Vožnja starega diesla na odpadno olje iz friteze

Vse kar ne paše v ostale teme...
Uporabniški avatar
legacy96
Uporabnik foruma
Prispevki: 118
Kraj: Ljubljana

Vožnja starega diesla na odpadno olje iz friteze

Odgovor Avtor: legacy96 » 10. April 2025, 14:20

Zdravo,

Ali kdo omenjeno prakticira na kakšnem starem tdi-ju in kako se obnese? :D So potrebne kakšne predelave okoli motorja in ali je zadeva sploh legalna?
Subaru Legacy 2.0 GL

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2898
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Re: Vožnja starega diesla na odpadno olje iz friteze

Odgovor Avtor: LSlabe » 10. April 2025, 19:50

Nelegalno ni, kolkr jest vem, problem je dobit tolk olja, ker gostilne morajo uradno to dat na razgradnjo... :th

Problem je tudi gostota olja, tam od 30 stopinj naprej je ok, kar je manj, je že problem, ker ne steče lepo, pa da ti ne govorim, kolk moraš to sfiltrirat. Prijatelj se je vozil na ta olje več let, pozimi ga je mešal s kurilcem oz. nafto, poleti, če je bilo res vroče, je šlo skoraj na 100% olje (1.6d od vw)

Lahko si pa naštimaš izmenjevalec toplote v rezervoar, da ti tudi pozimi ogreje olje, pol pa ni problemov. Moraš pa potem avto vžgat na nafto, naredit vmes en ventil za preklop, pa preden ugasneš avto potem spet par km na nafto, če to pozimi pozabiš naredit, si ga najebu :mrgreen:
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1470

Odgovor Avtor: mesecnik » 10. April 2025, 20:41

Pa za tabo se vleče en tak krasen vonj po postanem pomfriju. :lolno

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 821
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 10. April 2025, 21:33

Bolj smotrno bi ga bilo recimo porabit za ogrevanje. Če imaš pohane piške vsak dan. :mrgreen:

mesecnik
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: mesecnik » 10. April 2025, 22:06

V avtu vsaj drugim smradi, doma bi pa sebi. ;P

Sem se peljal pred leti za enim prastarim mercedesom, 300D. Res je bil vonj kot kuhinji po cvrtju.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1397
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 11. April 2025, 07:20

Morda koristi ...
Tukaj tema iz Niva Offroad foruma, kjer je par uporabnikov delilo izkušnje večletne uporabe odpadnega jedilnega olja za pogon dizelskega motorja:

-> KliK <-
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
legacy96
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: legacy96 » 11. April 2025, 07:39

LSlabe napisal/-a:
10. April 2025, 19:50
Nelegalno ni, kolkr jest vem, problem je dobit tolk olja, ker gostilne morajo uradno to dat na razgradnjo... :th

Problem je tudi gostota olja, tam od 30 stopinj naprej je ok, kar je manj, je že problem, ker ne steče lepo, pa da ti ne govorim, kolk moraš to sfiltrirat. Prijatelj se je vozil na ta olje več let, pozimi ga je mešal s kurilcem oz. nafto, poleti, če je bilo res vroče, je šlo skoraj na 100% olje (1.6d od vw)

Lahko si pa naštimaš izmenjevalec toplote v rezervoar, da ti tudi pozimi ogreje olje, pol pa ni problemov. Moraš pa potem avto vžgat na nafto, naredit vmes en ventil za preklop, pa preden ugasneš avto potem spet par km na nafto, če to pozimi pozabiš naredit, si ga najebu :mrgreen:
Najbolj me skrbi legalnost :D glede olja imam neko opcijo, bi ga pa v vsakem primeru dodatno mešal z nafto v razmerju odvisnem od mraza :D

Sem pa tudi razmišljal o predelavah - zwei tank sistem, dvojni filter, gretje tanka oz. goriva itd. Za filtracijo ima kolega eno dobro pripravo in nebi bil tak problem.

Avto bi koristil za vožnjo v službo, cca 150 km dnevno. Vzel bi Volvo V70 2.5 TDI ali Golf IV 1.9 TDI oz. nekaj podobnega z istim motorjem (Octavia, Bora, Jetta...).
Subaru Legacy 2.0 GL

Uporabniški avatar
legacy96
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: legacy96 » 11. April 2025, 07:41

vrecha napisal/-a:
11. April 2025, 07:20
Morda koristi ...
Tukaj tema iz Niva Offroad foruma, kjer je par uporabnikov delilo izkušnje večletne uporabe odpadnega jedilnega olja za pogon dizelskega motorja:

-> KliK <-
Hvala za link, preberem :thup :D
Subaru Legacy 2.0 GL

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. April 2025, 20:42

Gostilne v katerih sem se jaz zanimal če bi poslovali z odpadnim jedilnim oljem, so malodane vse rekle, da friteze delajo na mast (datljevo/kokosovo/itd) in da to ne bo v avtu šlo skozi. Sam sem bil v ideji da bi kupil Golfa "dvico", ker takrat ko sem se jaz zanimal za to, še niso cene rastle. Si ga dobil za pod 1000€ brez neke težave.

Vem tudi naprimer, da večina tistih "manj" uradnih vulnaizersko/servisnih delavnic laufa ogrevanje na odpadno motorno olje in da iz dimnika ne prihaja črna smrt, ampak dejansko bolj kot ne nevidni izpust. Nekdo mi je enkrat razlagal da dizel laufa BP na motorno olje mešano z malo bencina.

Legalnost je pa tko. Tu in tam opaziš financarje za cesto, ampak res redko. Če bi te ustavili in preverili kaj točiš, bi dobil kazen, ker seveda odpadno olje ne vsebuje cestne "takse". Oni bi opazili da nekak barva ne štima potem pa bi šlo najprej zlepa, nato pa verjetno še zgrda če bi se kaj prav dosti upiral.
Financarji ustavljajo tiste avte za katere vedo da imajo radi cviček :)

Druga izkušnja znanca "po prvem kolenu" je ta, da če delaš dosti km na leto, se splača riskirat, ker pač plačaš tisto kazen, ki jo (naprimer s cvičkom) dobiš prav hitro nazaj. Računica da je taka vožnja cenejša še vedno ostaja, le manj cenejša je ob morebitni kazni.
Poznam ljudi, ki so odpeljali nov avto (enoprostorec HDI) ven iz salona in niso v par letih lastništva in preko 150kkm natočili v tank nikoli nič drugega kot samo cviček in je blo vse OK. Iz salona direkt mimo petrola in domov na cisterno. Sicer nevem a pozimi kaj dodajajo, da ne zmrzuje ampak motorju očitno ni hudega. Čeprav mogoče določeni pravijo, da motor hitro prične hecat če točiš cviček.
Z istega naslova pravi da je vedno kadar so bili ob cesti financarji mirno peljal mimo, ker nobenmu ni padlo na pamet da bi v najnovejši berlingo kdo nalival cvička.

Spomnim se nekega leta 2008/2009 ko sva šla s kolegom z njegovim bivšim golfom 3 (bencin - prodal ga je svojemu tastu, ki mu ga je takrat posodil za par dni) domov iz službe in za ovinkom financarji. Je skoču na cesto k mlada srna - takrat so bili golfi magnet za cviček točit. Midva ustaviva, on sliši da je motor po glasu očitno bencinc in samo zaželi lep dan še naprej, niti ni rabil prometne gledat.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 14. April 2025, 20:51

Glede na to da tanove buderuske in fismance v centralnah vbrizgavajo visokotlačno (ne sicer kot cdi) se za kvaliteto ne bi sekiral. Enkrat je sicer rekla kazala da je master rezervar trgovcev z nafto isti samo barvilo potem natočijo da se loči cviček. Glede parafiniranja pa... ka pa če maš cisterno za kurilca neizolirano pred bajto?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. April 2025, 20:58

icko napisal/-a:
14. April 2025, 20:51
Glede na to da tanove buderuske in fismance v centralnah vbrizgavajo visokotlačno (ne sicer kot cdi) se za kvaliteto ne bi sekiral. Enkrat je sicer rekla kazala da je master rezervar trgovcev z nafto isti samo barvilo potem natočijo da se loči cviček. Glede parafiniranja pa... ka pa če maš cisterno za kurilca neizolirano pred bajto?
Rekla kazala od strica (ki mu sicer težko prav zares vse verjameš) je ta, da so v Laškem meli dolg dolg nazaj, če ne še v rajni jugi, kolega, ki je poklical kadar so natočili "iz iste cisterne" in so oni nalili 200L sode na traktorsko prikolico predno je vlil barvilo v cisterno na petrolu.

Sej veš da danes točijo tudi višje cetansko število dizelskega goriva, ki pomoje prav kurc pomaga pri dizlu - za konkretno višjo ceno.
Hrvati prašiči pa radi nastavijo na točilno mesto samo tadrag dizel, da se vsak drugi turist naserje in natoči poln rezervoar goriva po višji ceni.

Jaz res ne verjamem da je neka huda razlika v tem dizelskem vipjecetanskem gorivu. A veš pri bencinu je malce razlike če začne klenkat, pri dizlu pa kaj pa vem. Več oktanov ne pomeni večje moči, če motor tega prav zares ne rabi zaradi povečane kompresije (ali tlaka turbine).

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 14. April 2025, 21:00

Sej veš, nekatere prihranek toliko žuli, da so pripravljeni probat marsikaj, tudi na novejšem avtu. Pa zopet tisti ki kupijo močnejši/večji avto, potem pa nalivajo cviček zaradi prevelike porabe. Določeni verjetno to tudi povedo naglas. Drugi pa so raje tiho pa potem če gre kaj narobe itak zatajijo te nelegalne prakse :)

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 14. April 2025, 21:18

Jeszt sem v tamočno akordko tud parkrat točil taboljš dizla pa ni bilo razlike tudi pri porabi ne. Dolgoročno ne bi mogel rečt ampak glede na to da je imela 325kkm narejenih s cenejšo nafto in vse bp, tudi ne govori v prid sprint power etc župci.
Šparanje pa je čista matematika. Samo dns ne vem če razlika v ceni da računico. Kolk pa je sploh kurilc. 1€?
Pa pri nas se ne splača tvegat ker država ne dela drugega kot državljane vseskozi vleče za jajca... Na AC je finančna kar pogosta ne rečem pa da kontrolirajo os. avte.
pri mojih 60k km na leto bi prišparal 1000-1400 veveric pa sral bi čist natenko.
Not worth if you ask me.
Že zdavnaj sem ugotovil da je najceneje imet avto ki dela bp je dokaj pocen potrošna roba zanj in potem solidna prodajna cena. Ali pa da ga strkljaš do fundamenta.

mesecnik
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: mesecnik » 14. April 2025, 21:24

icko napisal/-a:
14. April 2025, 20:51
Poleg barvila ima vsak naftni trgovec še svoje aditive, vse tisto super plus sranje, pa seveda bioetanol.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 14. April 2025, 21:30

1× sem nalašč govoril z šoferjem tib terminala iz ilirske B. 10 let nazaj. Oni vozijo za vse kteri nimajo lastnih kamionov dost.
In je rekel za petrol in omv gre roba iz kopra. Za hofer iz rijeke za mol iz mađarske. Agip iz Mešter. Tako da kolk to kdo notri deva pa kako logistično to speljat...nimam pojma. Kako je pa dns pa bohve.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov