Nov LTE modem/ruter
Re: Nov LTE modem/ruter
Na zdej morm pa še jz.
Aleks je zaoral ledino, zdej je pa že uhojena pot do spodobne hitrosti tudi na periferiji deželice naše 
ignorance is bliss
Se bom navezal na to temo ...
Jaz iščem eno podobno zadevo, samo da ne bi bil router, ampak bolj repetitor signala za LTE, 4G, 5G ... za net pač. Večkrat bi rabil takšno zadevo, ker sem parkiran na lokaciji, ki ima švoh signal ali pa ravno toliko, da ga nima ... Bi mi koristilo, če bi lahko po potrebi namontiral zunanjo anteno, usmerjeno seveda in tako izboljšal signal. Nočem pa ruterja s SIMko, ker v različnih državah, različni operaterji različno podpirajo različne zadeve. Po prospektih sodeč naj bi vse delalo bp, a realnost je malo drugačna. Zato zgolj ojačevalnik signala, repetitor ali kako se temu reče, z možnostjo priklopa zunanje antene.
Jaz iščem eno podobno zadevo, samo da ne bi bil router, ampak bolj repetitor signala za LTE, 4G, 5G ... za net pač. Večkrat bi rabil takšno zadevo, ker sem parkiran na lokaciji, ki ima švoh signal ali pa ravno toliko, da ga nima ... Bi mi koristilo, če bi lahko po potrebi namontiral zunanjo anteno, usmerjeno seveda in tako izboljšal signal. Nočem pa ruterja s SIMko, ker v različnih državah, različni operaterji različno podpirajo različne zadeve. Po prospektih sodeč naj bi vse delalo bp, a realnost je malo drugačna. Zato zgolj ojačevalnik signala, repetitor ali kako se temu reče, z možnostjo priklopa zunanje antene.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
Jeszt sem bolj bumbar za te zadeve, samo v audio worldu pravijo, če je "drek" input je "drek" tud output.
Poglej si tale video, govori točno o temu:vrecha napisal/-a: ↑22. Junij 2023, 15:28Jaz iščem eno podobno zadevo, samo da ne bi bil router, ampak bolj repetitor signala za LTE, 4G, 5G ... za net pač. Večkrat bi rabil takšno zadevo, ker sem parkiran na lokaciji, ki ima švoh signal ali pa ravno toliko, da ga nima ... Bi mi koristilo, če bi lahko po potrebi namontiral zunanjo anteno, usmerjeno seveda in tako izboljšal signal. Nočem pa ruterja s SIMko, ker v različnih državah, različni operaterji različno podpirajo različne zadeve. Po prospektih sodeč naj bi vse delalo bp, a realnost je malo drugačna. Zato zgolj ojačevalnik signala, repetitor ali kako se temu reče, z možnostjo priklopa zunanje antene.
Res pa je, da je naprava, ki jo ima on, precej draga - stane nekje 430 $. Gotovo pa obstaja tudi kakšen drugi proizvajalec s tako rešitvijo.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.
Love. It's What Makes a Subaru a Subaru
Tu pa je še video ko testira usmerjeno anteno:
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.
Vedno najprej probat boljšo/bolj usmerjeno anteno na original sprejemnik modema, in ne pozabit na spodoben koax. Bolj ko se pomikamo na višje frekvence, več gaina nam slab koax požre. Sam sprejemnik v repetitorju, če je res dober, ga boš ful več plačal, pa še tu ne prideš mimo poštenga koaxa in antene. Tko da, koax in antena sta osnova, šele potem iščemo (običajno) dražjo rešitev - boljši sprejemnik. Potato head nit MIMO antene ni montiral, to je že prvi kiks (sploh za naše novejše supermultichannel modeme) tega boosterja. Za internet je boljše spodoben modem in zunanja MIMO antena.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
No, tukaj je mal pojasnil https://campersmarts.com/rv-internet-ge ... o-antennas MIMO vs. booster.
Največja slabost boosterjev je da so single channel. Največja slabost samo zunanje MIMO antene na modemu je, da v mejnem primeru vseeno signal lahko ni dovolj močan. Facit: booster da sploh dobiš internet (ker si pač na zelo zelo remote lokaciji) kakršen se pač pelje po enem samem kanalu, zunanja MIMO antena če rabiš pretočnost.
Največja slabost boosterjev je da so single channel. Največja slabost samo zunanje MIMO antene na modemu je, da v mejnem primeru vseeno signal lahko ni dovolj močan. Facit: booster da sploh dobiš internet (ker si pač na zelo zelo remote lokaciji) kakršen se pač pelje po enem samem kanalu, zunanja MIMO antena če rabiš pretočnost.
Tnx za predloge ... še bom nekaj časa iskal, se mi ne mudi, zadevo pa definitvno nameravam vgraditi v naslednji projekt hiše na kolesih, ki ga v kratkem predstavim ...
Z nekimi osnovami delovanja teh zadev sem seznanjen, moj radioamaterski staž se meri že v desetletjih in večinoma delam v neoptimalnih, mobilnih, peš ipd pogojih. https://s9.mojalbum.com/17370239_181944 ... 603208.jpg Kot pravi aleks, antena ter koaks sta izjemno pomembna, tega se večina ne zaveda, sprejemnik/oddajnik je šele tretji v vrsti za optimizacijo. Pogosto se razmišlja ravno obratno ..
Do sedaj sem gledal predvsem proti prodajnemu programu enega slovenskega podjetja, ki prodaja takšne repetitorje. Kar me pa moti je ravno to, da imaš tipično repetitor za vsak frekvenčni pas posebej. Jaz bi imel več bandov v eni škatljici, kolikor se da širokopasovno, zaradi mene tudi če ima več antenskih priključkov, saj mi ni težko, ko sem par dni na lokaciji, montirati tudi dve ali tri antene ... https://s9.mojalbum.com/17370239_181944 ... 603220.jpg
To definitivno drži na široko, je pa pri strganju signalov z etra tako, da spodobna sprejemna/oddajna oprema lahko spremeni stanje "inputa," ki pride do sprejemnika iz statusa "drek" v status "čisto spodobno" ali celo "super."... če je "drek" input je "drek" tud output
Z nekimi osnovami delovanja teh zadev sem seznanjen, moj radioamaterski staž se meri že v desetletjih in večinoma delam v neoptimalnih, mobilnih, peš ipd pogojih. https://s9.mojalbum.com/17370239_181944 ... 603208.jpg Kot pravi aleks, antena ter koaks sta izjemno pomembna, tega se večina ne zaveda, sprejemnik/oddajnik je šele tretji v vrsti za optimizacijo. Pogosto se razmišlja ravno obratno ..
Do sedaj sem gledal predvsem proti prodajnemu programu enega slovenskega podjetja, ki prodaja takšne repetitorje. Kar me pa moti je ravno to, da imaš tipično repetitor za vsak frekvenčni pas posebej. Jaz bi imel več bandov v eni škatljici, kolikor se da širokopasovno, zaradi mene tudi če ima več antenskih priključkov, saj mi ni težko, ko sem par dni na lokaciji, montirati tudi dve ali tri antene ... https://s9.mojalbum.com/17370239_181944 ... 603220.jpg
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
helmut končal življensko pot?
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Modem potem. Ti so sedaj že veliko pokriti, od UMTS bandov-od B1 do B8, komplet Lte 4G in eni mensezdi tud 5G, podpirajo multichannel, multi frequency. Repetitorji so single channel. Pač potem še set anten, in pošten drog. To se dokaj poceni sproba. Kupiš /ali začasno zapleniš (prijatelji)/ en rabljen modem za ene 50 eur, set MIMO yagic, recimo P-56 UNICOM MIMO od Iskre, in en drog, kot na sliki. Navzkrižna polarizacija je tle pomembna. Te yagice majo cca 10 dBi. Če to ni zadost, potem je mal upanja tud za repetitor. Da ne bodo prijatelja, ki si mu zaplenil za probo modem, zajebavali pri A1, kupiš še eno simko za 2eur pri hoferju. Pri Hot data paketih nisi omejen na naslov kot pri A1 paketih, kjer ti lahko sitnarjo. In potem hop v kombi in v rovte sprobat. Na AKOSovem GISu, https://gis.akos-rs.si/ preveriš od operaterja stolpe in razdalje do tvoje lokcije, in testiraš. Prej lahko na GISu poiščeš tudi zelo zajebane lokacije (GIS zna tud profil, torej si lahko še dodatno zajebeš pozicijo s senčenjem kakega hribčka do stolpa, ali iščeš odboje, itd.).
BTW, jaz sem letos po 42 letih šel ponovno delat izpit ... prvič sem ga naredu pri 13 letih, pa zdej pri 55 spet. Tokrat A, prej staro F klaso. Končno, imam S59OZ, ker pri 13ih v jugi nisi mogel še met klicnega znaka. Mal se mi še pozna tečaj, zato sem tko navalil ...
No no, tako katastrofično pa ni treba razmišljati ... se nisem ravno pohvalil, da je naredil tehničnega? Pa saj veš, nisem jaz kot kelmz, da bi menjal avte po tekočem traku ...helmut končal življensko pot?
Tole pišem iz Hemuta, parkiranega na luštni lokaciji v naših hribih, kjer že skoraj teden dni vsak dan hodimo v hribe. Signal je toliko, da je ... pa ne bi škodilo, če bi bil boljši ...
Aleks, tnx za info in vse praktične raziskave ... definitivno bom sproboval zadeve v bližnji prihodnosti.
73 de S50VD
Sierra five zero victor delta! Roger Roger!
Super, velik sreče z internetnimi poskusi! Sem mal nevoščljiv na lokacijo. Prejšnji teden sem se kuhal v službi v Ljubljani, še en teden nazaj pa v Strunjanu. Glih moja sreča, nič ni bilo rib, ko se spokam domov (Stanka in Viki sta še ostali en teden) pa ribe do obale ... Dva vikenda nazaj sem muharil na Idrijci, tik pod domačijo Cirila Kosmača pri Slapu ob Idrijci. Ujel nisem nič, bilo je soparno s plohami, je bil pa lep pejsaž.
Neseš kaj postajo s seboj na te izlete?
Super, velik sreče z internetnimi poskusi! Sem mal nevoščljiv na lokacijo. Prejšnji teden sem se kuhal v službi v Ljubljani, še en teden nazaj pa v Strunjanu. Glih moja sreča, nič ni bilo rib, ko se spokam domov (Stanka in Viki sta še ostali en teden) pa ribe do obale ... Dva vikenda nazaj sem muharil na Idrijci, tik pod domačijo Cirila Kosmača pri Slapu ob Idrijci. Ujel nisem nič, bilo je soparno s plohami, je bil pa lep pejsaž.
Neseš kaj postajo s seboj na te izlete?
Vreme, ribe ter še mnogo podobnih zadev - kakor naletiš. Tokrat imamo v hribih kar srečo, ni pa vedno tako.
Glede postaje - ker nimam stacionarnega "shacka", sem praktično skoz /P na različnih lokacijah, v hribih pa seveda, SOTAm. Nekaj starih zapisov izpred par let se najde na Lea forumu, pa tudi letos bo spet kakšen. Tole je pa en člančič v CQju. Se slišimo kaj, bom pozoren na tvoj znak.
Glede postaje - ker nimam stacionarnega "shacka", sem praktično skoz /P na različnih lokacijah, v hribih pa seveda, SOTAm. Nekaj starih zapisov izpred par let se najde na Lea forumu, pa tudi letos bo spet kakšen. Tole je pa en člančič v CQju. Se slišimo kaj, bom pozoren na tvoj znak.
Jaz imam samo dve UHF/VHF FM ročni postajci, pa flowerpot anteno za oba banda sem si naredil. To v hribe ne bo neslo, če mam srečo pridem do repetitorja na Krvavcu. Par zadev moram nujno nabavt en analyzer/swr meter, in nekaj kratkovalovnega. Zdej, tisto prvo bo še šlo, ... "halo, kitajc!", pa to. Za postajo, pa če povem po pravici, pojma nimam kaj, in za koliko. Nekak se mi ne daje jurja, ali jurja in pol, sam za postajo (kar bi bilo nekako za zihr, in dobra postaja), pa potem še napajalnik, pa miljon ostale krame še zraven. V klubu pa Kenwoodi v prazno stojijo, antenski stolpi pa taki, da jih doma itak nikol ne bom imel takih.
Trenutno se spogledujem z malimi QRP postajcami. QRP sicer ni ravno za začetek po 40 letni pavzi. Ampak, ker čutim da imam v lajfu bistveno preveč krame, (počas postaja neobvladljivo, v hiši se vsak teden pojavi kaka nova reč) me mika ravno to. To je radio, velik ravno za ene dve cigaretni škatli, pa en mali napajalnik 20-30W je polna kapa. In relativno poceni prideš skoz. Če so propagacije, bo tudi to letelo, ko pa je sončev cikel smotan, ti pa tud kilovat linearja ne pomaga.
Trenutno se spogledujem z malimi QRP postajcami. QRP sicer ni ravno za začetek po 40 letni pavzi. Ampak, ker čutim da imam v lajfu bistveno preveč krame, (počas postaja neobvladljivo, v hiši se vsak teden pojavi kaka nova reč) me mika ravno to. To je radio, velik ravno za ene dve cigaretni škatli, pa en mali napajalnik 20-30W je polna kapa. In relativno poceni prideš skoz. Če so propagacije, bo tudi to letelo, ko pa je sončev cikel smotan, ti pa tud kilovat linearja ne pomaga.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov