višina pedala sklopke

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Odgovori
Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma
Prispevki: 165

višina pedala sklopke

Odgovor Avtor: luigi » 09. December 2020, 20:05

Imam Foresterja l2008 bifuel.
Pri menjavi prestav moram pedal sklopke nabiti do pločevine da nimam težav.
Ali se da nastavljat hod pedalke ,da bi se oddvojila vsaj malo višje. Nisem še splezal pod avto oz. raziskal kje se nahaja.
l.p.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4463
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: višina pedala sklopke

Odgovor Avtor: danci1973 » 09. December 2020, 20:20

Verjetno ima Forester 2008 hidravlično sklopko, kar pomeni, da bi za to lahko bil kriv tudi zrak v ceveh... Za začetek preveri nivo tekočine - če je že bolj prazna, je čisto možno, da je kdaj potegnilo zrak noter, v tem primeru bo zadevo treba odzračit.

Žal to ni edini možni vzrok, možno je tudi, da je kriva počena odmična vilica: https://lh3.googleusercontent.com/proxy ... YklCTqIcF0

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2555
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 09. December 2020, 20:57

Pri meni je bila kriva zvita in počena vilica. Dvakrat. Menjal sem oba cilindra, nič ni pomagalo. Dokler Danči ni predlagal tega (vilica). Če bo vedno slabše (eden od znakov da se slabša je da vedno škrtne ko daš v vzvratno, ne glede kako nežen si s pedali, prestavno ročico ... dokler motor teče), običajno vedno šktrne v vzratni, je to lahko krivo. Če bi bil mogoče kriv spodnji cilinder je menjava smešno enostavna, pa tudi gornji ni ne vem kaj za zamenjat. Vilica ki odmika sklopko, to je druga reč, menjalnik mora ven. To priliko izkoristiš še za pregled vztrajnika, sklopke, košare, potisnega ležaja in zadnjega semeringa na motorni strani. Ko imaš tako že vse podrto pač pomenjaš kar je treba.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: luigi » 10. December 2020, 17:13

zdravo še enkrat
včeraj sem odpisal, pa ni bilo objavljeno.
bom poskusil ponovno , v upanju da mi tokrat uspe.
hvala za možne rešitve. Sem sam zmožen in si upam marsikaj. še najtežje mi je obvladovanje foruma in tipkanje prispevkov kot kaže tudi objava mi ne gre.

Nimam pa dvigala. Imam nekaj kolegov in možnosti dnevnega brezplačnega najema . Težava nastopi s pridobivanjem rezervnih delov, ker teh vsaj za to blagovno znamko ni v vsaki kleti in dobava traja. Najbližja mi je oseben prevzem v Suban doo v Postojni.
Vse ostalo je pošta, kar pa je najhitreje v enem dnevu ali več.

Hvala vama za informacije. Zvedel sem nekaj in še več kaj me čaka. Verjetno bom delo prepustil subarujevcu z izkušnjami.
Avto je vozen je pa ta težava moteča. V upanju da je možna nastavitev je izključena.
Bom splezal pod in pregledal kaj je možnega iz nasvetov. Se javim, ko bo ta diagnostika narejena.

Predno zaključim, za rezervne dele je splet, oglasi ali se nahaja še kdo?

hvala za nesvet in ostanite zdravi
l.p.

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 10. December 2020, 20:14

-- Forumski mehanik je Karel. Številko poišči v subi imenik , kjer dobiš telefonske forumskih kolegov, pa tudi ti lahko pustiš jo lahko pustiš notri, da se ve kdo kliče ..... po želji pač.
-- Veliko se naroča preko autodoc.si. Dostava je (bila ??) en teden. Potrebuješ pa originalno serijsko številko iskanega rezervnega dela, da naročiš pravi del. Originalno serijsko številko dobiš na Partsouq . ------ vpišeš serijsko številko avtomobila, potrdiš, shraniš zavihek (šele sedaj ga shraniš, da ti ni potrebno vsakič vnašati serijske številke avtomobila) ter poiščeš del in si zapišeš original serijsko številko dela (čisto levo). Z njo potem iščeš na avtodocu ali pa pri lokalnem prodajalcu nadomestnih delov.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 11. December 2020, 20:53

Novo vilico sem jaz enkrat kupil v subaru servisu na vrhniki, je bila na zalogi. Drugič je bila rabljena, priskrbel in zmontiral je Karli. Vendar, ker je prehod med občinami dandanes omejen, boš najbrž res najbolj vezan na paketke.

Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: luigi » 11. December 2020, 21:28

Je to bolezen ali nisi imel sreče.
Skrbi me tudi kakšna je sklopka. Motor ima dobrih 200.000km.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 12. December 2020, 21:43

Vilica za skloko na modelu Forester SF (kar sem imel) je iz prešane pločevine. V drugo je Karli nekje našel ojačano vilico, tako da očitno je to spet eden od delov, kjer se je nekoliko varčevalo, bodisi pri teži ali strošku, ne morem presodit. Bolj masivna kovana vilica bi bila bolj primerna. Zdaj, če ti večino voženj ali kilometrov opraviš po avtocesti, kjer bolj malo prestavljaš, zna bit da tega sploh ne boš opazil. Če pa imaš precej prestavljanja, z vožnjo po hribih in nato še mestni promet, je prestavljanja več, in posledično vse bolj trpi. Zame se fori ni izkazal kot neko robustno vozilo, zadnjih 5 let je povprečno vsaj 4 krat letno kaj odpovedalo. Problem je, če se avto rabi za vsak dan. Ker sicer rezervni deli niso astronomsko dragi, a so redko na zalogi. Sam nimam možnosti uporabe javnega potniškega prometa, in sem potem precej v zagati, če se teden ali 10 dni ne morem vozit. Pa tudi na živce ti začne it, če se reč stalno nekaj kvari. Sem zelo zadovoljen da sem se ga znebil.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 12. December 2020, 22:05

luigi napisal/-a:
10. December 2020, 17:13
Hvala vama za informacije. Zvedel sem nekaj in še več kaj me čaka. Verjetno bom delo prepustil subarujevcu z izkušnjami.
Avto je vozen je pa ta težava moteča. V upanju da je možna nastavitev je izključena.
Bom splezal pod in pregledal kaj je možnega iz nasvetov. Se javim, ko bo ta diagnostika narejena.
Zadeva je zgoraj, pod škatlo zračnega filtra, ne rabiš lezt pod avto. Vse od vklopa sklopke je vidno od zgoraj, glavni cilinder, pomožni, vilica štrli iz zvona ven, tudi vijaki za odzračevanje so dostopni od zgoraj.

Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: luigi » 14. December 2020, 21:19

Lahko me sram,napisal težavo pa niti pokrova nisem odprl.
Pa še izjava,da nisem zlezel pod avto.Logično da se zaganjač ni vzvod slopke nahajaja višje zaradi vode in mehanskih zaščit.
Pa vse je povezano z vztrajnikom, le ta pa je na koncu glavne gredi.
Ajajaj kako sem se lepo znanstveno predstavil.

Čez vikend sem bil zagnan in sem upal, da si priborim nekaj kvadratov prostora v delavnici,
da spravim avto na toplejše in svetlejše podnebje, pa se ni izšlo. Pa še kader za pomoč mi je bil nedosegliv.
Za prezračevanje hidravlike je dobro da nisi sam.

Alex. Šel sem v zgodovino tvojih komentarjev in me je kar dobro prizadelo glede kvalitete tega orodja.
Resnica, da imam zelo majhno uporabo avtomobila, lahko bi bil tudi brez. Če ga že imam naj bo ispraven in če bi bil nevozen bi hitreje odragiral.
Po dvorišču se lahko vozim s kolesom, kam dlje pa je pa takoj omejitev gibanja.

No, upam, da sem navedel dovolj izgovorov, ups še enega imam.Tisto s prezračevanjem je ena proti tisoč.
l.p.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 14. December 2020, 21:55

Samo vilco pošlataj. Če jo lahko s prstom odmakneš proti požarni steni (ali če ima celo zračnost) je najbrž počena. Pri meni je bila tako zanič, da sem se brez sklopke odpeljal iz hribov nad Ljubljano v Savinjsko dolino (to je bilo v časih, ko se je še smelo) na popravilo. Je bila kar pustolovščina. Meni se je izkazalo vozilo kot precej švoh, vendar obstajao tule tudi ljudje, ki pravijo da ni nobenih težav, pa jih že dolgo vozijo. Moj je bil žal limona.

Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: luigi » 25. December 2020, 19:25

obljuba dela dog.

Sem raziskal, podrl okololico in ugotovil ,da z vilico naj nebi bilo težav.Pri prezračevanju pa je bil za mali prdec zraka v cilindru.
Pedal je malenkost višji,bolje je, najbolšo oceno višine bi verjetno dobil na srečanju subarašev ali z mehanikom te blagovne znamke.
Pri tej diagnostiki sem opazil ,da vzvod reduktorja pretepa kable.Dva potujeta od menjalnika -redutorja tretji je pa senzor reduktoja.
Senzor je navadno stikalo na dveh žicah.Žici sta bili odtgani na vhodu.Senzor je zvrha zalit z neko dvokomponentno maso
katero sem zgraviral ven in žice prispajkal nazaj.Kakšen pomen ima ne vem ,opazil pa sem, da mi sedaj na armaturni plošči sedaj gori oranžna
lučka LO pri vklopu reduktorja.
Pa sem spet izven naslova rubrike,hvala za nasvet in lep pozdrav.

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 25. December 2020, 21:40

Pri vklopu reduktorja mora goreti LO lučka.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 25. December 2020, 23:25

@luigi: Ko si lih začel o stikalih na menjalniku, bom dodal nekaj informacij. ;)
Subaru ročni menjalnik nima nobenih posebnih senzorjev, pač pa samo 3 stikala in senzor hitrosti.
Shema lokacij stikal in tipične barve konektorjev:
MT switch wiring.jpg
1 - stikalo za reduktor, ki vklopi lučko LO na armaturni plošči.
2 - stikalo, ki vklopi vzvratne luči
3 - stikalo nevtralne pozicije menjalnika, če se to stikalo pokvari, ponavadi dobiš lučko motorja in kodo P0519. To se je meni zgodilo: viewtopic.php?f=17&t=10797&p=178136&hil ... ne#p178136

Naj tukaj omenim še dve stvari: da sta stikali nevtralne in vzvratne pozicije enaki (razen v nekaterih redkih izjemah, pri turbo modelih). Razlikujeta se samo v barvi konektorja ter lokacije zareze v plastičnem vložku konektorja. (Stikalo reduktorja pa je drugačno, ima daljšo ročico, ki nalega!) Tako da lahko kupiš stikalo z napačno barvo konektorja (npr. zato ker je cenejše ali zato ker je na zalogi) in prestaviš notranjo plastiko iz konektorja starega stikala.
Na tej sliki se lepo vidi, kje je zareza v vložku konektorja:
zareza.jpg
Levo je konektor stikala za vzvratne luči (konektor je napačne barve, moral bi biti siv), desno pa konektor stikala nevtralne pozicije.

Na tej sliki se vidi, kje se vložek odpne iz konektorja:
vlozek.jpg

Ter druga stvar, če boš kdaj kupoval stikalo, priporočam da poiščeš tako, ki ima kovinsko naležno površino. Ker meni, se je zgodilo, da je odpadla plastična kapica iz stikala:
stikalo_1-2.jpg
LP M
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost