TLDR: poleg vsakoletnih priljubljenih uspešnic, kot so perzeidi avgusta, cignidi (julij), leonidi (november) in ostala družba, imamo letos šanso videt 2 kometa: Pons-Brooks konec marca in Tsuchinshan konec sptembra, obakrat po sončnem zahodu relativno nizko nad obzorjem. Oba menda vidna celo s prostim očesom, in enkrat končno da ni treba vstat ob 4ih zjutrej da se to vidi! Poleg običajnih planetarnih atrakcij ala Jupiter in Saturn, bo že z zelo skromnim teleskopom viden še septembra Neptun. Občasno spet Aurora zdomačehoste, kdaj bo, žal ni možno točno povedat; razen z mal sreče par dni prej. Spucajte leče, zrcala, whatever že imate, in nažgite ISO na max. Če komu rata kaj ujet
2024 /2025- zanimivosti nočnega neba
2024 /2025- zanimivosti nočnega neba
https://www.24ur.com/novice/znanost-in- ... aign=ProAd
TLDR: poleg vsakoletnih priljubljenih uspešnic, kot so perzeidi avgusta, cignidi (julij), leonidi (november) in ostala družba, imamo letos šanso videt 2 kometa: Pons-Brooks konec marca in Tsuchinshan konec sptembra, obakrat po sončnem zahodu relativno nizko nad obzorjem. Oba menda vidna celo s prostim očesom, in enkrat končno da ni treba vstat ob 4ih zjutrej da se to vidi! Poleg običajnih planetarnih atrakcij ala Jupiter in Saturn, bo že z zelo skromnim teleskopom viden še septembra Neptun. Občasno spet Aurora zdomačehoste, kdaj bo, žal ni možno točno povedat; razen z mal sreče par dni prej. Spucajte leče, zrcala, whatever že imate, in nažgite ISO na max. Če komu rata kaj ujet
, ker: pics, or it didn't happen. 
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Re: 2024 - zanimivosti nočnega neba
Ko si ravno odprl temo, me zanima če kdo ve, kam dat daljnogled na servis? Malo za spucat in naštelat - kolimacija... Se da to doma naredit ali je potreben kak poseben "inštrument"?
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Smolnikar optotehnika, je pa njabrž še kak drug ... menda se da tud v lastni režiji. Čiščenje previdno, sploh če so nanosi. Lovski forum preglej, tam sem enkrat videl en prispevek o popravilu daljnogleda doma.
Bom poklical, hvala.
Bo pa od srede naprej menda jasno, tko da se bo lepo videlo ponoči
Bo pa od srede naprej menda jasno, tko da se bo lepo videlo ponoči
Nč več turbo...
Nč več turbo...
LSlabe dobr da si na vasi k ni javne rasvetljave 

Ja, to je kr plus
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Je veliko preveč takih sosedov, k so od kitajcev dobili res močno razsvetljavo okolice. In to celo noč v hladno-beli, modri svetlobi.
ignorance is bliss
LSlabe gres pa do kozolca je cista tema 🫣
Včerajšnja polna luna.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
A maš Samsunga? 
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4462
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Za Samosunga ne vem, zagotovo pa je včeraj imel polno luno.
Noice. Torej Peter odpre letošnjo sezono. Jaz čakam Pons-Brooksa. Sklopka na montaži je pritegnjena, upam da bom kaj lahko slikal skoz okular vsaj s telefonom. Sama montaža je prešvoh da bi držala mojga pentaxa (morda bi rabil protiutež? ne vem), teleskop je po mojem mal flimsy za SLR. Ampak telefon bi pa pridržal, zdej mam 2 meseca časa da sčaram neki za to sprobat. Na srečo imajo okularji standardizirane premere, za začetek bom probal neka sešniclat iz tanke topolove vezane plošče in vse skup nataknit na okular. Pa da vidimo (pun! it's a pun!
).
Adapter za telefon na okular imam jes viška, če te zanima. Kakšno montažo pa imaš? Resne imajo vse protiuteži.
MOntaža je tastara GoTo Nextron od Celestrona. Motorne montaže nimajo vse protiuteži, sploh te entry level kot je moja nimajo.
https://www.mojteleskop.si/images/catal ... 821760.jpg
To mam jaz.
Adapter zanima, če bi pasal. Moj telefon ima kamero na sredi, okular ima fi 32 mm.
Adapter zanima, če bi pasal. Moj telefon ima kamero na sredi, okular ima fi 32 mm.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov