Homologacija pnevmatik in platišč

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Odgovori
crni subu
Novinec
Prispevki: 8

Homologacija pnevmatik in platišč

Odgovor Avtor: crni subu » 14. Avgust 2024, 00:27

V homologaciji imam maximalno višine 60, rad bi pa dal višine 70. A morem dati homologirati in kako to poteka ali se naj pač vozim? Glede nato da ne preganjajo mulcev z 8x preglasnimi avti, mislim da ni problema.
Lp

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Re: Homologacija pnevmatik in platišč

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. Avgust 2024, 10:39

Načeloma je splošni postopek tak, da moraš najdit platišča, ki imajo vpisano to dimenzijo kot opcijo, in potem s platišči in to višino gume skočit na homologacijo.

Druga možnost je da ima avto dejansko opcijo tudi te višine, pa da je niso vpisali v homologacijo "na AMZS"...Mislim da je tu v igri COC certifikat s katerega prepišejo te dimenzije. Mislim da se o tej opciji veliko govori, ni pa dejansko še noben, da bi ga poznal tega uspel naredit.

Načeloma lahko začneš tako, da pogledaš na internetu na straneh o velikostih platišč/gum, da vidiš če je avto sploh kje imel to opcijo, če je ni imel, bo treba to prvo opcijo iskat s platišči. Tu se začne potem iskanje primernih (oz. nekih splošnih) platišč za določen avto in gledanje ABE (TÜV) certifikata, katera platišča omogoča. Mogoče sploh ne najdeš take višine v teh splošnih platiščih od nprimer firm kot so .

Pa recimo da najdeš, moraš potem ali kupit ta platišča ali pa dobiti nekoga, ki ti jih bo pripravljen posodit da greš z njimi na homologacijo.

Nato pa spet doživiš štiri oz. tri scenarije:

1. Če si platišča kupil boš imel homologacijo in platišča usklajena, torej ni problema za policaje.
2. Če ti nekdo posodi platišča in greš na homologacijo, nato pa ti na svojih osebnih platiščih (orig subaru) voziš to večjo gumo, načeloma to ni OK z vidika homologacije. Ker guma ni nameščena na to dodatno homologirano platišče. Torej z vidika policije (ali morebitne nesreče) lahko nastane problem, če bi kdo res vrtal.
3. Ker vidiš da je vseskupaj totaln pain in the ass, furaš dalje 60 višino :)
(4.) Natakneš 70 in furaš ilegalo :)
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 14. Avgust 2024, 12:58

Mene tud zanima. Igor je uspel nekaj za svojega. Sam bi rad iz višine 65 na 70, pri isti širini. Malo zarad tistega centimetra višine, boljše izbire in končno števec manj laže kot pri original višini ... (še vedno je malo optimističen, ampak manj kot s serijsko gumo).
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
misu
Uporabnik foruma
Prispevki: 192

Odgovor Avtor: misu » 14. Avgust 2024, 13:34

Verjetno siva cona ali pa kaprici z homolgacijami visine gum. Kam spadajo potem xl gume. Sploh zimski profil. Itak so tolkovisje kot 60 na 65 npr. Ce imas xl varianto te nobeden ne zajebava in vse stima.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov