Problem klima

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
niko05
Uporabnik foruma
Prispevki: 20

Problem klima

Odgovor Avtor: niko05 » 27. Februar 2021, 18:04

Zivjo, klapa. Samo kak nasvet prosim. Odpiram novo temo, ker nisem nasel odgovorov. Nism mojster, ampak klikerji po mojem neki se delajo. Klima ne hladi. Ce pa pritisnes gumb, bi po mojem vsaj klik al klok nrdilo al d se slisi kompresor k vzge. Pred kratkim sm kupu avto pa me precej ze zivcira. A je moznost d je kak kompresor sel al riskiram in grem kr napolnit za gvisno? Hvala vam.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Re: Problem klima

Odgovor Avtor: BackW00d » 27. Februar 2021, 20:14

Prva stvar je preverba če tesni, in če tesni je druga stvar polnjenje. To vse narediš v enem mahu pri vsakem vulkanzerju.

Če v sistemu ni dovolj plina, se klima ne vžge in nič ne klikne ali klakne. Pač ko pritisneš gumb AC se ne zgodi pobsem nič.

Potem pa dalje....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

niko05
Uporabnik foruma
Prispevki: 20

Odgovor Avtor: niko05 » 27. Februar 2021, 22:24

Hvala, gremo pol na polnjenje. Sm vseeno mislil, da vklopi kompresor, pa magar v prazno. Tolk d da kaksen znak. Nismo vsi za vse, zato pa sprasujem. Upm d zrihtam pred poletjem =)

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 28. Februar 2021, 11:24

niko05 napisal/-a:
27. Februar 2021, 22:24
Hvala, gremo pol na polnjenje. Sm vseeno mislil, da vklopi kompresor, pa magar v prazno. Tolk d da kaksen znak. Nismo vsi za vse, zato pa sprasujem. Upm d zrihtam pred poletjem =)
Če ni zadostnega tlaka, presostat ne spusti signala na elektromagnetno sklopko kompresorja, da ga zažene.
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma
Prispevki: 165

Odgovor Avtor: luigi » 02. Marec 2021, 18:41

ORLY napisal/-a:
28. Februar 2021, 11:24
niko05 napisal/-a:
27. Februar 2021, 22:24
Če ni zadostnega tlaka, presostat ne spusti signala na elektromagnetno sklopko kompresorja, da ga zažene.
novejše naprave za polnjenje klim imajo v sebi tester za testnost sistema.V primeru netestnosti ti ne potrdi ispravnosti.
Diagnostike poteka malo dlje.V mojem primeru je bila zavrnjena,ker je malenkost puščala a sem vseeno prevzel.Po treh letih mi je oslabilo hlajenje
na koncu mi ni več vklopilo kompresorja.
l.p.

Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: luigi » 02. Marec 2021, 18:46

ups tema je na foresterju, imel sem težavo na drugi pasmi vozila, kar pe vejetno se ne razlikuje v sistemu

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 03. Marec 2021, 08:51

luigi napisal/-a:
02. Marec 2021, 18:41
...
novejše naprave za polnjenje klim imajo v sebi tester za testnost sistema.V primeru netestnosti ti ne potrdi ispravnosti.
Diagnostike poteka malo dlje.V mojem primeru je bila zavrnjena,ker je malenkost puščala a sem vseeno prevzel.
...
Tudi z navadnimi manometri za klimo se da ugotoviti tesnost sistema:
-> z vakumom (potegne se vakum na sistem in pusti vsaj 30 min, lahko pa tudi par ur če imaš čas)
-> z dušikom (sistem se napolni z dušikom in ravno tako pusti vsaj 30 min, lahko pa tudi par ur)
Če se tlak v sistemu ne spremeni, pomeni da sistem tesni.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: luigi » 03. Marec 2021, 14:05

To sem rekel pred leti klimarju pri polnjenju, pa sem dobil odgovor,da nima časa to ugotavljat.
Dal mi je barvo v sistem in da se bo videlo kje pušča.Sledov barve nismo našli, plina pa tudi ne ulovili.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 03. Marec 2021, 14:32

Pa bi mu pri plačilu rekel, da za šalabajzersko polovičarsko storitev plačaš samo pol...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 03. Marec 2021, 21:17

Fora vakuumiranja ni samo ugotavljanje tesnosti...

Fora vakuumiranja (poleg ugotavljanja tesnosti) je tudi to, da s padcem pritiska morebitna vlaga (voda) v sistemu zavre in izpari že pri sobni temperaturi, kar pa finofajn posuši sušilec zraka (cilinder oz. tuba ob "hladilniku" ki se mu profesionalno reče kondenzator). Tam notri so načelome tiste perle (silica gel) ki vase vlečejo morebitno vlago. Z vlago v sistemu se na šobi (izparilniku) kjer se tekoč plin (ki nastane v kondenzatorju) uplinja iz tekoče faze, naberejo vodne kapljice ki zmrznejo in zamašijo to šobo in klima neha hladit, dokler se sistem ne ogreje (kar je nasprotno od hlajenja, bejž ga srat) in ta zmrznjena kapljica ne odtaja ter se cikel zopet ponovi...torej vlaga zmanjšuje efektivno delovanje klime.

Tko da šalabajzerja, ki v 5 minutih nafila klimo lahko "pavšalno" čez prst pošlješ v tri krasne.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 03. Marec 2021, 21:21

Kamion napisal/-a:
03. Marec 2021, 08:51
Tudi z navadnimi manometri za klimo se da ugotoviti tesnost sistema:
Seveda se da, vendar elektronika lahko čez obdobje 20-30 minut nariše graf čekira njegov naklon ali spremembe naklona ter spremlja tudi okoliško temperaturo in iz vsega tega ugotovi a je za spremembo tlaka kriva luknja, ali kak drug stranski efekt.

Je pa dejstvo da z manometrom na malce daljši rok z lahkoto prideš do iste ugotovitve. Je pa elektronika lahko bolj precizna in zazna manjše spremembe kot nek manometer z 0.1bar paralakse :)

Včasih so majstri ogrevanja doma v bakrene cevi nabili ~10bar pritiska in manometer našvasali pa pustili teden dni stat...če pritisk ni padel, je sistem vodotesen :thup Bolj ziher testa ni...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8721
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 03. Marec 2021, 21:33

Test klime naj bi se delal pri približno 15 barih. Vsaj tako je meni v domžalah, ko mi je sčistil kompletno klimo, zatrdil. Pa sem do sedaj še vse subaruje pri njem servisiral, kar se klime tiče in je dobro naredil, tako da mu kr verjamem.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 04. Marec 2021, 08:09

BackW00d napisal/-a:
03. Marec 2021, 21:17
...(cilinder oz. tuba ob "hladilniku" ki se mu profesionalno reče kondenzator). ...
Tle si malo zamešal, ta cilinder, ki je poln silica kroglic se imenuje sušilec (drier).

Kondenzator (condenser) je zunanji hladilnik, ki je med delovanjem topel.
Uparjalnik (evaporator) je notranji hladilnik, ki je med delovanjem hladen.

fd7f39409fc60935d121f69a83238d4f.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 04. Marec 2021, 08:46

Čisto tako mimo grede - a je možno, da nimajo vsi avtomobili sušilca oz. da je ta pač integriran v katero drugo komponento (recimo, v kondenzator)?

Nekako se mi zdi, da v Subaru katalogu nisem zasledil ničesar temu podobnega.

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kamion » 04. Marec 2021, 09:53

73210AG000 -> tale kondenzator ima vgrajen tudi sušilec:
HTB1pZ0PxXmWBuNjSspdq6zugXXaj.jpg
Sušilec je cev na levi strani.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost