Zanesljivost 2.5 motorjev
Zanesljivost 2.5 motorjev
Pozdravljeni,
malo sem že prebrskal forum, me pa vseeno še vedno konkretno zanima zanesljivost 2,5 litrskih motorjev v Outbackih tam od letnika 2005 do 2009 in kako se to obnese z 4 stopenjsko avtomatiko? Kolikor sem uspel raziskati, ti avtomatiki naj ne bi bili problematični. Torej, kako je pa z motorji, sploh če je slučajno še na plin predelan?
Sprašujem, ker bi si omislil enega.
Hvala za odgovore
malo sem že prebrskal forum, me pa vseeno še vedno konkretno zanima zanesljivost 2,5 litrskih motorjev v Outbackih tam od letnika 2005 do 2009 in kako se to obnese z 4 stopenjsko avtomatiko? Kolikor sem uspel raziskati, ti avtomatiki naj ne bi bili problematični. Torej, kako je pa z motorji, sploh če je slučajno še na plin predelan?
Sprašujem, ker bi si omislil enega.
Hvala za odgovore
Re: Zanesljivost 2.5 motorjev
Bratov 2.5 je imel preko 350.000km če se ne motim. Razen povečane porabe olja z motorjem ni neki posebnosti.
Olja požre cca 1 liter na kaj pa vem...~5000km, mogoče celo pretiravam. Ampak to se šteje že pač v kilometrino...Avto je imel tovarniško plinsko napravo BRC in je vse te kilometre naredil v veliki meri na plin. Torej očitno plin ne deluje (preveč) škodljivo na motor.
V preteklosti je Karel menjal tesnila steblov ventilov pa nevem točno a tudi tesnilko glave ali ne.
Ampak to je tko, da če pač enkrat zaradi malomarnosti ali pa mehanske okvare (termostat, puščanje dotrajane cevi) motor pregreješ (delovanje motorja brez hladilne tekočine) bo pač subaru prepihal tesnilko glave, to je vsem dobro znan problem.
Na avtonetu lažje najdeš 2.5 motor s preko 300kkm kot takega z manj, to že nekaj pove.
Poznam pa kar nekaj primerov ko folku 2.5 (ali tudi drug motor) zariba. Vendar je v 95% primerov problem ta, da folk pač ne preverja nivoja olja, in ko pač na armaturki prižge lučka za pritisk olja je škoda že narejena. Tu te ne reši nič, pač nivo olja je treba gledat redno. Sploh če veš da ti motor troši olje. Pa ne pozabi na kolikor toliko redne menjave olja pa bo vse OK.
Olja požre cca 1 liter na kaj pa vem...~5000km, mogoče celo pretiravam. Ampak to se šteje že pač v kilometrino...Avto je imel tovarniško plinsko napravo BRC in je vse te kilometre naredil v veliki meri na plin. Torej očitno plin ne deluje (preveč) škodljivo na motor.
V preteklosti je Karel menjal tesnila steblov ventilov pa nevem točno a tudi tesnilko glave ali ne.
Ampak to je tko, da če pač enkrat zaradi malomarnosti ali pa mehanske okvare (termostat, puščanje dotrajane cevi) motor pregreješ (delovanje motorja brez hladilne tekočine) bo pač subaru prepihal tesnilko glave, to je vsem dobro znan problem.
Na avtonetu lažje najdeš 2.5 motor s preko 300kkm kot takega z manj, to že nekaj pove.
Poznam pa kar nekaj primerov ko folku 2.5 (ali tudi drug motor) zariba. Vendar je v 95% primerov problem ta, da folk pač ne preverja nivoja olja, in ko pač na armaturki prižge lučka za pritisk olja je škoda že narejena. Tu te ne reši nič, pač nivo olja je treba gledat redno. Sploh če veš da ti motor troši olje. Pa ne pozabi na kolikor toliko redne menjave olja pa bo vse OK.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Redno preverjanje stanja motornega olja in hladilne tekočine, recimo enkrat tedensko, če delaš veliko kilometrov. Tvoji denarnici ne bo nič škodilo, če delaš preveč preverjan stanja, zanemarjenje preverjanja pa zna bit precej boleče za denarnico al pa ego.
Spotomo preveriš še pokazatelje mešanja olja in vode (odpovedi famoznih tesnil glav pri 2,5 mašinah).
Redna menjava motornega olja in oljnega filtra, zračni filter in svečk odžene marsikatero skrb stran.
Glede plina je pa praviloma tako, da če voziš po omejitvah (in s tem z nižjimi in srednjimi vrtljaji), potem ni problemov z topljenjem ventilov ............ če pa voziš tako kot da jutrišnega dne ne bo, nonstop v max vrtljajih .................. potem pa znajo nastopit težave s motorjem. Moraš vedit, da plin proizvede večjo vročino (cca 200 stopinj več od bencina) in manj podmazuje, hladi bate kot bencin. Sicer lpg sistem pri večjih vrtljajih dodaja tudi bencin, vendar če tišiš ko mona se bo mašina segrela pa če se po trepalnicah mečeš.
Je pa zelo veliko odvisno od poštenosti prodajalca, koliko resnice ti bo pripravljen povedati. Ter ohranjenosti materijala.
Redna menjava motornega olja in oljnega filtra, zračni filter in svečk odžene marsikatero skrb stran.
Glede plina je pa praviloma tako, da če voziš po omejitvah (in s tem z nižjimi in srednjimi vrtljaji), potem ni problemov z topljenjem ventilov ............ če pa voziš tako kot da jutrišnega dne ne bo, nonstop v max vrtljajih .................. potem pa znajo nastopit težave s motorjem. Moraš vedit, da plin proizvede večjo vročino (cca 200 stopinj več od bencina) in manj podmazuje, hladi bate kot bencin. Sicer lpg sistem pri večjih vrtljajih dodaja tudi bencin, vendar če tišiš ko mona se bo mašina segrela pa če se po trepalnicah mečeš.
Je pa zelo veliko odvisno od poštenosti prodajalca, koliko resnice ti bo pripravljen povedati. Ter ohranjenosti materijala.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.
Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. 
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4464
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
NA 2.5 motorji do 1999 (t.i. 'phase 1') so imeli precejšnjo nagnjenost k 'internim' okvaram tesnila glave - se pravi, da je popustilo tesnjenje do zgorevalnega prostora in je potem nabijalo izpušne pline v hladilni sistem.
Pri naslednji generaciji (1999-2003) so to odpravili(1), a so uvedli novo, a malo manj resno, nagnjenost k puščanju hladilne tekočine med blokom in glavo (puščanje navzven, ne v cilinder). Subaru USA je to reševal tako, da 'predpisal' dodajanje aditiva ('tesnilca') v hladilno tekočino ob vsaki menjavi. Za to sicer nisem 100%, a pisalo se je tudi o tem, da bi naj tesnila glave, ki si jih kupil kot 'rezervni del', bila v tem pogledu izboljšana...
Kasnejši modeli (2004+) so verjetno glede tega 'porihtani', imajo pa seveda več nove tehnologije (AVCS, sekundarne lopute, ...), ki so potencialni vir težav... Nisem pa zasledil, da bi imeli kakšno resno slabost, zaradi katere bi se jih bilo treba izogibat...
Moja izkušnja z 2.5 (1999, a že 'phase 2') je bila pozitivna, ni imel nobene od naštetih težav (oz. če je kaj puščalo, je bilo nezaznavno malo) - tesnila glave pa sem menjal zaradi napačne diagnoze (simptomi so bili precej podobni, kot pri okvari tesnila glave - na koncu se je izkazalo, da je bilo za vse krivo slabo tesnenje med hladilnikom in čepom).
(1) seveda to ne pomeni, da absolutno nobenemu 2.5 motorju po 1999 ni šlo tesnilo glave, ampak le, da pogostost ni bila več nič posebnega v primerjavi z drugimi motorji...
Pri naslednji generaciji (1999-2003) so to odpravili(1), a so uvedli novo, a malo manj resno, nagnjenost k puščanju hladilne tekočine med blokom in glavo (puščanje navzven, ne v cilinder). Subaru USA je to reševal tako, da 'predpisal' dodajanje aditiva ('tesnilca') v hladilno tekočino ob vsaki menjavi. Za to sicer nisem 100%, a pisalo se je tudi o tem, da bi naj tesnila glave, ki si jih kupil kot 'rezervni del', bila v tem pogledu izboljšana...
Kasnejši modeli (2004+) so verjetno glede tega 'porihtani', imajo pa seveda več nove tehnologije (AVCS, sekundarne lopute, ...), ki so potencialni vir težav... Nisem pa zasledil, da bi imeli kakšno resno slabost, zaradi katere bi se jih bilo treba izogibat...
Moja izkušnja z 2.5 (1999, a že 'phase 2') je bila pozitivna, ni imel nobene od naštetih težav (oz. če je kaj puščalo, je bilo nezaznavno malo) - tesnila glave pa sem menjal zaradi napačne diagnoze (simptomi so bili precej podobni, kot pri okvari tesnila glave - na koncu se je izkazalo, da je bilo za vse krivo slabo tesnenje med hladilnikom in čepom).
(1) seveda to ne pomeni, da absolutno nobenemu 2.5 motorju po 1999 ni šlo tesnilo glave, ampak le, da pogostost ni bila več nič posebnega v primerjavi z drugimi motorji...
Jaz imam 2009 outbacka 2.5 avtomatik z BRC plinom. Glede zanesljivosti ti veliko ne morem povedati ker ga imam šele slabo leto. Plin naj za normalno vožnjo ne bi povzročal težav, kot je napisano zgoraj je lahko težava samo pri daljšem tiščanju zaradi višjih temperatur/slabšega mazanja.
Je pa ta kombinacija motorja/menjalnika za umirjeno vožnjo super. Kakšnega divjanja pa ne mara preveč, meni se zdi kar len -je pa res, da sem prej imel precej močnejši avto. Poraba je pri meni tam od 9-11l plina, z bencinom se da spravit na kakšnih 8.5l.
V sneg/po terenu gre za tak avto super.
Če si kje blizu (Gorenjska-Železniki) lahko tudi dam za testno vožnjo.
Lp Jošt
Je pa ta kombinacija motorja/menjalnika za umirjeno vožnjo super. Kakšnega divjanja pa ne mara preveč, meni se zdi kar len -je pa res, da sem prej imel precej močnejši avto. Poraba je pri meni tam od 9-11l plina, z bencinom se da spravit na kakšnih 8.5l.
V sneg/po terenu gre za tak avto super.
Če si kje blizu (Gorenjska-Železniki) lahko tudi dam za testno vožnjo.
Lp Jošt
Hvala za vse uporabne informacije. Se nisem nič ohladil, prej nasprotno. Tako, da če ve kdo za kakšnega lepega in ugodnega Outbacka (ali Foresterja) letnik nekje 2006 - 2009 z besedo na dan 
@jost z veseljem bi se oglasil, a si mi malo daleč tenutno. Zdaj namreč živim v KP. Vseeno hvala za ponudbo.
@jost z veseljem bi se oglasil, a si mi malo daleč tenutno. Zdaj namreč živim v KP. Vseeno hvala za ponudbo.
Če boš kupoval outbacka, ti priporočam facelift verzijo, 2007-2009. Drugače je avto isti kot celotna generacija 2003-2009, ima pa dva bombončka, ki ju jaz precej pogrešam. Xenon žaromete ter ločena elektronika radija in klime.Soleil napisal/-a: ↑29. December 2020, 21:06Hvala za vse uporabne informacije. Se nisem nič ohladil, prej nasprotno. Tako, da če ve kdo za kakšnega lepega in ugodnega Outbacka (ali Foresterja) letnik nekje 2006 - 2009 z besedo na dan
Xenon v teh temnih in velikokrat mokrih cestah svetijo precej bolje od klasične h7, originalni radijo pa zamenjaš z 2din, na katerem imaš mp3, rikverc kamero, boljšo kvaliteto zvoka (čeprav je zvok še najmanši problem pri originalu) ......
Sicer se da obiti h7 žaromete z xenon na h7 podnožju, samo kakšen je pa iskoristek, je pa druga zgodba.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.
Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. 
Mam 2005 Outbacka s 4EAT menjalnikom. Super avto za vsakdanjo voznjo. Da se ga tud prtisnt, ampak ni to sportak. Ceprav lega na cesti je vseeno zlo dobra. Tud po terenu gre dobro. Ni to sedaj nek tezek offroader, ampak za soft offroad povsem zadovoljiv.
It's a hybrid. It burns gas and oil!
A avtoradia se pa ne da menjati pri pre-facelift modelih? No ja, tudi xenon je fajn...Grizliboy napisal/-a: ↑29. December 2020, 22:46Če boš kupoval outbacka, ti priporočam facelift verzijo, 2007-2009. Drugače je avto isti kot celotna generacija 2003-2009, ima pa dva bombončka, ki ju jaz precej pogrešam. Xenon žaromete ter ločena elektronika radija in klime.Soleil napisal/-a: ↑29. December 2020, 21:06Hvala za vse uporabne informacije. Se nisem nič ohladil, prej nasprotno. Tako, da če ve kdo za kakšnega lepega in ugodnega Outbacka (ali Foresterja) letnik nekje 2006 - 2009 z besedo na dan
Xenon v teh temnih in velikokrat mokrih cestah svetijo precej bolje od klasične h7, originalni radijo pa zamenjaš z 2din, na katerem imaš mp3, rikverc kamero, boljšo kvaliteto zvoka (čeprav je zvok še najmanši problem pri originalu) ......
Sicer se da obiti h7 žaromete z xenon na h7 podnožju, samo kakšen je pa iskoristek, je pa druga zgodba.![]()
![]()
![]()
Ravno zato sta mi Forester in Outback všeč, ker sta normalno uporabna, da pa se tud izven utrjene podlage z njima, tudi zaradi večjih koles od ostalih avtov - na gozdnih cestah to prav pride.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Da se, ampak je dražje...
V pre-facelift-u je namreč krmiljenje klime integrirano v radio, tako da če hočeš zamenjati radio, moraš kupiti komplet novo enoto za krmiljenje klime, ki ima potem 2-DIN izrez za vgradnjo novega radia.
https://jdm-planet.com/product/subaru-o ... t-genuine/
https://jdm-planet.com/wp-content/uploa ... page.a.jpg
Opala, ne dražje, ampak dragodanci1973 napisal/-a: ↑30. December 2020, 23:17Da se, ampak je dražje...
V pre-facelift-u je namreč krmiljenje klime integrirano v radio, tako da če hočeš zamenjati radio, moraš kupiti komplet novo enoto za krmiljenje klime, ki ima potem 2-DIN izrez za vgradnjo novega radia.
https://jdm-planet.com/product/subaru-o ... t-genuine/
https://jdm-planet.com/wp-content/uploa ... page.a.jpg
Kaj pa kakšna npr. Denon varianta, ki simulira CD changer in gor vtakneš usb?
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Obstaja več variant, jaz imam Grom Audio USB3. S tem dobiš AUX, USB in (z dodatnim modulom) Bluetooth.
Anycar Bluetooth USB SD AUX Adapter obljublja podobne funkcije za nekaj manj denarja... Pa mislim, da obstajajo še drugi proizvajalci, pa se jih zdaj ne spomnim...
Anycar Bluetooth USB SD AUX Adapter obljublja podobne funkcije za nekaj manj denarja... Pa mislim, da obstajajo še drugi proizvajalci, pa se jih zdaj ne spomnim...
Če bo sreča imela mlade, dobim konec januarja klima modul in 2 din masko za mojega Legacy-a (l. 2004) brez carine in stroškov pošiljanja.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost