Komplet orodja

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8720
Kraj: Črnuče

Re: Komplet orodja

Odgovor Avtor: nebivedu » 17. April 2022, 11:04

Po moje je bolje 2 različni mašini vzet: https://www.sgs-engineering.com/media/c ... -image.jpg V avstriji je 89€, pri nas pa mislim da 107€

Taka meni že nekih 6 do 7 let dela brez problemov. Z nastavkom za navadne vijake, brez problema 20cm dolg vijak v 22cm debel tram zaviješ (ponavad vijak poči, ko ne gre več. Ima pa 3 nastavitve moči - 100Nm, 200Nm in 400Nm
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2540
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 17. April 2022, 16:57

To je res. Te, "šravfarce", (čiste šravfarce mislim, ki sploh niso uporabne za vrtat) nabijajo navor na drugačen način kot zgolj vrtalke. Veliko bolj ugodno za privijanje v globok les ali odvijanje zafrknjenih strojnih vijakov, recimo če je mal zarustan, ali pa zaloctitan. Jaz mam tudi dve, majhno metabo 120 Nm že 13 let, in veliko cca 400 Nm (to je kr LIDL parkside, ker uporablam sam za kake gume dol vzet, ali pa kak trdovraten vijak losat).
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 17. April 2022, 20:20

Sem enkrat v 15-20 minutah zabil nekih 30 20+ centi dolgih spaxov na torx v ostrešje ravne strehe pa ti povem da se tavelke prasice na 1/2" nažreš 123, ker je težka ko pes! Tako nekako kot prevelika motorka za fina dela. Res pa je da se ne ustavi ni za boga. Glava je bila žareče vroča od nabijanjai n vsega.
Bila pa je Milwaukee, konkretko dražja od 90-100€.

To je bilo pač od krovca orodje in on jo ima samo za te tadolge vijake štepat v ostrešja. Če zadeneš v fejst zagamano grčo pa vijak poči, kot je rekel Nebivedu.
Tista njegova mislim da ima odvijačenja tam blizu 1000Nm oz. mogoče ta ne, ampak da nova verzija te iste, zanimivo pa je da na zapestje nima nekega hudega vpliva. Ampak saj ravno to je fora te udarne zadeve...S tamajo takratko delaš z dvemi prsti...pa tudi tamala spravi tak 20+ centi vijak v les...sam ni ji to ravno na kožo pisano, se pa da.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 17. April 2022, 21:11

Ryobi nima 'profi' in 'consumer' linij... Tisto je najbrž samo slaba fotka. Se pa nenehno izboljšujejo in manjšajo razkorak do 'zaresnih profi' znamk, tako da kak starejši model je res lahko bolj 'consumer' kot novi.

Profi verziji Ryobi-a se sicer lahko reče Milwaukee - lastnik obeh znamk je ista firma (Techtronic Industries of Hong Kong). Tudi izdelujejo jih bojda v isti kitajski fabriki... :lolno

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8720
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 17. April 2022, 21:49

No ja, če tako praviš, bo že držalo.

Ampak enkrat sem en video ujel, kjer so imeli mašino narejeno na japonskem in so jo primerjali s tisto iz kitajske (zelena vs rumena), podobno kot makita modra vs rdeča. Ne najdem več tistega videa, je pa tukaj, če koga zanima makita iz japonske (nakup na japonskem) vs makita iz japosnke (nakup v usa)
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 20. April 2022, 23:15

Pri izdelavi česarkoli iz ploščatih materialov me je pogosto zafrkavala ravnina reza in pravokotnost. Imam mizni cirkular Metabo TS 250, ki je iz večih razlogov popoln jajc, in mi je žal nakupa. Taka mizna žaga ima večino pomanjkljivosti tovrstnih naprav, ne izogne se jim niti slavni Bosch GTS. Poleg seveda večnega strahu za prste. Ko sem letos začel z obnovo spodnjega dela kuhne (omarce naredit), kamor mi ne paše noben normalen niz serijskih elementov, sem se odločil za potopno žago s tračnico. Cincal sem med poceni Einhelko in drago Makito (Festool na žico je jajc za svojo ceno, in itak predrag), je odločitev padla na Makito, ker imajo soliden izbor tračnic, pa niti niso drage. Tole kar imam mam zdej, potopno žago na tračnico, lahko sam priporočam (tud velik cenejših modelov raznih prozvajalcev paše na Makita tračnico, sam Lidl/parkside ne). Celo prej to priporočim kot mizni cirkular, za doma je to prima, tud če mogoče ni makita. Tudi za žamanje plohov, sploh Makita, ker ji ne počepnejo vrtljaji ko naletiš na grčo, ma res dobro elektroniko. Pa prsti so na varnem.

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 21. April 2022, 05:31

aleks napisal/-a:
20. April 2022, 23:15
Tudi za žamanje plohov, sploh Makita, ker ji ne počepnejo vrtljaji ko naletiš na grčo, ma res dobro elektroniko.
Me res zanima, koliko plohov bi obžamal s tako mašinco. :th Premala šajba, preveč obratov. Mogoče kako metrsko lato naparat na lajštice za gajbice zbijat. Žamal plohe pa s tem ne boš. Če pa že, pa hudičevo kratek čas, preden se kje kaj pokadi.
ignorance is bliss

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 21. April 2022, 06:31

Šajba je dovolj velika, pri 90° zreže 55 mm, kar za ploh zadošča. Pokadila pa tale makita ne bo, ker ima zaščito, tudi obrati so nastavljivi. Po mojem to pri žamanju ni tako važno, žamaš vzdolžno na rast, in lahko daš not list z manj zob, če misliš da bo počepnila (tale ne bo, je regulirana). Če mal pogledaš fante ki snemajo videje iz lesne obdelave, je to druga napogostejša stvar za kar uporabljajo žago s tračnico, ker s tako žago rabiš manj prostora v delavnici. Če to delaš na miznem cirkularju, za 2 metrski kos ploha ožamat rabiš vsaj 5 metrov dolgo delavnico. Z žago s tračnico je 3 metre vrh glave. Moči je tudi dovolj, motor 1.3 kW na listu 165 mm ima enak efekt na zobu kot večina miznih cirkularjev, ki imajo nekje 1.8-2 kW, sukajo pa 250 mm list.

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2898
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 21. April 2022, 10:04

Lohk sprobamo, imam ene 3 smrekove suhe plohe za narezat vzdolžno na 5cm, moram kompostnik naredit :thup
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 21. April 2022, 10:34

Na 5cm lajštice? Mikado kompostnik? Drgač pa, nareži po dogem približno na mero, pa pripelji, mam tud mizni cirkular. Če bojo lajštice prekosmate, jih še skozi debelinko potegneva.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 821
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 21. April 2022, 15:52

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 21. April 2022, 16:19

Jaz pa si ravnokar (že 2 ali tri leti zapored) varim in izdelujem cirkular. Sem iz enega starega ki je bil še (že davno preperele in do konca črvive) lesene konstrukcije.

Motor je enofazen, ni neke velike moči, ampak je vsaj velik. Upam da ima zaradi velikosti kaj več navora. Tri faze pa ne pridejo v poštev ker jih pri hiši, kjer bo stal, nimajo.

Ampak to je tko k projektni avto...."to sezono pa ga bom sigurno končal". Nato pa verjetno naslednje 5 mescev nebom niti pomislil nanjga da bi dejansko kaj naprej porinil projekt :)

Plan je, da bi bil pri hiši za nažagavanje vejeva in ostankov drevja na tistih 33cm. Imam zraven neko 400mm šajbo, ki je sicer še povsem navadna jeklena šajba, brez vidia ali karkol na zobovih. Je pa nakantana. Prvič ko bom to vžgal, bom fejst daleč stran stal :)
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 21. April 2022, 16:32

icko napisal/-a:
21. April 2022, 15:52
Jaz imam tole in je top shit.
https://www.bosch-professional.com/si/s ... 0601675000
Sem tudi gledal, zame precej drago, brez tračnice 580€. Za Makito je 200 eurov manj+ zraven je že 1,5 metrska tračnica. https://www.masinca.si/potopna-krozna-z ... sp6000jset

Eno tračnico sem pa še dokupil, in set za spajanje. Sicer menda Bosch paše v Makitine tračnice (piše "guiderail compatible), tko da zato ni treba cen od plavega Boscha plačevat.

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 21. April 2022, 17:45

BackW00d napisal/-a:
21. April 2022, 16:19
Jaz pa si ravnokar (že 2 ali tri leti zapored) varim in izdelujem cirkular. Sem iz enega starega ki je bil še (že davno preperele in do konca črvive) lesene konstrukcije.

Motor je enofazen, ni neke velike moči, ampak je vsaj velik. Upam da ima zaradi velikosti kaj več navora. Tri faze pa ne pridejo v poštev ker jih pri hiši, kjer bo stal, nimajo.

Ampak to je tko k projektni avto...."to sezono pa ga bom sigurno končal". Nato pa verjetno naslednje 5 mescev nebom niti pomislil nanjga da bi dejansko kaj naprej porinil projekt :)

Plan je, da bi bil pri hiši za nažagavanje vejeva in ostankov drevja na tistih 33cm. Imam zraven neko 400mm šajbo, ki je sicer še povsem navadna jeklena šajba, brez vidia ali karkol na zobovih. Je pa nakantana. Prvič ko bom to vžgal, bom fejst daleč stran stal :)
Jaz mam cirkular s starim enofaznim motorjem 4kW moči. Naredil sem ga potem, ko je lesena konstrukcija klecnila. Šajba 400mm in je ko šus za žagat drva, žamat in parat fosne. Je pa i=0,7 in skoraj vidiš zobe, ki se sučejo :sm . Ampak za to delo je odlično razmerje.
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2898
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 21. April 2022, 18:45

aleks napisal/-a:
21. April 2022, 10:34
Na 5cm lajštice? Mikado kompostnik? Drgač pa, nareži po dogem približno na mero, pa pripelji, mam tud mizni cirkular. Če bojo lajštice prekosmate, jih še skozi debelinko potegneva.
Hvala aleks, res, ampak bom zrihtal sam, ni problema. Ima fotr en res orng trifazni cirkular, gre ploh skozi ko nič :thup
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost