Vsi, ki sem jih takrat povprašal po mnenju, so rekli, da je to poškodovano tesnilo glave - sam pa tega nisem verjel, saj razen zgornjega motor ni kazal nobenih drugih simptomov počenega tesnila, kot npr. mehurčki v hladilni tekočini... Druga stvar, ki mi je bila čudna, pa se nobenemu ni zdelo vredno pomisleka - ko je bil sistem poln hladilne tekočine in brez zraka, sem z roko stisnil eno od cevi in pri pokrovu hladilnika se je slišalo pretakanje tekočine...
A vendar, ko menjava termostata in čepa hladilnika ni pomagala, sem se vdal v usodo in zamenjal še tesnila glave - in težava je ostala nespremenjena.
No, potem sem zamenjal še hladilnik in s tem se je zadeva rešila. Nikomur nič jasno, saj stari hladilnik ni bil zamašen, pretok vode skozi je bil dober, tudi od zunaj ni bil kaj posebej umazan ali zamašen ...
Šele čez čas, ko se je stari hladilnik dobro posuši, se je pokazal dejanski vzrok: https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... G_8159.jpg
Dokler je bilo tam okoli mokro, se to sploh ni videlo (no ja, najbrž bi opazil, če bi vedel, kaj iščem) - rob, na katerem bi čep moral tesniti, je bil 'erodiran', zaradi tega čep ni vzdrževal pritiska in hladilna tekočina je lahko zavrela, kar je tekočino potisnilo iz hladilnika v raztezno posodo in nato še iz nje. Poleg tega je verjetno potem, ko se je motor ohlajal, namesto tekočine iz raztezne posode v hladilnik vleklo zrak...
Kasneje se je še vsaj 3x ali 4x primerilo, da je podobne simptome povzročal slab čep hladilnika (ne samo na Subarujih), zato sem sedaj dosti bolj 'previden', preden se sprijaznim z 'head gasket' diagnozo.