneerju se to imenuje Auto Antenna Relay Terminal). Napajanje antenskega ojačevalca je nujno za dober sprejem. Antenski priključek je standarden.
4.) Zadevo potem vključimo in stestiramo, če vse lepo deluje. Nato radio dobro pritrdimo v kletko in probamo, če gre not. Pioneer ima zadaj na sredini poseben vijak, ki služi kot distančnik na zadnji strani. Ker mi je zmanjkalo nekaj mm po globini, sem ga malo odrezal. Pazimo, da so kabli za kletko lepo razporejeni. Ne pozabimo natakniti ozemljitvenega kabla nazaj na kletko. Kletko privijačimo nazaj, nato pa odstranjene dele konzole pritrdimo nazaj po obratnem vrstnem redu. Ne pozabimo pritrditi odstranenih električnih priključkov za klimo, utripalke in vžigalnik. Priključke je potrebno močno pritisniti v ležišče, da se jezički zaskočijo. Preden pritrdimo nazaj centralno konzolo, preverimo, če klima in utripalke delujejo. Tudi konzolo je treba kar močno pritisniti noter, da se zaskoči.
Tako, nekaj dela je, je pa zato zadeva dobro narejena (nihče se ne bo tako potrudil, kot se potrudiš sam), pa še filing je dober
Za referenco prilagam še originalna Forijeva navodila za menjavo CD Changerja.
http://www2.shrani.si/files/forester347808.pdf
Naslednji projekt pa bo menjava zvočnikov. Več o tem pa takrat