Klepetalnica - kar ne sodi drugam PART 11

Vse kar ne paše v ostale teme...
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8732
Kraj: Črnuče

Re: Klepetalnica - kar ne sodi drugam PART 11

Odgovor Avtor: nebivedu » 13. December 2020, 19:12

Za 40 evrov ne vem če se splača zajebavat. Poštnina v nemčijo bo zaradi teže ene 20€. Pa ne vem če ti jo vrnejo, če jim ti pošlješ.

Moraš se zmenit, pa ti oni pošljejo papirje (PDF, ki ga sprintaš), da na greš z njimi na pošto.

https://www.rezervniavtodeli24.si/subar ... na_naprava

Zdej maš za 2€ višjo ceno (od ridexa) MS (maister sport) made by germany. Čeprav so to po moje ashika ali pa kaj podobnega prepakirani.

Pa glede na to, po kakih terenih se ti voziš, bi jaz na tvojem mestu preveril, če se da kak dodaten oring dat vmes, da voda ne more notri. Bo dlje zdržalo.
Moraš računat, da ker se voziš po vseh terenih, se ležaj malo premikat začne in ko udari notri voda, se začne oglašat. Da bo crknil je še daleč. Problem je pa pozimi, ker ta voda v notranjosti zmrzne in ker se led razširi, ta dela več škode, kot sama voda.

Bi bilo pa zanimivo kak nipl dodat, da bi vse skupaj lahko z mastjo filal. Bi vsak mesec nafilal z mastjo, ki izpodrine vodo, pa imaš par let mir pred menjavami.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 13. December 2020, 20:15

nebivedu napisal/-a:
13. December 2020, 19:12

Bi bilo pa zanimivo kak nipl dodat, da bi vse skupaj lahko z mastjo filal. Bi vsak mesec nafilal z mastjo, ki izpodrine vodo, pa imaš par let mir pred menjavami.
Ja, da ti še te tapocen tesnila mast razrine, da bo še prej svinjarija prepričala ležaj, da zapoje. :mrgreen: Kvalitetno pesto z ležajem bo zdržalo Zoksterjevo ruvanje po terenu. Kak SKF al pa njihova nočna izmena bi bila kos izzivom blata in vode.
ignorance is bliss

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2547
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 13. December 2020, 22:08

Tudi pri robi, prodajani kot SKF, nisi čisto varen. Pred koronco so v letu 18 in 19 krožili po prodajalnih ležaji, pakirani v SKF škatlice (ne vem ali so bili to res njihovi ležaji iz kake slabe serije ali pa celo čisti ponaredki) a so bili katastrofalne kakovosti. Potožil mi je majstr na servisu, ko sem jamral o kolesnih ležajih. So mu brez besed dali drug nadomestni ležaj, sam kaj ko je šlo za potisni ležaj, dela ni noben refundiral.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 13. December 2020, 22:15

ORLY napisal/-a:
13. December 2020, 20:15
Kvalitetno pesto z ležajem bo zdržalo Zoksterjevo ruvanje po terenu.
Predvsem res to, oboje. Tudi pri ležajih, ki se ne prodajajo s pestom v enem kosu. Reskiraš še nekaj zraven in menjaš oboje, če ni že iz tovarne en kos. Že mora bit kak tehten razlog da je to pri novejših modelih kot enota za menjat.

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 14. December 2020, 05:25

Ležaj, ki tuli, ustvarja vibracije, ki uničujejo tolerance ujema-pesta. To pa kmalu uniči ležaj.
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
zokster
Uporabnik foruma
Prispevki: 598
Kraj: Šentjur

Odgovor Avtor: zokster » 14. December 2020, 08:25

Papirje so mi ze poslal. Ampak ajprej tule vprasam, da vidim, ce je ze kdo mel podobno izkusnjo.

Kot je ze blo ugotovljeno, lezaji pri men kr trpijo. In ja. Nic cudnega, da gre.

Je blo pa hecno, ker je zacetek boljenja sovpadal z montazo kosare pa led barcka, in sem zdajle neki casa mislil, da se ta combo tak dere. Ampak sem ugotovil, da ni to krivo.

Glede nipla ne bi bla slaba ideja. Sam kam ga dat, da ne zmanjsas konstrukcijske trdnosti (ki je pr men pomembna) pa da ni na takem mestu, da bi bil napoti. :lolno
It's a hybrid. It burns gas and oil!

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5488
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. December 2020, 09:15

Kolega, ki je par let meril vibracije ležajev v elektro rotirajočih sklopih pravi, da SKF potem nekaj časa nič, pol pa snr pol pa dolg časa nič potem pa vse ostale firme :) (s koyo naprimer pa nima izkušenj).

Sam se od nekdaj držim SKF in zaenkrat nimam težav.
Če se malce potrudiš se navadno najde SKF za dost podobno ceno kot drugi ležaji višjega cenovnega ranga...če pač iščeš najcenejšega izbereš ridex (y).
Ne trdim pa da ležaj tipa RIDEX (ki sicer vprašanje kaj ima napisano na strani) ne more zdržat 50.000 - 100.000km ali celo kaj več.

Se pa strinjam da je možno da na napačno nadmero naprešan ležaj (ali podmero če predpostavimo da je vprešan) ne more zdržat dolgo.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. December 2020, 09:49

zokster napisal/-a:
14. December 2020, 08:25
Glede nipla ne bi bla slaba ideja. Sam kam ga dat, da ne zmanjsas konstrukcijske trdnosti (ki je pr men pomembna) pa da ni na takem mestu, da bi bil napoti. :lolno
Pomoje je bolj problem da ga daš na tako mesto da bo mast prodrla v sam ležaj...
Ležaju bi nato načeloma moral odstranit stranske zaščite da bi mast prodrla vanj. To pa pomeni da moraš met dobre semeringe na koncih (če seveda le ti sploh so na mestu).
Je pa za premislit tudi to da v primeru zunanjega ležaja bi verjetno višek masti rinil tja nekam na disk/boben...vprašanje.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 14. December 2020, 14:25

Kolesne ležaje se ponavadi (take ki so temu namenjeni) vzame ven, očisti, in ponovno nabaše z mastjo (repack). Na 80tki sem mel take ležaje. Sicer je mela sama kugla s pestom (spredaj) tudi odprtino/čep za dofilanje masti, da si lahko not nateral mast. Čep sicer ni namenjen izrecno dofilavanju, ampak si not pomočil izvijač da se vidi nivo masti, se pa da not skoz tisto luknjo napumpat mast. Ampak za res dobro delovanje/podmaz si moral zadevo podret narazen. Ni komplicirano, je pa silno svinjsko delo to. Toyota je predpisala za terensko uporabo to na 15.000 km ali enkrat letno. Za uporabo samo na cestah mislim da je interval dvojni, se ne spomnim več. Jaz se nisem kaj dosti po terenih vozil, tko da sem to delal na 2 ali 3 leta.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. December 2020, 14:40

Nekaj so heavy duty zadeve kjer se predvideva vsakomesečno namakanje avta v luže in vožnja v konstantnem prahu/makadamu. Drugo pa so mestni terenci ki jih 99% ne vidi slabšega makadama ali ornk terena in luž večjih od par centi.

Kolega ima na hiluxu tudi niple na vseh vogalih, da lahko notri natlači mast...no pa traktorji in gradbeno/kmetijska mehanizacija ima to ja.

Da bi na osebnem avtu razdiral in podmazoval pa nazaj sekupaj sestavljal, še nisem zasledil.
Eno so tudi konusni ležaji ki jih je mogoče malo "nastavit"...ampak ko so valjčki ali kugle ter naležna površina zgonjeni, bo ležaj tulil, pa lahko notri namečeš 3 kile najjače masti kar jo na tržišču najdeš. Pač mast je preventiva in kurativno ne more rešit zafrknjenega ležaja.

Uporabniški avatar
kruster
Uporabnik foruma
Prispevki: 138

Odgovor Avtor: kruster » 14. December 2020, 19:40

zokster napisal/-a:
14. December 2020, 08:25

Jaz sem podmazoval končnike in ležaje z mazalico , tako da sem na nipel nalotal iglo od inekcije s katero sem prebodel gumico končnika ali pa jo potisnil ob gumjastem tesnilu ležaja ,... hitra enostavna rešitev za terenske pogoje vozil , ven skoraj vedno porine rjavo brozgo.

Uporabniški avatar
zokster
Uporabnik foruma
Prispevki: 598
Kraj: Šentjur

Odgovor Avtor: zokster » 14. December 2020, 20:06

A mansete si prebadal? Kak je pa to kej pokal pol? Al so kljub temu drzale?
It's a hybrid. It burns gas and oil!

Uporabniški avatar
kruster
Uporabnik foruma
Prispevki: 138

Odgovor Avtor: kruster » 14. December 2020, 20:16

Ko iglo izvlečeš se guma nazaj stisne in težko ponoviš mazanje skozi isto luknjo, zaradi tega manšeta ne popoka , vsaj nisem opazil-

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 14. December 2020, 21:48

BackW00d napisal/-a:
14. December 2020, 14:40
Nekaj so heavy duty zadeve kjer se predvideva vsakomesečno namakanje avta v luže in vožnja v konstantnem prahu/makadamu. Drugo pa so mestni terenci ki jih 99% ne vidi slabšega makadama ali ornk terena in luž večjih od par centi.
Se zavedam, zapis je hotel bit nekak kontra argument niplanju ležajev, ki niso namenjeni da bi se jih podmazovalo. Iz dreka ne moreš nardit potice (no, lahko poskusiš, sam ne bo prav dobra). Tak ležaj se pač zamenja, ko zapoje ali odpove. Je načeloma tudi manj dela in svinjarije kot čiščenje, in repack starega ležaja, in še ponovno sestavljanje.

Uporabniški avatar
lukaprelesnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 323
Kraj: Solčava

višina pedala sklopke

Odgovor Avtor: lukaprelesnik » 15. December 2020, 08:57

aleks napisal/-a:
14. December 2020, 21:55
...
Moj je bil žal limona.
Men ni jasno, kak mora tak avto sploh zgledat, da rabiš tok stvari menjat? Tut jaz sem kupil popolnoma zanemarjen avto (seveda oglaševan ravno kontra), zaleten, blok starejši kot sam avto,... ampak je po treh orng servisih vsem znanega mojstra avto odličen, zanesljiv, in vse na avtu deluje. Ajde vedno so plani za naprej, kaj bo prva stvar za zamenjat, ampak ni nič kritičnega, to se itak vedno najdejo stvari. Men je važno, da vem, da se lahko jutri vsedem v avto in peljem brez težav 1000km in pridem tja in nazaj s svojim avtom. Kaj so pol morali šele s tvoj Forijem delat, da ti je 4x letno kaj crknlo :facepalm

Se opravicujem za offtopic :vctry

Zaklenjeno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost