Vseen je lažje to posanirat, kot pa da bi se vijak zatrgal v blok
Težave po menjavi zobatega jermena
Re: Težave po menjavi zobatega jermena
ignorance is bliss
-
Mazda driver
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 133
Raje kot večji navoj uporabi helicoil vložek, to sem že ene 2x uporabil in se super obnese!LSlabe napisal/-a: ↑24. Julij 2022, 14:25Lih danes menjam jermen na 2.5 sohc motorju, voznikova jermenica je malenkost pod napetostjo, ampak notmalno stoji na cahnu, ko jo naštelaš, sovoznikova je frej. Čist simpl, mi je pa požrlo navoj v bloku, za šponar zategnit, tko da čakam soseda, da se zbudi, da mi podreja nov večji vijak![]()
Bi, pa nimam. Je sosed s stružnico bolj pri roki. Sva uštimala, jutri še jermen nazaj gor, pa je to to.Mazda driver napisal/-a: ↑24. Julij 2022, 19:33Raje kot večji navoj uporabi helicoil vložek, to sem že ene 2x uporabil in se super obnese!LSlabe napisal/-a: ↑24. Julij 2022, 14:25Lih danes menjam jermen na 2.5 sohc motorju, voznikova jermenica je malenkost pod napetostjo, ampak notmalno stoji na cahnu, ko jo naštelaš, sovoznikova je frej. Čist simpl, mi je pa požrlo navoj v bloku, za šponar zategnit, tko da čakam soseda, da se zbudi, da mi podreja nov večji vijak![]()
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
ZA M8 imam jaz set (ni original HC). Če se komu zatrga ta mera,
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
-
Mazda driver
- Uporabnik foruma
Da ne bom nove teme odpiral kere svecke so za plin? Bi se to zamenjal…
Ne rabiš namenskih za plin dajat, jaz sem dal Denso iridium tt
Nč več turbo...
Nč več turbo...
-
Mazda driver
- Uporabnik foruma
autodoc mi ponuja neke lpg ngk?
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4462
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Jaz uporabljam to, kar Subaru priporoča (za moj avto so to ILFR6B.
Sem pa sprobal že vse živo - Denso 'ekvivalent', pa eno stopnjo 'hladnejše', pa NGK LPG7, ... Pa je vse skup isti šmorn, nobene razlike nisem občutil Je pa res, da nobenih nisem imel niti približno tako dolgo noter, kot bi naj zmogle (svečke naj bi se menjale na 105k km).
Subaru za 2.0 DOHC 110kW priporoča NGK SILFR6A11.
Sem pa sprobal že vse živo - Denso 'ekvivalent', pa eno stopnjo 'hladnejše', pa NGK LPG7, ... Pa je vse skup isti šmorn, nobene razlike nisem občutil Je pa res, da nobenih nisem imel niti približno tako dolgo noter, kot bi naj zmogle (svečke naj bi se menjale na 105k km).
Subaru za 2.0 DOHC 110kW priporoča NGK SILFR6A11.
-
Mazda driver
- Uporabnik foruma
A imate se kak nasvet za nekoga, ki jih bo prvic menjal na subaruju
"najlažje je dat motor ven"....
ne sej ne...moj brat, ki ni kaj prida mehanik, oz. to sploh ni in se le tu in tam česa loti sam ob moji pomoči oz. pod mojim budnim očesom, jih je sam zamenjal brez nekih hudih težav. Probleme smo mel samo svečko ven dobit, ko je že bila odvijačena, ker nismo mel kakega kosa cevi, da bi jo ven pocukal....
ne sej ne...moj brat, ki ni kaj prida mehanik, oz. to sploh ni in se le tu in tam česa loti sam ob moji pomoči oz. pod mojim budnim očesom, jih je sam zamenjal brez nekih hudih težav. Probleme smo mel samo svečko ven dobit, ko je že bila odvijačena, ker nismo mel kakega kosa cevi, da bi jo ven pocukal....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Uporabi malo račno (1/4") z adapterjem na 3/8 ali 1/2 (odvisno od tega, kakšno 16-ko za svečke imaš), pri roki pa imej različne podaljške (raje več krajših), da lahko skombiniraš 'ravno pravo' dolžino. Včasih je kak nastavek treba menjat, ko si svečko napol odvil...
Za odstranitev vžigalnih tuljav boš rabil nastavek 12. Tuljave se včasih zelo dobro 'primejo' svečke in jih je težko potegnit ven - pomagaj si s kakšnim plastičnim vzvodom. Zadnji dve tuljavi (torej tisti, ki sta bližje kabini), boš morda moral zasukat, da jih boš dobil ven. Zapomni si, kako, ker jih boš moral pri montaži ravno nasprotno...
Če ima nastavek za svečko gumijast vložek, ki se da odstranit, ga pri montaži svečk raje odstrani, ker včasih ta ostane na svečki. Jaz imam dva nastavka - enega z vložkom za svečke odstranjevat in drugega brez vložka za montirat.
Za svečke zategnit jaz uporabim moment ključ (21 Nm), ker mi je občutek, ko se tesnilo še stiska, čuden.
Za odstranitev vžigalnih tuljav boš rabil nastavek 12. Tuljave se včasih zelo dobro 'primejo' svečke in jih je težko potegnit ven - pomagaj si s kakšnim plastičnim vzvodom. Zadnji dve tuljavi (torej tisti, ki sta bližje kabini), boš morda moral zasukat, da jih boš dobil ven. Zapomni si, kako, ker jih boš moral pri montaži ravno nasprotno...
Če ima nastavek za svečko gumijast vložek, ki se da odstranit, ga pri montaži svečk raje odstrani, ker včasih ta ostane na svečki. Jaz imam dva nastavka - enega z vložkom za svečke odstranjevat in drugega brez vložka za montirat.
Za svečke zategnit jaz uporabim moment ključ (21 Nm), ker mi je občutek, ko se tesnilo še stiska, čuden.
Jaz jih z magnetom ven potegnem 
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Sem izučen mehanik in to na tovornem programu, ko je še obstajal Viator Vektor, vendar ne delam v tem poslu. Delam oziroma pomagam mogoče cca pol mesca 1 x na leto v delavnici na Darsu, kjer imamo tovorni program. Doma menjam olje, svečke in še kaj in to samo za sebe. Pred kratkim oziroma lansko leto sem imel težavo. Odstranim stare svečke, jih zamenjam z novimi, z ključem in podaljškom na roke približam in potem zategnem z malo ragljo. Seveda zategnem z občutkom tok pa vem. Zadnjo naredim tako kot sem opisal, dam ragljo, hočem zategnit in dobimo občutek, da mi spodleti ključ. Ključ ven in me skoraj zadene KAP. Na ključu del nove svečke, tisto kolikor je navoja pa v glavi privito. Štala. Hitro pokličem Karlija, Dareta, Kržiča, povem kaj se mi je zgodilo in vsi, da sem preveč zategnil. Lepo jim razložim, da ne in naj mi dajo nasvet kako dobiti del z navojem ven. Dali so mi nasvet; če nisi zategnil kot BIK VZAMEŠ VEČJI KRIŽNI IZVIJAČ LEPO DAŠ NOTRI Z DLANJO MALO PRITISNEŠ IN POČAS ODVIJAŠ. JJEEE DELUJEJE. KAJ JE BILO Z SVEČKO NE VEM, DOBIL SEM JO NOVO ZAPAKIRANO.
Zato ima vprašanje, kater moment ključe uporabljate in kateri so dobri tja do 2 kg ozirom 5 kg? Seveda so cenovni razponi!?
Zato ima vprašanje, kater moment ključe uporabljate in kateri so dobri tja do 2 kg ozirom 5 kg? Seveda so cenovni razponi!?
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Jaz jih imam 6 ali 7, za različna območja - skupaj od 0,1 do 500 Nm... Nekaj jih je iz Bauhausa, nekaj jih je z eBay-a ali Amazona, vsi pa so na 'klik'.
- 0-5 Nm 1/4" (za bicikle ipd.)
https://www.proxxon.com/de/images/produ ... /23347.png - 5-25 Nm 1/4"
https://bhsi-cdn2.elasticbox.eu/media/m ... 0_pim.webp - 5-25 Nm 3/8"
https://m.media-amazon.com/images/I/51d ... SX355_.jpg - 7-105 Nm 3/8"
https://m.media-amazon.com/images/I/61h ... L1500_.jpg - 40-210 Nm 1/2" (takšna imam dva, ker se je eden 'razštelal', ampak sem ga kasneje skalibriral)
https://cdn.hornbach.de/data/shop/D04/0 ... 104647.jpg - 100 - 500 Nm 3/4"
https://i.ebayimg.com/images/g/OUQAAOSw ... -l1600.jpg Ta zadnji je stal 108€ + poštnina, za ostale pa ne vem, ker so se 'z leti nabirali'.
Bauhaus jih ima nekaj.
Jaz imam tri, 1/4, 3/8 in 1/2 cole nastavek.
Vsi trije so mimo. Ampak jaz jih za tam, kjer je treba bit fejst precizen pač na vago pomerim in nastavim na pravo mero.
Vpnem ga v primež za nastavek (pač ta štirikotni štift) gor obesim tehtnico za prtljago in vlečem.
Najkrajši ima ročico 20cm srednji ima ročico 25, najdaljši pa mislim da okrog 33cm, torej je precej simpl preračunavat kakšna sila se vrši na nastavek.
Hočem rečt, da ni ravno za zaupat moment ključu, ki ga kupiš kar slepo.
Moj najmanjši 1/4, najbolj laže in to v preveč, kar je problem, ker se s tem manjšim lotevaš teh majhnih M6 vijakov ki jih takoj preveč zategneš in v aluminiju grejo navoji prehitro v prazno.
Kar se svečke tiče. lahko da je kdaj komu padla na tla pa je dobila dost hud udarec da jo je zjebal. Sama sreča da si jo na simpl ven dobil, da ni bilo treba glave dol dajat....
Vsi trije so mimo. Ampak jaz jih za tam, kjer je treba bit fejst precizen pač na vago pomerim in nastavim na pravo mero.
Vpnem ga v primež za nastavek (pač ta štirikotni štift) gor obesim tehtnico za prtljago in vlečem.
Najkrajši ima ročico 20cm srednji ima ročico 25, najdaljši pa mislim da okrog 33cm, torej je precej simpl preračunavat kakšna sila se vrši na nastavek.
Hočem rečt, da ni ravno za zaupat moment ključu, ki ga kupiš kar slepo.
Moj najmanjši 1/4, najbolj laže in to v preveč, kar je problem, ker se s tem manjšim lotevaš teh majhnih M6 vijakov ki jih takoj preveč zategneš in v aluminiju grejo navoji prehitro v prazno.
Kar se svečke tiče. lahko da je kdaj komu padla na tla pa je dobila dost hud udarec da jo je zjebal. Sama sreča da si jo na simpl ven dobil, da ni bilo treba glave dol dajat....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost