Celoletne gume GEOLANDAR
Celoletne gume GEOLANDAR
Pozdravljeni,
Imam Subaru XV in me zanima ali je ok, da bi imel te celoletne gume ali je boljše imeti letne in zimske posebej.
Kakšne so kaj izkušnje glede zimskih razmer, trajanja, glasnosti?
Hvala.
Lep pozdrav,
Branko
Imam Subaru XV in me zanima ali je ok, da bi imel te celoletne gume ali je boljše imeti letne in zimske posebej.
Kakšne so kaj izkušnje glede zimskih razmer, trajanja, glasnosti?
Hvala.
Lep pozdrav,
Branko
Re: Celoletne gume GEOLANDAR
Odvisno. Če si snegoljub, ja, vzem zimake. Prvo leto so meni geloande delale odlično tud v snegu. Drugo zimo je že slabše. Tko da, en kompromis bi bil, da za prvo zimo po nakupu geolandarc po navadi ni potrebe po extra gumah, vse naslednje pa bi jaz dal. Geolande bi do iztrošnje vozil kot AT gumo čez ostali del leta. YMMV glede obrabe, meni so šle relativno hitro. Meni je to kar v redu allround guma, čeprav ne poceni.
Sedaj imam 2 seta. Čez leto vozim poceni AT, pozimi namenske SUV zimake, tudi poceni.
Sedaj imam 2 seta. Čez leto vozim poceni AT, pozimi namenske SUV zimake, tudi poceni.
Zadnjič spremenil aleks, dne 28. September 2023, 09:44, skupaj popravljeno 1 krat.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Imel sem G015 AT gume na vseh dosedanjih subarujih in to skozi celo leto. Povsod sem se lahko vozil z njimi in glede na mile zime bodo geolandar AT G015 čisto dobre gume za skozi celo leto. Poanta pa je da jih menjaš potem na 2 leti. Kupiš novembra in jih imaš čez zimo, pa potem še naslednjo zimo, pred tretjo zimo pa nove kupiš.
Moraš pa vedeti, da to ni čisto zimska guma in ima manj lamel, kot prava zimska guma, zato je pot ustavljanja na zbitem snegu daljša. Če to upoštevaš in voziš zmerno, boš prišel marsikam s temi gumami.
Jaz sem šel iz Geolandar AT G015 na BFGoodrich Trail Terrain (isto 96H oznaka gume), ker je profil še bolj narezan, ne vem pa kako se bo obnesla pozimi. Povem tekom zime, ko bomo šli na kako furo po snegu (čakam na prvi sneg).
Moraš pa vedeti, da to ni čisto zimska guma in ima manj lamel, kot prava zimska guma, zato je pot ustavljanja na zbitem snegu daljša. Če to upoštevaš in voziš zmerno, boš prišel marsikam s temi gumami.
Jaz sem šel iz Geolandar AT G015 na BFGoodrich Trail Terrain (isto 96H oznaka gume), ker je profil še bolj narezan, ne vem pa kako se bo obnesla pozimi. Povem tekom zime, ko bomo šli na kako furo po snegu (čakam na prvi sneg).
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
- CrazyDriver
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 288
- Kraj: Rovte
Ista situacija kot Nebivedu. Geolandar G015. Kupiš jeseni, voziš 2 leti (pri meni je to slabih 6ok km), potem drug komplet. Zadovoljen. Sploh ker (po osebnih izkušnjah) so zimske katastrofa na slabših makadamih.
Sem pa letos za dober denar dobil Falken Wildpeak at3w, ki naj bi bile boljše pozimi, kar pa bomo še videli
Sem pa letos za dober denar dobil Falken Wildpeak at3w, ki naj bi bile boljše pozimi, kar pa bomo še videli
Civic 93', Accord 03', Outback 12', vmes pa vseskozi Fori 99'
Jaz imam kar konkreten hrib do staršev in je vprašanje če bi potem prišel gor.
Kje nabavljate AT ali celoletne gume? Sploh to bolj ekzotiko. Sam pogledujem za G95 ce bi bila dobavljiva kje v Sloveniji.
Če jih nimajo, ti jih pa naročijo. Samo povedat moraš, kaj bi rad. Danes imajo skoraj vsi vulkanizerji dostop do vseh gum.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Moje izkušnje s celoletnimi ???
BEJŽ STRAN OD CELOLETNIH GUM.
Resno, ni vredno razbitega avta ali spraševanja pred vsakim ovinkom če bo šlo skozi normalno ali v dolino. Ni vredno. Tako ali tako moraš vsaki dve leti kupovati nove če hočeš da primejo tko kot se zagre.
Sam sem imel par let stare celoletne (dobil v kompletu s avtom), pa so imele še precej profila, nič razpokane, na pogled zelo spodobne, tudi na suhem v toplem so držale fenomenalno. Resno dobro so držale v suhem, toplem vremenu, pa to precej hitro opeljanih ovinkih (cca 110km/h od planine do grčerjevca, pa še to po starem, zjebanem asfaltu) ........................................ Maaaaaaaa, ko je prišel močnejši naliv pa je v ovinku celoten avto odneslo ko da vozim po zaledenem jezeru.
V naselju sem zmanjšal na 50 km/h, pred ovinkom sem še malo spustil gas in v sredini ovinka preprosto drsalnica, pohodil bremzo in sem lahko samo gledal kako se približujem kanalu na nasprotni strani ceste. K sreči je na koncu asfalta bil pas peska da je guma končno zagrabla in ustavila avto na samem vogalu utrjenega vozišča na nasprotnem pasu. K sreči ni bilo nobenega avta iz nasprotne smeri, nisem nobene kontrole nad avtom.
Resno, ni vredno razbitega avta ali spraševanja pred vsakim ovinkom če bo šlo skozi normalno ali v dolino. Ni vredno. Tako ali tako moraš vsaki dve leti kupovati nove če hočeš da primejo tko kot se zagre.
Sam sem imel par let stare celoletne (dobil v kompletu s avtom), pa so imele še precej profila, nič razpokane, na pogled zelo spodobne, tudi na suhem v toplem so držale fenomenalno. Resno dobro so držale v suhem, toplem vremenu, pa to precej hitro opeljanih ovinkih (cca 110km/h od planine do grčerjevca, pa še to po starem, zjebanem asfaltu) ........................................ Maaaaaaaa, ko je prišel močnejši naliv pa je v ovinku celoten avto odneslo ko da vozim po zaledenem jezeru.
V naselju sem zmanjšal na 50 km/h, pred ovinkom sem še malo spustil gas in v sredini ovinka preprosto drsalnica, pohodil bremzo in sem lahko samo gledal kako se približujem kanalu na nasprotni strani ceste. K sreči je na koncu asfalta bil pas peska da je guma končno zagrabla in ustavila avto na samem vogalu utrjenega vozišča na nasprotnem pasu. K sreči ni bilo nobenega avta iz nasprotne smeri, nisem nobene kontrole nad avtom.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.
Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. 
Pač stare gume, to bi se ti zgodil z vsako, pa ni važno a je celoletna, zimska ali pa letna...
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Če imaš namen celoletne gonit do 2mm profila, je to pomoje priporočljivo samo tako, da v prvi zimi pokuriš prvo polovico profila, ki je dejansko kolikor toliko v snegu...pol poleti pa zgoniš še drugo "letno" polovico, na zimo pa spet nove kupiš
Če imaš gume več let, zaradi malo kilometrov, je pomoje boljš kupit dva kompleta. Sploh če si pozimi odvisen od tega, da nekam z avtom prideš tudi če je na cesti sneg.
Če živiš v centru ljubljane in nimaš nekih klancev v tedenskem jedilniku, pomoje zlaufa tudi celoletna...sam nevem zakaj bi potem imel subaruja
Mislim, saj ga lahko imaš, tudi sam sem ga mel, pa nisem bil pozimi odvisen od njega...ampak ja...
Če imaš gume več let, zaradi malo kilometrov, je pomoje boljš kupit dva kompleta. Sploh če si pozimi odvisen od tega, da nekam z avtom prideš tudi če je na cesti sneg.
Če živiš v centru ljubljane in nimaš nekih klancev v tedenskem jedilniku, pomoje zlaufa tudi celoletna...sam nevem zakaj bi potem imel subaruja
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Cel point gledanja celoletnih je bolj zamenjava trenutnih letnih (na izdihu), za vse sezone vozakanja razen zimske. Da lahko rinem v makadam pa kdaj v kaksno travo ali blato.Obicajno profili na letnih so bolj " gosposki" . Dost posrecena varianta se mi zdi tudi GY LS2...
Svoje case imel odlicne izkusnje z GY Wrangler HP .
Svoje case imel odlicne izkusnje z GY Wrangler HP .
Tudi vi sami ste rekli da je potrebno celoletne menjati po dveh letih, da je še varna vožnja. Potem je precej bolje da se vzame dva para felten, na enem so zimske, na drugem letne in samo menjaš ko pride letni čas. Pa zdržijo te gume čisto dobro tudi tretje leto, kar ti ne priporočam z celoletnimi.
Je pa tudi precej razlike če si v Ljubljanski ravnini (in ostalih velemestih, da nau kdo užaljen), kjer mislite da je ovinek ko zavijate iz glavne na stransko cesto. Ali pa pri meni ko imam ovinke kamor koli obrnem volan, pa snega je tudi precej več kot tista vaša lublanska žlabudra, po tistem lahko vozite tudi s slajkicami pa boste še zmeraj živi in zdravi na cilj.
Je pa tudi precej razlike če si v Ljubljanski ravnini (in ostalih velemestih, da nau kdo užaljen), kjer mislite da je ovinek ko zavijate iz glavne na stransko cesto. Ali pa pri meni ko imam ovinke kamor koli obrnem volan, pa snega je tudi precej več kot tista vaša lublanska žlabudra, po tistem lahko vozite tudi s slajkicami pa boste še zmeraj živi in zdravi na cilj.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.
Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. 
2 para - letne in zimske moraš menjat na štiri leta. To pomeni, da vsak od teh dveh parov naredi dve leti vožnje.
S celoletno gumo je enako. Voziš jo dve leti, potem menjaš.
S celoletno gumo je enako. Voziš jo dve leti, potem menjaš.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov