Amortizerji

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
PrimozR
Uporabnik foruma
Prispevki: 73

Re: Amortizerji

Odgovor Avtor: PrimozR » 22. Junij 2021, 23:20

2.5 manuel (BP9). Sem vtipkal VIN v Autodoc, pa je tole vrgel ven. Sem preveril še enkrat, naj bi bilo kompatibilno.

PrimozR
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: PrimozR » 01. Julij 2021, 18:18

https://photos.app.goo.gl/zGWLF2p1dtNHN23W6

Tole ziher nekej ni vredu...

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 01. Julij 2021, 18:40

Tole mas ti neke cudne fedre al pa slabe amortizerje.

PrimozR
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: PrimozR » 01. Julij 2021, 22:32

Kot rečeno, kupljeni po vin številki na autodocu, vse novo. Spredaj in zadaj. Vzmeti zadaj celo lesjofors ojačane. Baje.

Amortizerji so bili slabi, zato se je vse menjalo, ker je glisiral (prej), so šli gor lesjoforsi. Pa ni preveč pomagalo.

Pa za takole težavo amortizer ne more biti kriv, ker amortizer blaži, ne nosi (deluje samo dinamično).

flyweight
Uporabnik foruma
Prispevki: 21

Odgovor Avtor: flyweight » 02. Julij 2021, 10:18

Autodoc včasih pokaže preveč zadetkov po vin (nimajo najboljšega "kataloga").
Zato ponavadi preverim v katalogih direkt firme če paše za avto.

npr. za lejofors lahko pogledaš:
https://web.tecalliance.net/lesjofors/en/home
Tudi sachsov katalog mi je všeč.

Uporabniški avatar
Uporabnik foruma
Prispevki: 414
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Avtor: Topo » 02. Julij 2021, 10:47

Žal te Lesjofors Heavy Duty vzmeti niso nič daljše od originalnih. Se samo malo manj posedejo pod obremenitvijo.
Imam enakega Legacyja in isto težavo. Rešil sem jo s podlaganjem širokih podložk nad šalčko od zadnjih amortizerjev. Potrebno je še zamenjati vijake z daljšimi. Dosegel sem, da prazen avto stoji zadaj višje. Ampak ko se vsede v avto 5 ljudi, se zadaj še vedno zniža.

Nemogoče je naredit vzmetenje, ki bi dobro delovalo pri majhnih in velikih obremenitvah in hkrati imelo dobre vozne lastnosti. Karavani višjega cenovnega ranga imajo blazine, da izravnajo naložen avto, npr. BMW serija 5 touring. http://speed.academy/wp-content/uploads ... KW-026.jpg

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 02. Julij 2021, 14:00

Ampak lej, če tebi 3x na leto (morje, smučarija pa še enkrat vmes) avto počepne ko ga naložiš v smrti, in da glisiraš na poti se potrpi.

Problem je, ko avto zgleda ko taka stara nočna prijateljica vsak dan...Bratu bova podložila ob priliki.
BP OB je recimo z original materialom (ali ekvivalentnimi nadomestki) precej trd, in manjše neravninica in rahle luknjice ne blaži najbolje. Ampak je pa fantastičen pri blaženju po makadamski vožnji ali razritem snegu. Tam se pelje tako dobro (po mojem mnenju) da niti verjet ne morem. Imprezo premetava za kozlat, ta BP pa to kr nekak požre.

Dejansko je najslabši na lepi cesti ki ima majhne napake.

Mislim da se je s tem spopadal tudi MSenjur - neuspešno. Me pa zanima če je Legacy kaj drugačen v istih pogojih.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 02. Julij 2021, 16:47

Sajmon se je s tem ubadal.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
Kristijan
Član Subaru kluba
Prispevki: 1324
Kraj: Goričko
Kontakt:

Odgovor Avtor: Kristijan » 02. Julij 2021, 16:48

Jaz sem na BP outbacku samo nastavljive menjal z klasiko po "forumskih" navodilih, kyb roba, in sedi zadaj kot se zagre že dve leti, nč poseden...
Brez Subaruja trenutno - na petrolu me še komi poznajo ...

Rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 75

Odgovor Avtor: Rok » 03. Julij 2021, 14:23

BackW00d napisal/-a:
02. Julij 2021, 14:00
Ampak lej, če tebi 3x na leto (morje, smučarija pa še enkrat vmes) avto počepne ko ga naložiš v smrti, in da glisiraš na poti se potrpi.

Problem je, ko avto zgleda ko taka stara nočna prijateljica vsak dan...Bratu bova podložila ob priliki.
BP OB je recimo z original materialom (ali ekvivalentnimi nadomestki) precej trd, in manjše neravninica in rahle luknjice ne blaži najbolje. Ampak je pa fantastičen pri blaženju po makadamski vožnji ali razritem snegu. Tam se pelje tako dobro (po mojem mnenju) da niti verjet ne morem. Imprezo premetava za kozlat, ta BP pa to kr nekak požre.

Dejansko je najslabši na lepi cesti ki ima majhne napake.

Mislim da se je s tem spopadal tudi MSenjur - neuspešno. Me pa zanima če je Legacy kaj drugačen v istih pogojih.
Potem to pomeni, da je avto odličen za večino slovenskih cest :smly

PrimozR
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: PrimozR » 05. Julij 2021, 08:58

Sem preveril po katalogih, kar je bilo naročeno je vse OK, torej primerno za avto, tako v kyb kot lesjofors katalogu.

Smo že debatirali o primernosti trših vzmeti (lesjofors) za tovarniške amortizerji, ampak se bo z novimi amortizerji avto vseeno peljal bolje, kot s starimi, uničenimi. In se.

Daljša vzmet za glisiranje (pri naloženem avtu) ne bo pomagala pri samo malce ga bo premaknila višje v hod, pač tistih nekaj mm, kolikor je daljša. Trša bi pomagala bistveno bolj.

Pa ja če polno naložen glisira (tole je res worst case scenario nsloženosti) niti ni problem, problem je, da je s kao tršimi vzmetmi totalen gliser. Kako bi bilo s serijskimi? Pa problem je tudi predvsem to, da je prtljažnik za kolesa drsal po tleh.

Pa ajd, ekstremni primeri. Glavni problem je res to, da avto glisira prazen in da, a frišno montirani kljuko, tolčem po tleh. Prazen. Kljuka sicer pride nizko, pod odbijačem, ampak wtf...

Daleč največji problem tegale avta je pa itak da je jeben a luknja za denar, kjer vložki ne dajejo pravih rezultatov. Sem dejansko razmišljal o petkah (blazine zadaj pa to...), pa sem se raje odločil za BPja, kao saj je sama mehanika, kaj gre pa lahko narobe. No, glede na vložke bi verjetno pri petki lahko popravljal tudi blazine, šobe (dizel), verjetno tudi menjalnik in turbino. Pa avto vsaj ne bi glisiral naložen, prtljažnik bi lahko odprl, če bi imel na strehi trugo Oz kolesa (res genialni japonski inženirji, da postavijo luknje tako daleč nazaj).

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1470

Odgovor Avtor: mesecnik » 05. Julij 2021, 09:05

Če prazen glisira, so zadnje vzmeti prekratke.

PrimozR
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: PrimozR » 05. Julij 2021, 11:32

Še enkrat, po specifikaciji je spredaj previsok zadaj je, prazen, OK. Montirane so pa lesjofors heavy duty vzmeti, ker ima avto plin. Ostalo (sprednje vzmeti, amortizerji in top hati) je vse od kyb, novo, po katalogu za ta avto pravilno.

Za višje obremenitve (plin spada sem) bo bolj učinkovita pravilno dolga trša vzmet kot daljša vzmet tovarniške trdote. Pa tudi če bi montiral standardno kyb vzmet, del problema je, da je avto spredaj previsok. Drug del pa da je pol k vredna trša vzmet glede na tole stanje s posedanjem, ko je naložen. Razen, če je s tovarniško še toliko slabše (ne vem koliko slabše bi lahko bilo).

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 05. Julij 2021, 19:44

Podloži ga (dvigni) pa bo OK. Narediš pozabiš uživaš dalje...jebeš petko.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 06. Julij 2021, 23:34

Če te jaz prav razumem si vin vpisal direktno v autodoc ? Tam pri njih vse paše na vse avte.

Vpiši vin v namenski program - Partsouq Kopiraš serijsko številko dela in jo prilepiš v avtodoc.
Mehanik še ni imel problemov, pasalo ko ata na mamo. Še največ dela je imel s zajlo za ročno, ko je en nosilček malček pokrivil, da je lepše sedlo. 8-) 8-)
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov