Nasveti za "izgradnjo" specialenega MOD-DIY PC-ja

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2540
Kraj: Ravno Brdo

Re: Nasveti za "izgradnjo" specialenega MOD-DIY PC-ja

Odgovor Avtor: aleks » 18. Oktober 2025, 17:15

Uf. Mene pa v službi zafrkavajo, ker mam dva avta za na šiht (en je šparovc, en ma pa 4x4 in vlečno kluko) ...
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 821
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 18. Oktober 2025, 17:56

rotfl. Ampak lej, vse za svoj namen. 8-)

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 21. Oktober 2025, 08:39

Pol praviš da ne rabiš radiatorja v dnevni vžigat ? :D

Če je tole vse pržgano da zasije v polni luči sigurno dobro greje. Zgleda impresivno - verjamem da naključnemu mimoidočemu povsem nelogično.

Pri teh ojačevalcih so opazne razlike tudi v platah znotraj?
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 21. Oktober 2025, 10:28

Itak. Tud tranzistorji so razlicni in pa topologija. Je pa res da so na tone boardih uporabljene identicne komponente tako da je večinoma razlika v moči, ne pa tudi toliko v zvoku. Lahk rečeš potem da je potem vse TOTL. Eni imajo še safety rele za zvocnike na power boardu eni ne. Pa tamali so cap coupled. Ac vs dc. 2285 ima V originalu dvojne glavne kondenzatorje in samo en dvojni amp board drugi imajo dva L+D.
Recimo Hitachi ki ga ima mulc ima dvojno voltažni power supply dyharmony se pravi ko rabi šusnt bass v mikrosekundi dublira voltazo in spravi power x2. Torej iz 2x 50wrms na 2x 100
Very klever za 1978l.

Drgač pa če so v idle se ne grejejo skor nič. Itak nimam prižganih vseskozi. Samo če kdo pride. pa še to jih BK. Dej per na mizo pa smo zmenjen. Pa tudi za vsakdanje poslušanje je tisti ki dela le mlačen. Pomagajo Klipschi ki so easy drive (98db) in ne rabis več kot watt ali dva... Eh audiofilija je osamljen svet ampak men je kul, več. Whiskija zame...🤣

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 22. Oktober 2025, 08:28

Pol praviš, na starost čim bolj učinkovite spodnje pa srednje ... Konc septembra sem bil na ciljanem pregledu na medicini dela. Ko sem bil mlad sem slišal zgoraj čuda. Pri 57 letih imam 11kHz plafon. Zelo kakovosten audio je zame načeloma postal stran vržen denar, razen na spodnjem koncu ... ker tist čutim tud v vampu.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 22. Oktober 2025, 11:40

A miš de sem jeszt kej boljš. Sem imel staro mamo v revirjih pa smo pokali s karbidom...

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 22. Oktober 2025, 13:03

OK, en resn offtopic, ampak ko si že omenil viski. Mam enga Glenmorangieja, dobil pred 7 leti za abrahama. Ne vem če sem ven spil en deci, pa vseen manjka pol flaše. Resno. Stanka ne mara viskija, razen CCja, ampa tega manjka manj (za isti RD dobu oba). A ta hudič uide skoz plutovinast zamašek? Ko odprem škatlo, je malo vonja po viskiju. Malo škoda se mi zdi, vsaj če bi ga spil ... ne pa da spuhti. Si opazil kaj takega? Okej vem da bo zdej smeha in opazk, ampak prsežem, en deci sem spil, nič več.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 22. Oktober 2025, 14:04

Pluta, če ni nažrta tekočine je IMHO porozna (buteljke vina tudi ležijo) tako da vse je možno sploh bolj koncentriran alkohol. Jezst mam tud 7 let stare ampak so original zaprti. Pa nič ne manjka. Je imel pa od Sabine fotr galonskega J&B iz USA oporišča iz D pa mu je hlapel čeprav je bil poleg še zaselotejpan. No pol ga je pa požrl pa je blo. Tako da toj rešitev.
Drgač bi pa izmeril alko stopnjo če se ujema z deklarirano. Potem ubiješ " 2 muhi na en mah. Vidiš al "baba" na skrivaj pije al pa res hlapi. :lcry :lcry
PS menj bolj brinovc hlapi, sam točn vem zakaj. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 22. Oktober 2025, 22:30

Menda med zorjenjem iz sodov tud uhaja ven. Klinc, ga bo treba spit, ne šparat.

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4117
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 22. Oktober 2025, 22:47

https://sl.wikipedia.org/wiki/Konjak
Pod staranjem piše, kolk ga okvirno izhlapi. Samo površina soda pa površina zamaška nista glih enaka, tko, da mora bit smešno porozna ta pluta za zamaške, da lahko tako hitro hlapi.
No, če ne spit, pa povoskat zamašek, oz. če imate v laboratoriju kej parafinskega filma, s tistim se naj bi tut dalo zatesnit zamašek.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 23. Oktober 2025, 05:40

:top: tud od svece je boljs k nc. Itak pa požret pa bo gmah.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. Oktober 2025, 09:20

Žganje na (pravo) pluto je kar riskantno. Kolega je šparal 20 let starega Ararata doma v češnjevi omari in ko smo ga končno na rojstvo njegovega prvega (edinega) sina odprli (ene 15 let po nakupu), smo ugotovili da je šla pluta v qrac in je bil tisti Ararat katastrofalen za pit. Je bil čist zluftan in katastrofalnega okusa. Tko da smo ga pol kar encajt - pa vedno s kislim priokusom pili da ga je zmanjkalo.

Tudi meni doma se je že zgodilo da sem (povsem brezveze) šparal (nek dražji) rum, pa je pluta razpadla in pol sem tist rum dajal v rumove kroglice pa palačinke, pa še za tja ni bil nekaj prida.

Z navadnim alkoholmetrom bi se mogoče viski celo dal zmerit ja, jaz ga ravno zdaj nimam doma (alkoholmetra), da bi probal, ker se že ogrevamo za žganjekuho :) Slive so že odvrele, hruške še nabiramo :) Bo treba počasi it do mat in podkurit pod alfo :D Letos bom poleg kuhanja grozdja (takorekoč konjaka :-f ) testno kuhal tudi kutino (Dunjo moja :inl ). Kutino je letos za test šenkala soseda, mat pa je za materinski dan dobila sadiko kutine, ampak ta bo še rabla ene dve leti da bi kaj konkretnega gor zrastlo.

Meni moja Yamaha v mirovanju drugače dosti greje, tolk ubistvu da jo že zarad vročine večkrat ugasnem čeprav vem da mogoče samo za 15 minut predno bo spet nazaj vžgana. Nekaj časa je gor pod nujno spala (že pokojna) mačka. Ko se je zbudila je bila ene 15 minut čist hin ker je bla čist prekuhana. No ko notri pride zima me ne boli več toliko če ostane vžgana Yamahca. Mam pa itak budget oriented varianto - RX-V363, ampak mi že 17-o leto dela res čist brez kakršnihkoli zatikanj. Vanjo sem vgradil BT modul za 4€ iz aliexpressa - ga vezal na enega izmed premnogih vhodov - eno izmed štirih oranžnih lučk "preset-programov" zamenjal v modro in nanjo vezal trigger, ki vžgre BT modulček. Cela zmaga. Dela k šus, zvok je brez kakršnihkoli šumov, pokov, piskov, prizvokov (kot se to rado sliši pri poceni kitajskih BT zvočnikih). Res nimam pripomb.

Edino kar bi mogoče res imel v RX-u bi bil samostojen internet radio - ampak me ne tišči dosti, da bi se lotil raziskovanja možnosti ali menjave.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 24. Oktober 2025, 11:03

Tistale yamahca sploh ni švoh po karakteristikah, dns bi kar segel v žep če bi hotel 100Wrms. Tamal je imel rx-v 581 z vsemi "adetivi" pa je bolj "meeh". No z subom je bila solidna, samo sub mene moti ker je bloat muddy.
Greje se zaradi mosfeta verjetno, lohk tud premajhna ohmaža oz hard to drive zvočniki z nizkim izkoristkom, al pa morda kak AVR sistemski bug. Čist po pravici ugibam in nimam veliko izkušenj z AVR ji.
Kar se tiče pa net streama pa ker si tak rokodelc bi pa lahko kak volumio projekt vrgel na mizo. Jeszt bi se kar slinil ob tem... Na linku imaš čuda kar folk počne in veliko je prav izvirnih res.
https://community.volumio.com/c/diy-and ... s/25/l/top

Poleg tidla poslušam samo net radio imam v musicbee "best of stations" večinoma 320kbps and up tako da za bekap poslušanje je top. Predvsem pa commercial free.

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4117
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 24. Oktober 2025, 16:21

Volumio je fajn zadeva, pa glede na cene rabljene robe se da dost poceni sestavit soliden streamer; v mojem primeru je v vsakem prostoru ena malina + dac, da imam multi room audio (za kar je sicer potrebna naročnina). Ni pa edina audio/streamer distribucija.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. Oktober 2025, 21:45

Hmm...saj imam ubistvi kle na dosegu TOSLink kabla en domači "NAS" narejen ven iz enga tiny elitedesk-a. Povsem brez težave bi na njega vrgu en USB TOS-Link audio izhod, ali konec koncev po cevi potegnu kolkrtolk solidnega koaxialca in bi poleg PC kanala (ki ga koristim preko TOSLink enkrat na vsake 550.000 let) lahko vzporedno peljal še radio po koaxu. Pa bi mel vse kar bi rabu. Na remote seji pa nastavim veseljaka da špila bolj kot ne 4ever. Edino kar je problem, je to da se ta NAS resetira enkrat tedensko sredi noči. Bi moral neko skripto sestavit da bi pognala ta radio ko se seja nazaj vzpostavi. Radio tudi tako malo podatkov požre da je prav vseeno če dela 24/7, posluša pa se zgolj par ur tedensko.

Gledal sem ta volumio, pa mi ni všeč ker je preveliko vseskup :)

Kar se Yamahe tiče. Ko sem kupoval sem bil totalni noob. Pojma nisem mel kaj vzet in kaj je sploh razlika med modeli ki sem jih gledal. Vzel sem tistega ki mi je najbolje zvenel pa zgledal :)

Kupil sem ga kot zgolj del kompleta v ljubljanskem mediamarketu. Dec je razstavil hišni kino sistem in meni iz kompleta zvočnikov + recevierja prodal samo receiver. In to za 60€ ceneje kot je bila najcenejša cena v tujini. Tko da sem z največjim nasmeškom na obrazu odkartal 170€ (takrat četrt moje študentske plače) in letel domov da to sprobam. Valda doma sploh še nisem imel namenskih zvočnikov, tko da sem kar random boxe iz kleti montiral gor, sam da je ropotalo :D

Po tem sem pol naredil 5 hodni meni DIY zvočnikov iz MDF škatelj oblečenih v wenge, ki sem ga zaradi totalnega manjka izkušenj moral polakirat v mat, ker je bilo tolk napak v furniranju :)
Komponente in kretnico mi je prodal/navil Uroš Starc iz Terne, ker sva bla kolega mi je kretnice speku zastonj, pa še vse mere za škatlje mi je povedal in priporočal kako vseskupaj naredit v neko lepo celoto.
Front L/R - 2" silkdome tweeter + 16cm hitroodzivni driver - 25 litrov
Center - 2x 10cm driver + nek tweeter na špico v centru
Sur L/R - 1x 10cm driver + ta isti špica tweeter

Center je bil narobe zastavljen sem moral potem dodat dva fi 4cm, cca 20cm dolga porta, da je vseskup prav zvenelo. Dočim glavna dva zvočnika sta tremor. Nizke base tko odvibrirata da se cel kavč zatrese tut če je potih vseskupaj. Dinamično imajo tu in tam kako luknjo v krivulji, ampak za neke DIY zvočnike so vrhuski. Sem slišal/poslušal že marsikaj, pa sem se kar vsakič zasmejal v zadovoljstvu češ "kaj imam doma dobr sistem".
Tko da za nekaj komolčne masti pa 500€ robe (če računam RX + speaker set) sem bolano zadovoljen. To takorekoč vsakodnevno že 17 let špila in tudi marsikako žurko je že tud dalo skozi. Sem pakrat vlekel to v koče in vikendice pa smo po več ur skup nabijalo lih kolkr je dalo :D

Ne spomnim se a so zvočniki 4 ali 8 ohmski. Možno je da so 4, pa da se tudi zaradi tega greje RX. Verjetno niso ravno "98dB", ampak nč ne de, redko kdaj res naglas poslušam, ker se itak soseda takoj mojemu ritmu pridruži z metlo če dam naglas.
So pa nek monacor al neki na to temo zvočniki to. Starc jih je hvalu za crknt, pa jaz vsakomur pravim da ne zastonj, glede na to kako performajo.
Zvočniki so bili skoraj ceneje kot takrat na mere narezan MDF in furnir. S tem da je wenge furnir pobral levji lesni delež.

Valda sem si naredu še en 30cm lightweight paper cone bass v mislim da 80L portani škatli za doma, ampak je tolk krut, da ga niti nisem nikoli prav zares zmontiral za kaj več kot za test. Uglavnem tisto je bila bolanija ker je bil samo še bass v bajti. Pa škatla bi rabila ojačitve pa res en kup teže še dodane, ker je "down-firing" in škatla kar poskakuje :)
Wofer sem pol koristu zgolj za par žurk (v tujih prostorih) pojačat in mi ubistvu sedi v kleti. Sem ga pa naredil v piano črni sijaj, in ja vidi se vsaka pikica od napake skozi. In vsak šravf ki je v lesu in vse. Tečno za kozlat.
Woofer je nacentriran da ima izredno izredno nizko sliko in hiter odrez, da bi res dodajal samo vibracije in nebi kvaril postavitve zvoka (ker je bila lokacija wooferja mišljena v strogo v levi strani). Ampak mu manjka en kup fine-tuninga. Oz. skoraj bi bilo najbolje naredit novo ohišje zanj. Ampak to se bom lotil ko bom živel v hiši v bloku je 30cm woofer totalna bedarija :D
Sem pa woofer poganjal preko ojačevalca, ki ga je v roke vzel taisti audiofil Uroš in mu počistil slabe komponente, tko da je bil precej lepši zvok ven iz njega. Cca 200Wrms - uglavnem za blok itak totalno preveč in povsem neprimerno.

Ko bom mel enkrat bajto bo verjetno število receiverjev dost podobno kot pri tebi. Samo da ne bodo v istem prostoru, ampak bo mel vsak prostor svoj receiver in zvočnike. Garaža, delavnica, šnopckuhna, zunanja kuhna, dnevna, klet :D

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov