Dve vprašanji

Subarujev predstavnik razreda SUV
Uporabniški avatar
Kristof
Uporabnik foruma
Prispevki: 247

Re: Dve vprašanji

Odgovor Avtor: Kristof » 14. April 2021, 07:20

A cukanja tudi ni vec?

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 14. April 2021, 07:24

Elk77 napisal/-a:
13. April 2021, 21:55
Malo me šola forester. Motorček prostega teka sem sčistil, bil je poln gareži, skupaj res težko spravil, originalno tesnilo preveliko v vse smeri, tako da sem zatesnil z tesnilno maso.
Preden se tega lotiš, moraš po novo tesnilo, to smo pozabili omenit. Jaz sem tudi debelo gledal, spucam vse, garež, umazanijo in hočm nazaj sestavit. Tesnilo ni pasalo. Sem nesel enih 12 eurov na Subaru na Leskoškovo in vzel novega. Zgleda da nabrekne, od goriva, ali kaj vem kaj. Pozabili smo tudi omenit, da ni nič narobe če motorček preizkusiš, potem ko si spucal. Pa ne prosim na akumulator, vzemi 9V baterijo. Tole mi moraš verjet na besedo, direkt na aku ga lahko scvreš.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 14. April 2021, 07:41

Če ga nisi testiral, ali se sploh premakne (za to je dovolj vir s konstantno napetostjo, ampak ne 13,5 V iz akumulatorja), niti ne veš če motorček sploh deluje. Motorček sicer dobi PWM signal, ampak za preizkus, ali se sploh premakne, bo dovolj 9 V baterija ali reguliran power supply (12V) če ga mogoče imaš. Nič ne najdem, če si sploh preizkusil delovanje. Tudi med tem, ko si ga nanovo podmazal, je pametno če ga mal požgečkaš, da mazivo pride v batek/tekač če je slučajno malo pokorodiral. Pa tudi malo pomeri na konektorju, če sploh kaj do IACV pride po kablu.

Uporabniški avatar
Kristof
Uporabnik foruma
Prispevki: 247

Odgovor Avtor: Kristof » 14. April 2021, 07:57

Sej se more itak premikat da ga sploh nazaj skup dobis da navoj zagrab... razen ce je na tem videu kak drug postopek, ga nisem gledal

Elk77
Novinec
Prispevki: 15

Odgovor Avtor: Elk77 » 14. April 2021, 10:33

Cukanja ni več, vsaj v takšni meri kot je bilo ne.

Motorček je drugačen kot na sliki, posnetku...

Glede tesnila je pa tako, da sem v enih hribih doma malo vstran od civilizacije, pa ne morem glih skočit tako mimo grede na Subaru servis 😆

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. April 2021, 16:35

Sem že zadnjič v eni drugi temi z isto debato napisal, da je tam notri eno tesnilo ki skoči ven, potem pa ga je nemogoče nazaj notri spravit.

Tvoj motorček je drugačnega tipa in sicer preko servomotorja, ki odpira kroglični (valjčni) ležaj.

Na mehanizmu lopute je "vijak" ki nastavlja "zaprt kot", tisti vijak mora biti ravno toliko odvit, da se loputa še ne zatika, zapre pa že v celoti.
To sem enkrat nekje celo eno sliko prilepil, a nevem kje...na njej je bilo fino narisano kak in kaj, a je zdaj ne najdem.

Zajla od gaza mora biti rahlo losana ko pedal ni obremenjen. Tako pač da se loputa vrne v prosti tek.

Vkolikor je loputa za ziher zaprta pa da še vedno viša obrate so tri opcije:
1. nekje za loputo pušča zrak in vleče "mimo" lopute/motorčka prostega teka. Cevi je kar dosti in vsaka lahko serje.
2. motorček prostega teka ne dela
3. ECU (računalnik) sam dviga obrate na 1500 obratov. Razlog zakaj bi to delal? Hja tu pa je zdaj zajec...

Če bi bil krivec sam motorček prostega teka, bi avto vrgel Check engine kodo. Oziroma me čudi, da je ne pokaže v vsakem primeru.
Meni namreč je pokazalo da je prosti tek previsok, in da motorček prostega teka ne uspe uravnat prostega teka. Seveda je razlog lahko motorček sam ali puščanje vakuma.

Pusti avto prižgan 20-30 minut na mestu pa da vidiš če bo kodo pokazal (check engine). Oziroma če imaš koga v bližini da pogleda z OBD-jem če je kaka taka koda že zgodovinsko zabeležena. predvsem kaka taka: https://shrani.si/f/2I/2G/2g4iqu3T/2021 ... -33-57.png
Meni je pokazalo to napako po vsaj 10-15 minutah, ko je avto na mestu tekel s povišanimi obrati, v mojem primeru cca 2000 obratov.
Brez pritisnjenega gasa seveda. Če bi držal gas bi avto vedel da to delam načrtno in nebi kode pokazal...
In pa v mojem primeru je motorček zaštekal, čeprav je bil čist.
Stara ruska fora (razlog zakaj so imele lade kladivo v osnovni opremi) je da potrkaš "malce bolj na grobo a ne pregrobo" po ventilu/motorčku, pa se morda sprosti.

To sem doživel pri svojem motorčku, ter tudi injektorje sem že "tepel" da so se sprostili da je motor začel delat po vseh cilindrih. Tko da poleg tolčenja po zaganjaču je tudi tolčenje motorčka/injektorjev lahko rešitev :D No v tvojem primeru bolj motorčka....
Meni se je to zgodilo ker sem šprical z vsem možnim v motorček da sem ga očistil nato pa je tako očiščen stal pol leta na mestu, pa ga je prijelo.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Elk77
Novinec

Odgovor Avtor: Elk77 » 14. April 2021, 17:50

Uff, BackW00d, naprej hvala za obširno razlago. Bom preveril vse kar si napisal, pa po novo dihtungo moram.

Kdo ima OBD, da bi mi pogledal napake, saj ni nujno da je čisto blizu, se pripeljem, avto še vozi zaenkrat 😉...

Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma
Prispevki: 165

Odgovor Avtor: luigi » 14. April 2021, 18:25

ali je ta dihtunga ali tesnilo kaj posebnega ali je to navaden O-ring

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 14. April 2021, 19:11

Odvisno od modela. Moj je imel triprekatno tesnilo v enem kosu.

Elk77
Novinec

Odgovor Avtor: Elk77 » 14. April 2021, 21:00

Moj ima tudi iz treh prekatov v enem delu, videt iz silikona...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 15. April 2021, 08:52

To rabiš original dobit...To majo kržič in vsi ostali subaru serviserji na lagerju. Ker dejansko ko ga maš enkrat enčas zmontiranega, bo vedno ratal nabreknjen in ga ne boš več spravil notri v utor. Tako da kadarkoli se spraviš to čistit boš tako tesnilo rabu.

Omeniš triprekatno "o-ring" tesnilo motorčka prostega tega, pa bodo vsi vedeli kaj rabiš :)

Dokler nisi povsem prepričan da motorček deluje OK ga je škoda novega notri dajat :)

https://www.ebay.co.uk/p/2244355386
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 15. April 2021, 17:00

Na Leskoškovi ga niso imeli. Jaz bi šel najprej vprašat h Kržiču. Sem ga sicer tam na Leskoškovi naročil, pa je trajalo 10 dni. Teh 10 dni sem se vozil z na silo not zatlačenim tesnilom, mal precviknjenim.

Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma
Prispevki: 165

Odgovor Avtor: luigi » 16. April 2021, 13:00

ker imam podoben problem,(pri bencinu so visoki in nestabilni pri preklopu na plin pa ni težav)
sem pogledal pod pokrov in našel tole.Domnevam da s tenilom ne bo težav.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 16. April 2021, 13:50

To na sliki je EGR ventil.
Pri tvojem avtu (Forester 2008?) je loputa za zrak elektronsko krmiljena (drive by wire), tako da sploh nimaš IACV motorčka!
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

niko05
Uporabnik foruma
Prispevki: 20

Odgovor Avtor: niko05 » 19. April 2021, 18:59

Cca na tri tanke plina, en tank samo na bencin. Je bla fora pr legacyju, d mlck normalno podmaze ventile. Je sel ko urca. Na koncu je bil samo se bencin. Sm mel pa notr Icomov sistem.
Pozdravljeni,

Potrebujem pomoč. Doma imam dva foresterja. Taprvi je letnik '99. Pri hiši je že 2,5leti oz. 42.000km. Zadeva deluje dobro, težava je poraba olja. Porabi okrog 0,9 do 1l na 1000km. nekaj malega tudi na tesnilih ven steče. Zanima me kaj se, da naredit oz. splača, da se zmanjša poraba olja...

Tadrugi je letnik 2001, predelan na plin (Prins sistem). Ta ni še dolgo pri hiši, cca. 1 mesec. To je prvi plinaš pri hiši, tako, da z LPGjem nimam izkušenj. Pri tem pa je težava, da motor cuka, pri 1000-2000 vrtljajih pa tja do 2500. V prostem teku, ko spustiš pedalko plina zelo počasi padajo vrtljaji... Ima kdo idejo kje iskati vzrok oz. kaj bi lahko bilo?

Za vsak nasvet se vnaprej zahvaljujem!

Lp
[/quote]

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov