Backbone nosilec za prtljažnik

Subarujev predstavnik na Rally tekmovanjih in mlajša terenska izvedenka
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8721
Kraj: Črnuče

Re: Backbone nosilec za prtljažnik

Odgovor Avtor: nebivedu » 12. December 2021, 17:01

Ker ga še ni v prodaji v evropi. Pride 2022 v evropo. Pač smo bolj "zategnjeni" kot američani ali avstralci.
Produkti, ki se prodajajo v evropi, imajo tuv - jaz sem ga zraven prtljažnika dobil.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2540
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 12. December 2021, 19:11

nebivedu napisal/-a:
12. December 2021, 13:41
Sam to zadevo moraš homologirat, ker je pritrjena s spodnje strani in je to potem del avta. Ne verjamem, da boš vsakič razstavil cel strop in stranice, da boš odmontiral stran to zadevo.
Poglej si navodila za montažo, pa boš videl da moraš kr nekaj avta podreti, da to zmontiraš na avto. Pa še 10 lukenj zvrtati v streho.
Potem rabiš še strokovno vgradnjo? Se pravi ne moreš sploh sam namontirat?
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 12. December 2021, 20:25

sej imaš pooblaščenega uvoznika - mamut4x4
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

pero112
Član Subaru kluba
Prispevki: 682
Kraj: Lavrica

Odgovor Avtor: pero112 » 12. December 2021, 21:16

Kdor se spomni sem imel Foresterja BI FUEL LETNIK 2005. Za njega sem naredil nosilec rezervne gume. To kar je spodaj napisno sem objavil 18.septembra 2014 v objavi NOVA PRIDOBITEV SUBARU FORESTER 2.0X, BI-FUEL na strani 12.

"Bil na LPP in Avto KRKA pokazal to zadevo, vprašam za papirje za homologacijo in glej ga zlomka na obeh tehnična pregleda pravita, da ne rabiš za to homologacijo, ker ne spremeni karakteristike vozila. To je prvo, drugo pa, da lahko na vlečno kljuko obesiš kar si želiš. Tretje pa zato ne rabiš ker se da odstraniti isto kot vlečno kljuko. Rekli so mi, da tudi nosilci za kolesa, smuči itd. znanih firm (ne bom našteval) nimajo slovenske homologacije imajo pa CE oznako. Vendar CE oznaka ne zadoščuje za slo homologacijo. Povedali so mi tudi, da sem upošteval štiri pravila: VIDNE LUČI, VIDNA REG. TABLICA, OSVETLJANA TABLICA IN PA ODSTRANLJIV NOSILEC GUME Z KLJUKE. Problem pa vidijo oni v izdelavi MADE AND HOME (orodjarstvo oče). Če bi ga kupil in če se nekaj naredi - pade dol, lahko držiš za jaj.a prodajalca z računom. TAKO RAZLAGO SEM DOBIL."
Grem na preventivni tehnični pregled na Škofljico in mi noben ni težil za to zadevo.

PS: še to na, LPP in AVTO KRKI sta dva preglednika vprašala, če bi še za njiju naredil.

TO JE TO

Res je čudna ta naša Banana republika Slovenije.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 12. December 2021, 22:04

nosilec na kljuki ni fiksen. Se ga da odstranit. Za backbone pa to ne velja, ker zvrtaš 10 lukenj v streho in ga pritrdiš preko teh lukenj, tako da je zadeva fiksna in neodstranljiva. Kar pa uradno pomeni spreminjanje gabaritov avtomobila, zato zelo verjetno rabiš homologacijo.

Uporabniški avatar
TedyBi
Uporabnik foruma
Prispevki: 432
Kraj: obala

Odgovor Avtor: TedyBi » 13. December 2021, 09:42

J O J ... Meni sploh NIČ NI več jasno. Enkrat rabiš homologacijo, drugič ne rabiš, zadosti CE žig,...

Če prav razumem:
1. Če daš na avto kljuko, jo moraš homologirat (vgradi strokovna oseba - račun).
1.a. Če pritrdiš na kljuko kaaaaaaar koli, ne rabiš narediti nič (lahko pritrdiš sam/izdelaš sam).
1.b. Ali mora biti na "naših" avtih prikop za snemljivo kljuko okrogel (evropski)? Ali je lahko tudi ameriški (kvadraten)?
2. Če daš na avto strešne nosilce, ne rabiš narediti nič (CE).
2.a Če daš na strešne nosilce kaaaaaaar koli, ne rabiš narediti nič.
2.b Če dodaš "LIGHT BAR" na nosilce rabiš homologacijo?
3. Če daš na avto kaaaaaaaar koli, kar ni sestavni del avta, rabiš narediti homologacijo (dodatne luči, vitla, druga platišča, CB antena, odbijač,...)
4. Kaj so v isti skupini vsa motorna vozila (osebni avto, tovorno vozilo, avtodom, specialna vozila,...)? Oziroma za VSE veljajo enaka pravila?
Boljše zavore ---> večja varnost!?
Pol se ti pa bedak u rit zaleti!

pero112
Član Subaru kluba
Prispevki: 682
Kraj: Lavrica

Odgovor Avtor: pero112 » 13. December 2021, 11:08

Ja TedyBi BRS kratica za Banana Republika Slovenija. Če potrebujem novo vle. kljuko grem vedno k Šeško-tu Stara cerkev. Poznava se že 30 let in on dela tudi za Westfalio. Prav on (Tomaž) mi je dejal, da bi lahko montiral na Forija kao ameriško vle. kljuka in sicer kvadrat 1" za osebna vozila. Terenska vozila imajo kvadrat 2".

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 13. December 2021, 11:31

Light bar lahko daš gor brez vsega...vendar mora bit pokrit in velja kot delavna luč. Če je "tovor" (luč, guma itd) štrleč izven gabaritov dovoljenega (s strani CPP predpisanega) moraš to označit s trikotnikom oz tisto ploščo s poševnimi oranžno belimi črtami in lučjo....Pa saj to bi morali vsi vedet :) (itak da ne vemo).

Dodatnih stalnih svetil za uporabo znotraj cestne infrastrukture pač ne smeš imet delujočih.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Hudobec
Uporabnik foruma
Prispevki: 109

Odgovor Avtor: Hudobec » 13. December 2021, 21:08

Ena stvar me muči ob prebiranju te teme. Moj XV v osnovni opremi tut samih sank nima gor. Sm mislu, da bo šlo brez, pa sm se zmotil. Tako da sem, enkat do poletja, na lovu za,...nečim. Po brskanju sm ugotovil, da obstaja en kup kompatibilnega železja in zdej sm čist zgubljen. Najrajš bi dokupil original tračnice za na streho in potem en thule gor, sam se bojim da je cena absurdna. A so original drugač pršraufane notr v streho? Teli racki zgledajo hudo, samo to mora bit tut enostavno snemljivo.
Pejmo z avto!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 13. December 2021, 21:14

Če nimaš strešnih sami, imaš par lukenj manj v strehi in vse kar lahko daš gor je tole iz te teme ali pa thuletov komplet (2 prečki, 4 noge - imam enega za prodat - 2x thule wing + 4 noge za thule wing, ki paše na xv-ja). Če hočeš dat sani, boš moral par lukenj vrtat.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. December 2021, 00:14

Ja, sani so "predpriprava" za prečke. Valda maš lahko tut direkt na streho upasano vseskupaj, vendar je takoj bolj nevarno za poškodbe pleha ob nepazljivi montaži ali uporabi. (saj se tudi pri sankah lahko kaj obdrgne, a je ponavadi manjša šansa)

Če ni sani: https://www.thule.com/-/s/zIOErXEVheC3l ... system.jpg
Če so sani: https://www.thule.com/-/p/L7UDfCZ1Vr8nu ... 643206.jpg

Na tem mestu edino kar je tečnega je to, da ima ta thule 12.000 različnih kitov in osnovnih nog pa osnovnih prečk...kar hitro rata nerodno. Ampak če recimo obiščeš peteršport v ljubljani ti bo možakar kar dobro svetoval.

Valda je montaža sani tečna že z vidika snemavanja stropne obloge v kabini. Tam se hitro zatakne in narediš napako pa bo pizdarija ko boš naredil gubo na stropu, ki ne bo šla več stran. Vrtanje v strop je tudi tako tako. Nikoli ne veš a bo tam pol čez 3 leta začelo rjavet al ne.
Kar se tiče original sank (če za tak isti model obstajajo) bi bilo pametno najdit italjanski odpad ali kak drug odpad pa tam to kupit "rabljeno". Je pa s tem pri subaruju vedno hudič ker ni velik takih avtov na cesti in Subarujev je nasploh malo na odpadu. S tem da če tega ne boš delal sam hitro rata finančno nesprejemljivo :)

Takle masiven rail zgleda res dobro, vendar da imaš potem 2x na leto za 14 dni gor trugo, je mal too-much. To je res za nekoga ki ima stalno gor ali šotor ali strešno košaro. (pa kakšen light-bar, itn). Itak to ni mišljeno da boš gor in dol dajal čeprav je v teoriji snemljivo, je demontaža izredno nepraktična.
Thuletove zadeve tipa wingbar/whispbar/probar itd tudi pri drugih proizvajalcih je mišljeno za montažo v ~10 minutah in je mišljeno da montiraš ko pač rabiš tistih 2x, 3x na leto. Je pa vsebolj v veljavi tudi montaža na vlečno kljuko. Kolesa recimo je 10x lažje namontirat na vlečno kljuko kot pa jih dvigovat na streho in se jebat potem to z eno roko balancirat pa z drugo zategovat...je pa seveda precej dražje, a še vedno verjetno cenejše kot da ti uraden servis montira neke hard-core sani na avto.

Na vlečno kljuko lahko obesiš tudi naprimer thuletov kovček, ki je super praktičen kot dodatna shramba. pa ne rabiš se na prste postavljat da vidiš kaj imaš v njemu. https://www.thule.com/-/p/Y2bXht_MWG7vh ... 177808.jpg Ampak ja, če strešni kovček že imaš........
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 14. December 2021, 07:45

Sani so okoli 1200€, če jih vzameš na uradnem servisu. Pol pa še montaža.
Kljuka + truga za na kljuko + prečke z nosilci za na streho, vse od thuleta, je ceneje, kot samo sani uradno od subaruja.

Hudobec
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Hudobec » 14. December 2021, 08:15

Ja. Hvala. :) Točn to sm sprašval. 1200e + vrtanje je norost. Tega sigurno ne mislm počet. Navadne thule prečke, da se lahko dol uzamejo in to je to. Itak to rabiš dvakat na let. Drugač pa mal tipam teren, ker si že dlje cajta želim imet en majhen kajak...pa sanjarim, da ga bom dal na mojga XVja in se z njim odpeljal v sončni zahod. :_zz :_zz :_zz
Pejmo z avto!

Hudobec
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Hudobec » 14. December 2021, 10:16

Ha? Sem mislil, da je pod to plastiko samo pleh, kot bil pr bivšem Oplu. :) Neke luknje so.

https://ibb.co/b6yXZ4n
https://ibb.co/b6yXZ4n
Pejmo z avto!

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 14. December 2021, 11:22

Thule ima precej dobro narejen 'buyers guide', v katerem izbereš vozilo in izvedbo strehe (vzdolžne sani ali fiksne točke - ti imaš očitno slednje), pa ti izpišejo, kaj vse rabiš.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov