Outback 2.5BiFuel - napaka P0171

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2898
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Re: Outback 2.5BiFuel - napaka P0171

Odgovor Avtor: LSlabe » 08. Februar 2024, 15:47

katalizator ne-original okol 500€

lamda enih 120 Denso

za original katalizator ti rajš ne povem kolk košta :grim
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 08. Februar 2024, 17:48

P0420 se globalno rešuje s pušo na drugi lambdi. https://www.google.com/search?sca_esv=2 ... 1313&dpr=1
Ta se namesti vmes med lambdo in izpuh in P0420 magično izgine.

Vendar....če imaš na tehničnem težave, pol ti ne rabi velik ta P0420 hack. Oziroma rabi tolk, da ti tempomat ne onemogoča zarad te kode.

Če je delovanje na bencin OK in na plin ni OK, pol se ve kje je napaka. Včas so omenjali mojstre v zagrebu pa italiji...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 08. Februar 2024, 18:12

LSlabe napisal/-a:
08. Februar 2024, 08:22
pri meni je isto, zadnje cajte mi je začel še na bencinu zajebavat, vžge tudi CE, system too rich. trenutno je avto pri mehaniku, da zamenja katalizator in zamenja eno cev na izpuhu, pol bomo pa vidl, a bo ok, al bo še kej treba...
System too rich ti je serviser predlagal menjavo katalizatorja? To se ti zdi OK? Al je ta menjava izhajala iz kakega vzporednega problema?

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 08. Februar 2024, 18:14

V Trstu je Mario, ki ima računalnik za BRC sistem, lahko pogleda in zrihta marsikaj, ampak mora bit ostalo na avtu vse ok... Žal je tako, da se vsi subaru mehaniki otepajo plina ko hudič križa, plinaši pa ne znajo dosti drugega kot priklopit na računalnik in zamenjat par filtrov. mi kot stranke/uporabniki starih gajb, ga pa tuki najebemo :!:

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 08. Februar 2024, 18:30

BackW00d napisal/-a:
08. Februar 2024, 18:12
LSlabe napisal/-a:
08. Februar 2024, 08:22
pri meni je isto, zadnje cajte mi je začel še na bencinu zajebavat, vžge tudi CE, system too rich. trenutno je avto pri mehaniku, da zamenja katalizator in zamenja eno cev na izpuhu, pol bomo pa vidl, a bo ok, al bo še kej treba...
System too rich ti je serviser predlagal menjavo katalizatorja? To se ti zdi OK? Al je ta menjava izhajala iz kakega vzporednega problema?
400kkm bo zdej zdej...

Katalizator je pokazal že lansko leto na tehničnem, potem še pri majstru za avspuhe, k me je itaq pol za eno drugo stvar nategnu ampak pustmo to... Avto je tud očitno zgubil na moči, pa tudi poraba se je dvignila za dober liter.

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8720
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 09. Februar 2024, 11:02

A maš kaj zluknjan auspuh? Pušča na spojih cevi do katalizatorja?
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 09. Februar 2024, 14:51

Sej 400k je itak ful...težko bit tu pametn da je katalizator po teh km še zdrav, ko vemo da pri določenih avtih jedva do 250k pride :)
Ampak če je kakršen kol feler v izpuhu ali na sesalnem delu ali pa da O2 senzor ni OK, je lahko posledica potem, "slab katalizator" za povprečnega "majstra".

Sem že videl take fore, ko so mi na TP zatrjevali, da je pač avto star in da je katalizator hin. Pa sem za 5€ rešil "hin katalizator" z dihtmaso in malo vara ki sem ga potegnil čez razpoko.

Na WRX-i je prvi preglednik zatrdil, da je katalizator očitno hin, oz. da ga itak verjetno sploh nimam več, glede na to kako je glasen izpuh. Pa pride drugi (ki ga dobro poznam) pa reče....daj daj, malo daj sondo bolj notri v izpuh pa malce gaza daj. Preveč je velika odprtina in vleče zrak nazaj v izpušno cev.
Seveda je bil potem izpuh odličen in brez vsakršne težave.

Tako da ja, ta s katalizatorji je kar tečna za reševat...ni pa seveda ugodno menjat kar vse po vrsti, ker je vse drago.

Bratu je recimo (ne še čist) crknila prva lambda (sicer smo dobili univerzalno novo denso za 30€) in kot posledica je bil vonj izpuha fejst bencinski pa še poraba je bila slabša. Po menjavi je bil izpuh BP tako na nos kot tudi na TP.

Grem stavit, da je bila ista fora tudi na naši stari 96 1.6 imprezi, ker je poraba narastla za cca 2litra v roku par mescev ob konstnantno enakomerni vožnji skozi več let. Ampak takrat nisem niti znal pogledat teh LTFT STFT vrednosti, da bi videl če se kaj čudnega dogaja...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 09. Februar 2024, 20:13

danci1973 napisal/-a:
08. Februar 2024, 10:40
Kar se tiče P0420 - če je katalizator še prvi, je pri teh kilometrih povsem možno, da je dejansko izrabljen. Na mojem 2.0R se je videlo, da je del katalizatorja bil sesut in menjava (kupil sem rabljenega, ampak vizualno je satovje bilo videti v redu) je P0420 rešila.
Samo kot zanimivost - to je bil moj katalizator, ko je avto še šel čez tehničnega, le občasno je javil P0420... To je 'izhod' iz katalizatorja, ko je prirobnica za drugi del izpuha.

https://foto.slovenija.net/photos/Danci ... 130049.jpg

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 09. Februar 2024, 22:45

Zanima me, če je za to kriv nek napačen režim delovanja motorja al pač je to nek feler v materjalu.

Al pa mogoče zloraba motorja v nekem momentu? Sem že videl tudi, da so izpušni kolektorji napačni pa ne odvajajo vročine dosti hitro in se ta del preveč segreje.

Uporabniški avatar
Perezvon
Uporabnik foruma
Prispevki: 131

Odgovor Avtor: Perezvon » 10. Februar 2024, 00:03

Uf, če je izgledal takole na izhodu, kakšen je šele bil katalizator na vhodu?

Izgleda, da imajo katalizatorji v EJ20 in EJ25 motorjih kar težko življenje in to tudi pri Bi-fuel konverzijah kljub pričakovano čistejšemu izpuhu pri izgorevanju plina.

Puščajoča tesnila na glavi in pitje olja proti koncu servisnih intervalov, ko viskoznosti ni več prave, ne delajo ravno usluge lambda sondi in katalizatorju. Če O2S1 začne narobe kazati, pa prebogata ali prerevna zmes še bolj obremenjujeta katalizator, ena z nezgorelim gorivom, druga s preveliko vročino. Enako slabi so tudi zjahani injektorji/uparjalniki pri plinski napeljavi (LTFT skače od -12% do +15%), ali pa puščajoči injektorji, ki preplavijo katalizator s plinom.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 10. Februar 2024, 00:38

Avto je na začetku, ko sem ga kupil, imel kakšen liter previsoko porabo, po menjavi prednje lambde oz. A/F senzorja pa je poraba ustrezno padla.

Kar najbrž pomeni, da je motor do menjave senzorja dejansko delal s (pre)bogato mešanico in je odvečno gorivo dokončno izgorevalo v katalizatorju. Predvidevam, da je to bil glavni razlog za ta 'meltdown'...

Uporabniški avatar
Perezvon
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Perezvon » 10. Februar 2024, 07:26

Ali je kdo že poskusil čistiti katalizator s citronsko kislino ali z NaOH? Tukaj je en video o tem, kjer na bi takšno čiščenje s citronsko kislino delovalo v imprezi, v komentarjih spodaj pa nekdo tudi omenja 2005 outbacka:
https://youtu.be/lXtJiWGsWKo?si=a7x_wWaB1hHFWV9H

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 748
Kraj: Vipavska dolina

Odgovor Avtor: Kamion » 10. Februar 2024, 10:31

Perezvon napisal/-a:
08. Februar 2024, 15:20
To, da injektorji puščajo, sem mislil tudi jaz in Kržič. Vendar mi dvoje stvari govori proti tej hipotezi:
- avto lepo vžge po zadnji vožnji na plin, če je bila predprejšnja na bencin (če bi injektorji puščali plin, bi ga moralo od zadnje vožnje na plin zaliti s plinom, pa ga ne)
- če vozim na plin prve pol ure in nato še 1 uro na bencin, avto ugasnem in čez eno uro spet ne vžge, čeprav bi moralo v tej zadnji uri pobrati plin, če bi puščal, skupaj s porabljenim bencinom in zrakom med vožnjo
Kdaj je bil zadnjič obnovljen uparjalnik?
Navadno začne plin puščati v kolektor na uparjalniku, saj preperijo membrane. Zaradi tega potem plin pušča mimo membrane v sesalni kolektor. Cenejši uparjalniki navadno zdržijo nekje 100k km, boljši (BRC) nekaj več, potem jih je treba obnoviti.
Puščanje membrane lahko preveriš tako, da po vožnji na plin, potem ko ugasneš avto, odklopiš cevko, ki gre iz sesalnega kolektorja na uparjalnik. Če potem z odklopljeno cevko avto vžge normalno, ti res pušča membrana.
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring.

Love. It's What Makes a Subaru a Subaru

Uporabniški avatar
Perezvon
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Perezvon » 10. Februar 2024, 12:21

Uparjalnik je bil obnovljen pred okrog 150k, filter je bil redno menjan in enkrat mi je crknil en injektor, a tudi ostali trije so pri 280k gotovo zreli za menjavo.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8720
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 10. Februar 2024, 13:59

men so na subarujih tudi težili za izpuh. rešilo smo tako, da smo namesto spojev, kar zašvasali cevi. brez razpok potem tudi ni več teh problemov, ker nič ne pušča.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost