Nasveti za "izgradnjo" specialenega MOD-DIY PC-ja

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 826
Kontakt:

Re: Nasveti za "izgradnjo" specialenega MOD-DIY PC-ja

Odgovor Avtor: icko » 21. Avgust 2024, 22:31

thx

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4122
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 21. Avgust 2024, 23:20

Raje naredi sistem okoli ryzen 5600x (v kombinaciji z ddr4 3600MHz), 20€ dražji proc, hitrejši, pa še 2 jedra več ima, nižja poraba, močnejša integrirana grafika,...
Za sam os sicer zadošča 256gb ssd, ampak ssd-jem narašča hitrost z velikostjo, tko, da je bolje, da kupiš večjega. WD sam po sebi ne pomeni nič, ker ima različne serije (in ostali proizvajalci tudi) model 850x je recimo dobra izbira od WD-ja.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 22. Avgust 2024, 07:58

Ok, Amd vs Intel vojna, vidim še vedno traja... 8-)
Bom sčekiral tudi to opcijo. Bistvo mi je bolj dolgoživost, spet 10-15 let, v kolikor ne bo kake revolucije vmes.
Od takratne Viste pa do danes, win 10 je moj stari PC kar lepo goltal nove obremenitve, le grafa je omagala bolj proti koncu, seveda iz full HD na 4K pač "nea je šlo več".
Se strinjam 20€ ne igra opcije če ima sistem toliko boljši performance.
Fajn, nabiramo info za osnovo.
Hvala vsem.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 22. Avgust 2024, 09:53

Edit: 5600X po hitrem brskanju nima integrirane grafike. Mora biti model s črko G (5600G). Right?
ps
Sem gledal malo cene v D, cyberport itd pa ni nekih hudih odstopanj v slo. Poštnina in si tam tam.
ps2
Tihi napajalniki, majhne dimenzije in njihova moč za tak sistem bi bili...?
lp

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: strumf666 » 22. Avgust 2024, 14:11

Jp, zatipkal sem se.
Modularni, semi-passive, 80+ gold, če boš ostal na integrirani grafiki bo 450w zadosti, drugače pa odvisno kako požrešno grafično si boš omislil; na porabo tako (skoraj) nič ne vpliva, tudi če vzameš močnejšega. Za dimenzije pa premeri ohišje, ki ga nameravaš uporabit, atx so najpogostejši in cenejši napajalniki, obstajajo pa tudi manjši, samo so dražji in potencialno glasnejši, ker imajo manjši ventilator.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 23. Avgust 2024, 13:14

No evo. Malo sem se čisto naključno razgledal še po pcpartpicker.com (fajn pejđ).

Zelo spodobna office zadeva, entry gamer level, (tudi budget server) bi bila:

RYZEN 5600g(t) - ( Top proc, same hvale ***** večinoma gamerji)
uATX vsaj B550 serije - (prva izbira - gigabyte, wifi-ja na plati ne rabim)
NVME disk 512gb - (Največkrat priporočajo firmo teamgroup in Crucial, Lexar, Samsung sta top ampak velikokrat over budget).
RAM 2×8 gb vsaj nad 3200Mhz - (2×16gb je že top...Kingston hvale in graje, corsair ok, G.skill tudi).

Za hifi se priporoča USB DAC ali t.i. headphone amp vs soundcard, zaradi morebitnih motenj v kišti ampak to sem vedel že od prej.
Grafika: 30fps dela večini 60fps pogojno. Ampak zame to ni več tako važno.

Intela nisem toliko raziskoval vsi pa izpostavljajo večjo porabo pregrevanje in slabši performance. Govorim o modelih z integrirano grafiko.
Vprašljiva je tudi dolgoživost (kompatibilnost) podnožja oz serije, karkoli naj bi to že pomenilo.

Brez napajalnika in SSD pride zadeva švoh 300€ kar je 200€ manj kot sem plačal l.2009

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: strumf666 » 24. Avgust 2024, 06:29

Razlika v ceni je razumljiva, ker sestavljaš sistem 2 generaciji za trenutno aktualnem.
Poglej še na geizhals.eu je tudi zelo uporabna stran (ne samo za nakup/sestavo računalnikov).
Wifi lahko izklopiš, če ga ne rabiš, bolj pomembno/koristno je, da imajo boljši modeli močnejši napajalni sklop in hladilna rebra na le-temu. Poglej še koliko in kakšne izhode imajo na backplate-u, ker so razlike. Asus, MSI, gigabyte so dost renomirani proizvajalci, ampak spet, odvisno od modela.
ssd-ji - Modeli so pomembni, ne firme.
16gb ti bo zelo verjetno premalo, v priponki imaš sliko porabe rama na šihtnem računalniku - win10 in chrome s 5 zavihki odprtimi, pa nobenega drugega programa. Sicer znajo windowsi in chrome tut šparat z ramom, če ga je manj na voljo, ampak se to občuti, ko preklapljaš med zavihki in/ali programi.
USB DAC je najbolj priporočljiv, ampak to je študija zase :P
V igrah ne rabiš računat na 60fps z integrirano grafiko, na namizju in programih boš imel več, če imaš primeren zaslon.
(Ne)dolgoživost pri intelu pomeni, da okvirno vsake 2 generaciji menjajo podnožje in je problem, če ti crkne matična ali procesor čez 5 let npr., ker novih praktično ni več. Če hočeš nadgradit sistem, rabiš posledično tudi menjat matično in procesor, lahko pa tudi še ram.
AMD se je vsaj pr am4 platformi precej bolj izkazal, 4 generacije procesorjev podpira, pa sodeč po napovedih bi znalo bit z am5 isto.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 24. Avgust 2024, 08:12

No kul, bom tik pred nakupom še specs gor vrgel, da se malo pokomentira.
Geizhals pa poznam, prav tako idealo. Sem pa že zadnjič ugotovil da so v slo cene računalniških komponent zelo konkurenčne, v nekaterih primerih celo nižje.
Malo OT:
Sem njega dni, torej v prejšnjem lajfu imel malo večje povpraševanje po izdelkih takrat še Iskre Avtoelektrike za izvoz v Srbijo, ker je bil embargo, pa mi je "direktor komerciale" rekel, da bi dobil še boljši rabat, če bi ustanovil firmo ali vsaj podružnico na Mađarskem. Kajti na trgu z nižjo kupno močjo so temu primerne tudi cene in rabati.
Kako je dandanes s tako ekonomijo nimam pojma.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 24. December 2024, 14:52

Eto svetih sedem križev in tezav...
Saga se nadaljuje...pocasi.
Dobil sem ga iz Dunaja in ga šel iskat v Klagenfurt. Malo še na božični sejem itd.
Cena sitnica 50€.
IMG_20241224_080950.jpg

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 09. Januar 2025, 19:05

Nekaj se dogaja, je pa plata v iber mero, tako da bo treba mod moda.
btw rabim tipko power and reset s kabli in dvemi ledicami za disk in power.
Če so se komu valja-le ker nove težko dobiš in je vse že v ohišju.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 09. Januar 2025, 19:05

5.jpg
6.jpg

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: strumf666 » 09. Januar 2025, 20:46

Gumbe dobiš za drobiž ali mal več z osvetlitvijo na aliexpressu. Npr.;
https://www.aliexpress.com/item/4001291 ... ry_from%3A

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 09. Januar 2025, 23:05

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 10. Februar 2025, 13:40

Evo, Ica je šel s5 malo v nabavo.
Amazon de.
Gledal sem da ni neka huda zverina od napajalnika ker nea rabim 1000W. Grafe itak ne bo (Ryzen 5600gt še pride kasneje) tako da bo 400W dovolj.
Najpajalc naj bi imel malo boljše ležaje na propelerju - beri v oljni kopeli in ta naj bi jih imel.
Sedaj moram le še namestiti kolikor toliko da ne bodo čreva visela sem in tja po vsej notranjosti. Najbrž bodo vseeno.
Ali bi ga dvignil od tal da bi propelerju izrezel okno na originalnem ohišji na vrhu, ali je lahko bolj inkognito notri v škatli?
Rešetke bom razmetal malo z obeh strani da bo nek kolikortoliko normalen pretok zraka.

"Ta mali" board je za vu metre, samo audio signal mu moram pripeljat od nekje. ( Baje se da nastavit winse da oddaja audio preko obeh sound kartic - to bi mi prav prišlo če kdo ve kaj več.) Se pravi on board in one na pci-e

Potem pa še 2 kom usb3.0 ki sem jih mislil speljati nekam do notranjosti kasetnih vratic oz v samo kaseto samo je tam mehanizem pa še pripadajoča jajca vse skupaj tako nagužvano da verjetno nea bo šlo.
Power on, reset itd bi rad zvezal na original stikalo, bom malo z voltmetrom premeril kaj in kako original daje ven, pa bom potem poštukal ali spimpal da bo pasalo. Ledice pa tud. Hdd in power. Luknje že obstajajo na frontplati od prej.
Za ideje in nasvete bom hvaležen.

lp
IMG_20250210_131612.jpg
IMG_20250210_131435.jpg

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 10. Februar 2025, 15:40

Stikalo bo treba prilagoditi. Original je vseskozi na on ali na off. Se pravi ima zatik. Pc-jev pa ne. se pravi rabim samo impulz. Najlaže mi bo prilagoditi original switch.
Z razdrtjem sem odstranil zatik v originalu tako da se sedaj vrača na izhodno pozicijo, sedaj moram PC-jevega samo še vkomponirati v osnovo da ga bo original le taknil in gotovo.
1 (2).jpg
2 (2).jpg

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost