2024 /2025- zanimivosti nočnega neba
Re: 2024 - zanimivosti nočnega neba
Zgleda, da ne gre dodat več kot štiri fotke v en post?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Ha! Ravno sem misli vprašat, če je kdo okrog polnoči čukal v nebo! Menda bo vnekaj dneh še en val, ma bo najbrž dež in oblačno.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Kul, jaz sem doma gledal v televizijo
Nisem vedel tega...
Nisem vedel tega...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Tole je bilo slikano s telefonom, med sprehodom psov, nisem pričakoval, da se bo kaj videlo, drugače bi imel stojalo in fotoaparat s seboj.
- galimim
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 555
- Kraj: Grosuplje okolica-na hribu pod cerkvico
Bo danes tudi kaj vidno? Zgleda da sem prezgodaj šel firbcat učerej.
Ex Renault Twingo, Toyota Corrola 1.4VVT 2004
Subaru XV 1.6 2021
Subaru XV 1.6 2021
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4462
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
V Mariboru sem včerajšnji sij videl malo po 22h in potem do 23h...
Če bo jasno, je precej možnosti, da se bo kaj opazilo. Je pa nemogoče napovedat za zihr. V Krškem je oblačno...
Kategorija G5, baby. Je bila zelo močna nevihta, sem našel poročila da so vsaj dol do Krka videli auroro. Naslednja je bila potem G2, so jo videli, a je bilo bolje slikat v nočnem načinu, se potem več vidi. Slikat sicer meni nič ne pomaga, moj telefon ima očitno namest kamere en mali krompir ... krajček od lune sem sicer ujel, tu se pa tud neha kolikor fotonov kropirček sprejme.
Okvirno proti severu, ja, sicer, če je zelo močan pojav lahko celo nebo žari, samo to pri nas ni verjetno. S prostim očesom je pojav bistveno manj opazen in intenziven kot skozi kamero/fotoaparat/... Zelo tudi pomaga, da je okolica temna, sredi mestne razsvetljave je bistveno težje opaziti zadevo.
Pozor, jutr priletijo ostanki nedeljskega CME iz sonca okrog naše kugle. Ponovno možna aurora. Kategorija je stopnje 2, kar ni posebno močno, pa vendar. Mogoče bo imel kdo kanček sreče in morda zadevo še slika.
Tule preverimo napoved za cca pol ure vnaprej https://www.swpc.noaa.gov/products/auro ... e-forecast
Tule preverimo napoved za cca pol ure vnaprej https://www.swpc.noaa.gov/products/auro ... e-forecast
Nekje sem zasledil naj bi letos jeseni, ko se v 11-letnem ciklu zamenja polariteta sonca, prišla solarna nevihta podobno močna kot Carringtonov dogodek v letu 1859. Takrat je bila aurora vidna do San Francisca. Kaj to pomeni za vso elektroniko???
ignorance is bliss
Mogoče bomo imeli pa nekaj večerov ob svečah. 
Se bodo mnogi srečal za mizo brez telefonov za spremembo.

Se bodo mnogi srečal za mizo brez telefonov za spremembo.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Možno da bi bilo kaj na distribuciji, se je že zgodilo 1989 v Kanadi, pa sateliti znajo nasrkat. Inducirani tokovi v VN vodnikih znajo skočit na 100A, in čez. Nisem pa vedel da močni sončni vetrovi znajo dovolj zbremzat satelite v orbiti, de če jih ne umaknejo na višje orbite, znajo pocepat dol???
Za auroro dol na jug videt pa ni treba takega dogodka kot je Carringtonov dogodek (BTW, korona bila vidna dol južno do Kolumbije, ne samo do SF). Letos je bla maja ob geomagnetni nevihti razreda 5 vidna aurora dol v Mehiko. So pa traktoristi, ki imajo špure vodene na GPS, konkretno kleli nekaj dni.
Za auroro dol na jug videt pa ni treba takega dogodka kot je Carringtonov dogodek (BTW, korona bila vidna dol južno do Kolumbije, ne samo do SF). Letos je bla maja ob geomagnetni nevihti razreda 5 vidna aurora dol v Mehiko. So pa traktoristi, ki imajo špure vodene na GPS, konkretno kleli nekaj dni.
Pa to je nezaslišano!!! Doma se bomo morali dobesedno pogovarjat??? Iz oči v oči? Kataklizma na vidiku...
ignorance is bliss
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov