Projekt: Reportažec

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1397
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Re: Projekt: Reportažec

Odgovor Avtor: vrecha » 07. Avgust 2024, 17:54

Kljub temu, da se bolj malo piše v to temo, projekt konstantno miglje ...

Enden od "ig-Eureka!" momentov (v smislu koliko let, desetletij je moralo miniti, da sem končno sprobal) tega polletja je bila gotovo namenska banja za elektrolitsko čiščenje rje iz delov ...
https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 144387.jpg
Peskalnik pač ni na voljo in za takšno količino delov bi bilo malo drago, če bi vse nosil nekam peskat. Namesto ročnega brušenja, s katerim pogosto ne prideš zadovoljivo dobro v razne kote, je tu rešitev, ki z malo pomoči operaterja očisti marsikaj, tudi na drobnih, zavitih, nedostopnih delih ... nese predvsem rjo, pa tudi slabo pritrjeno barvo. Primer before - after na nekih nosilcih iz šasije.
https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 144389.jpg

https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 144390.jpg
Tista barva, ki jo ne nese elektrolitska kopel čez noč ter potem ferosan je itak tako dobro sprijeta, da v večini primerov ni nič narobe, če ostane in se samo čez prepleska novo plast.

Vzdrževanja je minimalno. Skrbiš, da so kontakti čisti, ter redno pobrusiš anodo, ki faše vso tisto rjo, ki jo potegne iz katode.
https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 144388.jpg
Človek se kar razvadi takole ... recimo lani bi tale rezervoar za zrak šel brusit ...
https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 144391.jpg
... kar roko na srce glede na vse ostalo, kar sem prebrusil do sedaj, niti ne bi bilo hudo, ampak ... če ga lahko samo vržeš v kad in prikljukaš elektrode ter ga vsake toliko obrneš kot raženj ...
https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 144392.jpg
... bi letos šel raje večjo kad kupit, kot pa ga brusit, če ne bi ravno še pasal ... :up
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8720
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 07. Avgust 2024, 20:59

Staro bano, ki jo kdo podarja vzameš, pa imaš dovolj placa tudi za večje dele.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 09. Avgust 2024, 20:48

Par dni nazaj sem naletel na modela, ki je mešal vodo, pralne sode in citronsko kislino v razmeru 1L vode, 100g citronske + 40 gramov pralne sode.
To je v 30 minutah odtrgalo gate vsaki rji in je zdržalo "20x" dlje kot evaporust (ki je drag ko žafran). S tem da je ta doma narejena raztopina napol zastonj!

Poglej si tole: https://www.youtube.com/watch?v=fVYZmeReKKY

S kolegom sva že naročila surovine, ker bi to rada probala....zadnje čase se kolega fejst ubada za elektroplatingom - cinkanjem, niklanjem ipd... Zdaj je ravno rje očistil nek tank od mute, ki je staremu očetu stala 15 let v "barnu" nato pa še pocinkal notranjost.
So pa surovine vse na voljo v agrolitu oz. povprečni "kmetijski" trgovini.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 09. Avgust 2024, 22:11

He, he ... ravno mi zmanjkuje Ferosana ... naslednjega si sam zmešam. :thup

Za domače elektro cinkanje in podobne zadeve sem pa tudi že gledal, samo kot sem prebral, je tako narejena plast zelo tanka v primerjavi z vročim cinkanjem. Na Scottie sem imel dodaten tank za gorivo vroče cinkan in se je odlično izkazal, tako da zaenkrat tudi tukaj ciljam v to smer.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 09. Avgust 2024, 23:00

Ja, sem tudi sam mnenja da hladno cinkanje ni top-shit cinkanje.
Nanešen sloj zgleda tak, razpokan (flakey) in sigurno na fizično napadanje neodporen. Znotraj tanka mogoče preživi....bomo vidli skozi čas :)

Kolega si je "našvasal" vse mogoče tekočine za nanos na kovine. Cink seveda sva reciklirala iz vulkanizerskih uteži, verjetno ni najbolj čist :)

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2898
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 10. Avgust 2024, 08:23

Citronsko kislino sem jaz uporabil na rezervoarju od Tomos avtomatika, ne moreš verjet kaj je ven priteklo :top:
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2540
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 12. Avgust 2024, 14:22

BackW00d napisal/-a:
09. Avgust 2024, 20:48
Poglej si tole: https://www.youtube.com/watch?v=fVYZmeReKKY
Backyard ballistics je kr car dečko. Jaz ga gledam sicer zarad firbca za druge zadeve.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 14. Avgust 2024, 17:54

Cink seveda sva reciklirala iz vulkanizerskih uteži ...
:ast
Iznajdljivo ... jaz sem vedno mislil, da je v teh utežeh neka litina večinoma Pb z malo dodatki česa drugega, za trdnost.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 18. Avgust 2024, 12:37

A veste tisto ...
... ko se že sprijazniš, da v vse majhne kote pač ne boš mogel priti in odbrusiti nastajajočo rjo (peskalnik ni opcija) in si rečeš, da tu bo pa treba potegniti črto, bosta morala biti Ferosan ter antikorozivna barva dovolj, potem pa to ob pivu omeniš kolegu, in ti on reče, da ima eno pnevmatsko zadevo za točno takšne primere, da ti jo posodi za nedoločen čas ...

... in ti je v trenutku jasno, da - šit, šit - še ne boš potegnil črte in boš še enkrat počasi in pozorno šel čez vseh cca 14 m^2 podvozja ter vse gube zapigane pločevine, iščoč kotičke, kjer bi še lahko odbil kakšno rjavo lusko ... OCD pacient ... :band

...

Ko je končno tudi to končano, pa rečeš: "Ni kaj, uporabna zadeva, če nimaš drugega kot stisnjen zrak pri roki."

https://s9.mojalbum.com/17370239_300013 ... 144866.jpg

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. Avgust 2024, 16:30

Ti kaj šumi po rokah od tegale? :) Tečno za delat s tem, pa še šprica vse na okrog od tega orodja.

Boš to po ferosanu kar v temeljno dal? Boš tisti črni sloj ki ga ferosan naredi pustil ali odstranil?

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 19. Avgust 2024, 06:30

Ti kaj šumi po rokah od tegale?
Ni tako hudo, kot sem mislil da bo, verjetno tudi zato, ker sem večji del outsourcal Tofujčku ... :innoc

Boš to po ferosanu kar v temeljno dal? Boš tisti črni sloj ki ga ferosan naredi pustil ali odstranil?
Jaz po Ferosanu tipično še očistim, ampak ne tako grobo, kot prej, pač potegnem malo s ščetko, da ima možnost odpasti, kar se morda ne drži, za tem pa pred prvo plastjo anti-rust barve obvezno razmastim z alkoholom. Vidim, da eni striktno očistijo sledi Ferosana, večina kar pusti, se mi zdi (tudi v navodilih piše, da pustiš, če si prej osnovo dobro pripravil), jaz sem nekje vmes med tema dvema pristopoma, pač dam še eno možnost, da to, kar ni sprijeto, odpade.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 821
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 19. Avgust 2024, 09:43

Ko bom jeszt dobu napad za takšnole delo (običajno sam sebe držim nazaj) bom zaščitil s tardečo temeljno in potem se kaj za po črez.
Ker moj old school ličar pravi da je tista ta stara temeljna od hudiča. (mogoče sem to že kje prej napisal)
Ni pa bio-eko in jo Helios dela v Srbiji ker pri nas verjetno nebi preživela MOP-a. Dobi se pa jo v Merkurju.
V glavnem tudi No1 vseh abraham+ peskarskih mojstrov.
In še nasvet; po 14 letih Đamprčkovanja. Pragovi jih najbolj fašejo od znotraj. Kondenz. To mora biti kar studenec, sploh pozimi, čeprav mi pozimi nismo kaj dosti operirali, vseeno, tudi pred bajto, čez dan na soncu (v kolikor nimaš garaže ali nadstreška) ponoči minus in je veselica. Jezst imam zmeraj vse odprto kolikor pač vreme dopušča pa sem letos v Albanji ugotovil da je vse še bolj gnilo kot sem mislil. Pa je bil na začetku predelave tipi topi (kein rust) ker je bil le 3 leta star iz Belgije.
Lp

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 19. Avgust 2024, 09:50

icko napisal/-a:
19. Avgust 2024, 09:43
Ko bom jeszt dobu napad za takšnole delo (običajno sam sebe držim nazaj) bom zaščitil s tardečo temeljno in potem se kaj za po črez.
Tardečo je naš fotr nabil na justya direkt na pleh, pa je od jeseni do zime spet mehurčke naredilo :)

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 821
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 19. Avgust 2024, 10:09

Pa je še kaj čez namazal? Ker jaz sem enkrat na jeklene profile terase dal dvokomponentni špric kit ki je tudi temeljna 2in1 pa tud ni bilo ok. potem pa sem drugič dal še eno črno čez pa je par let bp.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 19. Avgust 2024, 13:22

Ma jst mislm da če kej delaš do surove kovine, daješ gor etch-primer, ki se kemijsko zapaca gor na kovino. čez pa potem fizikalne zaščite. za poden bitumen za vidno pač baza + lak.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost