Platišča ugodno?
Platišča ugodno?
Rabil bi dimenzijo 6.5jx16.0, vijaki 5x114,3 centralna luknja 67,1mm, lahko so jeklena, 4 kos. Kam se obrnit da ne bo bankrot? Sedaj me stane premontaža 60 eur vsako rundo, torej 120 eur letno. Avto bom imel še nekaj let, če bo vse po sreči. Se mi sploh splača? V 5-6 letih bom dal 600-720 eur za premontažo ob današnjih cenah.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Re: Platišča ugodno?
Odgovori so tudi na vprašanje koliko sezon ti zdrži komplet gum. Sam se ne veozim spet toliko, pa menjam gume na dve, tri let...
Kar računico nakupa platišč+manj pogoste premontaže podaljša na precej dlje...kot se bi imel ene gume na feltnah 10 let
Da ne govorim, da tu in tam butnem gume samo na centrirko, ker se mi zdi, da čez leto ali dve začnejo trest...Oz. trest začne verjetno ena, sam kaj ko ne veš katera
Drugače pa sem sam že kupil rabljena platišča za 40€ (jeklena 15") in 15€ (lita original ford 14").
Jeklene so mele mal težave z rjavenjem, kar sem reševal s piksno spreja vsako leto pred montažo
Alu pa so bila rahlo opraskana, a za starga mondea za na šiht fijakat vrh kape dost dobra!
Na facebook marketplace-u najdeš svašta...mogoče, kak odpad. Kar se subarujev tiče, v 144.3 verjetno ni 16" ker so vse STijke prišle z 17" če se ne motim.
Kar računico nakupa platišč+manj pogoste premontaže podaljša na precej dlje...kot se bi imel ene gume na feltnah 10 let
Da ne govorim, da tu in tam butnem gume samo na centrirko, ker se mi zdi, da čez leto ali dve začnejo trest...Oz. trest začne verjetno ena, sam kaj ko ne veš katera
Drugače pa sem sam že kupil rabljena platišča za 40€ (jeklena 15") in 15€ (lita original ford 14").
Jeklene so mele mal težave z rjavenjem, kar sem reševal s piksno spreja vsako leto pred montažo
Na facebook marketplace-u najdeš svašta...mogoče, kak odpad. Kar se subarujev tiče, v 144.3 verjetno ni 16" ker so vse STijke prišle z 17" če se ne motim.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Iščeš nova? Ker za rabljenimi si verjetno že pregledal avto.net, kjer je kar nekaj izbire? Mazda, Kia, Hyundai imajo takšno sredinsko luknjo, renaulti pa imajo 66,x, tako da ta ne pridejo v poštev.
The value of life can be measured by how many times your soul has been deeply stirred. (Soichiro Honda)
Je KIA platišče, ampak zanimivo ni velik teh na voljo. Sem računal, če vzamem nova, ni velik prihranka. Srečo kot mam, na naslednji avto ne bojo pasale ...
Jaz sem recimo vzel nova platišča, ker mi tudi dosti pomeni da avto zgleda. In ravno zaradi tega sem bil pripravljen plačat precej več.
Mogoče nakup platišč opravičiš tudi s tem? Nevem koliko ti je pomembno, vendar platišča hitro naredijo avto "lepši" (komur to kaj pomeni).
Drugače pa pri rabljenih moraš bit res pozoren, da so res ravna in čimmanj obbuškana. če boš kupoval se dogovori, da jih pelješ h vulkanizerju na centrirko pa da jih zasuče in preveri če slučajno kaj poskakuje
Jaz sem že 2x kupil "ravno sigurno nikol ruknjeno nič ne trese" platišče pa pol ugotovu da so tolk zakrivljene, da škoda govort
Platišča popravljat se pa NE SPLAČA.
Karkoli delaš je prederago. Barvanje košta za 3/4 nove felge.
Ravnanje ene feltne mi je zdajle pred sezono kolega računal 50€ ker je pač kolega, drugače bi moral računat 70€, da bi vsaj kaj zaslužil. Ker mi je premontažo in centriranje ter njegov effort dobesedno šenkal. (ravnat pa da ven, mislim da h kavsu). Nova felga je bila mislim da 96€ Torej 26€ še, pa bi lahko novo kupil, namesto obstoječo dal ravnat. S tem, da ni prav v nulo poravnana in moram met to platišče zadaj, drugače čutim na volanu rahle vibracije.
Mogoče nakup platišč opravičiš tudi s tem? Nevem koliko ti je pomembno, vendar platišča hitro naredijo avto "lepši" (komur to kaj pomeni).
Drugače pa pri rabljenih moraš bit res pozoren, da so res ravna in čimmanj obbuškana. če boš kupoval se dogovori, da jih pelješ h vulkanizerju na centrirko pa da jih zasuče in preveri če slučajno kaj poskakuje
Jaz sem že 2x kupil "ravno sigurno nikol ruknjeno nič ne trese" platišče pa pol ugotovu da so tolk zakrivljene, da škoda govort
Platišča popravljat se pa NE SPLAČA.
Karkoli delaš je prederago. Barvanje košta za 3/4 nove felge.
Ravnanje ene feltne mi je zdajle pred sezono kolega računal 50€ ker je pač kolega, drugače bi moral računat 70€, da bi vsaj kaj zaslužil. Ker mi je premontažo in centriranje ter njegov effort dobesedno šenkal. (ravnat pa da ven, mislim da h kavsu). Nova felga je bila mislim da 96€ Torej 26€ še, pa bi lahko novo kupil, namesto obstoječo dal ravnat. S tem, da ni prav v nulo poravnana in moram met to platišče zadaj, drugače čutim na volanu rahle vibracije.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Torej: surova računica kaže, pri cenah novih plehnatih platišč po 65 (najceneje kar sem našel, pa niso sploh na zalogi, kako avto s tem zgleda mi pa dol maha), pride 260 eur nabava platišč, 3x premontaža 180 eur (letne bo treba vsaj še en komplet, zimske dva) skupaj 440 eur, proti 600 eur stroška premontaž (če delam 2x letno). V 5 letih en marginalni prihranek 160 eur. Bolj se mi splača torej najt en komplet gum ki zna sneg in poletje (vem, težko, vedno nek kompromis) in manj menjat gume. Obdržim pol serijske litnjake, tojto, gremo naprej.
A nimajo 5x114,3 tut wranglerji in cherokeeji pa grandi?
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Pozabi na celoletne gume. To imamo lahko na primorskem, ampak še to je slabo pozimi, ko je slana na cesti, spomladi, ko je dež in poleti, ko je vroče 
Potem pride do dileme, ko imajo celoletne gume 3,5mm profila v jeseni. Za proč še niso, za v sneg pa tudi ne. Nekako pa je treba pridet do naslednjega poletja, da se jih lahko porabi do konca...
Ti imaš dejansko pozimi sneg. Edina smiselna rešitev so še ene feltne, magari železne.
En primer. Preveri, če je prava sredinska luknja:
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id ... %205x114.3
Drugače pa vsakih par dni odpri ta link, pa se bo že nekaj našlo do jeseni:
https://www.avto.net/Ads/results.asp?zn ... IPSORT=ASC
Potem pride do dileme, ko imajo celoletne gume 3,5mm profila v jeseni. Za proč še niso, za v sneg pa tudi ne. Nekako pa je treba pridet do naslednjega poletja, da se jih lahko porabi do konca...
Ti imaš dejansko pozimi sneg. Edina smiselna rešitev so še ene feltne, magari železne.
En primer. Preveri, če je prava sredinska luknja:
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id ... %205x114.3
Drugače pa vsakih par dni odpri ta link, pa se bo že nekaj našlo do jeseni:
https://www.avto.net/Ads/results.asp?zn ... IPSORT=ASC
Sem pogledal. Hvala za linke. Mal sem se začudil, mal dražje plehnate so cena isti rang kot lite? +/- par eur? Kako to?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov