Hybrid
Hybrid
Ok znalci. Sam nimam pojma, pa kdor jezika špara...
Plug in hybrid.Toyota Rav4. Povprečna poraba po testih je cca 5-6l/100
Sam na dan prevozim cca 200km. Pol tja in pol nazaj. Skurim cca 400€+/mesec.
Avto ima 75km dometa na el. V službi imam na voljo polnjenje recimo 4h kar zadostuje za cca dobre 50% kapacitete.
S kakšno dejansko porabo se bom soočal ob zmerni vožnji.
Kalkulacija je 7000€ pologa in 230€ obrok. V teoriji bi lahko skuril max 200€ bencina da bi se avto v teoriji sam odplačeval. Polnjenje štroma zanemarimo. Bo to šlo?
Ali raje vzamem avto na test za par dni pa da vidimo reality.
Brainstorming.
lp
Plug in hybrid.Toyota Rav4. Povprečna poraba po testih je cca 5-6l/100
Sam na dan prevozim cca 200km. Pol tja in pol nazaj. Skurim cca 400€+/mesec.
Avto ima 75km dometa na el. V službi imam na voljo polnjenje recimo 4h kar zadostuje za cca dobre 50% kapacitete.
S kakšno dejansko porabo se bom soočal ob zmerni vožnji.
Kalkulacija je 7000€ pologa in 230€ obrok. V teoriji bi lahko skuril max 200€ bencina da bi se avto v teoriji sam odplačeval. Polnjenje štroma zanemarimo. Bo to šlo?
Ali raje vzamem avto na test za par dni pa da vidimo reality.
Brainstorming.
lp
Re: Hybrid
Ko mu zmanjka baterije je poraba enaka kot pri hibridnem RAV4, koliko je to za občutek tule:
https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... owerunit=2
Če gre za avtocesto pri 130 kmh ne računaj, da bo poraba kaj mnajša od 8 l
Električni doseg bo tudi močno odvisen hitrosti, v mestu je poraba smešno nizka, kakor pa gre za avtocestne hitrosti pa fizika naredi svoje. 75 km dometa je pri mestni/primestni vožnji, na avtocesti pa ne računaj na kaj več kot 50 km.
Če bi bil jaz v taki situaciji bi imel dva avta, enega zjaganega Subaruja za po hribih in eno manjšo aerodinamično limuzino, vrsta energenta niti ni tako bistvena, ampak za tako kilometrino bi vzel Teslo Model 3.
https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... owerunit=2
Če gre za avtocesto pri 130 kmh ne računaj, da bo poraba kaj mnajša od 8 l
Električni doseg bo tudi močno odvisen hitrosti, v mestu je poraba smešno nizka, kakor pa gre za avtocestne hitrosti pa fizika naredi svoje. 75 km dometa je pri mestni/primestni vožnji, na avtocesti pa ne računaj na kaj več kot 50 km.
Če bi bil jaz v taki situaciji bi imel dva avta, enega zjaganega Subaruja za po hribih in eno manjšo aerodinamično limuzino, vrsta energenta niti ni tako bistvena, ampak za tako kilometrino bi vzel Teslo Model 3.
Druga reč je trganje gat. Tesla3 je popolna vanilija, človek še kakšno solziko potoči ob pogledu na reže med paneli. Rav4 PHEV, OTOH
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Tud plin ni več poceni, 0.888 € 
Jaz sem recimo kupil 20 let starega Mondea in to 2x, oba skupaj sta naredila skoraj 200.000km. Nakupna cena obeh skupaj ni presegla 1k€ 
Servisi v vseh teh letih/kilometrih in gume pa tudi ne. AO je stal ~200€ registracija pa ~100€.
Ampak ja, mogoče je bila varnost na tretjem mestu in izgled tudi ni bil postavljen v ospredje. Udobje je še bilo. Poraba okoli 7.2L oktanskega, če bi bil na plin bi bil seveda še toliko ugodnejši.
Pri plinu in 200km na dan bi mene motilo predvsem tankanje na vsak kurčev dan...Kdo pa hoče na petrolu čakat vsak dan, da mu nabuta poln kesl goriva.
Mondeo je na bencin naredil preko 800km (ko si tankal polnega te je skoraj kap). In z nekimi 130km na dan sem tankal vsak šesti če se je izšlo tudi sedmi delavnik. Seveda je opcija da nabutaš plinski bojler zadaj v prtljažnik in kapaciteto plina povečaš na 80+ litrov, kar bi že bilo za vsaj par dni.
Če bi bla infrastruktura v službi dobra, da bi lahko 4h butal v avto 15-30kW, potem bi mogoče šel v to smer. Vendar moraš v ceno električarja vštet tudi polnilnico zmožno hitrega polnjenja, ki je seveda v samem avtu ni. Pa seveda rutina mora ratat, da v službi vsakič ko parkiraš priklopiš avto na štrom. Torej rabiš namenski prostor in namensko polnilno postajo. O ceni pa raje nebi. Ker itak še trenutno ne prideš skozi...(pač plačaš "early adopters tax")
Servisi v vseh teh letih/kilometrih in gume pa tudi ne. AO je stal ~200€ registracija pa ~100€.
Ampak ja, mogoče je bila varnost na tretjem mestu in izgled tudi ni bil postavljen v ospredje. Udobje je še bilo. Poraba okoli 7.2L oktanskega, če bi bil na plin bi bil seveda še toliko ugodnejši.
Pri plinu in 200km na dan bi mene motilo predvsem tankanje na vsak kurčev dan...Kdo pa hoče na petrolu čakat vsak dan, da mu nabuta poln kesl goriva.
Mondeo je na bencin naredil preko 800km (ko si tankal polnega te je skoraj kap). In z nekimi 130km na dan sem tankal vsak šesti če se je izšlo tudi sedmi delavnik. Seveda je opcija da nabutaš plinski bojler zadaj v prtljažnik in kapaciteto plina povečaš na 80+ litrov, kar bi že bilo za vsaj par dni.
Če bi bla infrastruktura v službi dobra, da bi lahko 4h butal v avto 15-30kW, potem bi mogoče šel v to smer. Vendar moraš v ceno električarja vštet tudi polnilnico zmožno hitrega polnjenja, ki je seveda v samem avtu ni. Pa seveda rutina mora ratat, da v službi vsakič ko parkiraš priklopiš avto na štrom. Torej rabiš namenski prostor in namensko polnilno postajo. O ceni pa raje nebi. Ker itak še trenutno ne prideš skozi...(pač plačaš "early adopters tax")
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Priklučni hibiridi tega ne rabjo, majo sploh tam ene 15 do 20 kilovatnih ur baterijo če jo do amena nafilaš ... za 4ure x30 kilovatov vzet pa sploh ne vem če je v katerem avtu tko velika baterija, mogoče Rivian al pa elektro Hummer.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4462
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Moj brat ima Hyundai Ioniq PHEV. Ker živi dokaj blizu mesta, je poraba bencina v mestni vožnji 0 - EV doseg je 60km, kar mu povsem zadošča za vse 'daily' operacije.
Na daljši poti (600+ km), ko vpliv EV ni več tako velik, težko presežeš 5 L/100km, če kolikor toliko normalno voziš.
Avto ima 1-fazni 3kW polnilec, ki baterije iz 'nule' napolni v cca. treh urah.
Na daljši poti (600+ km), ko vpliv EV ni več tako velik, težko presežeš 5 L/100km, če kolikor toliko normalno voziš.
Avto ima 1-fazni 3kW polnilec, ki baterije iz 'nule' napolni v cca. treh urah.
S tem da bi tak Ioniq tudi brez baterije in elektromotorja pil 5litrov ob normalni vožnji 
Zgoraj sem mislil bolj na teslo3. Ker kolega jo ima doma, in pravi da na domačem polnilcu ni opcije da se voziš v Ljubljano na službo brez da bi moral polnit na hitrejših polnilnicah ali v službi(na poti). Enostavni ni dosti štroma doma v hiši da boš ti večerjo kuhal mel vse prižgano in tudi Teslo napolnil skozi noč. Mislim da je omenil da polni največkrat z 10A. Predvidevam da ima doma standarden 1x35A priklop ki ga ponavadi stanovanje ima. Kabel vrže čez balkon do avta
Do prve mestne polnilnice ima sicer manj kot 5 minut peš, vendar še vseeno ni "doma". Takoj ti parkiranje in polnjenje tam doda en kup logistike.
Zgoraj sem mislil bolj na teslo3. Ker kolega jo ima doma, in pravi da na domačem polnilcu ni opcije da se voziš v Ljubljano na službo brez da bi moral polnit na hitrejših polnilnicah ali v službi(na poti). Enostavni ni dosti štroma doma v hiši da boš ti večerjo kuhal mel vse prižgano in tudi Teslo napolnil skozi noč. Mislim da je omenil da polni največkrat z 10A. Predvidevam da ima doma standarden 1x35A priklop ki ga ponavadi stanovanje ima. Kabel vrže čez balkon do avta
Do prve mestne polnilnice ima sicer manj kot 5 minut peš, vendar še vseeno ni "doma". Takoj ti parkiranje in polnjenje tam doda en kup logistike.
Ja, madona, kaj pa v enem stanovanju čez noč laufa, da požge 20/+ A? Meni s toplotno pumpo sred zime, v hribih, v neizolirani kočuri med 22.00 in 6.00 ne vleče 20 amperov čez 3 faze ... ka baba celo noč pečico pa sušilnik za perilo laufa, al kva? Priklučno moč mam 7 kW, pa ostaja štroma, tud če 12kW TČ dela na puno ...
Ja zmislim, da on nima 1x35, ampak bol 1x25, pa je skopuh da ne da večje priklučne moči. Ker to, da so novopečeni lastniki električarjev skopuhi, sem pa porajtal. En moj sodelavc gre raj pol ure peš do avta (v eno smer), ker ga na eni polnilnici lahko 3 ure zastojn fila.
Ja zmislim, da on nima 1x35, ampak bol 1x25, pa je skopuh da ne da večje priklučne moči. Ker to, da so novopečeni lastniki električarjev skopuhi, sem pa porajtal. En moj sodelavc gre raj pol ure peš do avta (v eno smer), ker ga na eni polnilnici lahko 3 ure zastojn fila.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4462
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Morda ne veš, kaj je zame normalna vožnja - vsekakor ni cijazenje in varčevanje. Ob pazljivejši vožnji ga brat spravi pod 4 L/100km.
Ta motor ima Atkinsov cikel in ko mu dejansko zmanjka baterije (se zgodi v dooolgih vzponih) je brez pomoči elektro motorja ena velika žalost in v enakem avtu, a brez elektrike, po mojem mnenju ne bi bil uporaben...
Imamo Priusa, ki NI priključni na relaciji in mesto je poraba 4 l/100 km, po AC je močno odvisno od hitrosti, ampak neka normalna potovalna hitrost je poraba 5-5,5 l/100 km. Vožnja v njem je pa mirna in sproščujoča
Če se voziš 200 km na dan pomeni, da v avtu presediš lahko tudi 3h na dan, odvisno od prometa in kje narediš teh 200 km. Če bi bil v taki situaciji bi se začel malo spraševati o smislu življenja
No če ti te poti prinašajo denar, pa ne vidim nekega smisla, da bi "trpel" 3h vsak dan v nekem zjebanem 20 let starem avtu samo zato, da boš prišparal jurja ali dva na leto.
OP ogleduje plug-in RAV4, ki stane ranga 50k €, nismo mi tule, da mu solimo pamet kako je to neumno dejanje in naj raje kupi 20 let starega dizla. Če to želi mu kvečjemu podam alternativo v tem rangu.
Glede polnjenaja Tesle čez balkon stanovanja:
1. avto lahko vsak dan polniš in napolniš točno toliko kot si se vozil in nima prav nobene veze koliko je baterija velika (na 10A čez noč napolneš za 100 km)
2. obstajajo dinamične polnilnice, ki se prilagajajo drugim porabnikom v hiši, to stane od oka jurja z montažo vred.
Če se voziš 200 km na dan pomeni, da v avtu presediš lahko tudi 3h na dan, odvisno od prometa in kje narediš teh 200 km. Če bi bil v taki situaciji bi se začel malo spraševati o smislu življenja
OP ogleduje plug-in RAV4, ki stane ranga 50k €, nismo mi tule, da mu solimo pamet kako je to neumno dejanje in naj raje kupi 20 let starega dizla. Če to želi mu kvečjemu podam alternativo v tem rangu.
Glede polnjenaja Tesle čez balkon stanovanja:
1. avto lahko vsak dan polniš in napolniš točno toliko kot si se vozil in nima prav nobene veze koliko je baterija velika (na 10A čez noč napolneš za 100 km)
2. obstajajo dinamične polnilnice, ki se prilagajajo drugim porabnikom v hiši, to stane od oka jurja z montažo vred.
Hočem rečt, da podobni jajci z 1.0 turbo bencincem pa tudi kak golf z 1.5 TSI lahko pijejo tako porabo, ob vsakodnevni vožnji v službo v koloni bolj kot ne po predpisih, ker hitreje itak ne gre. Vsaj tko pride čez kolega s svojim bencin golfom in drugi z Rapidom.
Če uspe sto let star modneo z 1.8 motorjem in štirimi potniki zlezt na 7l z mojo vožnjo, potem nebi smelo bit problem z novodobnim avtom pridit do 5. Seveda nikakor ne hitre vožnje. Vendar kot sem omenil. Zjutraj vsaj iz Zasavja v Ljubljano nima smisla rinit ven iz kolone, ke nič ne profitiraš.
Kar se pa tiče OP-a. Jaz ga razumem iz kje izhaja. Da bi imel novejši (oziroma nov) manj požrešen avto z idejo da bo z razliko pri porabi "odplačal" fafing. Nekaj bi pa v štartu notri vrgel. Tu mogoče v računico res pride zgolj nekaj z malo porabo (kar bi naj bil nek PHEV). Vem da je kolega mel rava s tamalo baterijo na testu, pa je po 10 minut spuščanja v dolino avto napolnil baterijo do 100% nato pa je avto naredil zgolj ~5-6km mestne vožnje, potem pa se je že prižgal glavni motor. Tak z extended range-om za ~60km, mora ziher bit kul za nekoga ki dela od 50-100km v enem mahu. (če predpostavim da bi ga lahko OP napolnil do 100% v službi in tudi doma) bi morala biti poraba hudo nizka. Seveda če OP ni dirkač (a ni on včasih imel turbo foresterja?
Jaz itak priporočam vsaj enodnevni najem avta da to izkusi na svoji koži, vendar v teh časih ko je vse prodano, bo tudi to verjetno kar podvig svoje sorte.
OK vidim, da je tole bolj teoretično računanje ali se splača. Če bi se full splačalo bi to vsi hotli imeti, proizvodne kapacitete niso še velike, prozvajalci pa ne glede na proizvodne stroške prodajajo za max ceno, ki jo trg prenese, torej je za večino predrago. Torej že v osnovi "splača" se tistemu 5% trga, ki je za to pripravljen plačat več.
Ko bodo proizvodne kapacitete večje bo zajet vedno večji delež trga, počakajmo in bomo videli kako se bo to izpelo.
RAV4 PHEV, ki ima dosega 60 km če ga polneš 1x na dan je to max teoretično 21900 km letno na elektirko, v praksi manj. Če delaš letno 50k km torej na elektriko ne pokriješ niti polovce, torej ene 4€/100 km za bencin ali 2k €/letno + elektrika 350 €.
BEV limuzina, če opraviš vse to na elektriko pa pride strošek okrog 800 €/leto.
Ko bodo proizvodne kapacitete večje bo zajet vedno večji delež trga, počakajmo in bomo videli kako se bo to izpelo.
RAV4 PHEV, ki ima dosega 60 km če ga polneš 1x na dan je to max teoretično 21900 km letno na elektirko, v praksi manj. Če delaš letno 50k km torej na elektriko ne pokriješ niti polovce, torej ene 4€/100 km za bencin ali 2k €/letno + elektrika 350 €.
BEV limuzina, če opraviš vse to na elektriko pa pride strošek okrog 800 €/leto.
OK, sem dobil en primerek za znalce, ki bi na vsak način varčevali in delajo po 50k km letno. Edini problem je, da je ta model pod vpoklicem ker lahko zagori baterija
Hyundai Kona EV Premium electric 64 kWh (2020) za 32k €.
Tudi za rabljene avte dobiš kredit eko sklada 8 let po 356 €/mesec za celoten znesek
850 €/leto elektrika
--------------
426 €/mesec po 8 letih ko je odplačan imaš EV s 400.000 km
Hyundai Kona EV Premium electric 64 kWh (2020) za 32k €.
Tudi za rabljene avte dobiš kredit eko sklada 8 let po 356 €/mesec za celoten znesek
850 €/leto elektrika
--------------
426 €/mesec po 8 letih ko je odplačan imaš EV s 400.000 km
Hu-uuuh debata. Fajn. Ok, da še malo pojasnim.
Delam cca 50Kkm/leto. Do sedaj sem skuril enega civica, dve Accordki sedaj pa ima že ta tretja 325Kkm. Vsi avti so bili top, bp oz res zanemarljivo vzdrževanje.
Pridem do točke: Vozim prehitro, živčen na cesti, kazni se počasi nabirajo, ampak ok jaz bi vseeno tanovega turbo vtec limo civica 181KM.
Žena pač kot žena: Nehaj že s to krizo srednjih let, umiri konje, saj nimaš več 18, ti bo kakšna žilca počla - ona bi CRV.
Jaz te gajbe trde štoraste in počasne ne bom vozil, zato pade enostranski dogovor, da bo odslej kot po "jajcih" vozila ona, sam pa bom kopilot z zaprtimi očmi užival v Jazzu ter tavelkimi slušalkami čez glavo.
Ok.
Crv idtec pod 100Kkm stane tam nekje 12-14K€ iz D. Se pravi čez 3 leta bom pred prodajo "izgubil" 7K€ prav tako kot sedaj pri Accordu. Poraba bo celo malček višja. (4wd ; sedaj malo pod 7l.)
Dobro, razen tega da imam blažen mir nisem naredil veliko, ma tudi to ni najbolj pomembno.
Back to rav4. Avto pride tam nekje 36K€. 218KM...uuuu fajn to bi se dal peljat 1×na 14 dni.
Ampak avto naj se odsluži. S tem da ga čez 4 leta z 200Kkm prodam za koliko? In tu naj bi igrala vlogo poraba.
(na šihtu imamo industrijski štrom in bi se najbrž dalo napolnit do 100% v razumnem času)
Vem, probat bom moral.
lp
Delam cca 50Kkm/leto. Do sedaj sem skuril enega civica, dve Accordki sedaj pa ima že ta tretja 325Kkm. Vsi avti so bili top, bp oz res zanemarljivo vzdrževanje.
Pridem do točke: Vozim prehitro, živčen na cesti, kazni se počasi nabirajo, ampak ok jaz bi vseeno tanovega turbo vtec limo civica 181KM.
Žena pač kot žena: Nehaj že s to krizo srednjih let, umiri konje, saj nimaš več 18, ti bo kakšna žilca počla - ona bi CRV.
Jaz te gajbe trde štoraste in počasne ne bom vozil, zato pade enostranski dogovor, da bo odslej kot po "jajcih" vozila ona, sam pa bom kopilot z zaprtimi očmi užival v Jazzu ter tavelkimi slušalkami čez glavo.
Ok.
Crv idtec pod 100Kkm stane tam nekje 12-14K€ iz D. Se pravi čez 3 leta bom pred prodajo "izgubil" 7K€ prav tako kot sedaj pri Accordu. Poraba bo celo malček višja. (4wd ; sedaj malo pod 7l.)
Dobro, razen tega da imam blažen mir nisem naredil veliko, ma tudi to ni najbolj pomembno.
Back to rav4. Avto pride tam nekje 36K€. 218KM...uuuu fajn to bi se dal peljat 1×na 14 dni.
Ampak avto naj se odsluži. S tem da ga čez 4 leta z 200Kkm prodam za koliko? In tu naj bi igrala vlogo poraba.
(na šihtu imamo industrijski štrom in bi se najbrž dalo napolnit do 100% v razumnem času)
Vem, probat bom moral.
lp
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost