2008 Legacy 2.0R DOHC 150hp - nastavitev ventilov
-
Mazda driver
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 133
2008 Legacy 2.0R DOHC 150hp - nastavitev ventilov
Po vsem raziskanem sem skoraj ziher, da je treba na mojemu subaruju nastavit ventile.
Simptomi:
Trese na minimumu, vonj po bencinu iz izpuha, zelo slab vakum motorja- okoli 11hg - pri hladnem zagonu ni servo zavor. Ima 245.000 prevozenih km.
Zdaj me pa zanima koliko to stane? Vecinoma vsi pravijo, da je treba motor vzeti ven in se pogovarjamo o cca 1000 plus eur…
Se da narediti z motorjem v avtu? Kdo to dela pri nas? Mogoce kdo na forumu?
Hvala za pomoc.
Simptomi:
Trese na minimumu, vonj po bencinu iz izpuha, zelo slab vakum motorja- okoli 11hg - pri hladnem zagonu ni servo zavor. Ima 245.000 prevozenih km.
Zdaj me pa zanima koliko to stane? Vecinoma vsi pravijo, da je treba motor vzeti ven in se pogovarjamo o cca 1000 plus eur…
Se da narediti z motorjem v avtu? Kdo to dela pri nas? Mogoce kdo na forumu?
Hvala za pomoc.
Re: 2008 Legacy 2.0R DOHC 150hp - nastavitev ventilov
A je 2008 2.0 res DOHC motor? Pri SOHC-u se da vse v avtu naredit pa še ni tolk hudo tečno.
Pri DOHC motorju se da vsaj pokrove dol snet (nikakor ne na simpl - se pa da). Ko pokrov dol snameš se da dokaj na preprosto pomerit zračnost ventilov.
Usran boš pri tem delu za kozlat, pa preklel boš vse kar pride na pamet
Ampak se pa da.
DOHC motor nima "nastavljivih" ventilov, moraš menjat šalčke, ki pridejo med ventil/odmično. Šalce lahko menjaš samo če daš dol tudi odmično gred. Kar pomeni da moraš dat dol zobati jermen....a veš kolk je to enga dela...
Da bi vakuuma tolk manjkalo zaradi par centlov mim nastavljenih ventilov - nevem, ta mi je malce močna. Ziher, da kje ne vleče mimo lufta? Pa potem ko se segreje neha mimo vlečt?
BTW, te šalce so celo premoženje
Ena je kamot 30-40-50€ pa verjetno jih boš enepar rabil, nekaj se jih pa mal levo desno prestavi odvisno kako se ujame.
A ma res 2.0 DOHC? Kaj je to EJ204 al kater motor? Aja valda ma AVCS in je zato DOHC. Če je AVCS glava se mogoče celo še malce težje sname pokrov ventilov dol v motorju.
Mogoče pa na servisu držijo eno škatlo rabljenih šalc pa ti jih notri vržejo, tvoje pa obdržijo, da ne rabiš dajat par sto € samo za šalce.
Če se spravite pokrove dol dat pa merit, rabiš nov komplet tesnil za pokrove, drugače bo olje špricalo po tleh če bote stare gor tlačili.
Pri DOHC motorju se da vsaj pokrove dol snet (nikakor ne na simpl - se pa da). Ko pokrov dol snameš se da dokaj na preprosto pomerit zračnost ventilov.
Usran boš pri tem delu za kozlat, pa preklel boš vse kar pride na pamet
DOHC motor nima "nastavljivih" ventilov, moraš menjat šalčke, ki pridejo med ventil/odmično. Šalce lahko menjaš samo če daš dol tudi odmično gred. Kar pomeni da moraš dat dol zobati jermen....a veš kolk je to enga dela...
Da bi vakuuma tolk manjkalo zaradi par centlov mim nastavljenih ventilov - nevem, ta mi je malce močna. Ziher, da kje ne vleče mimo lufta? Pa potem ko se segreje neha mimo vlečt?
BTW, te šalce so celo premoženje
A ma res 2.0 DOHC? Kaj je to EJ204 al kater motor? Aja valda ma AVCS in je zato DOHC. Če je AVCS glava se mogoče celo še malce težje sname pokrov ventilov dol v motorju.
Mogoče pa na servisu držijo eno škatlo rabljenih šalc pa ti jih notri vržejo, tvoje pa obdržijo, da ne rabiš dajat par sto € samo za šalce.
Če se spravite pokrove dol dat pa merit, rabiš nov komplet tesnil za pokrove, drugače bo olje špricalo po tleh če bote stare gor tlačili.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
-
Mazda driver
- Uporabnik foruma
Uff, hvala za izcrpen odgovor, mi je marsikaj jasno zdaj. Se pravi ocena 1k eur ni tako dalec od resnice, bi lahko rekel, da je avto ekonomska totalka
Glede motorja ja EJ204, DOHC z AVCS sistemom. Nisem omenil imam BRC ampak sem do nadaljnega plin ugasnil, da se stvar se ne poslabsa.
Tezave niso od vceraj - tresenje na minimumu se dogaja ze zadnje dve leti, pod klimo je se slabse. Slabe servo zavore pri hladnem zagonu so postale ocitne zadnjih nekaj tisoc kilometrov. Zato sem tokrat izmeril vakum - 11 hg idle in 7 hg z vklopljeno klimo. Ce se ventili ne zapirajo pravilno motor ne ustvari zadostnega vakuma… Ko se vse ogreje se tolerance zmanjsajo zato dela malenkost bolje.
Smrad po bencinu je isto vedno se slabsi vcasih pri hladnem zagonu smrdi kot bi lado nivo vzgal.
Za vsak slucaj sem intake kolektor presprical z brake cleanerjem a ne najdem da bi kaj puscalo.
Drugac se avto ne pelje neki slabo, pac za moje pojme ne gre nikamor ampak to ze odkar ga mam… Check engine lucke ni, cuka ne, na obratih ni opaziti karkoli da bi blo narobe.
Glede motorja ja EJ204, DOHC z AVCS sistemom. Nisem omenil imam BRC ampak sem do nadaljnega plin ugasnil, da se stvar se ne poslabsa.
Tezave niso od vceraj - tresenje na minimumu se dogaja ze zadnje dve leti, pod klimo je se slabse. Slabe servo zavore pri hladnem zagonu so postale ocitne zadnjih nekaj tisoc kilometrov. Zato sem tokrat izmeril vakum - 11 hg idle in 7 hg z vklopljeno klimo. Ce se ventili ne zapirajo pravilno motor ne ustvari zadostnega vakuma… Ko se vse ogreje se tolerance zmanjsajo zato dela malenkost bolje.
Smrad po bencinu je isto vedno se slabsi vcasih pri hladnem zagonu smrdi kot bi lado nivo vzgal.
Za vsak slucaj sem intake kolektor presprical z brake cleanerjem a ne najdem da bi kaj puscalo.
Drugac se avto ne pelje neki slabo, pac za moje pojme ne gre nikamor ampak to ze odkar ga mam… Check engine lucke ni, cuka ne, na obratih ni opaziti karkoli da bi blo narobe.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4458
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Na EJ204 (sicer prejšnja verzija z 165 konji) z BRC-jem sem jaz nastavljal ventile pri cca. 220k km in so bila res minimalna odstopanja na par ventilih (sem mislil, da sem o tem pisal tudi na forum, a zdaj ne najdem).
Odkrito rečeno se jaz tega ne bi loteval v motornem prostoru.
Šalčke za ventile stanejo med 10€ in 15€ (+ poštnina + DDV + carina), če jih naročiš na Japonskem. Je pa sitno, ker ne moreš naročit vnaprej - najprej moraš zmerit sedanjo zračnost, izračunat, kakšne rabiš in jih šele nato naročit...
Odkrito rečeno se jaz tega ne bi loteval v motornem prostoru.
Šalčke za ventile stanejo med 10€ in 15€ (+ poštnina + DDV + carina), če jih naročiš na Japonskem. Je pa sitno, ker ne moreš naročit vnaprej - najprej moraš zmerit sedanjo zračnost, izračunat, kakšne rabiš in jih šele nato naročit...
Zdej, čist po lovsko: a ne bi tako pomanjkanje tesnenja zarad zračnosti ventilov povzročilo bistven padec moči? Če bencin zarad zračnosti teče skoz auspuh ven, bi pričakoval da ne bo vlekel nikamor. A ni možno da mimo vleče nekje zrak (pa ni kolektor ki si ga nekak sprobal) ali celo pušča vakum kje na kaki cevki? Pa da je zdej krmilnik s pripadajočimi tipali zmeden, in vbrizg ne štima? Da ga v bistvu zaliva? Jaz sem imel štorijo z vakumom na Toyoti po enmu servisu. Ni blo nobene moči. V bistvu sta bili na koncu samo dve čisto drobni cevki problem. Ker jaz sem mel tud že v glavi dolgo naročilo na Japonsko za šalčke za 24 ventilov in temu primerno finančno propast ... na konc je koštalo reda velikosti ene runde kafetov.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
-
Mazda driver
- Uporabnik foruma
Avto je bil cca 1 leto nazaj na racunalniku in se ni naslo nic ocitnega en avcs ventil, da malo zaostaja. Tega sem zamenjal in je isto, za vsak slucaj sem menjal se prvo lambdo sondo z original denso.
Ne vem kaj naredit, cca 3 leta nazaj se je menjalo zobati, mehanik je zajebal in falil en zob na eni odmicni in je avto takrat res tresel sploh v drive na zavori. To se je popravilo ampak potem se je tresenje in vse ostalo vrnilo v blazji obliki kot je zdaj…
Se s moje strani ena lovska - kaj je mozno, da se je v tem casu cca 40k km zobati “pretegnil” in je spet iz faze???
Je pa continental set namescen na avto.
Se ena varjanta je mogoce PCV je to pogosto na teh avtih?
Ne vem kaj naredit, cca 3 leta nazaj se je menjalo zobati, mehanik je zajebal in falil en zob na eni odmicni in je avto takrat res tresel sploh v drive na zavori. To se je popravilo ampak potem se je tresenje in vse ostalo vrnilo v blazji obliki kot je zdaj…
Se s moje strani ena lovska - kaj je mozno, da se je v tem casu cca 40k km zobati “pretegnil” in je spet iz faze???
Je pa continental set namescen na avto.
Se ena varjanta je mogoce PCV je to pogosto na teh avtih?
Zdej, če je ob jermenu mejano še vse kolesje in napenjalci, nek mali razteg jermena še ne bi smel IMO spravt motor iz faze? Tresenje v D na bremzi je od več dejavnikov. Mam dva taka, 100% noben ni iz faze. Vandler grabi skoz in pritiska na nosilce. To tresenje je pogosto (a ne nujno) od iztrošenih nosilcev motorja, menjalnika, mnaj verjetno pa je protipovratni ventil na vakuumu zavor. Jaz sem na enem avtu našel (trije nosilci od štirih so bli mehki kot čigumi), na drugem pa se ne sekiram. Dam v N če me moti.
Potem lahko še kakšen missfire v prostem teku, nepravilno štelanje zraka v prostem teku, lahko je celo tako banalno kot staro olje v menjalniku, z oljem zaliti rokavčki kablov na svečki (pušča tresnilo pokrova ventilov, sveče se s keramiko kopljejo v olju), itd. To je dela najt da ti ne bo dolgcajt vsaj pol leta.
Če se je pojavilo po menjavi olja v menjalnik, so slabe novice. Lahko so solenoidi, ali če kaj bolj zafrkjenega, se prav generalka (maktrans vabi).
Potem lahko še kakšen missfire v prostem teku, nepravilno štelanje zraka v prostem teku, lahko je celo tako banalno kot staro olje v menjalniku, z oljem zaliti rokavčki kablov na svečki (pušča tresnilo pokrova ventilov, sveče se s keramiko kopljejo v olju), itd. To je dela najt da ti ne bo dolgcajt vsaj pol leta.
Če se je pojavilo po menjavi olja v menjalnik, so slabe novice. Lahko so solenoidi, ali če kaj bolj zafrkjenega, se prav generalka (maktrans vabi).
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Puščanje vakuma se verjetno najlažje preveri z dimom:
Puščanje ventilov ali batnih obročkov se preveri s t.i. 'leakdown' testom:
Imam sicer obe pripravi, ampak se mi zdi, da si ti malce daleč od Maribora?
Smoke tester lahko narediš sam čist na izi, jaz sem ga izdelal doma in našel kje je puščalo.
https://www.youtube.com/watch?v=Ie2n_8Y ... zardGarage
https://www.youtube.com/watch?v=Ie2n_8Y ... zardGarage
#Forester 02'
#Forester S-Turbo 99'
#Outback H6 04'
#3POverland
#Forester S-Turbo 99'
#Outback H6 04'
#3POverland
Če je samo to da na križišču trese ko je menjalnik v D, je pogosto razlog v vgradnji aftermarket polosevin.
V kombinaciji z utrujenimi nosilci motorja in menjalnika, se motor z menjalnikom nagne in tišči na polosevino, preko katere se tresljaji prenašajo na cel avto.
Jaz sem to delno odpravil z menjavo nosilca menjalnika..
V kombinaciji z utrujenimi nosilci motorja in menjalnika, se motor z menjalnikom nagne in tišči na polosevino, preko katere se tresljaji prenašajo na cel avto.
Jaz sem to delno odpravil z menjavo nosilca menjalnika..
-
Mazda driver
- Uporabnik foruma
Hvala za vse dobre odgovore… Vceraj sem sel se enkrat cez vse cevi in cev od pcv do kolektorja trda kot kamen sem jo zamenjal in zdaj imam precej boljsi vakum okoli 16-17hg ogret avto, s klimo 15 hg. Je to normalno?
Se vedno potresuje na minimumu iz izpuha se se vedno voha po bencinu kot bi laufal na rich. Zanimivo je da vcasih bolj smrdi vcasih pa ne.
Se vedno potresuje na minimumu iz izpuha se se vedno voha po bencinu kot bi laufal na rich. Zanimivo je da vcasih bolj smrdi vcasih pa ne.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
3.0 H6 ima MAP senzor, ki ga lahko spremljam tudi na telefonu - pol minute po hladnem zagonu na rahlo povišanem štangasu je imel cca. 15 inHg (-0,52 bar), po par minutah je to naraslo na ~20 inHg (-0,67 bar), največ, kar sem videl pri zaviranju z motorjem pa je cca. 22 inHg (-0,76 bar).
Delovanje / točnost MAP-a pa sem preveril z 'MIghtyvac' manometrom - seveda ne med vožnjo.
Delovanje / točnost MAP-a pa sem preveril z 'MIghtyvac' manometrom - seveda ne med vožnjo.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
-
Mazda driver
- Uporabnik foruma
Se pravi se malo manjka…
-
Mazda driver
- Uporabnik foruma
Servo zavore sem “resil” tako, da sem od ojacevalca do kolektorja napeljal 1 meter cevi in vmes nepovratni. Zdaj je pri hladnem zagonu dovolj vakuma, da lahko 5x pritisnem zavoro preden je pedal trd…
-
Mazda driver
- Uporabnik foruma
Še updejt glede tele situacije
Izmerilo se je kompresijo, ki je bila nizka na dveh cilindrih, na dveh pa še zadovoljiva - kar je pomenilo, da so ležišča izpušnih ventilov posedena...
Glave dol, vse popravit/zamenjat in nazaj skupaj. Zdaj avto teče mirno kot še nikoli, ni vonja po bencinu, vleče precej bolje. Zdaj sploh ne čutim, ko se vklopi klima
Na splošno prou drug avto za vozit.
Popravil mi je pa uporabnik Topo, za precej ugodno ceno(za moje pojme) glede na to koliko dela je bilo.
Izmerilo se je kompresijo, ki je bila nizka na dveh cilindrih, na dveh pa še zadovoljiva - kar je pomenilo, da so ležišča izpušnih ventilov posedena...
Glave dol, vse popravit/zamenjat in nazaj skupaj. Zdaj avto teče mirno kot še nikoli, ni vonja po bencinu, vleče precej bolje. Zdaj sploh ne čutim, ko se vklopi klima
Popravil mi je pa uporabnik Topo, za precej ugodno ceno(za moje pojme) glede na to koliko dela je bilo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov