Stari Forester
Stari Forester
Lep pozdrav vsem!
Po zimskem spanju zopet na cesti - terenu:
Treba je bilo menjat prednje zavore , nekaj popravkov okoli motorja,.. žarnice v armaturi ,.. pa je v pogonu. Ena napaka se pojavlja in sicer po strmini navzdol meče iz prve prestave, navkreber ni problemov, kje bi bila krivda,ali kakšen slab nosilec ali se bo potrebno lotiti menjalnika? Je imel kdo podobne težave.
Po zimskem spanju zopet na cesti - terenu:
Treba je bilo menjat prednje zavore , nekaj popravkov okoli motorja,.. žarnice v armaturi ,.. pa je v pogonu. Ena napaka se pojavlja in sicer po strmini navzdol meče iz prve prestave, navkreber ni problemov, kje bi bila krivda,ali kakšen slab nosilec ali se bo potrebno lotiti menjalnika? Je imel kdo podobne težave.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Re: Stari Forester
Te dni je bila na sporedu vgradnja plinske instalacije, rezervoar na mesto rezervnega kolesa , povezava z bakrenimi cevmi, namestitev podtlačnega uparjalnika Lovato, povezava magnetnih ventilov ,... in seveda najbolj zahteven del izdelava mešalnika plina. Zamislil sem si neke vrste mešalnik s spremenljivo geometrijo , tako naj bi motor homogeno mešanico v vseh pogojih delovanja,...
https://www.youtube.com/watch?v=96rSson_fsE
https://www.youtube.com/watch?v=96rSson_fsE
hmm, zanimivo, a lahko malce več poveš o tem sistemu? Torej nimaš dovoda plina na vsak cilinder posebej, ampak kar direktno? Kako ti vleče zrak, ko ni plina, mimo tega mešalnika?
Don't allow your mind tell your heart what to do.
Mešalnik je nameščen tik pred loputo za "gas" in ne glede ali avto deluje na plin ali na bencin je skozenj zajem zraka. Želja je bila doseči, od prostega teka motorja (ko je pretok zraka najmanjši in je potrebno zelo fino dozirati plin), do polne obremenitve, kaj se da enakomerno mešanico gorivo zrak (1:16 ).
Osnova je venturi cev , v kateri sredini se nahaja gibajoč se element , ki ga pretok zraka potiska s seboj, tako presek pretočnega dela spreminja, hkrati pa tale gibajoč del deluje kot ventil , saj na cevki , po kateri drsi odpira večji ali manjši presek tudi plinu (izvrtine v cevki).
Sistem je popolnoma mehanski,od elektrike je edino preklopno stikalo, s katerim preklapljam tok iz bencinske črpalke na mag, ventile plina. Sedaj ko je izdelana geometrija in izvrtane primerne luknjice se dejansko nima kaj pokvarit ali "razštelat", ...
Osnova je venturi cev , v kateri sredini se nahaja gibajoč se element , ki ga pretok zraka potiska s seboj, tako presek pretočnega dela spreminja, hkrati pa tale gibajoč del deluje kot ventil , saj na cevki , po kateri drsi odpira večji ali manjši presek tudi plinu (izvrtine v cevki).
Sistem je popolnoma mehanski,od elektrike je edino preklopno stikalo, s katerim preklapljam tok iz bencinske črpalke na mag, ventile plina. Sedaj ko je izdelana geometrija in izvrtane primerne luknjice se dejansko nima kaj pokvarit ali "razštelat", ...
Bravo, dobra ideja!
Moram enkrat v živo pogledat.
Moram enkrat v živo pogledat.
Tako je , lahko enkrat popijeva kakšno kawo pa pregledamo in testiramo sistem.Moram enkrat v živo pogledat.
Hm. Interesantno. Ali bo tole homologirano?
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Avto star čez 20 let, vrednosti po kg odpadne surovine, ... kakšen je smisel plačevati ne vem kakšne dodatne preglede in homologacije , če bi bil 15 let mlajši že ,toda ali bi na takem delal razne poskuse in teste?
A, razumem, to ni za v promet po cesti, oz. voz ne bo registriran. Vprašal sem ker mislim da tega sploh ni možno homologirat, ker si nekaj sam izdelal iz "osnovnih surovin" (bi me pa zanimalo kako, če je možno). Kako boš pa plin tankal? A imaš doma rezervar UNP in ventil za odjem tekoče faze? Čeprav to se po mojem ne splača. Plin za avto na pumpah je precej cenej od plina za doma (ironično).
Kakšno opremo za diagnostiko uporabljate za tovrstna vozila, kot je moj Forester 1999 (OBD vmesnik, programsko opremo - software)?
OBD vmesnik prek BT in na telefonu aplikacija Torque in ali Car Scanner.
Obd 2 bt škatlica + obd fusion na telefonu.
Pobrišeš lahko vsa opozorila razen airbag (mislim da noben program ne dovoli zbrisati, vsaj ti osnovni ne. Tovarniški programi bi verjetno znali tudi to).
Pobrišeš lahko vsa opozorila razen airbag (mislim da noben program ne dovoli zbrisati, vsaj ti osnovni ne. Tovarniški programi bi verjetno znali tudi to).
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.
Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. 
a nimajo ti stari foresterji nek ekstra subaru protokol? meni torque ni prečital nič na letniku 1999. ima OBD2 konektor, ampak če prav vem, foresterji pred letom 2000 (vključno) niso OBD2 kompatibilni, se pravi torque in podobno ne špila.
Bo kar držalo. Stari Subaruji imajo samo protokol SSM, obd2 v tem primeru pokaže le napetost.
Hvala za odgovore.
Sicer pa ...pred kratkim je še brat kupil Foresterja original "fabriško" bi-fuel , pa smo testirali plinsko delovanje obeh , nizki obrati , visoki obrati, odzivnost,navor, .... zeleni se je dobro izkazal pri vseh obremenitvah.
Drugače pa je od spomladi prevozil dobrih 10 000 km , poraba je nekje 9-10 l plina (najmanj je bilo 8l , odprta vožnja po Istri).
Sosed mi je podaril pregnitega Legacya letnik 2000 , pa sem demontiral motor za namen eko-tuninga , prvenstveno povišanje kompresijskega razmerja na nekje 1:13 , brušenje in poliranje kanalov, zamik odmične gredi.
Glave sem prvo pritrdil na plansko ploščo stružnice in odstružil 1.5mm nakar še na brusilnem stroju 0.1mm ,... lepanje ventilov ....sestavljanje glav ... manjši problem nastane pri montaži zobatega jermena, ki je "predolg" (jermenici na odmičnih sta za 3.2mm bolj skupaj) in pa glavi nista v fazi,...povrtati sem moral lunje v rolicah tako da se jih da zamikat, spodnjo vodilno pa še "obleči" za 4mm,.. kar nekaj heca
Sicer pa ...pred kratkim je še brat kupil Foresterja original "fabriško" bi-fuel , pa smo testirali plinsko delovanje obeh , nizki obrati , visoki obrati, odzivnost,navor, .... zeleni se je dobro izkazal pri vseh obremenitvah.
Drugače pa je od spomladi prevozil dobrih 10 000 km , poraba je nekje 9-10 l plina (najmanj je bilo 8l , odprta vožnja po Istri).
Sosed mi je podaril pregnitega Legacya letnik 2000 , pa sem demontiral motor za namen eko-tuninga , prvenstveno povišanje kompresijskega razmerja na nekje 1:13 , brušenje in poliranje kanalov, zamik odmične gredi.
Glave sem prvo pritrdil na plansko ploščo stružnice in odstružil 1.5mm nakar še na brusilnem stroju 0.1mm ,... lepanje ventilov ....sestavljanje glav ... manjši problem nastane pri montaži zobatega jermena, ki je "predolg" (jermenici na odmičnih sta za 3.2mm bolj skupaj) in pa glavi nista v fazi,...povrtati sem moral lunje v rolicah tako da se jih da zamikat, spodnjo vodilno pa še "obleči" za 4mm,.. kar nekaj heca
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov