Servis

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Joop
Uporabnik foruma
Prispevki: 22

Servis

Odgovor Avtor: Joop » 14. December 2022, 17:35

Naredil bom servis, pa me zanima, kje naročate dele. Potreboval bi set tesnil glav in set zobatega jermena. Motor je 2.5, letnik 05, 121 kw, EJ25.

Joop
Uporabnik foruma

Re: Servis

Odgovor Avtor: Joop » 14. December 2022, 18:01

Legacy

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2540
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 15. December 2022, 07:23

Načeloma autodoc, tudi ebay. Opažam pa, da so se dostavni časi autodoca podaljšali, ni več čez tri, štiri dni. Nazadnje sem čakal 8 dni na naročilo. Tesnila glav itak najbrž originale rabiš. To je potem tud kakšen teden, če ni na zalogi.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8717
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 15. December 2022, 08:48

Autodoc se je poslabšal orenk. Nazadnje sem čakal več kot 3 tedne na dostavo. Pa še narobe so poslal.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Joop
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Joop » 15. December 2022, 12:43

https://www.avtodelionline.si/ajusa-7195573 Gledal sem tole stran, ki sem jo zasledil nekje tu na forumu. Je kar ceneje kot ebay.
Zdaj, da naročam, in posledično pošiljal nazaj, če zadeva ne paše, sem odprl temo. Ker vem, da so tu mojstri, ki popravljajo. Razen, če je tajna? Ker bom tole sam menjaval.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 15. December 2022, 14:36

Pa dejansko misliš na tesnila glav ('head gasket') ali morda misliš na tesnila pokrova ventilov?

Te 'vitalne' zadeve jaz sicer vzamem 'original' Subaru, naročim pa od enega naslednjih spletnih ponudnikov (pač glede na dobavljivost, ceno in poštnino):
https://partsouq.com - Arabski emirati
https://megazip.net - Arabski emirati ali Japonska
https://amayama.com - Arabski emirati ali Japonska

Tu pa tam se zgodi, da je ugodneje naročit pri naših pooblaščencih.

Joop
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Joop » 15. December 2022, 15:06

Hvala.
Ventile moram ´šlajfat´.Zdaj ne vem kaj naj vzamem. Kolega mi je reko set tesnil glave. Kaj misliš?

Joop
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Joop » 15. December 2022, 16:19

Po pogovoru s pooblaščenim serviserjem rabim obe. Se nagibam, da kr original naročim. Da nimam težav z vračanjem in spet čakanjem na dele.

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 17. December 2022, 02:26

Tesnila glave in ventilov obvezno vzami original subarujevo, ostalo lahko neoriginal. Sicer mi je mehanik rekel, da bi bilo dobro kupit original še za pokrove ventilov, vendar ker je to čisto na zunanji strani se da preživeti tudi z neoriginalnimi.

Glede autodoca pa ..................... ja tudi njim je zagodlo vsesplošno "pomankanje" in potem pošiljajo neke približke naročenemu. Ni pa lepo da zavajajo kupce na svoji strani s dobavljivostjo, v resnici pa točno tistega sploh nimajo. Dobavijo sicer še zmeraj v enem tednu, tako kot prej.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

Joop
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Joop » 18. December 2022, 13:33

Hvala. Še eno vprašanje. Zdaj, ko bo vse narazen, a je smiselno menjat tudi batne obročke? A ima spoloh smislel, ker nebom honal celindrov.

Uporabniški avatar
Uporabnik foruma
Prispevki: 414
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Avtor: Topo » 18. December 2022, 22:09

Meni je EJ25 121kW pil olje 1L/2000km. Vgradil sem nove batne obročke Hastings in od takrat je poraba olja padla na 1L/12500km. Cilindrov nisem honal. Menim, da je bila menjava smiselna. Šel sem še malo dlje in menjal tudi ležaje. Vzel sem ACL ležaje. Namesto originalnih tesnil glav ''composite'' 11044AA633, sem vgradil ''multi layer steel'' 11044AA642. Ta tesnila naj bi zdržala več.
Od obnove je minilo dve leti in 30kkm in avto zaenkrat dela ok.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 19. December 2022, 09:19

Jaz sem menjal obročke + honal in sem iz 1L na 1000km prišel na manj kot pol litra na 10000km. (hastings rings).
1L na 12500 pomeni dolivanje na sredini servinsega intervala. ker max-min nivo je ravno pol litra. Seveda lahko voziš brez litra tudi do servisa (brez dotakanja), načeloma ne bo nikoli na suho potegnilo olja.

Tesnilo glave sem dal najprej original. Nato ko sem še enkrat razdiral pa sem dal mislim da victor reinz....razlike med obojima tesniloma nisem opazil. Zgleda kt da sta iz iste fabrke, pa sam druge cifre gor udarjene. Na internetu se tudi najdejo špekulacije in nepotrjene informacije, da je victor reinz dobavitelj za original tesnila.
Jaz dam drugače vedno na avto ki rabi delo povezano s snemanjem glave tesnilo od victor reinz in še nisem imel težave.

Sam sem za honanje plačal 183€ v Autocarcommecre (tam za mercedesom) in sem malo padel na rit, ko mi je majster izstavil račun.
Honanje dobiš mariskje tudi ceneje. Sploh če imaš Zagreb pri roki...

Če boš motor razdiral do te mere, da prideš tudi do glavnih ležajev (torej motor na pol) se4 splača vzeti en "komplet tesnil" od subaruja, ki stane v okolici 300€ in ima notri dobesedno vsa tesnila od najmanjšega oringa do tesnila glav in vse kar pač pride na motor.
Sam sem iz "amjerike" naročil "komplet tesnil za obnovo - 20205AA560" originalč subaru in plača s poštnino in carino vred 270,99€.
Medtem ko sem nato samo za set tesnil glave od victor reinz odštel 73€ + tesnilo za sesalni koletkor 10€ + tefloni za ventile 25€. (pa je že preko 100€ za kurc kaj robe). Seveda je drugače vse to vključeno v original setu za 270€. Tako da premisli tudi o tej varianti.

Jaz sem sicer kupoval za turbo subaruja. Tebi ta komplet ne bo pasal. Obstaja pa za EJ25 podobna garnitura.

"seti tesnil" na autodocu od ajuse, victor reinz in podobnih ne vsebujejo niti pol toliko tesnil, kot ta original garnitura.

Boš sam rihtal motor?
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Joop
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Joop » 19. December 2022, 20:37

Tak feedback sem iskal. Hvala obema. Drugače sem bil danes po predračun na Sservis. V priponki. Cifre so kr divje. Menjal bom še zobat jermen(kit) in mikro jermen.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Joop
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Joop » 19. December 2022, 20:38

Cifre so brez davka!

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 19. December 2022, 21:04

Ta seznam ni nič presenetljivega, je tako, da če moraš dat motor na pol, moraš kar računati na nekih 1000 € samo za material.

Gor so že napisali, kako lahko prišparaš:
- komplet jermena (vodna pumpa, rolice, napenjalec) vzameš nekaj kvalitetnega aftermarket npr: NTN-SNR
- komplet tesnil Subaru (ne pa vsako posebej kot na tem seznamu)
- obročke vzameš Hastings
- tesnilo glave lahko vzameš VictorReinz če je res, da je OEM kvalitete
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov