Žagasta obraba robov pnevmatik
Žagasta obraba robov pnevmatik
Imam problem z obrabo zunanjih robov na sprednjih gumah v obliki žage. Obraba roba je močno prevelika, posledično na robu veliko prezgodaj zmanjka profila. To se dogaja že pri normalni vožnji brez norenja in močnega zaviranja. Problem imam pri Legacy BP '04 in Outback BP ’08. Optika je narejena po specifikacijah. Bi bilo potrebno optiko kako prilagoditi?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4462
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Re: Žagasta obraba robov pnevmatik
Ko sem se še z motorjem podil po dirkališčih, so zavihani robovi pomenili, da je premalo ali preveč blaženja...
Tako da - amortizerji?
Tako da - amortizerji?
Amortizerji.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Visko na Legacy-ju je bil obnovljen pred 50kkm in je ok. Outback pa je automatik.
Outback je imel ob nakupu original amortizerje s 320kkm in malo žagasto obrabljene robove sprednjih gum. Potem sem kupil nove aftermarket KYB amortizerje. Avto je postal pretrd in na majhnih napakah v asfaltu je grdo streslo cel avto. Potem sem kupil še nove KYB amortizerje + rabljene vzmeti od prejšnjega modela Outbacka (BH). Še vedno slabo blaži majhne napake v asfaltu in strese cel avto. Obraba gum ni bila nikoli normalna, vedno se robovi obrabijo žagasto.
Legacy-ja sem dobil z aftermarket KYB amortizerji. Imel je žagasto obrabljene robove sprednjih gum. Ker mi je bil pretrd, sem dal gor rabljene originalne amortizerje in vzmeti s 100kkm. Trdota mi je ok, le obraba robov mi ni všeč.
Na Foresterju '98 imam nove aftermarket KYB amortizerje, ki so pretrdi, a gume se obrabljajo normalno. Na Imprezi '95 sem imel originalne amortizerje, ki so bili zelo mehki, gume pa obrabljene normalno.
Nekako iz teh izkušenj ne najdem korelacije med obrabo robov gum in amortizerji. Morda so res krivi amortizerji. Ampak potem nebi samo jaz imel tega problema.
Ko bi le proizvajalci navajali parameter k pri vzmeteh in d pri amortizerjih, da bi se dalo kaj izračunat, izmerit in primerjat...
Outback je imel ob nakupu original amortizerje s 320kkm in malo žagasto obrabljene robove sprednjih gum. Potem sem kupil nove aftermarket KYB amortizerje. Avto je postal pretrd in na majhnih napakah v asfaltu je grdo streslo cel avto. Potem sem kupil še nove KYB amortizerje + rabljene vzmeti od prejšnjega modela Outbacka (BH). Še vedno slabo blaži majhne napake v asfaltu in strese cel avto. Obraba gum ni bila nikoli normalna, vedno se robovi obrabijo žagasto.
Legacy-ja sem dobil z aftermarket KYB amortizerji. Imel je žagasto obrabljene robove sprednjih gum. Ker mi je bil pretrd, sem dal gor rabljene originalne amortizerje in vzmeti s 100kkm. Trdota mi je ok, le obraba robov mi ni všeč.
Na Foresterju '98 imam nove aftermarket KYB amortizerje, ki so pretrdi, a gume se obrabljajo normalno. Na Imprezi '95 sem imel originalne amortizerje, ki so bili zelo mehki, gume pa obrabljene normalno.
Nekako iz teh izkušenj ne najdem korelacije med obrabo robov gum in amortizerji. Morda so res krivi amortizerji. Ampak potem nebi samo jaz imel tega problema.
Ko bi le proizvajalci navajali parameter k pri vzmeteh in d pri amortizerjih, da bi se dalo kaj izračunat, izmerit in primerjat...
-
Mazda driver
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 133
Koliko so stare gume?
Te na sliki so letnik 2021. Zmontirane so bile avgusta 2021. Zdaj imajo 10kkm.
Vse gume vedno kupim nove s frišnim DOT-om.
Vse gume vedno kupim nove s frišnim DOT-om.
Se spomnim vprašanja na poli za kodo o 95 : Kaj pomeni žagasta obraba pnevmatik? Odg. : uničeno vzmetenje. Tko da...
ignorance is bliss
Zanimivo. Hvala za namige. Bom raziskal še v smeri vzmetenja.
Pojavljajo se mi vprašanja, na katera bo potrebno najti odgovore:
Kaj je dobro vzmetenje? Kaj je slabo vzmetenje? Ali imam problem z dušenjem pri stisku ali pri raztezku amortizerja?
Pojavljajo se mi vprašanja, na katera bo potrebno najti odgovore:
Kaj je dobro vzmetenje? Kaj je slabo vzmetenje? Ali imam problem z dušenjem pri stisku ali pri raztezku amortizerja?
Včasih so na AMZS merili "delovanje vzmetenja". So meli dneve odprtih vrat, imajo pa to na vseh AMZS tehničnih menda tudi na storitev.
Zapelješ čez kloc in nekako zmeri kako dela vzmetenje.
Zapelješ čez kloc in nekako zmeri kako dela vzmetenje.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4462
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Morda bi lahko bile tudi puše na podvozju...
Pri mojem so povzročale tresenje ob močnem zaviranju, pa čeprav na oko in na tehničnem še niso bile zanič.
Pri mojem so povzročale tresenje ob močnem zaviranju, pa čeprav na oko in na tehničnem še niso bile zanič.
Meni je "žago" na kolesih delalo, ko sem imel zanič amortizerje in je samo feder še opravljal svojo funkcijo.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Sam to se pa čuti, pa tudi vidiš, da je masten amortizer.
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Amortizer ima lahko zanič delovanje, preden spusti olje. Tisto je že skrajna faza, ko je dokončno uničen.
Čutiš lahko tudi bolj tako, ker gre po principu kuhanja žabe. Traja dolgo časa in ne opaziš sprememb, se sproti navajaš. Šele ko jih zamenjaš za nove, opaziš razliko, ki je običajno ogromna.
Čutiš lahko tudi bolj tako, ker gre po principu kuhanja žabe. Traja dolgo časa in ne opaziš sprememb, se sproti navajaš. Šele ko jih zamenjaš za nove, opaziš razliko, ki je običajno ogromna.
Če so vse gume enakomerno žagaste, pol že ni kriv amortizer madona...Razen če maš povsem napačne amortizerje na avtu. Valda niso vsi naenkrat "isto" hin .
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost