Mam problem, pa se ne znam odločiti. Kolega me je prosil, če mu pomagam na remote lokacijo spravit mrežo, polaganje kabla ni možno, torej WLAN. Razdalje je 100 metrov maks, ampak ni line of sight, se prav odboj in/ali bridge. Kaj kupit za 100 metrov? A je kdo to reševal?
Ubiqiti dela mesh za ene 300-400 eur, ma to ne rabimo, ker je res samo point to point, potencialno še problemi za napajanje vmesnih postajc mesha.
Dlink dela bridge ki nese 20 km, ma to ne rabmo (cca 500 eur), res rabim 100 metrov tops. A mora bit za outdoor roba? Ker pri teh frekvencah že meter kabla lahko požre vse kar antena pridela.
Point to point WLAN
Point to point WLAN
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Re: Point to point WLAN
Ne to kar rabiš ti ni mesh rešitev, pač pa "Point-to-Point Bridge". Mesh se večino uporablja znotraj stavb, ampak jaz tega ne priporočam, ker nikoli ne bo tako zanesljivo kot kabel do vsake dostopne točke oz. naprave.
Danes dobiš naprave namenjeno točno za "Point-to-Point Bridge" postavitve, ki imajo namensko usmerjene antene.
Npr: https://www.kiui.si/tp-link-cpe220-2-4g ... opna-tocka
Tu so opisani in narisani možni scenariji delovanja:
https://www.tp-link.com/us/configuratio ... onId=18702
Dal sem primer TP-Link ker to najbolj poznam, pri njih dobiš cel spekter CPE in WBS serije naprav, namenjenih za točno to.
Podobno je pri ostalih proizvajalcih. Lahko greš tudi na Mikrotik (vendar moraš imeti dovolj znanja da njihove naprave nastaviš), Ubiquiti (drage naprave), D-Link ipd.
Večina teh naprav, ki so namenjene za za tako uporabo, so že same po sebi outdoor rated.
100m ni huda razdalja, tako da s temi namenskimi napravami boš to enostavno premostil.
"ampak ni line of sight"
Kako to misliš? Kaj pa imaš vmes?
Problem je če res nimaš line-of-sight. Potem moraš delati še eno postajo vmes, da dobiš dva krajša odseka line-of-sight ali pa antene toliko dvigniti, da prideš nad oviro.
Danes dobiš naprave namenjeno točno za "Point-to-Point Bridge" postavitve, ki imajo namensko usmerjene antene.
Npr: https://www.kiui.si/tp-link-cpe220-2-4g ... opna-tocka
Tu so opisani in narisani možni scenariji delovanja:
https://www.tp-link.com/us/configuratio ... onId=18702
Dal sem primer TP-Link ker to najbolj poznam, pri njih dobiš cel spekter CPE in WBS serije naprav, namenjenih za točno to.
Podobno je pri ostalih proizvajalcih. Lahko greš tudi na Mikrotik (vendar moraš imeti dovolj znanja da njihove naprave nastaviš), Ubiquiti (drage naprave), D-Link ipd.
Večina teh naprav, ki so namenjene za za tako uporabo, so že same po sebi outdoor rated.
100m ni huda razdalja, tako da s temi namenskimi napravami boš to enostavno premostil.
"ampak ni line of sight"
Problem je če res nimaš line-of-sight. Potem moraš delati še eno postajo vmes, da dobiš dva krajša odseka line-of-sight ali pa antene toliko dvigniti, da prideš nad oviro.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.
Love. It's What Makes a Subaru a Subaru
Love. It's What Makes a Subaru a Subaru
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Jaz sem pred leti, ko se je WiFi šele prav začenjal (če se prav spomnim, je bil 2 Mbps in še ni bilo vse standardizirano in med seboj kompatibilno, tako da si moral pazit, kakšne kartice si kupil, pa bile so PCMCIA s PCI adapterjem), delal P2P link(e) tja do 8 km, pri čemer sem na 'centralni' točki imel panelno anteno s 120° kotom, pri odjemalcih (bilo jih je ene 5, morda 6) pa ene 60cm parabolo. Takrat smo sicer povsod imeli 'line of sight', ampak za 100m bi verjetno tudi z odbojem delalo.
Imeli smo tudi neke 2 cm debele antenske kable, da je bilo čimmanj izgub, tako smo 'aktivno' opremo (Linux router) imeli v suhem prostoru.
Mogoče bi kakšno takšno parabolo še celo našel kje, morda celo dve...
Imeli smo tudi neke 2 cm debele antenske kable, da je bilo čimmanj izgub, tako smo 'aktivno' opremo (Linux router) imeli v suhem prostoru.
Hvala za naprave, bom mal pogedal. Ni line of sight, na tej črti je zidana trafo postaja, sosednji objekt tudi malo senči, vmes je mogoče 5-6 m široka svetla odprtina, kar ne vem če bova zadela iz željene lokacije. Remote objekt je čez cesto, malo manj kot 100 m od dostopne točke v hiši. Ne delita si elektro priključka (vsak ima svojega, odpade torej tud LAN prek elektro napeljave). Možnost vidim bodisi v natančni postavitvi enostavnega WLAN mostiča (da padeva not v tisto dobrih 5 metrov široko lukno), ali, kot si rekel na tri postaje. Repeater način, ali client, zanekrat zgledata kandidata.Kamion napisal/-a: ↑15. Maj 2023, 15:44Večina teh naprav, ki so namenjene za za tako uporabo, so že same po sebi outdoor rated.
"ampak ni line of sight"
Super, hvala Danči za ponudbo. Jaz sicer iščem eno bolj ready zadevo. Moram zrihtat v enem popoldnevu, ker nimam cajta lazit okrog. Tiste TPlink zadevce majo 12-13 dBi, in so precej usmerjene, softver ima analizator spektra in še ene sorte signal meter za usmeritev. Pa cena je cca 50 eur kos, kar ni tragedija. Do vsake te napravce sta dva ethernet kabla, po enem napajanje, po drugem podatki, in to je to.danci1973 napisal/-a: ↑15. Maj 2023, 15:56Jaz sem pred leti, ko se je WiFi šele prav začenjal (če se prav spomnim, je bil 2 Mbps in še ni bilo vse standardizirano in med seboj kompatibilno, tako da si moral pazit, kakšne kartice si kupil, pa bile so PCMCIA s PCI adapterjem), delal P2P link(e) tja do 8 km, pri čemer sem na 'centralni' točki imel panelno anteno s 120° kotom, pri odjemalcih (bilo jih je ene 5, morda 6) pa ene 60cm parabolo. Takrat smo sicer povsod imeli 'line of sight', ampak za 100m bi verjetno tudi z odbojem delalo.
Če je 100m, bi jaz sigurno raje kabel potegnu
Tist dela! Ampak ne po zraku vlečt, ker bo problem z nevihtami.
Razen če je reka vmes
Mogoče bi delali tisti 220V adapterji, ki po zemlji ali nuli vlečejo čez signal za internet, poleg elektrike ?? Če res ni direktne ali "krozšumske" linije...
Razen če je reka vmes
Mogoče bi delali tisti 220V adapterji, ki po zemlji ali nuli vlečejo čez signal za internet, poleg elektrike ?? Če res ni direktne ali "krozšumske" linije...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Če bi že kaj vleku na 100m izven stavbe, bi to bila optika (nevihte, ...).
Vmes je cesta in potok. In dve tri tuje parcele. Data over power line tudi ne gre, objekta nista na istem priključku. Bomo neki po luftu naredili, sej ne rabi ful prenosa podatkov.BackW00d napisal/-a: ↑16. Maj 2023, 00:29Če je 100m, bi jaz sigurno raje kabel potegnuTist dela! Ampak ne po zraku vlečt, ker bo problem z nevihtami.
Razen če je reka vmes
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost