Amortizerji
Re: Amortizerji
Jaz sem iztrosene samonastavljive zamenjal za klasične pa še 2 cm podložene na vrhu, pa na tehničnem niti trznu ni. Pa še zadnjega stabilizatorja nimam not, pa ga tudi nič ni zmotl.
Pomoje brez bojazni, da bi ti kdorkoli zagnjavil. Načeloma se vpiknejo bolj v spuščene avte.
Pomoje brez bojazni, da bi ti kdorkoli zagnjavil. Načeloma se vpiknejo bolj v spuščene avte.
It's a hybrid. It burns gas and oil!
Kaj se dandanes namontira na Legacy BP 2.5 2005? A je self-leveling vzmetenje sploh relevantno za Legacyja?
Zadnji amortizerji so zelo očitno fuč, če se že menja, je verjetno smiselno še sprednje (neke hude razlike skoraj ne bi smelo biti pa boli enkrat, potem je pa mir za dlje časa).
Zadnji amortizerji so zelo očitno fuč, če se že menja, je verjetno smiselno še sprednje (neke hude razlike skoraj ne bi smelo biti pa boli enkrat, potem je pa mir za dlje časa).
Self leveling amortizerjev se ne da kupit aftermarket. Samo navadne se dobi. Predlagam, da menjaš samo zadnje amortizerje, ker se prej obrabijo kot sprednji.
Če bi menjal vse hkrati ne pridobiš prav nič. Sprednji amortizerji so dražji, več dela je za jih zamenjat in optiko je potrebno naredit pri menjavi sprednih amortizerjev. Optika bo povzročila nove probleme, ker so vijaki zarjaveli. Potem pa še ugotoviš, da so sprednji KYB amortizerji za Legacyja pretrdi in preveč trese avto na slabšem asfaltu.
Uglavnem spredaj ne tikaj nič, dokler dobro deluje.
Če bi menjal vse hkrati ne pridobiš prav nič. Sprednji amortizerji so dražji, več dela je za jih zamenjat in optiko je potrebno naredit pri menjavi sprednih amortizerjev. Optika bo povzročila nove probleme, ker so vijaki zarjaveli. Potem pa še ugotoviš, da so sprednji KYB amortizerji za Legacyja pretrdi in preveč trese avto na slabšem asfaltu.
Uglavnem spredaj ne tikaj nič, dokler dobro deluje.
To, da se ne dobijo aftermarket mi ni problem, mene bolj zanima kako vedeti, če avto to ima ali ne (oz. a Legacy sploh ima to funkcijo, al je samo na Outbackih).
Za sprednje nisem povsem ziher, a so še OK, zadnji so očitno fuč.
Kaj pa kaj kar ni KYB? Optiko bo pa itak treba narediti v vsakem primeru.
Za sprednje nisem povsem ziher, a so še OK, zadnji so očitno fuč.
Kaj pa kaj kar ni KYB? Optiko bo pa itak treba narediti v vsakem primeru.
Po mojem imajo sam outback pa foresterju samo nastavljive zadnje amortizerje
Outback in forester sta oba imela. Legacy in impreza pa ne.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4463
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Najlažje boš vedel, če boš pogledal... Levo je 'self-levelling', desno je 'navaden' - razlika je očitna:
Če še niso bili menjani, so stari 15 let in imajo za seboj nekaj 100k km - verjetnost, da so res 'OK', je razmeroma majhna.Za sprednje nisem povsem ziher, a so še OK, zadnji so očitno fuč.
Kolikor vem, je tudi prva vgradnja KYB (sicer s Subaru oznakami), tako da bo KYB najbrž najbolj podoben / enak originalu...Kaj pa kaj kar ni KYB? Optiko bo pa itak treba narediti v vsakem primeru.
Jaz sem do sedaj še na vseh Legacy-ih, ki sem jih imel (2., 3., in 2x 4. generacija) zamenjal komplet amortizerje (3x KYB, 1x Bilstein) in vedno je bila občutna razlika na boljše (kar se tiče voznih lastnosti). Si pa predstavljam, da so novi amortizerji v primerjavi s 15 let starimi zjahanimi bolj čvrsti in se zato manjše zadeva na cesti bolj občutijo.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Vsekakor tudi sam priporočam KYB, ker so napram konkurenci v istem cenovnem rangu najboljši (osebno mnenje po menjavi amortizerjev na štirih avtih).
2x sem se zafrknil in vgradil Monroe, in ni to to (enkrat sam kupil - zadnjič...drugič pa že dobil nadomestne monroe v roko za zamenjat...sem jih s težkim srcem menjal in hitro ugotovil, da niso na istem nivoju kot KYB).
Več kot očiten naznanilec uničenega amortizerja je drugače tudi olje oziroma mastnost in na debelo nanošen masten prah na amortizerju. K gre enkrat olje ven, je konec z amortizerjem.
2x sem se zafrknil in vgradil Monroe, in ni to to (enkrat sam kupil - zadnjič...drugič pa že dobil nadomestne monroe v roko za zamenjat...sem jih s težkim srcem menjal in hitro ugotovil, da niso na istem nivoju kot KYB).
Več kot očiten naznanilec uničenega amortizerja je drugače tudi olje oziroma mastnost in na debelo nanošen masten prah na amortizerju. K gre enkrat olje ven, je konec z amortizerjem.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Ja to je menda jasno, da brez olja amortizer ne do naredil ničesar 
Okej, kot alternativo KYB nisem mislil Monroe, temveč bolj Sachs ali Bilstein (B4). Sachs je zadaj na Autodocu par funtov cenejši, Bilstein pa dva para dražji, za spredaj pa KYB par funtov cenejši od Sachsa z Bilsteinom spet par funtov pred obema. Pod črto govorimo sta torej KYB in Sachs na istem nivoju, Bilstein pa recimo 15 do 20 € dražji za vse štiri.
Trdota pa tako, bolje malo trše in kontrola, kot da ti sredi ovinka zaradi grbinc na cesti vrže rit avta ven (preizkušeno na mostu čez Savo pri Bohinjski beli).
Okej, kot alternativo KYB nisem mislil Monroe, temveč bolj Sachs ali Bilstein (B4). Sachs je zadaj na Autodocu par funtov cenejši, Bilstein pa dva para dražji, za spredaj pa KYB par funtov cenejši od Sachsa z Bilsteinom spet par funtov pred obema. Pod črto govorimo sta torej KYB in Sachs na istem nivoju, Bilstein pa recimo 15 do 20 € dražji za vse štiri.
Trdota pa tako, bolje malo trše in kontrola, kot da ti sredi ovinka zaradi grbinc na cesti vrže rit avta ven (preizkušeno na mostu čez Savo pri Bohinjski beli).
Avto bo udoben le takrat ko bo kombinacija vzem/amortizer prava.
"Trši" amortizerji počasneje vračajo vzmet v naraven poloćaj in na več zaporednih luknjah se lahko zgodi da se vzmet zabije do dna.
"mehak" amortizer pa prehitro vrača vzmet v naraven položaj in avto ti "poskoči" nazaj v naraven položaj.
Prava kombinacija bo ob sunku lepo in enakomerno povrnila avto v naraven položaj avto pa bo udoben.
Torej kaj rabiš kupit da bo kul pa ne ve noben verjetno
razen če bi našel avte z vsemi kombinacijami in bi probal.
Torej tukaj zdaj pametovat kaj je bolje med sachs/KYB/bilstein B4 (ki so povsem osnovni plinski amortizerji tako kot KYB navadni) je kar težko. (boljše verzije majo potem precej več tehnologije v amortizerju).
Za moje pojme je pri teh poceni amortizerjih najbolj važno da imajo notri plin proti spenjenju olja, da amortizer tekom vožnje po makadamu ali slabši cesti ne izgubi funkcije.
To spenjenje sem opazil pri "najboljpocenskih" Monroe-jih (a so bili plinski ali ne pač nevem)...ampak ob krajši vožnji po makadamu je amortizer nehal delovat podvozje pa je začelo nabijat u božjo repo. Ko je avto malce počil je bilo zopet OK...Ter ta monroe ni blažil majhnih neravnin na cesti, recimo malih rebric na asfaltu. In tiste kratki ter močni sunki so se prenašali na karoserijo avta da je avto vibriral kot šiba na vodi. Tečno za znoret. Na KYB tega nisem nikoli opazil. Zato vsem priporočam da se monroja izognejo na široko
"Trši" amortizerji počasneje vračajo vzmet v naraven poloćaj in na več zaporednih luknjah se lahko zgodi da se vzmet zabije do dna.
"mehak" amortizer pa prehitro vrača vzmet v naraven položaj in avto ti "poskoči" nazaj v naraven položaj.
Prava kombinacija bo ob sunku lepo in enakomerno povrnila avto v naraven položaj avto pa bo udoben.
Torej kaj rabiš kupit da bo kul pa ne ve noben verjetno
Torej tukaj zdaj pametovat kaj je bolje med sachs/KYB/bilstein B4 (ki so povsem osnovni plinski amortizerji tako kot KYB navadni) je kar težko. (boljše verzije majo potem precej več tehnologije v amortizerju).
Za moje pojme je pri teh poceni amortizerjih najbolj važno da imajo notri plin proti spenjenju olja, da amortizer tekom vožnje po makadamu ali slabši cesti ne izgubi funkcije.
To spenjenje sem opazil pri "najboljpocenskih" Monroe-jih (a so bili plinski ali ne pač nevem)...ampak ob krajši vožnji po makadamu je amortizer nehal delovat podvozje pa je začelo nabijat u božjo repo. Ko je avto malce počil je bilo zopet OK...Ter ta monroe ni blažil majhnih neravnin na cesti, recimo malih rebric na asfaltu. In tiste kratki ter močni sunki so se prenašali na karoserijo avta da je avto vibriral kot šiba na vodi. Tečno za znoret. Na KYB tega nisem nikoli opazil. Zato vsem priporočam da se monroja izognejo na široko
Podobno kot v drugi temi, upanje je bilo, da ima kdo praktične izkušnje, kaj je OK in kaj ne. Poleg KYB 
Funkcija amortizerjev in vzmeti mi je jasna, gorsko kolesarim in si sam delam servise vzmetenja, za zraven sem pa še težak z diplomo s strojnega faksa (kako dolgo traja, da inženir pove, da je inženir?).
Teorija je super in fajn, kako more bit, v praksi pa lahko kupiš samo zapakirano enoto. Tam pa ne bi ravno 3x menjal in probaval ampak s prve kupil tako, kot mora biti
Kaj je z obnovami, je smiselno? Če ja, kje? Če bi bilo narejeno dobro, se načeloma vrneš na tovarniške nastavitve in se izogneš vsem potencialnim problemom. Če kupiš vse 4 KYB-je in imaš mir, je tudi to povsem sprejemljiva opcija.
Aja, plin, če pravilno zasnuješ amortizer, ti lahko tudi na emulzijo funkcionira povsem OK. Težava je, da boš popolnoma overdamped, dokler ne bo zraka v olju (torej pri avtu večino časa) oz. underdamped (kot si rekel, ko greš dol z asfalta), ko boš amortizerje spravil v pogon.
Na gorskih kolesih je bila pri vilicah dobrih 5 let nazaj to stalna praksa, ampak tam hitro vzpostaviš in vzdržuješ stabilno emulzijo. Danes je vse, kar je boljšega (oz. na pol spodobnega), na zaprtih sistemih z bladderji, ki kompenzirajo volumen brez plina, ki bi zadevo stiskal skupaj, je pa plin z IFP-jem prisoten na zadnjih amortizerjih, ker imaš precej manj definirano orientacijo sestava.
Funkcija amortizerjev in vzmeti mi je jasna, gorsko kolesarim in si sam delam servise vzmetenja, za zraven sem pa še težak z diplomo s strojnega faksa (kako dolgo traja, da inženir pove, da je inženir?).
Teorija je super in fajn, kako more bit, v praksi pa lahko kupiš samo zapakirano enoto. Tam pa ne bi ravno 3x menjal in probaval ampak s prve kupil tako, kot mora biti
Kaj je z obnovami, je smiselno? Če ja, kje? Če bi bilo narejeno dobro, se načeloma vrneš na tovarniške nastavitve in se izogneš vsem potencialnim problemom. Če kupiš vse 4 KYB-je in imaš mir, je tudi to povsem sprejemljiva opcija.
Aja, plin, če pravilno zasnuješ amortizer, ti lahko tudi na emulzijo funkcionira povsem OK. Težava je, da boš popolnoma overdamped, dokler ne bo zraka v olju (torej pri avtu večino časa) oz. underdamped (kot si rekel, ko greš dol z asfalta), ko boš amortizerje spravil v pogon.
Na gorskih kolesih je bila pri vilicah dobrih 5 let nazaj to stalna praksa, ampak tam hitro vzpostaviš in vzdržuješ stabilno emulzijo. Danes je vse, kar je boljšega (oz. na pol spodobnega), na zaprtih sistemih z bladderji, ki kompenzirajo volumen brez plina, ki bi zadevo stiskal skupaj, je pa plin z IFP-jem prisoten na zadnjih amortizerjih, ker imaš precej manj definirano orientacijo sestava.
Pomoje je bolje kupit nekaj namenskega. Navsezadnje so tovarniško/aftermarket narejeni za osne obremenitve pa verjetno imajo kaj customer feedbacka oziroma neko mrežo in da je celo kaj stestirano.
Pri Amortizerju v Beričevem ti načeloma zamenjajo vstavke oz. videl sem da so drejali notranjost cevi in nekaj na novo sestavljali batnico. Vendar da bi kdo kak plin kam dajal nisem opazil. Lahko da se motim, bi se moral sam pogovoriti z njimi pa bi ti mogoče kaj zaupali...
Je pa bil tam en mojster, ki je dejansko malce vedel in znal tudi kaj predelat in prilagodit. Vendar vprašanje če še dela tam.
Te obnove so bile včasih okoli 50€ po kosu. Koliko pa pride kyb/sachs na autodoc?
Pomoje je obnova bolj za amortizerje, ki jih nemoreš kupit (custom predelave višine šalce, oldtajmerji, nižanje vozila na original amortizerju, itd)
Za druge pa niti ne vem da bi to delali?
Ma saj to je catch, obnova je nekih 250 € kakor sem slišal, na avtomobilizmu so majstra iz Nove Gorice zlo okurcali (kao garancija, ki itak ne pride v poštev v nobenem primeru, se vedno zvije ven, ljudje so pa govorili, da je hitro crknilo), nov set je pa... 350 al tam nekje. Pa nove ti zamenja praktično kdorkoli, kar pomeni, da si lahko brez avta tudi 2 dni če je treba, ker se ti ni treba čez pol Slovenije voziti na servis ampak samo par km stran.
Nekako sem bil mnenja, da ni ravno vredno. Plus da ne glede na to kaj naredi, še vedno imaš na avtu 15 let stare komponente, vsaj nekatere. Nov je pa nov.
Nekako sem bil mnenja, da ni ravno vredno. Plus da ne glede na to kaj naredi, še vedno imaš na avtu 15 let stare komponente, vsaj nekatere. Nov je pa nov.
PrimozR si zamenjal vzmetenje, kaj si vgradil in kako si zadovoljen?
Tudi na monjem Outbacku (BL/BP model, letnik 2007)) bo potrebno počasi menjati, standard - poseden zadek.
Kaj ste ostali vgradili, KYB ali kaj drugega? Ima kdo vgrajene tudi ojačane vzmeti od LESJÖFORS?
Če prav gledam potrebujem za zadnjo os:
- blažilnik KYB 341354 2kos (https://www.autodoc.si/kyb/833912)
- zgornja podpora KYB SM5214 2kos (https://www.autodoc.si/kyb/1738100)
- vijačna vzmet LESJÖFORS 24700545 2kos (https://www.autodoc.si/lesjofors/2261042) so to ojačane ali navadne?
Ima kdo takšno kombinacijo vgrajeno, mnenja?
Tudi na monjem Outbacku (BL/BP model, letnik 2007)) bo potrebno počasi menjati, standard - poseden zadek.
Kaj ste ostali vgradili, KYB ali kaj drugega? Ima kdo vgrajene tudi ojačane vzmeti od LESJÖFORS?
Če prav gledam potrebujem za zadnjo os:
- blažilnik KYB 341354 2kos (https://www.autodoc.si/kyb/833912)
- zgornja podpora KYB SM5214 2kos (https://www.autodoc.si/kyb/1738100)
- vijačna vzmet LESJÖFORS 24700545 2kos (https://www.autodoc.si/lesjofors/2261042) so to ojačane ali navadne?
Ima kdo takšno kombinacijo vgrajeno, mnenja?
Kaj pa, če bi samo podložil zadnje amortizerje - Rusi imajo za cca 30€. Če je vzmetenje drgač še ok.
ignorance is bliss
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov