Čiščenje sedežev

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Odgovori
Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Čiščenje sedežev

Odgovor Avtor: ORLY » 06. Marec 2022, 11:47

Eno vprašanje-žal ni nagradno :sm
S čim in po kakem postopku čistite tekstilne sedeže. Izkušnje, namigi...
hvala in lp
ignorance is bliss

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2560
Kraj: Ravno Brdo

Re: Čiščenje sedežev

Odgovor Avtor: aleks » 06. Marec 2022, 12:06

Suha pena (iz doze, s krtačo plastično na šobi od doze) našpricam, razmažem in malo vtrem, posesam z delavniškim sesalcem. Moram pa reč da je bolj blažev žegen, in madežev ne odpravi, malo pa osveži tkanino. Sem probal že dve znamki pene, pa sta obe bolj mnjah po učinku.

Za tako, malo boljše čiščenje bi rabil oni prav "mokri" sesalec, kjer lahko v sesalno ročko napelješ cevko s tekočim čistilom, ali pa kar tkanino slečt, oprat v pralnem stroju, in nekaj naredit s penami. Samo kaj ko je tkanino nazaj gor na sedež spravt sitno ko žulj na riti.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 06. Marec 2022, 15:23

'Mokri' sesalec, verjetno pa sem pred tem na sedež dal tudi kakšno peno...

Prej: https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... z_prej.jpg Potem: https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... _potem.jpg Voda iz sesalca (pa če se prav spomnim, je to bila celo druga runda): https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... 173806.jpg

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 07. Marec 2022, 06:53

Danči, ali si si ta sesalec sposodil nalašč za čiščenje sedežev, ali si ga mogoče lastiš? Videt je precej učinkovito ... me zanima če to kje sposodijo?

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 07. Marec 2022, 08:28

Ta sesalec je 'glavni' domači sesalec...

https://www.ceneje.si/Izdelek/13802005 - morda ni čisto ta model, ampak bolj ali manj je to to.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 07. Marec 2022, 09:43

Pokličeš prva dva kolega, ki jih najdeš v imeniku, in ziher so jih enkrat v življenju nategnili z vodnim sesalcem, ki jim zdaj doma sameva. En od teh dveh ga bo ziher imel in ga bo takoj pripravljen posodit (celo ponudit ti ga zna, da ga kar obdrži, če ga kaj več rabiš). Greš s parimi mrzlimi do njega, izposodiš zadevo (bohnedaj jemat kot dar). Kupiš še Vanish (ker po mojih izkušnjah overall še nekak najbolj prime) in nato se lotiš ob sončnem dnevu. Narediš močno mešanico, jo z gobico naneseš na tekstil in obdrgneš, po občutku seveda.
Ful pomaga če greš v kako namensko avto-čistila trgovino in kupiš naprimer tole krtačo za na vrtalnik.
Seveda še najbolj simpl je če cel sedež in zadnjo klop odstraniš iz avta da lahko čistilo naneseš po vseh površinah in vseh kotih.
Nato sesaš in gledaš kaj teče ven :sck
Potem pa še ene 2x namočiš na veliko z vodo vseskupaj in ponvono posesaš, da spraviš čimveč čistila ven iz tkanine. Rjava voda teče kar nekaj časa.
Nato pustiš vrata ali vsaj okna odprta na soncu in do konc dneva mora biti vse suho vsaj do te mere da lahko sediš in pelješ avto.
Sesalec vrneš in sproti neseš še ene par mrzlih.

Tako boste vsi v enačbi najbolj zadovoljnii.
Kolega zato, ker bo imel občutek da se je ta prokleti sesalec vsaj enkrat nekje pokoristil.
Ti zato, ker ti ni treba tega hudiča imet doma in da ti je napoto kadarkoli greš v stalažo.
Pa oba bosta imela vlažno grlo, kar pa tudi nekaj šteje.

Filing ko očistiš tekstil v avtu vseh flekov, je fenomenalen in kar se tiča "rihtanja" avta en boljših občutkov nekega dosežka.
Tko da res priporočam.

Sam sem trdovratne fleke od olja (predvsem v prtljažniku) čistil tudi že z brake-cleanerjem pa potem zadevo s kompresorjem "spihal" stran. Dejansko deluje in odstrani precej več kot odstrani meglio/vanish kombinacija. Seveda moraš bit pazljiv da prej probaš nekje kjer ni toliko pomembno, da slučajno nebi barva ali material kaj reagirala...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 07. Marec 2022, 09:51

Sam sem tudi že slekel prevleke 2x do zdaj in jih vrgel v pralni stroj na 90 :D Če zdržijo brutalno vročino v avtu, bojo pa valda tudi 90° pranje zdržale. in ti povem da pride ven zadeva kot nova :D

Od starega Mondea recaro prevelke sem dal ene 3x prat zapored ker so bili sedeži dlje časa na podstrešju in so mački ležali in verjetno kdaj tudi "cahnali" po njih...tko da je blo kr mal neokusno pa polno prahu in dlak. Ampak tri pranja z vsemi možnimi čistili in super dišečim mehčalcem, pa je avto dišal po vijolicah :lol:
Takrat sem imel odtok pralnega stroja speljan v bano (pač sila prilike) in ko sem videl od prvega cikla vodo odtečt.....ti moram rečt da me je skor malce bruhat prijelo. Zato tudi trojno pranje :thup

Seveda pa je s slačenjem veliko dela, zato je sesalec kar super nadomestek.
Dobiš tudi namenska čistila "car upholstery cleaner" recimo od K2, ki kar precej dobro prime pa super ceno ima. Če se ne motim ima tudi Hofer/Lidl kdaj kak sprej s peno (podobno kot tisto za pečico).

PAZI ŠE TO:
Pri določenih čistilih lahko nasprejaš to peno na sedež, nato zadevo povsem pustiš, da se posuši v suho in posesaš "prah" z navadnim sesalcem, ker kvazi za pena spremeni umazanijo v prah in ga nato suho posesaš. S tem se izogneš potrebi po vodnem sesalcu. Sam sem tudi to že probal, pa tudi nekako dela. Ni pa toliko efektivno kot če zadevo res zaliješ z Vanishem :)
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 07. Marec 2022, 11:07

Placas nekomu 60€ (3/4 avtopralnic tok zaracunava) in ti zrihtajo komplet avto, mogoce celo polituro dobis 😂

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 07. Marec 2022, 12:00

Ja hvala. Jaz poznam sam par pralnic, bolj Petrol/MOL varijanta, pa ono v BTC zraven Merkurja. Tam tega ne nudjo. Za 60 eur ni slaba varijanta, sploh s polituro, če računaš da to ne delaš ravno vsako leto. Bi priporočil koga v LJ (ali blizu)? V svojem imeniku ne najdem nobenga s takim pravim mokrim sesalcem, pa predlog za tistih 60 eurov naenkrat postane vabljiv ...

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 07. Marec 2022, 12:05

danci1973 napisal/-a:
07. Marec 2022, 08:28
Ta sesalec je 'glavni' domači sesalec...

https://www.ceneje.si/Izdelek/13802005 - morda ni čisto ta model, ampak bolj ali manj je to to.
Aha, hvala. To sem imel v mislih, ja.

Hudobec
Uporabnik foruma
Prispevki: 109

Odgovor Avtor: Hudobec » 07. Marec 2022, 12:20

Fajn namočiš sedeže z vodo in čistilom, zdrgneš s krtačo in posesaš z delavniškim sesalcem. Jst mam enga pocen Bosha - zelenga. Pomoje je bil kakih 50e. Samo odstraniš filtr iz blaga in čist lepo sesaš vodo iz zicov, odtokov, v kopalnci,... So pa zici potem za v kurilnco al pa na poletno sonce za kak dan.
Pejmo z avto!

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost