2024 /2025- zanimivosti nočnega neba
Re: 2024 - zanimivosti nočnega neba
Tole si moram cajt vzet, ko se ozračje spet malo osuši. Včer je bilo pri nas delno oblačno, ko pa ni blo, je pa luna svetla da bi lahko cajtenge bral ponoči brez lampe ...
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Tudi jutri, 12. avgusta, ne pozabit na večerno opazovanje roja utrinkov Perzeidov. Po mojem bo primeren čas nekje od 21.20 ure, ko se že nekoliko stemni, pa do vzhoda lune. Ozračje bo suho, predvidoma brez oblakov, le dokaj svetla luna bo nekoliko motila opazovanje (a bo zato po luninem vzhodu, ki bo malo pred 22.00 uro, še vedno možno opaziti svetlejše primerke). Danes sva s Stanko prvega opazila nekje 21.35 iz SV smeri. Roj ima vrhunec v nočeh med 11. in 13. avgustom. Obe noči sta letos primerni glede vremena in suhosti ozračja. Pozor na komarje če boste opazovali v koncih, kjer se nahajajo. Mene so kar nagrizli, ker sem se pozabil naštupat, bil sem pa v kratkih hlačah ker je zunaj tudi ponoči še precej toplo.
Običajno je fino Perzeide opazovati leže. Zvečer priletijo iz smeri SV, navidezno iz ozvezdja Perzej proti JZ (iluzija, ker sicer mi "letimo" skozi njih, nekako kot letalo skozi oblak). Če se uležemo na blazino ali ležalnik, začnemo z glavo obrnjeni proti SV in gledamo na JZ, potem pa se nam tekom noči sčasoma zarad rotacije itak pripeljejo pred nos. Da se oko privadi teme traja nekje 15 do 20 minut.
Perzeidi so meteorski roj, ki ga povzroča komet Swift–Tuttle. Ta komet kroži okoli Sonca vsakih 133 let in na svoji poti za sabo pušča oblake drobnih delcev. Ko Zemlja vsako leto v avgustu prečka ta pas delcev, ti vstopijo v atmosfero in zaradi trenja zasvetijo kot utrinki.
Prijetno opazovanje.
Običajno je fino Perzeide opazovati leže. Zvečer priletijo iz smeri SV, navidezno iz ozvezdja Perzej proti JZ (iluzija, ker sicer mi "letimo" skozi njih, nekako kot letalo skozi oblak). Če se uležemo na blazino ali ležalnik, začnemo z glavo obrnjeni proti SV in gledamo na JZ, potem pa se nam tekom noči sčasoma zarad rotacije itak pripeljejo pred nos. Da se oko privadi teme traja nekje 15 do 20 minut.
Perzeidi so meteorski roj, ki ga povzroča komet Swift–Tuttle. Ta komet kroži okoli Sonca vsakih 133 let in na svoji poti za sabo pušča oblake drobnih delcev. Ko Zemlja vsako leto v avgustu prečka ta pas delcev, ti vstopijo v atmosfero in zaradi trenja zasvetijo kot utrinki.
Prijetno opazovanje.
Komaj sedaj sem opazil da imamo v naslovu teme letnico 2024
... bo treba počasi odpret novo ...
-
Darac
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 68
- Kraj: Nazarje (čist točno Kokarje)
Ali pa če se letnica pobriše in postane to kar "stalna" tema
Savinjska je čist preveč ravna za Subaru 
Re: 2024 /2025- zanimivosti nočnega neba
Je že nekdo popravil.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Z malo sreče bo nebo brez oblakov. Včeraj zvečer je bilo nekaj oblakov, ampak ene 20 minut se je lepo videla Luna.
Vreme je reklo, več sreče prihodnjič 
No, pa se je le zjasnilo za fotko.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4464
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Tudi v Mariboru ni bilo sreče z oblaki...
Mi smo ga sicer na morju lepo vidli, samo problem je ko smo vidli že dvojno pa megleno

Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov