Subaru forester

Subarujev predstavnik razreda SUV
Daniel
Novinec
Prispevki: 6

Zanesljivost Foresterja,...

Odgovor Avtor: Daniel » 09. November 2006, 11:40

Na tujih forumih berem, da je kar precej problemov z avtom. Ker se odločam za nakup, me res zanima, če se je Subaru res tolk poslabšal, da folk ne razmišlja o ponovnem nakupu kateregakoli Subaruja?

Kolkr spremljam:
- povsod težave s Check Engine Light
- problemi s klimo
- problemi z ležaji koles
- sklopka

lp,
daniel

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 954
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 09. November 2006, 16:07

Kaj pa vem - verjetno je kvaliteta res nekoliko slabša. Še vedno pa je eden najbolj zanesljivih (in tudi varnih) vozil. Check engine je pač le sistem preko katerega avto sporoči, da je kaj narobe. Lahko je potem mnogo zadev in tega ne smemo tlačiti v en koš. So pa res precej pogoste tiste pri izpuhu. Tam je očitno nekaj čudnega - ali je sonda preobčutljiva ali kaj drugega.
Klima sicer dobro deluje, avto je zelo prezračen (skoraj preveč :shock: ), problem je v kontroli (Climatic control pravijo temu preko luže). Tisto je bolj kot ne zgrešeno pri sami zasnovi. Tehnično deluje, samo software oz. algoritem je povsem zgrešen. Menda pa je pri novih to precej popravljeno. Ni sicer kot Climatronic pri VW, vendar je menda precej bolje.
Mogoče imam občutek, da je kvaliteta izdelave v notranjosti nekoliko nižja (prej sem imel Forija 2001, kolega pa ima Legija 1999, pa se mi zdita bolj kvalitetna na otip in manj podvržena zlomom :lol: ).
Sklopka - verjetno si mislil visko - ta je pri avtomobilih z ročnimi menjalniki pri cca. 150 kkm menda res pogosto problematična. Tudi prej omenjeni kolega jo je menjal, pa tudi k mojemu mehanikarju je pred nekaj meseci prišel nekdo s Forijem s podobno težavo.

Suma sumarum - zadeva je verjetno podvržena globalizaciji in hitrim spremembam na trgu. S tem pa imajo težave vsi proizvajalci, vendar je po mojem Subaru še vedno med vodilnimi po kvaliteti.

Daniel
Novinec

Odgovor Avtor: Daniel » 13. November 2006, 20:46

Okej,... potrebujem nasvet.

Nikol do sedaj še nisem imel prilike vozit Foresterja,... zdej ga kupujem in sem si dva že ogledal. Obakrat turbo varianto,... letnik 1999 in 2001.
Pa me zanima sledeče - pri obeh je ob pospeševanju avto neenakomerno pospeševal (kot bi "cukal" ampak res rahlo,... - s tem ne mislim vklopa turbine), nekje med 2.000 in 3.000 obrati.

Druga stvar je pa: en od teh dveh je pri vožnji rahlo vlekel v desno,... ampak samo med enakomerno vožnjo. Ob zaviranju ni vlekel nikamor. Sprednja desna guma je bila neenakomerno obrabljena na zunanji strani. Bi se dalo rešit z optiko, ali naj se raje izognem tega avta? Res je bil na tej strani udarjen, ampak,... v prostoru motorja ni vidnih popravkov (vsi spoji so "tovarniški".

Res hvala za nasvet.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 13. November 2006, 23:34

Kar se tiče izkušenj s starejšimi subaruji imam občutek da vsi nekoliko nezvezno vlečejo (čuti se kot rahlo cukanje - vendar nemoteče).
Če praviš da so spoji, nosilci itd... na mestu potem je lahko kriva le še optika, amortizer ali roka :? Da pa je guma pobrana ali kakorkoli drugačna od ostalih pa avto v vsakem primeru vleče v tisto smer kje je "nižja guma".

Več naj povedo znalci forijev, čeprav lastnika turba na forumu še ni, velik sreče pri nakupu :cool:

Daniel
Novinec

Odgovor Avtor: Daniel » 13. November 2006, 23:45

Aha,... torej je "cukanje" domače pri teh avtih :) Super. Ena skrb manj,... :)

Glede vlečenja v desno in obrabe gume na zunanjem delu mam pa še skoz pomisleke. Predvidevam, da če bi optika to odpravila, bi verjetno to že porihtali in s tem lažje prodali avto (optika pač ni tak strošek, sama napaka pa vzbuja sum in dvome - vsaj pri meni :) )

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 14. November 2006, 05:11

Cukanje je opazno - še posebej pri novejših. Ni to pravo cukanje, vendar pozornega lahko moti (vsaj mene malo). Pri mojem se "cukanje" (res v narekovajih) ne pojavlja pri pospeševanju, pač pa pri rahlem stalnem gasu. Ali pa, ko recimo v tretji v mestu spustim gas - takrat se čuti, kot bi hotel cukati. Večina tega niti opazi ne (vidim pri sopotnikih), sam pa to čutim. Podobno opaža naš redek gost Yeti (Legi 1999).
Nekaj na temo cukanja pri novejših je bilo napisanega tudi na nemškem in subaruforester forumu. In kar nekaj lastnikov se je javilo s tem.

Za zanašanje pa bodi previden.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 14. November 2006, 08:36

Pri starejših je "cukanje" opazno le pri pospeševanju s "ful gasom" verjetno pri turbinarju drugače kot navadnem atmosferskem...
Pri zaviranju pa je to zagotovo posledica stalnega 4 kolesnega pogona saj z motorjem zavirajo vsa 4 kolesa in je občutek drugačen kot pri 2WD kjer je več pritiska na prednja kolesa in posledično manj občutno "cukanje"

Uporabniški avatar
b-rain
Uporabnik foruma
Prispevki: 68
Kraj: Celje

Odgovor Avtor: b-rain » 11. Maj 2007, 10:08

Tudi pri nas se je pojavilo zanimanje za Foresterja :-) . Zato me zanima, če je kakšna stvar na katero je še posebej potrebno paziti, seveda poleg standardnih zadev. Še posebej kako je s to lučko engine check, o kateri sem bral... Se ta samo občasno prižge, takoj, ali po daljši vožnji.... itd...

Hvala za odgovore.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 11. Maj 2007, 11:02

CE lucka naj zagori samo, ko das kontakt in takoj ugasne, vsekakor je bolje, da med laufanjem motorja ne gori :-P

ni fajn, ce vozilo med voznjo vlece na stran, ker to pomeni, da je bil udarjen (v najboljsem primeru samo za nastavit optika, v slabsem pa menjava roke, polosi, homokineticnega ali pa kaksnih zglobov itd.)

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 11. Maj 2007, 11:51

CE lučka pač označuje katero od nekaj stotin ali tisoč možnih napak. V najslabšem primeru tudi več napak :twisted:
Nekatere napake so le obrobne ali opozorila (recimo slab izpuh ...), druge pa lahko pomenijo tudi resne težave.

Skratka - tako kot pri ostalih vozilih z OBD II.

Za ostale nasvete pa poglej zgoraj.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost