Vprašanje za poznavalce Legacy-ja

Oglasi in mnenja uporabnikov o nakupu in prodaji vozil
Pravila foruma

· Pri pisanju naslova oglasa se zaradi boljše preglednosti poslužujte okrajšav:
- P: (prodam)
- K: (kupim)
- M: (menjam)
- Po: (podarim)

· Iz naslova oglasa naj bo jasno razvidno kaj je oglaševani predmet,
· Besedilo oglasa naj bo kratko in jedrnato, vsebuje naj ceno, vaše kontaktne podatke (telefon ali elektronski naslov) in možen kraj prevzema.

Odgovori
Uporabniški avatar
mike4WD
Novinec
Prispevki: 12
Kraj: Somewhere in mountains

Vprašanje za poznavalce Legacy-ja

Odgovor Avtor: mike4WD » 23. April 2007, 18:33

Živjo! :D Imam vprašanje za vse ki imate legacyja ali katerega drugega subaruja. :-6o
-kolikšna je poraba (1.8 4x4 letnik okoli 93)????
-koliko km naj bi zdržale mašine ob rednem servisiranju?
-ali je pametno kuputi tak avto za začetek?

videl sem da so legacy-ji kar dost poceni, kupujem pa 4x4 zato ker imamo doma tudi terranota :-2 in mi ne pride na misel da bi kupoval 2WD, pa še do vikenda ki ga imamo prideš brez problema ko drugi dajejo gor ketne :ztzt . imel sm že priložnost se peljati v zgoraj omenjenem in je name naredu močn vtis. gre skorej kamor hočeš razn pod vodo ne :54423 všeč mi je ja pa tudi stalni 4kolesni pogon, čeprav je poraba verjetno zeradi tega malo večja :-4

---dodal moderator----
Popravil sem ti naslov teme; pisanje z velikimi tiskanimi črkami je nezaželjeno (pomeni KRIČANJE); -> ker smo na tem forumu moderatorji leni te prosim, da si še enkrat prebereš Pravila in nam lenobam prihraniš nekaj dela.

LP G. :D
...sam ni ga pa čez VALTRO...

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 23. April 2007, 19:10

Najprej: dobrodošel na forumu! :D

-kolikšna je poraba (1.8 4x4 letnik okoli 93)????
bodo povedali lastniki 1.8 mašin

-koliko km naj bi zdržale mašine ob rednem servisiranju?
Odprli smo motor, ki je imel prevoženih 4xx.xxx km; motor je bil brez vidnih znakov obrabe; za kaj več si oglej temo http://www.subaru-slo.net/viewtopic.php?t=136

-ali je pametno kuputi tak avto za začetek?
Uporabnih Cheno je kot prvi avto kupil Legacy limo; naj ti on pove; ob nakupu bo kak tolar že treba dat na avto; pred nakupom se vsekakor splača dobro pregledat stanje avta (povej če potrebuješ pomoč).

Smiselnost nakupa: verjetno JA, če gledamo razmerje cena/oprema, vozne lastnosti, prostor, udobje; in NE, če želiš porabo 5 litrov, majhen dirkalnik,... to zadnje Legacy vsekakor ni, čeprav gre lahko kar hitro skozi ovinke.

Glede terenskih sposobnosti: ovira so prenizko podvozje (rešljivo z dvigom za 4cm; poceni rešitev) in precej veliki previsi pred sprednjimi in zadnjimi kolesi -> omejitev pri vstopnih kotih v klačnine (podrsaš z nosom/ritjo)
Fiat.
Brez panike.

subidu

Odgovor Avtor: subidu » 23. April 2007, 19:30

Pozdravljen tudi z moje strani!

No, jaz sem pa tadruga, ki sem si omislila legacy-ja kot svoj prvi avto. In po moje bolje ne bi mogla izbrati. Moj ni 4wd, je pa 1.8. Poraba je zaradi tega, ker je pol subaru :D, precej bolj ugodna (7.5-8 povprečje), vendar tebi ne bo kaj dosti v pomoč. Avto je, vsaj meni, super zaradi navora, ki ga ima (ni treba velik šaltat :twisted: ), tudi samo "hendlanje" s sklopko mi ustreza že od samega začetka (mladi voznik pa še baba za povrh :-P ), vzdrževanje pa odvisno od tega, kako je ohranjen primerek, kje ga servisiraš in kje dobaljaš dele. Fama o tem, da so deli dragi je samo v primeru, ko moraš kupiti nov originalni del, resnična, drugače pa se da dobiti rabljene stvari zelo ugodno.

Vsekakor računaj na to, da pride malo več zavarovanje in bodi pozoren, kakšno kubaturo ima 1.8, ki si ga boš izbral, zapisano v prometni. No, mislim da za letnik 93 ne bi smel biti problem, vendar naj ne piše 1821ccm (oz nekaj takega), temveč 1796ccm, da si še vedno v spodnjem razredu.

Ostalo je pa itak G. dost lepo povedu, tak da to bo to z moje strani. Jz bi se še enkrat isto odločila, če bi imela možnost ponovitve. :D

Uporabniški avatar
mike4WD
Novinec

Odgovor Avtor: mike4WD » 23. April 2007, 19:50

Hvala za dobrodošlico :uzfuzf
a je možn da je poraba okol 10, 11 litrov? sm se spovnu k mi je pravu prjatu da, ko so šli na morje je 1.8 pokuru okol 11litrov na 100km. :trtz kapo dol!! Če ne bi pisal koliko ma prevoženih sigurno nebi reku da jih ma 431000 ampak okol 150000. kapo dol, ni kej :iuh ventili k da bi bli novi pa k se na cilindru vid še tovarniška obdelava. pr ladi to nebi vidu pa če se na trepalnce usedeš :34532 sej že pr patrolu ponavad delajo generalne pr 400.000 k je že kr fajn predihan pa čepru je dizl k nej bi velik zdržov, pa še navit ni.
sej vrjetn morš kr na vsak avto dat še kej dnarja, če ni kej za zamenat ti pa ne paše pa hočeš imet narjen po svoje, dvignu bi ga pa 100%, k višji k je avto, bol sm veseu :-2 pa tut kokr sm že brau da te dvig avta ne stane veliko pa da maš to samo dve uri dela (vrjetn to velja za tiste k majo kej pojma :D )
za pomoč pri ogledu bi pa res prosu, če se da. nočem več stran metat dnarja kokr sm ga za kroslo k sm jo kupu za 200.000 sit poj sm pa mogu še 100.000 sit vložit vanjo da je delala tako kokr se spodob. vrjetn bi to kupoval šele septembra, tam nekje. za porabo se ne sekiram, dirkov pa tudi ne bom, ker sem bolj mirna duša. sej te prime, pa ga pohodš, sam do meje poj morš pa že mau razmišlat koliko je debela denarnca :t:

HVALA :fewefw

Uporabniški avatar
mike4WD
Novinec

Odgovor Avtor: mike4WD » 23. April 2007, 20:02

Še en razlog več da kupim legacy-ja :D bom pazu pr nakupu, to sigurn :D

Uporabniški avatar
Rasta
Uporabnik foruma
Prispevki: 429

Odgovor Avtor: Rasta » 23. April 2007, 21:09

Hja glede porabe je pa tko, vsak avto, ki je polno naložen za na morje bo pil k žolna. Men je legacy 2.0 polno naložen, na strehi okol 100kil+3 cepci v avtu žru 13+ litrov.

Še dokaz, da je bil avto res polno naložen. :lol:

http://www.mobisux.com/album/data/500/2 ... 74-med.JPG

Drugač pa mislim, da bi 1.8 mogu ob normalni vožnji pit okol 9 litrov. ;-)
Zima kje si?

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 23. April 2007, 21:22

Tole je veljalo za mojega 1.8 legacya
Overall motorja EJ18: motor pri 287260

http://img248.imageshack.us/img248/8599 ... dn9.th.gif
prekleto dobro ohranjen, nikoli zatajil ali nevžgal, olje redno menjano, puščajo semeringi glavne gredi, desne odmične in semering glavne gredi na zadnji strani pri menjalniku. Verjetno potrebna zamenjava temp. senzorja zaradi občasnega višjega zavga kot je potrebno.
Z malim stroškom do 100Eurov bi bil motor pripravljen na nadaljnih 100.000 ali več km :!: :!: :!:
Glede porabe sem imel sem ter tja po kofetih in na šiht taj 10km in nazaj mešana vožnja cca. 9.5, kasneje ko sem ga nehal šparat je bila okrog 10. Na morje s punco in polno natovorjen avto s štirimi kolesi na strehi pa enaka poraba kot okrog doma. Na snegu ne smeš pričakovat čudežev sploh če probava na snegu skandinavski flip :twisted: al kako se mu že reče :D

Če naletiš na avto od prvega lastnika imaš vse pogoje tudi kljub npr. 350.000km bo delal BP še dolgo. Če pa ti ni žal nekoliko dražje reg. cca 50Eurov če maš 50% bonifikacije pa kupi v kolikor bo kakšne morda EJ20 oz. 2.0 ki tine bo čist nič več žru k 1.8 (pač lažje vozi tale oklepnik sem ter tja :cool: ).

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 24. April 2007, 15:54

kar lepo se sprijazni, da bos v vsakem primeru moral vlozit se nekaj denarja v popravila grehov prejsnjih lastnikov

tolk starega perfektnega Legacyja s tolk km ga ni

ce pa uspes dobit od prvega lastnika, po moznosti kakega starejsega gospoda, ki ni lovc ali kak obrtnik in z malo km pa svaka cast

lahko pa tudi kupis enega srednje ohranjenega, se vozis en cajt in ko ga zacne prevec biksat, prodas magari za dele, pa kupis naslednjega in tako naprej (ne smes se pa custveno navezat nanj) :-P

z 2.0 bo mogoce malo vec veselja, z 1.8 pa nizja registracija, ni pa to ne dirkalna masina, ne ubijalski terenc ampak dokaj kulturen in vzdrzljiv family car (sploh karavan)

Uporabniški avatar
mike4WD
Novinec

Odgovor Avtor: mike4WD » 06. Maj 2007, 15:07

kako je pa s 4x4 pogonom pri legacyju? :-q
starejši majo še AWD, tam okol 93 letnik imajo stalni 4x4 pogon s samodejno zaporo sredinskega diferenciala +reduktor (1:0,50), novejši imajo pa AWD z visko sklopko +reduktor. a imam prav, a je stvar drugačna?? :roll:

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 06. Maj 2007, 17:09

Vsi Legacyji (izštevši 2WDje) razen modela DL (revna oprema, motor 1.8, letnika 1993-94?) imajo stalni štirikolesni pogon, s centralnim difierencialom (visko); Turbo ima zadaj še LSD; zapore nima noben (razen novejši Outback - zapora zadnjega diffa).

Prej omenjeni DL ima vklopljiv štirikolesni pogon, brez viskota (toga povezava - "kot bi imel centralno zaporo"). Uporaba tega pogona je možna in smiselna le na drsečem terenu (blato, sneg). Enak pogon ima npr. Justy.

Reduktor: vsi s štirikolesnim pogonom (stalnim ali vklopljivim), razen limuzin (le-te so na voljo s sprednim pogonom ali stalnim štirikolesnim; vklopljiv pogon ni bil na voljo).
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 06. Maj 2007, 18:04

Lepo tole razloženo ni kaj,jaz nažalost nisem znal skupaj
spraviti teh par stavkov :oops:
Kar se tiče DL-a z vklopljivim štirikolesnim pogonom
(meni najljubši menjalnik :twisted: ) je še ena malenkost in
zanimivost,tudi ko voziš samo z vklopljenim prednjim pogonom
lahko uporabljaš reduktor malo čudno vendar uporabno pri
speljevanju z zadaj obešenim težkim tovorom.
Kar pa se tiče tega menjalnika izven urejenih cestišč pa
lahko rečem da mu ni para ;-)
Manjka mu še samo ena malenkost popolna zapora zadnjega
diferenciala,potem... :twisted:
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
mike4WD
Novinec

Odgovor Avtor: mike4WD » 06. Maj 2007, 19:41

če bi pa imel še zaporo spredaj, poj pa ni mej :cool: sam bogi diff če bi zavijov, gre vse skp u pisane marjetice. a je mogoče kdo že probov narbit zaporo sprednga diffa? :-alc kako pa lahko pr impreci zdržijo vsi zglobi k ma špero na vse 4, pa recimo da se še po asfaltu peleš???? :zjz

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 07. Maj 2007, 00:43

Kot rečeno - šper ni; vsaj v pravem pomenu besede in pri serijskih avtomobilih;

Pri Imprezi (do 2.0) je na voljo stalni štirikolesni pogon (enak Legacy-jevemu - centralni visko,...); glede na to, da sprašuješ po starejših letnikih Legacyja, verjetno ne sanjaš o diferencialih pri novejših verzijah STija...
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
mike4WD
Novinec

Odgovor Avtor: mike4WD » 07. Maj 2007, 18:51

Kako pa potem deluje 4x4 pogon pri novejših STi-jih? mislim, kako je vse skupaj narejeno da lahko prenaša tak velik navor motorja?

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 09. Maj 2007, 22:16

http://www.subaru-slo.net/viewtopic.php ... ght=subaru

Tukaj je kar nekaj zanimivih info - sicer prevzetih iz drugega foruma a vseeno ;-) Kot boš razbral bi vsak kolo vrtel svoj navor in moč samo v idealnih pogojih. Ko le te niso za to poskrbijo diferenciali in pri turbo avtih zadnje zapore diferenciala, pri novejših STI-jih pa celo prednja zapora ;-) + nastavitev željene distribucije :!:

Nuka te zgodbe je, da te bo star legacy pripeljal kamor boš želel vendar ko boš zapeljal na z enim prednjim kolesom in enim zadnjim na npr. led s preostalima pa na asfalt --- boš ime kar nekaj dela za izkop :lol: Vendar se s pravilnimi tehnikami, pripomočki, lopate in podobno to vse reši -- PREVERJENO :cool:

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov