Back in black Outback 07
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4463
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Re: Back in black Outback 07
Če lambda narobe zaznava 'prebogato' mešanico, računalnik prilagodi mešanico in vbrizgava manj goriva (negativen fuel trim / oz fuel correction / learning))- posledično bi dejanska mešanica bila revnejša in bi poraba bila manjša...
Tako da če se meritev ('system too rich') in posledica (poraba) ujemata, težava najbrž ni v lambdi.
Tako da če se meritev ('system too rich') in posledica (poraba) ujemata, težava najbrž ni v lambdi.
ok, kaj naj pol gledam na računalniku?
ltft ali stft?
ltft ali stft?
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
@danci1973
Na mojem outbacku, ko je crknila lambda, je bila poraba od 18 do 21 litrov. Takoj ko sem jo zamenjal, je poraba padla pod 10 litrov.
Je pa javljalo 2 napaki (ena, da je lambda fuč in druga za preveč bogato mešanico), ker je lambda kompletno crknila (nič ni dajala od sebe). Lahko je pri njem crknila tako, da še kak signal da od sebe, pa potem napake da je lambda fuč ne javlja.
@LSlabe
po moje ima karli kako lamdo za sprobat, pa zamenjata in boš takoj videl, če je to krivo. In če je, kupiš novo, drugače pa iščeš napako naprej.
Na mojem outbacku, ko je crknila lambda, je bila poraba od 18 do 21 litrov. Takoj ko sem jo zamenjal, je poraba padla pod 10 litrov.
Je pa javljalo 2 napaki (ena, da je lambda fuč in druga za preveč bogato mešanico), ker je lambda kompletno crknila (nič ni dajala od sebe). Lahko je pri njem crknila tako, da še kak signal da od sebe, pa potem napake da je lambda fuč ne javlja.
@LSlabe
po moje ima karli kako lamdo za sprobat, pa zamenjata in boš takoj videl, če je to krivo. In če je, kupiš novo, drugače pa iščeš napako naprej.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
sem zdele mal pogledal pod pokrov in je bila losana cev od MAF-a naprej, tko da sem spotoma še senzor spucal in zategnil vse objemke pa pobrisal CE. bomo vidl če bo zdej ok 
Nč več turbo...
Nč več turbo...
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
LTFT - da javi napako 'system too rich', bi LTFT moral biti pod -20% ali -25%... Pomemben podatek je, ali se koda pojavi tako pri uporabi LPG kot tudi bencina?
Tovarniški 'service manual' omenja naslednje možne krivce:
- puščanje izpuha (vrejetno pred prvo lambdo)
- napačen pritisk goriva (za prebogato mešanico bi moral biti prevelik, za kar bi lahko bil kriv regulator pritiska)
- senzor temperature hladilne tekočine (kar bi se verjetno poznalo tudi na kazalcu)
- MAF + senzor temperatur vstopnega zraka
Če lambda ne daje nič od sebe, kako naj bi ECU vedel, da je mešanica prebogata?nebivedu napisal/-a: ↑10. Marec 2024, 10:39@danci1973
Ko sem kupil 2.0R z BRC-jem (ki na začetku ni delal), je moja poraba bila za dober liter previsoka, glede na pričakovanja in glede na druge 2.0R Legacy-e - in to seveda takrat, ko sem pazil in se trudil vozit varčno. LTFT je bil ves čas močno pozitiven in občasno je ECU javil 'system too lean'. Po menjavi lambde je poraba padla, LTFT je potem bil v območju +/- 5%, BRC pa sem nastavil tako, da je pri enakih pogojih bil približno enak LTFT kot na bencinu - tako je preklop iz plina na bencin in obratno bil skoraj neopazen.
maf sem spucal, avspuh ne pušča, sva preverila z mehanikom zadnjič. grem čez urco na eno furo, pa bomo vidl. hvala za info zaenkrat 
Nč več turbo...
Nč več turbo...
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Nenavadno - v takem primeru bi pričakoval 'system too lean', saj bi motor dobival več zraka kot ga je MAF izmeril.
Tudi maf bi lahko narobe kazal, pretok in/ali temperaturo.
Fauš luft bi bil sigurno "too lean".
Poglej LTFT in STFT med konstantno vožnjo pa poročaj, pa iščemo dalje.
Poglej tudi IAT - intake air temperature in ga primerjaj z zunanjo temperaturo. Tu ponavadi ni velikih odstopanj, no vsaj pri WRX-i ga ni bilo.
OB bi moral pokazat tudi vrednost lambde, ki je sicer bolj kot ne "lean/rich" ali "just about right"
ker je narrowband. oz. mogoče ima OB celo pseudo wide-band.
No s tem če prideš, bomo pa že kaj nagruntali
Poglej LTFT in STFT med konstantno vožnjo pa poročaj, pa iščemo dalje.
Poglej tudi IAT - intake air temperature in ga primerjaj z zunanjo temperaturo. Tu ponavadi ni velikih odstopanj, no vsaj pri WRX-i ga ni bilo.
OB bi moral pokazat tudi vrednost lambde, ki je sicer bolj kot ne "lean/rich" ali "just about right"
No s tem če prideš, bomo pa že kaj nagruntali
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Prva bi morala bit pseudo-wide band.
Sam tole je res zanimivo...
Glede na to, da avto javlja, da je too rich, pomeni, da mora bit LTFT že na minimumu, torej odvzema maximalno kar lahko 20/25%.
Kljub temu vidi prebogato mešanico in ker ne more več korigirat pač rukne CEL.
Posledično bi to lahko pomenilo:
1. da avto ne dobi dovolj zraka
2. da pušča injektor in buta bencin v večji meri kot bi naj
3. da je pritisk res abnormalen
4. temperatura IAT v abnormalnih vrednostih
Nekak se mi ne sestavi da bi bila kriva lambda. Če bi avto javljal preredko mešanico, avto pa bi pil več in več, bi nekako razumel da je O2 senzor pač hin in nima ideje kaj se dogaja v izpuhu in dodaja LTFT da bi ujel idealo, ker pa 02 ne vidi prave povratne zanke, pač zaliva. Pomoje bo vrednost lambda pričakovana - bogata. (glede na to da avto javi too rich)
1. IAT lahko preveriš preprosto in bi moral bit očiten - na Fiatu sem imel recimo problem, da je avto mislil, da vase sesa 60°C zrak - avto je trokiral, težko vžigal, ne spomnim se kaj je blo s porabo)
2. Vrednosti LTFT/STFT bi morale bit očitne in v pričakovanih okvirjih - komaj čakam da jih vidimo ))
3. tlak goriva ali injektorje je težje testirat in bi zaenkrat to še pustil na miru
4. Avto ne dobi dovolj zraka
--> kot zanimivost: na fotrovem P406 15 let nazaj se spomnim da je dal avto po rahlem karambolu rihtat hruškarju (čimcnej k je bil fotr kr škrt okol tega) in je ta hruškar uspel ob montaži odbijača preščipnit glavno cev zajema v airbox. Avto je zaradi tega dihal čez zelo zelo majhno luknjo in je delal OK samo v nizkih obratih. Ko si hotel v obrate je bil avto zamorjen in je bila cela panika prehitevat. Tako smo se vozili par let, nakar sem končno zgubil živce ker sem s 120konjsim avtom parkrat ponesreči v škarje prehiteval ker pač ni potegnu nikamor. Potem ko sem najdu vzrok, sem seveda cev sprostil in avto je kar na enkrat letel spet kot sneta sekira. Fotra butnem v avto in odkopljeva v hrib v prvi in nato še delno v drugi. Mu ni bilo nič jasno kaj se je zdej zgodil da avto tolk leti
No kakorkoli, ker je stisnjena cev toliko omejila pretok, je motor uspel potegniti del cevi izpod objemke med filtrom in sesalnim kolektorjem, Avto je vlekel nefiltriran zrak, ker pa smo se ogromno vozili po makadamu s tem avtom, je v zelo malo kilometrih temu neprečiščenemu zraku uspelo tolk uničit batne obročke, da je avto kar na enkrat šel iz zanemarljive porabe olja na liter na 2000km. Tko da filter je očitno kar dosti pomemben 
Uglavnem, da nisi dal slučajno filtra še v celofanu zavitga notr v filter-box
Glede na to, da avto javlja, da je too rich, pomeni, da mora bit LTFT že na minimumu, torej odvzema maximalno kar lahko 20/25%.
Kljub temu vidi prebogato mešanico in ker ne more več korigirat pač rukne CEL.
Posledično bi to lahko pomenilo:
1. da avto ne dobi dovolj zraka
2. da pušča injektor in buta bencin v večji meri kot bi naj
3. da je pritisk res abnormalen
4. temperatura IAT v abnormalnih vrednostih
Nekak se mi ne sestavi da bi bila kriva lambda. Če bi avto javljal preredko mešanico, avto pa bi pil več in več, bi nekako razumel da je O2 senzor pač hin in nima ideje kaj se dogaja v izpuhu in dodaja LTFT da bi ujel idealo, ker pa 02 ne vidi prave povratne zanke, pač zaliva. Pomoje bo vrednost lambda pričakovana - bogata. (glede na to da avto javi too rich)
1. IAT lahko preveriš preprosto in bi moral bit očiten - na Fiatu sem imel recimo problem, da je avto mislil, da vase sesa 60°C zrak - avto je trokiral, težko vžigal, ne spomnim se kaj je blo s porabo)
2. Vrednosti LTFT/STFT bi morale bit očitne in v pričakovanih okvirjih - komaj čakam da jih vidimo ))
3. tlak goriva ali injektorje je težje testirat in bi zaenkrat to še pustil na miru
4. Avto ne dobi dovolj zraka
--> kot zanimivost: na fotrovem P406 15 let nazaj se spomnim da je dal avto po rahlem karambolu rihtat hruškarju (čimcnej k je bil fotr kr škrt okol tega) in je ta hruškar uspel ob montaži odbijača preščipnit glavno cev zajema v airbox. Avto je zaradi tega dihal čez zelo zelo majhno luknjo in je delal OK samo v nizkih obratih. Ko si hotel v obrate je bil avto zamorjen in je bila cela panika prehitevat. Tako smo se vozili par let, nakar sem končno zgubil živce ker sem s 120konjsim avtom parkrat ponesreči v škarje prehiteval ker pač ni potegnu nikamor. Potem ko sem najdu vzrok, sem seveda cev sprostil in avto je kar na enkrat letel spet kot sneta sekira. Fotra butnem v avto in odkopljeva v hrib v prvi in nato še delno v drugi. Mu ni bilo nič jasno kaj se je zdej zgodil da avto tolk leti
Uglavnem, da nisi dal slučajno filtra še v celofanu zavitga notr v filter-box
Filter sem menjal enih 8kkm nazaj, pa še danes pregledal in je vse ok.
za foro sem šel merit 0-100 in je na aplikaciji pokazalo 11,3 sekunde, kar se mi zdi še kar ok, za avto ki bo čez 2 meseca obrnil 400kkm
je še kdo to meril?
za foro sem šel merit 0-100 in je na aplikaciji pokazalo 11,3 sekunde, kar se mi zdi še kar ok, za avto ki bo čez 2 meseca obrnil 400kkm
je še kdo to meril?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
CE se zdaj v 15km ni prižgala 
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Jaz bi rekel, da se je nekaj korenito spremenilo, s takih podatkov ti avto nebi smel javljat "too-rich"...
Če se še po par vožnjah (sploh daljših ~20/30minut) ne bo prižgal CEL, pol sta rešila očitno s čiščenjem MAF-a.
Saj boš tudi po porabi opazil če je to to...
Če se še po par vožnjah (sploh daljših ~20/30minut) ne bo prižgal CEL, pol sta rešila očitno s čiščenjem MAF-a.
Saj boš tudi po porabi opazil če je to to...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov