I: Varilca (rostfraj izpušni kolektor)

Mali oglasi ki ne sodijo v kategorijo avtomobilizma.
Pravila foruma

· Pri pisanju naslova oglasa se zaradi boljše preglednosti poslužujte okrajšav:
- P: (prodam)
- K: (kupim)
- M: (menjam)
- Po: (podarim)

· Iz naslova oglasa naj bo jasno razvidno kaj je oglaševani predmet,
· Besedilo oglasa naj bo kratko in jedrnato, vsebuje naj ceno, vaše kontaktne podatke (telefon ali elektronski naslov) in možen kraj prevzema.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4473
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

I: Varilca (rostfraj izpušni kolektor)

Odgovor Avtor: danci1973 » 17. Julij 2021, 12:39

Danes sem 100% potrdil, da na mojem avtu pušča izpušni kolektor in tudi, kje. :) Kolektor je 3 v 1 in pušča točno na sredini, kjer je spoj vseh treh cevi:

https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... r_leak.jpg
Material je 'rostfraj' (bolj točne specifikacije nimam), ima pa tudi keramični nanos (Cerakote).

Iščem varilca, ki bi lahko tole povaril (po možnosti vikend ali popoldne / zvečer)?

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 876

Re: I: Varilca (rostfraj izpušni kolektor)

Odgovor Avtor: ORLY » 17. Julij 2021, 13:13

Poišči nekoga v tvojem koncu, ki vari po TIG/VIG postopku. Taki tudi delajo ponavadi z rostfrejem in ti bojo brez problema pomagali. Kaj pa rešitev s tekočo kovino ali auspuh cementom? Za probat bi blo, švasat lahko še zmeraj daš kasneje.
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5499
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 17. Julij 2021, 16:09

Hmm...pred leti je kolega povedal en top servis nasvet :)

Če ti izpuh pušča, zabiješ (na zmontiranem izpuhu na avtu) cev od sesalca v konec cevi da v cevi nastane podtlak, nato pa s čopičem nanašaš tesnilno izpušno maso v razpoke. Valda jo noter potegne in potem malce pustiš, da se posuši in ponoviš vse dokler zadeva ni diht, nato pa še malce površinsko namažeš čez, da je za ziher :) Pravi da je že več izpuhov tako rešil, in da to pol drži dlje časa.

Drugače pa tam vmes je pesem varit, in je tečno kot pes pridit zraven da ti ne oksidira že med varjenjem. Komurkoli boš to peljal, nebo ravno vesel. Bodi ponižen in res lepo prosi za pomoč, bo pomagalo :)
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 876

Odgovor Avtor: ORLY » 17. Julij 2021, 17:45

BackW00d napisal/-a:
17. Julij 2021, 16:09

Drugače pa tam vmes je pesem varit, in je tečno kot pes pridit zraven da ti ne oksidira že med varjenjem. Komurkoli boš to peljal, nebo ravno vesel. Bodi ponižen in res lepo prosi za pomoč, bo pomagalo :)
Res je tečno varit v tako ostri kot, težko je enakomerno pregreti materjal kar je pogoj za brezhiben var. Pa še ena jeba: keramična prevleka. Kako jo odstraniti, da se ne meša z varom. Nečistine v talini-spet slab var.
Tole z sesalcem mi deluje res dobra finta. Mal več dela zaradi dveh izpuhov, ampak še vedno manj, kot jemat dol kolektor in poslušati pridige o neizvedljivosti in nekvaliteti posega.
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2906
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 17. Julij 2021, 23:18

Če je problem z avspuhi, lohk jest posodim še en sesalec, mam enga starega Hooverja, k res vleče k pr norcih :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 17. Julij 2021, 23:19

Hja, da to ni enostavno zavarit, je dokazal že ta, ki je to varil v fabriki. :) Skoraj prepričan sem, da je ta luknjica že od novega...

Namreč, takoj po prvi montaži teh kolektorjev se je meni zdelo, da slišim neko sikanje in puščanje - ampak ko sem šel nazaj k izpuharju, puščanja nisva uspela locirat - verjetno je bila luknjica še manjša kot je zdaj, pa dejansko na štandgasu zadeva niti ni tako slišna (sliši se šele pri pospeševanju). No, izpuhar me je na koncu prepričal, da takšni 'inox kolektorji pač imajo tak prizvok... Glede na to, da ima OEM kolektor konkretno več materiala, dvojne cevi itd. sem pač sprejel, da je tudi to možno.

Zadnje čase pa se je ta luknjica najbrž malo povečala in mi je ta zvok šel vedno bolj na živce, zato sem nabavil tole:
https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... _smoke.jpg in 2x to:
https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... dapter.jpg
S tem sem lahko kvalitetno zamašil oba izpuha in nato noter spustil dim, ki je naposled našel pot do te luknjice na kolektorju in se začel valit ven. Sicer točne lokacije tudi z dimom nisem uspel najt, ker pač glave tja med te 3 cevi nisem uspel zarinit - se pa je puščanje jasno slišalo.

Potem sem si pomagal še z endoskopom, pa se je sicer videlo, da je dim, točnega izvora pa še vedno ne - na koncu je zmagala milnica.

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2906
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 17. Julij 2021, 23:34

Hehe, a veš da sem vmes, ko sem tole bral, že hotel odpisat, da nabavi še endoskop :mrgreen:

Drugač pa svaka čast, da se spraviš kupit komplet mašino, pa tkole stestirat...

Probaj še enkrat pri prodajalcu, garancije imaš koliko? 1 leto najmanj, če ne 2...
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 17. Julij 2021, 23:53

BackW00d napisal/-a:
17. Julij 2021, 16:09

Če ti izpuh pušča, zabiješ (na zmontiranem izpuhu na avtu) cev od sesalca v konec cevi da v cevi nastane podtlak, nato pa s čopičem nanašaš tesnilno izpušno maso v razpoke. Valda jo noter potegne in potem malce pustiš, da se posuši in ponoviš vse dokler zadeva ni diht, nato pa še malce površinsko namažeš čez, da je za ziher :) Pravi da je že več izpuhov tako rešil, in da to pol drži dlje časa.
Nekaj podobnega je tudi brat predlagal, ampak me skrbi, ker je ta razpoka / luknjica pred katalizatorjem - kaj bo ta masa naredila katalizatorju, če jo sesalec dejansko potegne skozi?
LSlabe napisal/-a:
17. Julij 2021, 23:34
Drugač pa svaka čast, da se spraviš kupit komplet mašino, pa tkole stestirat...

Probaj še enkrat pri prodajalcu, garancije imaš koliko? 1 leto najmanj, če ne 2...
Kolektorje pa imam 3 leta. :) Po moje že v osnovi tu ni neke garancije, razen morda, če bi že iz škatle dobil očitno poškodovano robo...

Ona dim mašina pa se je izkazala za uporabno že v več variantah - med drugim tudi za preganjanje voluharja. :lolno

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2578
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 18. Julij 2021, 07:53

danci1973 napisal/-a:
17. Julij 2021, 23:53
Ona dim mašina pa se je izkazala za uporabno že v več variantah - med drugim tudi za preganjanje voluharja. :lolno
:thup :rock
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 18. Julij 2021, 09:08

Na tig varjenje pozabi v tem primeru. Že če bi bila cev gola, bi se popravila vsi otepali, ko pa ima še prevleko čez pa varjenje s tigom sploh nebo imelo učinka, ker mora biti varjena stvar brez dodatkov, masti, umazanije, mokrosti ......... Tig zahteva precej bolj lepo spedenan varilni materijal za lep in učinkovit var kot katerikoli drugi način varenja.
Edina možnost je mig varjenje (tista zica skozi varilno "pištolo"), s tem lahko variš precej bolj umazane zadeve. Zapelji se do lokalnega varilca izpuhov in ga prosi da proba.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 18. Julij 2021, 12:21

Najbrž bom zadevo danes odmontiral pa jutri nesel k 'mestnim' izpuharjem.

Verjetno bodo jutri dostavljena tudi nova OEM tesnila za kolektor / glava in morda tudi vijaki iz KAMM-a, tako da bom morda lahko že jutri sestavil.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 18. Julij 2021, 17:20

Evo, kolektor odmontiran, luknjica pa dobro skrita.. :/

Najbrž bo z notranje strani to lažje popravit kot z zunanje:

https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... 171138.jpg
Luknjica je na sredinskem spoju treh cevi, tik pod špicem, ki je cca. 7-8 cm globoko v cevi premera 5 cm...

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2578
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 19. Julij 2021, 07:21

To se s MIG elektrodo mogoče še da pridet not. Ker od zunaj ne bo prav enostavno, sem šel še nekrat slikce gledat. Je pa tudi z notranje strani zelo mal materiala za var, sodeč po debelini izvijača na slikci.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 20. Julij 2021, 23:21

Lokalni auspuhar je nekaj povaril:

https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... 172442.jpg
In to zdaj tesni, sem preizkusil s podtlakom...

Zdaj pa imam problem, da kljub novemu tesnilu ne tesni več med prirobnicami. Tako na oko se mi zdi, da nista povsem paralelni, niti ne povsem ploščati. Očitno bom moral jutri še malo s kako pasto pacat. :(

Ima kdo kakšno priporočilo, katera je 'res dobra' za take zadeve (pa da se jo da dobit v kakšni lokalni štacuni)?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5499
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 21. Julij 2021, 09:20

Če je prirobnica konkavna ali konveksna bi se jo splačalo pobrusiti na ravno. Zna bit da jo je vročina pokrivila.

Tesnilke so kovinske? Al tist prešani kompozit?
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov