Kolo z motorjem Garelli (puch-pony express varianta) je kak znalec?

Garaža za vse nesubaruje
Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 826
Kontakt:

Kolo z motorjem Garelli (puch-pony express varianta) je kak znalec?

Odgovor Avtor: icko » 18. Maj 2025, 20:31

U glavnem, s tamalim sva generalno zrihtala moped ki ga je dobil v dar.
Garelli eureka flex 1978 l z eno brzino in tudi na pedala.
Motor res dela kot urica, nov bat brušen cilinder spolirani kanali dokaj odprt demfer.
Po ravnem se lepo zvrti ne trokira in gre po filingu krepko več kot 60km/h.
Kar ga hebe je klanec. Ena brzina pač. Je to default ali se da kaj pomagat.
Mali je malo obupan ker smo v hribih doma pa mora vedno brcat pedala da pride domov.
Ali kdo obvlada ta tip mopeda ( za 4-ke in frčote jih je dovolj) se da kaj naredit ali morda le menjava zobnika?
Hvala vnaprej...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8740
Kraj: Črnuče

Re: Kolo z motorjem Garelli (puch-pony express varianta) je kak znalec?

Odgovor Avtor: nebivedu » 18. Maj 2025, 20:47

Samo zobnik. Zadaj enega velikega. Ne bo šlo hitro, ampak poganjat ne bo treba več.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 21. Maj 2025, 08:14

Na sklopko ne pozabit. Pravo, oz. čim bolj novo gumo v kaštel (strošek cca 2,5 do 25 eur, odvisno a je original al ne), da ne bo zgrabla zgrabla zgodaj, ko motorček še nima navora. Pa potem, kot že ugotovljeno, več zobof. 50 na uro ma čist dovolj končne, tud 45 se da zdržat. Če končno brzino menjaš za navor za v hrib, si zmagal. Ti sicer sklopke ne moreš starirat s ferdčki, kot recimo kak piaggio, ker jih nima. Navor lahko "nekoliko" urediš s pogonskim zobnikom sklopke, in pa, kot že omenjeno, preko verige zadaj.
https://www.sarrimoto.it/36180-thickbox ... p-flex.jpg Pogonski zobnik sklopke je mensezdi od 58 do 67 zob.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 21. Maj 2025, 15:02

Kolikor je mehanik gledal je guma sklopke ok in ne drsi. Je še rekel da je original in je to bolje kot da dam novo ki bo sigurno kitajc tako da...
Olje je sveže mineralno Motul. Sicer normalno stegne iz mesta.
Bom poizkusil dati zadaj večji zobnik ker spredaj ne morem manjšega zato ker so zobje že skoraj čisto na gredi.
Zadaj ima 29zob dobi se pa od tomosa in co. in sicer 34 in 36 zob. Samo luknje morajo pasat. Bom šel z muštrom v trgovino. Pa daljšo verigo bo treba.
Pa de vidmo.
Thx za input.
lp
moped.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 22. Maj 2025, 07:30

Okidoki! Srečno izbiro potem!

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 22. Maj 2025, 08:31

Zobnik se da kupit tudi brez lukenj in jih potem sam zvrtaš, da paše na tvoj moped, poglej malo po spletnih trgovinah velo, cilinder, frcomoto, ekoteh, maš pa še puch-shop.de iz njemačke.

PS: zelo lep moped :thup
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 22. Maj 2025, 14:37

Imam tu dol v Ivančni Trgopromet pa imajo kar veliko izbire, sicer pa fajn info še za koga.
Smo ravno malo brainstormali: Mulc je dobil moped đabest nove gume zajle olje in drobnarije so bile okrog 200-250€ mehanik 50€ ličarja imam v familiji s tem da sva sama šprickitala and co ampak je rekel da 200€ je prec.
No in potem če daš za kak zjeban moped 400-500 veveric in vsi stroški, potem je pa 1500€ prodajna takoj... je pa potem to že ooooohoho. Glih nekega biznisa tle ni. Pa še prodat se mora.
Itak pa men Tomos ne potegne, sem ga imel P.K. skozi puberteto.
Pa še to da nimam A kat za kaj bolj resnega.
Bi pa imel quadro qv3 400ccm, bi mi prišel prav za po EU mestih samo ga moram dat na prikolo če bi ga hotel s kamperjem vlačit okrog. To je pa qr*c. Pa še trije smo. Double qr*c.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 22. Maj 2025, 19:02

Pr resnih obnovah je lahko za par 100€ samo kromiranja vijakov, pokrovov, itd...Pol pa da se spraviš še polirat pa razstavljat felge. Stari moj 2 jurja odlomiš 123. Ampak fora je, da folk to kupuje dejansko po takih cenah in se s tem vozijo potem po sloveniji, hrvaški pa še kam dlje.

Bratranec jih kupuje predeluje in prodaja pa nekaj tudi zase zadrži. Zdaj ima že v piko ATX-a, mislim da dva APN5 pa APN4 pa kaj ti vem kaj še vse. Nekatere najde res slabe pa se potem spusti v ornk obdelavo ampak to na koncu ko prešteješ ves vložen trud in denar si na ceni resnega modernega (seveda ne novega) motorja. Potem pa nevem, jaz imam v kleti APN6 1983 letnik brezhiben, vendar v original barvi in opremi in pač zgleda zmahan. No imam novo zadnjo felgo in mogoče kak kos plastike pa kar je gumiranih delov. Nekje se je bilo treba naučit moped vozit, ane? Je registriran, ampak moped je v zadnjih 10-15 letih naredil mogoče 100km :) Predlansko leto sem ga uspel peljat zgolj od doma do tehničnega pregleda in nazaj domov. Lansko leto sem rekel da se bom 100% več vozil - in se tudi sem - sem šel poleg tehničnega pregleda še 2x za 5 minut na moped. Vseskup nevem če sem naredil 10km.

Sam ne razumem da bi za tak moped dal 1500-2000€ čeprav vem z druge roke, da se (lepi in obnovljeni) mopedi dejansko prodajo za tako ceno.

Sam svojega prodal valda nebi, bi pa želel dobit kazga somišljenika, da bi šla mogoče čez drn in strn nekam z nekim ciljem. Ker kja v tri dni se mi ni z njim za vozit sem pa tja po "vasi" ker enostavno ne gre dost hitr in vsak klanec rata muka, čeprav imam prvo brušenje in pa zelo majhen sprednji zobnik.

Precej bolj špasno sem mi je vozit z ebajkom v brege in dol po njih. Moped če bi že kupil, bi raje vzel, kot si napisal nekaj v okviru 250-400ccm - kakorkoli smešno se sliši - v neki maxi skuter obliki da imaš pod rit prostora za dve čeladi ali eno tavelko LIDL vrečko fasunge in potem daš zadaj še večji kufer in je potem to nekak utility skuterček za po mestu. Najbolj kamot, gre dost, vodljivi so kot kolo pa konc koncev se lahko tudi 100km stran odpelješ pa tja še ne prideš pretirano razbit. (nikakor pa ne povsem spočit). Tko da kar se mene tiče jaz te moped manije res ne razumem :)
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 22. Maj 2025, 19:45

Maxi skuter je baje tudi top potovalnik, Kmalu v vrsti za Goldo gledano price performance seveda.
In tistle B-kategorija švicarski quadro qv3 je na "subito.it" že za slabe 4k€, in to 2020 letnik z opremo.
Moped, ne ga srat res...

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 23. Maj 2025, 08:23

Maxi skutr je fajn. Mogoče ne rabiš ravno ladje k vaga več kot Monster. Ena redkih reči v lajfu ki mi je žal da nisem šel delat, je A klasa. Vedno je blo nekaj, ni blo cajta, ni blo dnarja, neki pač. Zdej, dobre 2 leti do 60, pa ne refleksov in ne kolkov ni več za balanco ožemat (pridruženo seveda naštetim težavam, ki niso izginle samo zato ker sem že skor starec). Tko da mi edin moped ostane, ampak to sem v fazi menjave (za ne vem čisto kaj). Mel sem skuter (sem bol piaggio fenboj) še stare sorte, 2T zračno hlajen Zip. Ampak ta, čeprav je vlekel v hrib odlično, ni za moj makadam. Gume so čisto premale in se zavrtijo. Pogosto. Potem sem vzel mint condition Ciaota. Ampak ta narobno sorto. Obstaja tak s fiksno jermenico, in tak z varijatorjem. V svoji neskončni modrosti sem vzel fiks (manjša teža, manj trenja skozi pogon, ...). Napaka. Model z varijatorjem gre v hrib bistveno bolj fajn (z manj pedaliranja) kot oni na fiks - ker razmerij pri jermenu ne moreš tko skor poljubno spreminjat, kot na ketni. Lahko čaraš malo s sklopko, ampak velik ne pridobiš. Tud ta je šel adijo (mi je žal, ker je bil 1976, kot pušlc). Nimam prostora za tolko zadev.

In zdele ne vem kaj bi. Ali enga smrduha (monkey bajki so mi všeč, ampak, spet mala kolesa), al neki kot Sur Ron čebelco, ali nek spodoben e-bicikl. Mora skoraj bit bolj kot ne moped oblika, ker skutrček ma premejhne kolesa. Nek kompromis je mogoče Grom, k ma mel večji feltno. Ampak so rabljeni pri nas dragi kt ps, tri leta star (najcenej na Anetu) je 3.5K€, nov pa 4.3K€, kar je nonsens. V Belgiji je tak rabljen z samo 4.000 km za 2.5K€ ... V sosednji vasi ma en tamau SurRona. Kar spodobno se premakne. Ampak mali ma 45 kil s postlo, jaz 100. Brez postle, še šlape moram sezut za to cifro.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 23. Maj 2025, 19:25

Jaz sem A naredil za 125ccm tik pred tem, ko je šla v maloro avtomatska povečava v neomejeno. Kolega je nekak padel v 10 dni vmesnega obdobja ko ni veljal ne star ne nov zakon. Sta z njegovim fotrom, ki je sodnik nekaj probala prtisnit, da bi mu veljal izpit po starem načinu, a ni uspelo in je moral delat potem še vožnjo za neomejen A.

Sori, sam pomoje boš na kroski čudno zgledal :)

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 23. Maj 2025, 20:55

Matr Alex zrela srednja leta upam da ne krizna lol. Takim "atom" kot sva midva paše harley, Bmw ali golda. Še bolj pa kak kabrio.
Sem zamudil "ero" ko so bili MB SL500 po 6K€ sedaj pač je kar je.
Če bo kdaj fedr kakor njega dni...

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 24. Maj 2025, 08:10

Smešen al pa ne, Sur rona lah obuješ v cestne gume, in ima razdelitev teže tako, da se komot lepo zravnano vozi. No, velja za model bee (čebelco). Dobiš ene sorte urban motarda. Čebelca tud ne trga tolk kot ta močnejši modeli, to je komot za obvladat.
Podobno je verjetno tud grom, samo da niže sediš.Moral bi se potem spravit kodo 125 delat, a to ni zdej več nekaj posebnega. Razni sax-i, in monkey-i, so pa že krepko nizki, bi moral probat.
Enkrat sem peljal (ne prav težkega) BMWja, R65. Ko to enkrat hoče kipnit na eno od strani na križišču, če se nisi dobr ustopil, jaz ne ustavim. To ni tko kot skuter. Za Goldwinga sploh ne bi upal tačke gor klapnit. Je pa veličastno za videt kako to pluje po cesti.
Kabrioleti so zadnje čase mal osladni vsi po vrsti, a niso? Izvzamemo super avte, recimo. Miata je bolj za mladino. Noja Bronco bi še bil, ampak to je že bolj v vodah fantazije, 80 jurjev pa to.

Sem pa postal fen Forda, en mesec nazaj. Stanka si je kupla za dobra dva jurja focusa 1.6. Tazga Made in Germany, letnik 2010. Če sem prav videl je to cinkan avto. Zadaj je mal pobuškan in je počil lak. Spodaj pod lakom je tko nekak mat siv, ampak ne kot primer, mislim da je to cinkano.
Kako se pa to dobr pelje, ti ne morem opisat. Ni čudn da so ta navite verzije tega focusa iz 2010 še danes po 25 do 70 jurjev ...

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 24. Maj 2025, 08:37

Da se vrnemo na temo o mopedih. Sam imam Od tomosa automatica, pa z njim naredim cca 1000 km vsako leto. Vsaj enkrat na leto gremo s kolegi na morje, pa še kam, pa me čisto nič ne moti, da gre samo 45. Pred ene tremi leti sem ga komplet obnovil, tako da je skor ko nov. Na njem je vse original, razen avspuh sem zamenjal 14 dni nazaj in pridobil 6km/h :grim

Kadar bi se pa rad peljal mal bolj na hard, pa Bandita 1200 zalaufam :twisted: Ja, A kategorija je dbest, tako da tisti ki razmišljate, čimprej v avtošolo :)
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. Maj 2025, 08:54

Jaz bi tudi mel kolege, ki imajo mopede s katerimi bi šli na morje. A okol mene ga ma samo en, pa še ta ma manj časa v življenju kot jaz :)
Mene ne bi motilo da se vozimo 45-50 če smo partija, da se pa sam vozim tko, mi je pa muuuuuka.

Fordi so čist podcenjeni avti. Kar je teh hečbekov in limuzin se vse peljejo nesramno dobro. Sam sem se z mondeom mk2 delal na cesti norca z vseh, ker noben ni mogel verjeti da jim tisti 1.8 s 115 konji sledi prav povsod. Sva šla s sošolcem s faksa v NM in on navija laguna s 150 konji na avtocesti da se kadi ven z nje. Jaz skos na enem avtu razdalje za njim...števec kaže že preko 200km/h in njega kristalno čisto vidim kako gleda v vzvratno ogledalo ima povsem "WTF" look :)
No potem ko so pa ovinki prišli na vrsto kja čez bučko in proti sevnici je pa tko videl samo še mojo rit....fejst na daleč. Neverjetno res. Ob normalni vožnji udoben, ob hitri pa stabilen. Fokus je isti.

Kater izpuh si dal gor, da si pridobil 6km/h?

Mene vsako leto vpraša na tehničnem pregledu, kolk mi motor gre, da ga je strah dat na valje, da ne bo preveč šel. Pa vsako leto rečem da ima moped sicer 5 brzin ampak da ne gre pretirano hitro, ker je narejen za hribe in ima spredaj mislim da 9 zobnik. Tko mi v hribih gre v vse domače klance z drugo, kar je bilo prej vse prva, in ta prva je bila res ekstremno dolgočasna.
Zdaj razmišljam da bi dal gor 10 zobnik, s tem pridobil ene par km/h pri končni pa mogoče bi se še vedno zvlekel v breg z drugo.
Čeprav odkar sm zadnji dušilec zamenjal nazaj za original je končna brzina fejst padla, saj se ne zvrti tolk. Je pa precej bolj tih. Ker z dodanimi luknjami se je motor kar precej drl. Preveč, zato sem tud dal nazaj original.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov